Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

LiveBLOG Tragerea la sorți de la Roland Garros – Fetele noastre își află adversarele din primul tur

Publicat

in

​Fetele noastre vor afla joi numele adversarelor pe care le vor întâlni în turul întâi de la Roland Garros. Tragerea la sorți pentru cel de-al doilea turneu de Grand Slam al anului va începe de la ora 20:00 și va fi transmisă în format LiveBLOG pe HotNews.ro.

Roland GarrosFoto: rolandgarros.com/ Twitter

Roland Garros, turul întâi

*se actualizează

Simona Halep (19 WTA) vs

Sorana Cîrstea (27 WTA) vs

Gabriela Ruse (52 WTA) vs

Irina Begu (62 WTA) vs

Ana Bogdan (91 WTA) vs

Irina Bara (114 WTA) vs

De știut:

  • Direct acceptate pe tabloul principal feminin: Simona Halep (19 WTA), Sorana Cîrstea (27 WTA), Elena-Gabriela Ruse (52 WTA), Irina-Camelia Begu (62 WTA) şi Ana Bogdan (91 WTA). Irina Bara (114 WTA) a reușit să treacă de calificări, în timp ce Mihaela Buzărnescu (118 WTA) va evolua vineri în uiltimul tur.
  • Jaqueline Cristian, locul 69 WTA, a declarat forfait pentru acest turneu din cauza unei accidentări.

Tragerea la sorți poate fi urmărită în direct pe canalul de YouTube al Grand Slamului parizian:

Grand Slamul de la Roland Garros, al doilea al sezonului după Australian Open, este programat între 22 mai – 5 iunie. La feminin, Barbora Krejcikova a cucerit turneul în 2021, în timp ce la masculin s-a impus Novak Djokovic.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Conferenţiarul universitar Florin Ardelean a lansat o carte despre jurnalismul bihorean de după 1989

Publicat

in

De

Conferenţiarul universitar Florin Ardelean, scriitor, eseist, specialist în teoria comunicării (mass-media), şi-a lansat miercuri, la Muzeul Iosif Vulcan, volumul „Istoria jurnalismului bihorean. Presa (1989-2000)”, apărut la Editura Eikon, Bucureşti, despre care afirmă că este „o panoramă a presei la ieşirea din comunism”.

„Cred că a fost perioada romantică a presei scrise şi asta dă o anumită notă, un anumit parfum şi de inocenţă şi de prostie. Nu pot să ocolesc acest cuvânt, prostie, dar a fost în bună măsură curată, în sensul în care au lipsit anumite interese de dincolo de cortină, jocuri. Apoi, după anul 2000 vine trustizarea presei, cu mize colosale care au transformat presa locală, dar vin şi crizele succesive, precum cea din 2008, ca o ghilotină, pentru ca să ajungem azi de la patru cotidiene locale la două. Şi o alarmă sună strident acum aproape în fiecare redacţie, confruntându-se cu probleme financiare, iar jurnalistul cu grija zilei de mâine”, a declarat, pentru AGERPRES, autorul Florin Ardelean, potrivit Agerpres.

Cartea, de aproape 600 de pagini, începe, practic, din anul 1989, mai cu seamă din a doua jumătate, cu şocul care intervine în Decembrie 1989, fiind istoria reflectată în presă a oraşului Oradea, în primul rând, în perioada 1990-2000, dar şi cu o secvenţă în care urmăreşte evoluţia presei scrise până în anul 2022.

Potrivit scriitorului, abordarea este una cronologică, anuală, cu evenimentele principale, atât din plan naţional, cât şi cele locale, reflectate în presă.

„Nu lipsesc mineriadele, crizele politice şi cele sociale, apetitul pentru cronica judiciară cu crime, violuri, răpiri, cu tot ce a fost nebunie în vremea respectivă şi fenomenul prin care presa îşi căuta identitatea. Neexistând şcoli de jurnalism, în redacţii lucrau oameni care credeau că au chemare pentru aşa ceva. Au fost sute şi sute de astfel de oameni, puţini au rămas, dar încet, încet s-a cristalizat ceea ce putem numi presa bihoreană”, a mai afirmat Florin Ardelean.

Evenimentul de lansare a noii cărţi a fost organizat de Revista de cultură „Familia” şi Biblioteca judeţeană „Gheorghe Şincai”, în prezenţa unui public numeros.

„Meritul acestei cărţi este că reprezintă o istorie nu doar a presei locale, ci a comunităţii locale în ansamblu, în primii ani de democraţie, cei mai tumultuoşi, o monografie inedită realizată din puzzle-ul unor articole, crâmpeie ce definesc evoluţia jurnalismului local. Autorul o denumeşte povestea ‘deceniului adecvării la libertatea de expresie şi la responsabilităţile breslei’, dar, totuşi, reuşeşte mai mult decât să facă o descriere a breslei şi transpune cititorul într-o istorie a locurilor pe care unii, cei mai tineri, nici nu au simţit-o”, a spus, în prezentarea făcută volumului, redactorul-şef al săptămânalului Bihoreanul, Florin Ciucaş.

Timp de aproape două decenii (1990-2008), Florin Ardelean a făcut gazetărie şi jurnalism de televiziune (Gazeta de Vest, Noua Gazetă de Vest, Vest şi TVS Oradea), după care a schimbat redacţia cu catedra la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, unde susţine cursurile de Teoria mass-media, Jurnalism Radio-TV şi Istoria Presei Româneşti.

Cartea de faţă este o reeditare a celor două tomuri apărute în anul 2007 – „Dogmă şi opinie”, respectiv „Jurnalism şi tranziţie” – dar după o atentă revizuire a textului şi completarea acestuia cu o secvenţă ce acoperă intervalul de timp al ultimelor două decenii.

În Cuvântul prevenitor ce deschide volumul, profesorul Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti consideră că „Istoria jurnalismului bihorean. Presa (1989-2000)” este „o monografie lăudabilă din mai multe puncte de vedere.”

„O diagnoză a unuia dintre cele mai spectaculoase fenomene culturale, presa, incluzând aici publicaţiile periodice editate în Oradea, Beiuş, Marghita, Aleşd şi Salonta. Multifaţetată, inter şi trans-disciplinară, deoarece avem de-a face cu abordări şi interpretări sociologice, psihologice şi, deasupra tuturor, istorice. Autorul face parte din specia atât de rară la noi, a istoricului jurnalismului, atent la mediamorfozele etapei analizate, la creşterile şi descreşterile înregistrate, la multe alte manifestări din zona sa de interes,” se arată în prefaţă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Decizia Federației Germane în privința selecționerului Hansi Flick după eliminarea prematură de la CM 2022

Publicat

in

De

Germania a dezamăgit la Cupa Mondială 2022 și a fost eliminată încă din faza grupelor. La câteva zile după ce nemții au părăsit turneul din Qatar, Federația Germană de Fotbal (DFB) a confirmat că Hansi Flick va continua în funcția de selecționer.

Hansi FlickFoto: JB Autissier / Panoramic / Profimedia

Hansi Flick rămâne selecționerul Germaniei

Astfel, Flick va pregăti naţionala Germaniei până după turneul final al Campionatului European din 2024, competiție unde nemții vor avea statut de țară gazdă.

Anunţul a fost făcut de Bernd Neuendorf, președintele DFB, într-un comunicat de presă dat publicităţii după o întâlnire pe care au avut-o cei doi.

„Suntem convinşi de faptul că ediţia din anul 2024 a Campionatului European reprezintă o mare oportunitate pentru fotbalul din Germania. Avem deplină încredere în Hansi Flick pentru a face faţă acestei provocări”, se precizează în comunicatul Federației Germane.

Primul nume important care părăsește naționala Germaniei după eliminarea rușinoasă de la CM 2022

Germania, al doilea mondial consecutiv în care este eliminată din faza grupelor

Formația antrenată de Hansi Flick nu a depins doar de ea pentru a putea merge mai departe, iar deși nemții au reușit să o învingă pe Costa Rica (4-2), aceștia au ratat calificarea din cauza victoriei Japoniei (2-1 cu Spania).

Este al doilea campionat mondial consecutiv când Germania nu trece de faza grupelor, după CM 2018 (Rusia).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend