Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Locuitorii din Beijing, alarmaţi după ce autorităţile chineze au anunţat că politica strictă „zero Covid” ar putea fi în vigoare pentru următorii cinci ani

Publicat

in

Autorităţile din Beijing au stârnit confuzie şi au alarmat populaţia după ce au anunţat că politica strictă „zero Covid” ar putea fi în vigoare pentru următorii cinci ani şi ar putea implica inclusiv teste obligatorii în masă şi restricţii de călătorie, relatează News.ro citând The Guardian.

ChinaFoto: Profimedia Images

Anunţul, publicat luni după-amiază, a fost atribuit lui Cai Qi, secretarul de la Beijing al Partidului Comunist Chinez.

„În următorii cinci ani, Beijingul va cunoaşte neîncetat normalizarea prevenirii şi controlului epidemiei”, preciza textul iniţial.

Anunţul a fost postat pentru prima dată de Beijing Daily şi republicat de alte agenţii de presă de stat. S-a răspândit pe reţelele sociale, dar ulterior menţiunea de ”cinci ani” a fost eliminată din majoritatea publicaţiilor online, iar un hashtag aferent de pe platforma Weibo a fost şters.

Beijingul s-a angajat să menţină şi să îmbunătăţească ”gestionarea strictă a mecanismului comun de coordonare a prevenirii şi controlului” a oraşului şi a sistemului de răspuns în situaţii de urgenţă, inclusiv a celor concepute pentru a opri răspândirea virusului prin ”izolare, management şi control… de îndată ce apar transmisii”.

De asemenea, politica presupune continuarea inspecţiilor rezidenţiale stricte, ”normalizarea” testărilor regulate şi gestionarea intrării şi ieşirii în oraş.

Autorităţile chineze, sub îndrumarea preşedintelui Xi Jinping, au angajat în mod repetat ţara să respecte politica zero-Covid, în pofida faptului că restul lumii a ales să înveţe populaţiile să coexiste cu virusul sau au relaxat restricţiile.

Anunţul de luni şi modificarea ulterioară au stârnit furie şi confuzie în rândul locuitorilor din Beijing. Majoritatea comentatorilor din mediul online nu au părut să fie surprinşi de această decizie.

”Numărătoare inversă pentru a scăpa din China”, a scris un utilizator pe Weibo.

”Scopul final al luptei împotriva epidemiei este revenirea la viaţa normală şi se pare că toată lumea a uitat de acest lucru”, a menţionat un altul.

Un hashtag referitor la menţiunea ”în următorii cinci ani Beijingul va cunoaşte neîncetat normalizarea epidemiei şi controlul” a fost vizualizat de aproape 1 milion de utilizatori înainte de a fi şters câteva ore mai târziu.

Autorităţile nu au clarificat declaraţia sau eliminarea menţiunii perioadei de cinci ani. Unii observatori au sugerat că expresia ”cinci ani” a fost un termen folosit adesea în anunţurile guvernamentale, dar care părea a fi o cronologie în acest context sau că a fost adăugat în mod eronat de către editorul anunţului, potrivit Beijing Daily.

Duminică, Beijingul a anunţat că şcoala va începe în format fizic. De asemenea, autorităţile din Shanghai nu au raportat niciun caz nou în weekend, pentru prima dată din luna martie.

Cu toate acestea, ameninţarea impunerii unei carantine bruşte sau a restricţiilor de călătorie persistă. Săptămâna trecută, oraşul sudic chinez Shenzhen a izolat un cartier şi mai multe clădiri rezidenţiale, după ce a fost raportat un singur caz. Duminică, carantina a fost extinsă în privinţa locurilor de divertisment şi parcurilor, deoarece numărul cazurilor a crescut la 12.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Scholz a izbucnit într-o convorbire telefonică cu premierul Israelului: Declarațiile lui Abbas despre Holocaust sunt inacceptabile

Publicat

in

De

Cancelarul german Olaf Scholz i-a transmis joi cu claritate prim-ministrului israelian Yair Lapid, într-o convorbire telefonică, faptul că orice tentativă de a relativiza sau nega Holocaustul este inacceptabilă, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german, relatează Reuters şi AFP.

„Declaraţiile la Berlin ale preşedintelui (palestinian Mahmoud) Abbas sunt (…) complet inacceptabile”, a afirmat Scholz în convorbirea telefonică cu Yair Lapid, potrivit cancelariei germane.

Şeful executivului german a subliniat că „condamnă sever orice tentativă de a nega sau relativiza Holocaustul”. Cei doi şefi de guvern s-au pus de acord să se întâlnească în curând la Berlin, potrivit purtătorului de cuvânt. În timpul unei conferinţe de presă comune cu Olaf Scholz de marţi, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a acuzat Israelul de comiterea a „50 de holocausturi”, răspunzând unei întrebări despre împlinirea a 50 de ani de la atacul unor terorişti palestinieni asupra sportivilor israelieni în timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen din 1972.

Pe 5 septembrie 1972, opt terorişti palestinieni din gruparea Septembrie Negru au pătruns în satul olimpic, unde au omorât doi membri ai echipei Israelului şi au luat nouă ostatici (opt sportivi şi antrenori israelieni şi un ofiţer de poliţie german), care au fost ucişi ulterior. Jocurile Olimpice au fost suspendate pentru o perioadă de 34 de ore, a avut loc o slujbă religioasă în memoria victimelor, iar steagurile ţărilor participante au fost coborâte în bernă.

”Israelul a comis 50 de masacre în 50 de locaţii palestiniene începând din 1947”. ”50 de masacre, 50 de Holocausturi şi astăzi încă, în fiecare zi, există decese provocate de armata israeliană”, a spus Abbas în conferinţa de presă comună cu Scholz.

Cancelarul german a fost criticat de media germane pentru că nu a condamnat imediat declaraţia lui Abbas în timpul conferinţei de presă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Bilanţul morților în atacul rusesc asupra Harkov a crescut la 12. „Rusia vrea să transforme oraşul în Alep”

Publicat

in

De

Cel puţin 12 persoane, între care un copil, şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentelor efectuate în seara zilei de miercuri şi joi dimineaţă de forţele ruse asupra Harkovului, centrul administrativ al regiunii omonime din nord-estul Ucrainei, a relatat joi agenţia de presă ucraineană Ukrinform, amintind că un bilanţ precedent consemna şase morţi şi zeci de răniţi, relatează Agerpres.

Război în Ucraina: Clădiri rezidențiale din orașul Harkov distruse de atacuri cu rachetă ruseștiFoto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Trupele de ocupaţie ruse continuă bombardarea masivă a Harkovului, după o lovitură devastatoare cu o rachetă Iskander miercuri seara, în jurul orei locale 21:30. Oraşul a fost atacat din nou cu rachete joi dimineaţă, la fel ca în seara precedentă a fost avariată o pensiune, iar în locurile în care au căzut rachetele au izbucnit incendii, scrie agenţia ucraineană de presă.

Numărul persoanelor rănite este de ordinul zecilor, cel puţin 35, între care copii şi persoane în vârstă, conform autorităţilor locale.

„Cele mai tragice momente la Harkov de la începutul războiului”, spune primarul

„Noaptea trecută şi această dimineaţă au fost cele mai tragice momente la Harkov de la începutul războiului”, a declarat primarul ucrainean al oraşului Igor Terehov, semnalând că vineri va fi o zi de doliu în memoria victimelor.

Situat la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu Rusia, acest oraş, al doilea ca mărime din Ucraina, este vizat cu regularitate de către armata rusă, care nu au reuşit niciodată să-l cucerească. Sute de civili au fost ucişi în regiunea omonimă, potrivit autorităţilor.

Racheta Iskander a lovit miercuri seara o clădire cu trei etaje, fostă pensiune pentru persoane cu deficienţe de auz, în prezent doar o clădire rezidenţială. Printre victimele salvate se numără şi persoane cu dizabilităţi.

Clădirea parţial distrusă în urma bombardamentelor ruseşti de joi dimineaţă era o pensiune cu patru etaje.

Podoliak: „Rusia vrea să transforme Harkovul în Alep-2016, Groznîi-1996 sau Varşovia-1945”

Rusia vrea să transforme Harkovului în Alep-2016, în Groznîi-1996 sau Varşovia-1945, a reacţionat pe contul său de Twitter Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, citat de Unian.

„Harkov. 175 de zile de groază. Teroare zilnică, lovituri cu rachete asupra zonelor rezidenţiale şi civililor. Rusia vrea să transforme Harkovul în Alep-2016, Groznîi-1996 sau Varşovia-1945 şi se delectează cu sânge în transmisiune directă. Toţi cei care continuă să aibă de a face cu Moscova sunt complici la această crimă”, susţine Podoliak în postarea sa.

Aceste atacuri ruseşti în nord-estul Ucrainei, dar şi în alte părţi ale ţării, au avut loc înaintea unei întâlniri între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend