Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Londra aprobă extinderea exploatării unui perimetru de gaze controversat în largul Scoției

Publicat

in

Guvernul britanic a acordat miercuri companiei Shell o licență pentru exploatarea zăcământului de gaze Jackdaw din largul coastelor Scoției, ceea ce a declanșat critici puternice din partea ONG-ului de mediu Greenpeace, potrivit AFP.

Shell iese din RusiaFoto: DreamsTime

„Punem accentul în regenerabile și nuclear, dar suntem, de asemenea, realiști în ceea ce privește nevoile noastre actuale de energie”, a justificat pe Twitter ministrul Energiei și Industriei, Kwasi Kwarteng.

„Să ne aprovizionăm cu mai mult gaz de care avem nevoie în apele britanice pentru a ne proteja securitatea energetică”, a adăugat el, referindu-se la tensiunile legate de aprovizionarea cu energie a Marii Britanii de la invazia rusă în Ucraina.

Marea Britanie este dependentă de gaz în mixul său energetic, mai ales că se luptă să își crească producția nucleară, în condițiile în care centralele existente sunt îmbătrânite, iar proiectele de dezvoltare sunt întârziate sau au dificultăți în a fi puse în funcțiune.

După ce o primă cerere a fost respinsă de Londra anul trecut, chiar înainte de reuniunea internațională de mediu COP26 de la Glasgow, Shell a depus o nouă cerere de licență în martie.

Conform calendarului Shell, lucrările vor începe în al treilea trimestru al acestui an, iar „primul petrol” este așteptat în a doua jumătate a anului 2024.

Grupul de protecție a mediului Greenpeace consideră că licența de exploatare a perimetrului, situat la est de Aberdeen, „ar putea fi ilegală și ia în considerare o posibilă acțiune în justiție”, potrivit unui comunicat de miercuri.

Guvernul britanic ar putea „elimina imediat miliarde de lire sterline” din facturile energetice ale britanicilor, în plină criză a costului vieții, „ar putea reduce cererea de energie, ar putea crea mii de locuri de muncă, ar putea stimula economia noastră, ar putea combate schimbările climatice (…) dacă ar renova pur și simplu casele și ar investi în electricitate din surse regenerabile”, a declarat ONG-ul.

„În schimb, încă o dată, acordă contracte profitabile companiei Shell and co. pentru un proiect care nu va produce gaz timp de ani de zile, dar care va genera emisii masive de CO2”, a adăugat organizația.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

‘Lista lui Satanovki’. Propaganda lui Putin propune uciderea a ‘100-200’ de oficiali din țările NATO / VIDEO

Publicat

in

De

Deși atmosfera generală la televiziunile rusești este una de consternare în fața ultimelor înfrângeri înregistrate de forțele armate ale țării, Evgheni Satanovski, unul dintre cei mai virulenți propagandiști pro-Putin a propus o listă cu oficiali care trebuie uciși din NATO, potrivit hotnews.ro.

El a făcut propunerea marți seara în emisiunea „Seara cu Vladimir Soloviov” după ce prezentatorul TV l-a întrebat „cum câștigăm?” în Ucraina și cum ar trebui Rusia să reacționeze față de americani.

„Rusia este ceea ce este în termeni de națiune. Vom continua să fim în modul în care suntem. Cei care sunt cu noi vor fi bine, iar pe restul îi vom ucide. Înțelegeți asta băieți, nu am o altă rețetă pentru voi”, a răspuns Satanovski, care în prezent este președintele Institutului Rusesc pentru Orientul Mijlociu după ce anterior a condus Congresul Evreiesc din Rusia.

Inclusiv Soloviov, deși supărat în ultimele zile, pare amuzat de cuvintele sale, prezentatorul TV a considerat întrerupându-l râzând pentru a-l întreba dacă asta înseamnă că Rusia ar trebui să ucidă 1,5 miliarde de persoane care locuiesc în țările membre ale NATO.

Satanovski răspunde însă cât se poate de serios că nu NATO în ansamblul său acționează împotriva Rusiei, ci „un grup relativ mic care este în fruntea acestei tabere. Ei amenință și nu se tem de nimic. Încă de pe vremea lui Gorbaciov, când am început să jucăm după regulile lor, ei au început să nu se mai teamă de noi. Acesta este factorul principal”.

El a elaborat în continuare: „Nu sunt 1,5 miliarde de oameni care direcționează procesul de pe cealaltă parte, ci în jur de 100-200. Ei ar trebui să își dea seama că dacă se ajunge la asta, va însemna sfârșitul pentru ei, personal. Sunteți conștienți că eu îi știu pe acești oameni. Îi știu pe toți. I-am văzut pe toți”.

„Doar înțelegând că ei personal se confruntă cu sfârșitul…doar acest lucru va avea un efect asupra acelor oameni”, a adăugat el.

Satanovski a confirmat că a întocmit o listă cu numele la care se referă, Soloviov poreclind-o imediat „Lista Satanosvki”.

„Lista Satanovski? Poate. Ar trebui să facem acest tip de lucruri fiindcă orice tentativă de a negocia cu Zelenski sau Biden ar fi ca și când închei o înțelegere cu ucigașul său”, a răspuns propagandistul rus, relatând că se înfurie când oamenii sugerează că pacea este mai bună decât războiul.

„Nu, pacea nu este mai bună. Nu va exista nicio pace. Obiectivul acestor oameni este ca această țară să nu existe, ca oamenii care trăiesc aici să nu existe și chiar și limba pe care o vorbim să dispară – sau chiar și memoria că oricare dintre aceste lucruri au existat vreodată”.

„Ei vor să facă o notare în enciclopedii: ‘au obișnuit să existe ruși, a existat o Rusie, dar acum au dispărut’”, a continuat Satanovski.

Andrei Sidorov, prodecanul Facultății de Relații Internaționale din cadrul Universității de Stat din Moscova, i-a dat dreptate, notând că după anexarea teritoriilor ucrainene ocupate războiul are loc pe teritoriul Rusiei.

„Acestea sunt acum înfrângerile noastre. Luptăm pe pământul nostru. De ce ar trebui să le arătăm orice fel de milă celor care direcționează acest război?”, a întrebat el retoric. „Să distrugi guvernul inamicului este un obiectiv direct, o țintă militară legitimă”, mai susține acesta.

Sidorov deplânge apoi că Rusia a încercat timp de 30 de ani să se integreze în Occident, lucru care chipurile ar fi dus la „scăderea toleranței la durere” a rușilor, dar că în țările occidentale este și mai mic.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Euro trades at 4.9410 RON

Publicat

in

De

The exchange rate of the national RON currency resulting from the quotations announced on Friday by the banks authorised to operate on the currency market is as follows:

CURRENCY SYMBOL RON

1 Euro EUR 4.9410

1 US dollar USD 5.0408

1 Swiss franc CHF 5.0873

1 British pound GBP 5.6488

100 Japanese yen JPY 3.4791

1 Moldovan leu MDL 0.2572

1 Russian rouble RUB 0.0815

1 new Turkish lira TRY 0.2712

1 Chinese renminbi CNY 0.7084

1 gram of gold XAU 277.3997

1 SDR XDR 6.4647

The exchange rates of the currencies included in the list are based on the quotations of the banking companies authorized to carry out operations on the currency market. This list does not make it compulsory to use the exchange rates of currencies and gold in actual transactions of currency exchange and book entries, told Agerpres.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend