Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Londra înăspreşte tonul în privinţa Irlandei de Nord

Publicat

in

Guvernul britanic va declara luni că “a fost atins pragul” care îi permite să suspende unilateral dispoziţiile vamale post-Brexit specifice Irlandei de Nord, un subiect aflat în centrul unei dispute aprinse cu Uniunea Europeană, informează AFP preluat de agerpres.

Într-un discurs pe care urmează să îl ţină luni la conferinţa Partidului Conservator de la Manchester (nord-vestul Angliei), secretarul de stat responsabil de acest dosar, David Frost, “va lansa un avertisment către UE pe tema protocolului nord-irlandez”, potrivit unui comunicat al partidului de guvernământ.
David Frost va avertiza “că protocolul subminează acum Acordul de pace din Vinerea Mare (Acordul de la Belfast, 1998) şi că a fost atins pragul pentru a recurge la articolul 16”.

Executivul britanic, care doreşte să renegocieze protocolul în profunzime în pofida refuzului UE, a ameninţat deja în mai multe rânduri că va recurge la articolul 16, care-i permite să nu ţină seama de anumite dispoziţii ale acordului în cazul unor “dificultăţi economice grave, sociale sau de mediu”‘.

Pentru a evita reinstalarea unei graniţe între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda şi, astfel, pentru a păstra pacea, protocolul nord-irlandez negociat la sânge în cadrul Brexit creează de facto o frontieră vamală între provincia britanică, care continuă să beneficieze de piaţa unică europeană, şi insula Marii Britanii.

Acest text, care a generat tensiuni puternice în Irlanda de Nord, este denunţat foarte vocal de unioniştii care susţin menţinerea provinciei în cadrul Regatului Unit. Este acuzat că a perturbat aprovizionarea şi a creat o graniţă în Marea Irlandei între Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

Protocolul este în vigoare de la 1 ianuarie, când Marea Britanie a părăsit piaţa unică europeană şi uniunea vamală după o perioadă de tranziţie post-Brexit.

În luna septembrie, Londra a anunţat că intenţionează să prelungească pe termen nelimitat o perioadă de graţie în privinţa controlului aplicat mărfurilor care sosesc în Irlanda de Nord din Marea Britanie, care fusese convenită pentru câteva luni cu scopul de a permite Londrei şi Bruxellesului să găsească o soluţie la problemele generate de acord.

Conform sursei citate,”luni, David Frost va avertiza, de asemenea, că târguiala nu va rezolva problemele fundamentale ale protocolului” şi va solicita UE să aibă o abordare mai ambiţioasă.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Alexandru Rafila, despre relația pe care o are cu Raed Arafat: ‘Mă înţeleg instituţional, dacă vreţi. Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui’

Publicat

in

De

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că se înţelege instituţional cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat şi că “încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui”.

Rafila a fost întrebat, duminică, la Antena 3, dacă se înţelege foarte bine cu Raed Arafat.

“Mă înţeleg instituţional, dacă vreţi. Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui şi aşa cum am mai spus Ministerul Sănătăţii trebuie să aibă poziţia de responsabilitate pe care o regăsim inclusiv în hotărârea de funcţionare a Guvernului României şi cred că toată lumea îşi dă seama că este o problemă care ţine de sectorul sanitar”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă afirmaţiile că Raed Arafat s-a întins şi peste Ministerul Sănătăţii cu deciziile reprezintă o speculaţie sau o răutate, Alexandru Rafila a răspuns: “Nu este neapărat o răutate, este vorba de modul în care a fost gestionat Ministerul Sănătăţii şi faptul că preocuparea din Ministerul Sănătăţii în ultimul an în ceea ce priveşte managementul acestei pandemii a fost extrem de slabă, au fost interese pentru cu totul şi cu totul alte zone decât managementul acestei pandemii şi lucrul ăsta s-a văzut în săptămânile trecute când am ajuns să avem 500 de morţi pe zi”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Cercetătorii avertizează: un nou val uriaș de Covid ar putea veni din China

Publicat

in

De

China s-ar putea confrunta cu peste 630.000 de infecţii cu COVID-19 pe zi dacă ar renunţa la politicile de toleranţă zero prin ridicarea restricţiilor de călătorie, potrivit unui studiu realizat de matematicienii de la Universitatea din Beijing.

În raportul publicat în China de Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor, matematicienii au spus că ţara nu îşi poate permite să ridice restricţiile de călătorie fără o rată de vaccinare eficientă sau tratamente specifice, informează Mediafax.

Folosind date pentru luna august din Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Franţa şi Israel, matematicienii au evaluat potenţialele rezultate dacă China ar adopta aceleaşi tactici de control al pandemiei ca acele ţări.

Noile cazuri zilnice ale Chinei ar ajunge la cel puţin 637.155 dacă ar adopta strategia de pandemie a Statelor Unite, se arată în raport, potrivit Reuters.

Iar cazurile zilnice ar atinge 275.793 dacă China ar urma aceeaşi abordare ca Marea Britanie şi 454.198 dacă ar imita Franţa, a spus el. „Estimările au dezvăluit posibilitatea reală a unui focar colosal, care aproape sigur ar induce o povară inabordabilă asupra sistemului medical”, se arată în raport.

„Descoperirile noastre au ridicat un avertisment clar că, deocamdată, nu suntem pregătiţi să îmbrăţişăm strategii de „deschidere” bazate exclusiv pe ipoteza imunităţii de turmă indusă de vaccinare susţinută de anumite ţări occidentale”, mai scrie în document.

Matematicienii au avertizat că estimările lor se bazează pe calcule aritmetice de bază şi că sunt necesare modele mai sofisticate pentru a studia evoluţia pandemiei în cazul în care restricţiile de călătorie ar fi ridicate.

China a menţinut o politică de toleranţă zero faţă de COVID-19, spunând că importanţa de a limita cazurile locale atunci când acestea sunt depistate depăşeşte perturbările cauzate de eforturile de a urmări, izola şi trata persoanele infectate.

China a raportat 23 de noi cazuri confirmate de coronavirus pentru 27 noiembrie, în scădere faţă de 25 cu o zi mai devreme, a anunţat duminică autoritatea de sănătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a desemnat vineri o nouă variantă de COVID-19 detectată în Africa de Sud cu un număr mare de mutaţii ca fiind „ingrijorătoare”, determinând unele ţări să impună restricţii de călătorie.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend