Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

LIVE Războiul din Ucraina, ziua 14: Zelenski s-a adresat parlamentarilor britanici / Trupele ucrainene au respins asaltul asupra Harkivului / Forțele aliate vor să renunțe la importurile de resurse rusești / Evacuarea Mariupolului, eșuată

Publicat

in

​Președintele ucrainean Volodimir ​Zelenski pare dispus la compromis în privința celor două teritorii separatiste, pe măsură ce războiul face tot mai multe victime. Guvernul Ucrainei a acuzat Rusia că a atacat coridorul umanitar pe care îl promisese securizat la Mariupol. Trupele ucrainene au respins eforturile forțelor ruse de a intra în orașele Harkiv și Mykolayiv. Miercuri, rușii vor înceta focul de la ora 10 a.m., ora Moscovei (0700 GMT), pentru a posibilitatea ca locuitorii din Kiev și sin alte patru orașe să fie evacuați.

ziua 14Foto: Profimedia Images

Cele mai importante evenimente de miercuri din Ucraina sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

05:115.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî în Regiunea Poltava, transmite canalul de Twitter ucrainean The Kyiv Independent, citat de news.ro. Presa din Ucraina mai scrie că una dintre bombele lansate marţi în regiunea Sumi a ucis 22 de oameni şi a distrus 26 de case.

04:25McDonald’s şi alte câteva multinaţionale americane, acuzate că nu au întrerupt încă legăturile cu Rusia, au cedat marţi presiunii publice şi şi-au suspendat operaţiunile în Rusia

03:43Premierul Ungariei nu este de acord cu interzicerea importurilor ruseşti de petrol şi gaz

03:13Irakliy Okruașvili, fost ministru al Apărării din Georgia, ar fi sosit în Ucraina cu echipa sa pentru a se alătura Legiunii Internaționale, anunță jurnalistul Illia Ponomarenko de la Kyiv Independent.

02:45Industria americană de petrol şi gaze susţine interdicţia lui Biden asupra importurilor de energie din Rusia

02:23Cum îşi justifică Germania decizia de a nu interzice importurile de petrol din Rusia: ”Nu am mai putea ajunge la serviciu”

01:45Pentagonul respinge propunerea Poloniei de a transfera avioane de luptă în SUA pentru a fi livrate în Ucraina / O problemă complexă și nesustenabilă

01:34Vladimir Putin ordonă interzicerea importului-exportului pentru anumite produse pentru 2022

01:06Banca Rusiei limitează retragerile în valută la 10.000 de dolari / Orice valută trebuie convertită în dolari

00:53Legătura cu sistemele care monitorizează deșeurile radioactive de la Cernobîl a fost pierdută, anunță Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în cadrul discursului său din Camerei Comunelor a Marii Britanii (prin sistem video): „Întrebarea pentru noi acum este să fim sau să nu fim. Vă pot da un răspuns definitiv: cu siguranță vom fi”.

„Rusia poate continua să-și mărească avansul în teren cu un preț oribil, dar un lucru să fie clar: Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin”, a spus președintele Biden, reporterilor. „Putin poate fi capabil să cucerească un oraș, dar nu va putea niciodată să cucerească țara”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Forţele aeriene ruse au tras în ţinte din jurul oraşului Kerci, în peninsula Crimeea

Publicat

in

De

Forţele aeriene ruse au tras joi în ţinte din jurul oraşului Kerci din Crimeea, în pofida faptului că peninsula ucraineană este ocupată de Moscova din 2014, scriu DPA și Agerpres.

Podul peste KerciFoto: Twitter

Oraşul-port Kerci este poarta de intrare către un pod de 18 kilometri ce leagă Crimeea de Rusia. Ucraina a consideră podul – construit în 2018 – drept ţintă legitimă în încercarea sa de a-i forţa pe ocupanţii ruşi să-i părăsească teritoriul ocupat.

„Nu există niciun pericol pentru oraş sau pod”, a declarat pe Telegram Oleg Kriucikov, consilier al liderilor ruşi din Crimeea, fără a numi care a fost ţinta vizată.

Locuitorii din Kerci au spus pe reţelele de socializare că s-au auzit două explozii.

Rusia a ameninţat cu represalii masive în cazul unui atac asupra podului feroviar şi rutier.

Traficul pe pod se desfăşoară normal, au declarat autorităţile pentru agenţia rusă Tass.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Incendiile forestiere au ars în acest an în UE un număr-record de 700.000 de hectare

Publicat

in

De

Incendiile forestiere din UE au ars în acest an, până acum, un număr-record de 700.000 de hectare – cea mai mare suprafață de la inițierea înregistrărilor, scrie Euronews, preluat de Rador. Cifra a fost anunțată de Comisia Europeană.

După incendiul de pădure din parcul naţional Dadia, din GreciaFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ne confruntăm cu o vară dificilă în Europa, deoarece până acum, anul acesta, au ars peste 700.000 de hectare, cea mai mare cifră înregistrată pentru acest moment al anului după 2006”, a declarat Janez Lenarcic, comisar european pentru ajutoare umanitare și gestionarea crizelor.

Cifrele raportate de European Forest Fire Information System (EFFIS) arată că până acum Spania a fost cel mai grav lovită, cu peste 283.000 de hectare arse. E urmată de România (150.735), Portugalia (86.631), Franța (62.102) și Italia (42.835).

S-a mărit și numărul incendiilor în ultimii ani, cu 2.300 în întreaga UE până la 15 august, mult peste media anuală de 1.349 a perioadei 2006-2021.

Schimbarea climei a mărit probabilitatea și gravitatea incendiilor de vegetație din Europa. Anul acesta multe dintre incendii au fost alimentate de multiple valuri de caniculă și au fost facilitate de o secetă care ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, conform Joint Research Centre din subordinea Comisiei.

Conform Comisiei, în ultimele două luni au fost detașate în tot blocul 29 de avioane și opt elicoptere prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, prin care statele UE se ajută reciproc cu resurse în situații de criză.

În fața noii realități, Comisia s-a angajat să finanțeze achiziția de către state a 12 noi aparate de zbor anti-incendiu, însă primele vor fi disponibile abia în 2026, iar restul până în 2029.

Anul acesta rezerva UE pentru lupta cu incendiile forestiere e compusă din 12 avioane și un elicopter, împrumutate de la Croația, Franța, Grecia, Italia, Spania și Suedia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend