Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Longevitatea anumitor dinozauri ar putea fi consecința organizării lor în turme

Publicat

in

Un studiu publicat joi în revista britanică Scientific Reports confirmă faptul că unii dintre primii dinozauri au trăit în turme și sugerează că acest comportament „social” ar fi putut fi „una dintre cheile longevității (lor)”, anunță sincrotronul european (ESRF) din Grenoble într-un comunicat de presă, scrie AFP.

Analiza cu raze X a ESRF a 30 de ouă fosilizate dintr-un cuib vechi de 190 de milioane de ani – găsit în Patagonia la începutul anilor 2.000 – a dezvăluit în interiorul embrionilor prezența unei singuri specii: mussaurus patagonicus, un erbivor gigant cu gât lung.

„Această descoperire a făcut posibilă demonstrarea faptului că toate fosilele găsite pe locul de reproducere aparțin aceleiași specii de dinozauri” și confirmarea faptului că acești strămoși ai diplodocusului, care trăiau și se deplasau în colonii, „aveau comportamente sociale”, explică ESRF.

Cercetările efectuate în paralel pe locul fosilelor patagoniene și, în special, descoperirea fosilelor în „mai multe straturi succesive de roci” demonstrează că Mussaurus „s-a întors în același loc, de-a lungul mai multor anotimpuri, pentru a se reproduce”.

Scheletele de dinozauri de acolo erau „grupate în funcție de vârsta lor”, iar bebelușii au fost găsiți grupați „lângă cuiburi”, iar tinerii „strânsi laolaltă ”, sugerând că această specie „formase turme de indivizi tineri”.

Pentru oamenii de știință, aceste descoperiri demonstrează existența unei „structuri de turmă bine organizată”.

„Aceasta este cea mai veche dovadă a acestui tip de comportament social complex la dinozaur primitiv, permițând datarea comportamentului social la dinozauri să fie împinsă în urmă cu mai bine de 40 de milioane de ani în urmă”, specifică sincrotronul european, deci un fel microscop imens bazat pe Razele X.

„Având în vedere longevitatea Mussaurus, acest studiu sugerează că a fi social și a-ți proteja tinerii în turme ar putea explica de ce acești dinozauri cu gât lung erau atât de frecvenți pe toate continentele”, analizează Diego Pol, paleontolog la Institutul agentinian Conicet.

În octombrie 2011, un studiu realizat de cercetători geologi de la Universitatea din Colorado a sugerat că dinozaurii din familia sauropodelor, precum celebrul diplodocus, deja transhumat aici în urmă cu 150 de milioane de ani, rătăcind ca oile moderne, la distanțe lungi pentru a pășuna în zonele înalte în sezonul uscat.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Prețurile petrolului cresc iar necontrolat. Scumpiri cu 5% față de ziua precedentă

Publicat

in

De

Preţurile petrolului au crescut marţi, continuând avansul de aproape 5% din ziua precedentă, ca urmare a relaxării îngrijorărilor legate de impactul variantei de coronavirus Omicron asupra cererii globale de combustibil, în timp ce discuţiile cu Iranul referitoare la relansarea acordului au stagnat, întârziind revenirea pe piaţă a ţiţeiului iranian, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,49 dolari, sau cu 2%, la 74,57 dolari pe baril, după ce au înregistrat luni un câştig de 4,6%.

Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,71 dolari, sau 2,5%, la 71,20 dolari pe baril, în urma unui avans de 4,9% în sesiunea precedentă.

Preţurile petrolului au fost lovite săptămâna trecută de îngrijorarea că vaccinurile ar putea fi mai puţin eficiente împotriva variantei Omicron, stârnind temeri că guvernele ar putea impune noi restricţii pentru a reduce răspândirea acesteia, măsuri care ar fi afectat creşterea globală şi cererea de petrol.

Cu toate acestea, un oficial din Africa de Sud a declarat în weekend că noile cazuri de omicron au prezentat doar simptome uşoare.

Cel mai reputat specialist în boli infecţioase din SUA, Anthony Fauci, a declarat pentru CNN că ”nu pare să existe un grad mare de severitate” al variantei omicron, până acum.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Franța: Candidata republicanilor a urcat la 20% intenții de vot și l-ar învinge pe Macron în turul al doilea al prezidențialelor – sondaj

Publicat

in

De

Candidata partidului conservator Les Républicains din Franța, Valérie Pécresse, a urcat la 20% din intențiile de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale franceze din aprilie și este cotată ca învingătoare în fața lui Emmanuel Macron în turul al doilea, potrivit unui sondaj al institutului Elabe publicat marți, transmite AFP.

În acest sondaj, președinta regiunii Ile-de-France, desemnată sâmbătă drept candidata republicanilor, profită din plin de efectul alegerilor interne de partid, câștigând 11 puncte față de sondajul Elabe precedent, realizat pe 23 și 24 noiembrie.

Emmanuel Macron este creditat cu 23% din intențiile de vot, în scădere cu două puncte.

În cazul unui al doilea tur de scrutin între cei doi candidați, președintele demisionar ar fi învins, cu 48% față de 52% pentru Pécresse.

În primul tur, cei doi candidați se află cu mult în fața candidatei RN (extremă dreapta) Marine Le Pen – 15% (-5) și a lui Eric Zemmour (extremă dreapta) -14% (+1).

Principalii candidați de stânga sunt în scădere cu un punct și toți sub 10%: Jean-Luc Mélenchon este cotat cu 8%, ecologistul Yannick Jadot cu 7%, iar socialista Anne Hidalgocu 3%.

“Există o dorință pentru o alternativă, concretă, cu soluții pentru țară, noi suntem cei care le întruchipăm astăzi. Este doar începutul”, a reacționat Pécresse.

Potrivit sondajului, 57% (+1) dintre alegători spun că sunt “destul de siguri că vor vota” la alegerile prezidențiale din 2022, dar “44% dintre alegătorii care intenționează să voteze nu sunt siguri de alegerea lor și s-ar putea răzgândi”.

Sondaj realizat pe internet în zilele de 6 și 7 decembrie 2021, pe un eșantion de 1.474 de persoane reprezentative pentru locuitorii din Franța metropolitană cu vârsta de 18 ani și peste, dintre care 1.354 de alegători înscriși pe listele electorale, conform metodei cotelor. Marja de eroare între 1,2 și 3,1 puncte procentuale.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend