Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

LIVE Război în Ucraina, ziua 131: Armata ucraineană s-a retras din Lysychansk, ultimul bastion din regiunea Lugansk / Zelenski: ne vom întoarce / Rusia spune că are controlul total în zonă

Publicat

in

​​Armata ucraineană și-a anunțat retragerea din Lysychansk, oraș-cheie pe care încă îl controla în regiunea Lugansk, deschizând astfel calea forțelor Moscovei de a avansa spre Kramatorsk și Sloviansk, din regiunea vecină Donețk. „Dacă armata noastră retrage trupe din anumite puncte ale frontului unde inamicul are avantajul – și asta se aplică în special la Lysychansk – înseamnă un singur lucru: că ne vom întoarce”, a declarat Zelenski.

Orasul Lysychansk dupa luptele din ultima perioada Foto: Luhansk region military administration / AP – The Associated Press / Profimedia

Cele mai importante informații despre războiul din Ucraina, LIVETEXT:

07:49Lideri din zeci de țări, organizații internaționale și sectorul privat se vor reuni luni în Elveția pentru a elabora un „plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei, devastată de războiul pornit de Rusia pe 24 februarie, transmite CNN.

07:23Pe măsură ce linia frontului se apropie de orașul Sloviansk din estul țării, locuitorii și soldații se pregătesc pentru o invazie rusă iminentă, relatează Associated Press, citată de Al Jazeera.

„Toată lumea știe că va fi o bătălie uriașă în Sloviansk”, a declarat pentru AP un soldat.

Un alt soldat, un contabil în vârstă de 23 de ani care s-a înrolat când a început războiul, a declarat că forțele ucrainene pur și simplu nu au armele necesare pentru a lupta împotriva arsenalului superior al armatei ruse.

Separatiștii pro-ruși au cucerit și deținut orașul timp de trei luni în 2014, timp în care zeci de oficiali și jurnaliști au fost luați ostatici și au avut loc mai multe asasinate.

07:00 Marea Britanie va sprijini reconstrucția Ucrainei. Ministrul britanic de externe, Liz Truss, va prezenta luni la Lugano, în Elveţia, un amplu plan pentru a ajuta Ucraina pe termen scurt și lung.

Cele mai importante momente ale zilei 130 a războiului din Ucraina

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Csoma Botond: Deputaţii UDMR vor vota pentru creşterea salariilor din administraţia publică locală

Publicat

in

De

Parlamentarii UDMR vor susţine exclusiv creşterea salariilor angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaţilor de marţi, a precizat liderul deputaţilor Uniunii, Csoma Botond, potrivit Agerpres.

Csoma BotondFoto: Facebook

„După şedinţa de astăzi, grupul UDMR din Camera Deputaţilor a confirmat poziţia Uniunii conform căreia recalcularea indemnizaţiilor deputaţilor şi senatorilor în funcţie de salariul minim nu este o prioritate şi, ca atare, parlamentarii UDMR vor susţine exclusiv creşterea salariilor angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaţilor de mâine. (…) Din cauza creşterii costului vieţii, a inflaţiei şi a preţurilor revoltătoare la energie, este firesc că o parte semnificativă a populaţiei a aflat, cu stupoare, de propunerea majorării salariilor. Totuşi, trebuie să subliniem faptul că funcţionarea primăriilor din localităţile mici este ameninţată de nerespectarea prevederilor din Legea salarizării. Există un pericol real ca unele primării să rămână fără angajaţi”, a declarat Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă.

Acesta a subliniat că majorarea salarială nu ameninţă o viitoare creştere a pensiei şi a salariului minim, care urmează a fi negociate, la întocmirea bugetului anului viitor, în coaliţia de guvernare.

„Trebuie să ne străduim pentru echitate. Cadrul juridic trebuie să fie ajustat astfel încât să ofere soluţii reale la problemele oamenilor. Aşa vom face cu salariile şi îndemnăm să se procedeze la fel şi în cazul pensiilor”, a subliniat Csoma Botond.

UDMR aminteşte că Legea salarizării unitare prevede că salariile personalului din administraţiile locale se stabilesc în funcţie de indemnizaţia viceprimarului sau a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, care se ajustează, anual, la valoarea salariului minim.

„În ultimii patru ani, prevederea legală nu a fost aplicată în toate domeniile, rezultând diferenţe salariale semnificative. În ultimii patru ani nu s-a înregistrat o majorare salarială la nivelul administraţiei publice locale, astfel încât s-au creat inechitate şi diferenţe în sectorul bugetar. UDMR susţine că exclusiv salariile angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale trebuie ajustate”, adaugă comunicatul de presă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Secretarul general al ONU: Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit

Publicat

in

De

„Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit”, a pledat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, solicitând „eliminarea” tuturor armelor nucleare după ameninţările Rusiei privind posibila lor utilizare în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Războiul Rece a dus umanitatea la câteva minute de distrugere. Astăzi, la decenii după căderea Zidului Berlinului, auzim din nou intimidările nucleare”, a declarat Guterres în cadrul unei reuniuni speciale a Adunării Generale cu prilejul Zilei Internaţionale pentru eliminarea armelor nucleare.

„Să fim clari. Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit. Ideea că o ţară poate purta şi câştiga un război nuclear este nebunească”, a adăugat el, estimând că „fără eliminarea armelor nucleare nu poate exista nici pace (…), nici încredere”.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va recurge la „toate mijloacele” aflate la dispoziţia sa pentru a se proteja, relansând speculaţiile privind riscurile de conflict nuclear, pentru prima dată după 1945.

Antonio Guterres, care s-a deplasat la Hiroshima în august pentru comemorarea a 77 de ani de la bombardamentul atomic, şi-a exprimat din nou regretul privind eşecul conferinţei de examinare a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (NPT).

La finalul a patru săptămâni de negocieri între cele 191 de ţări semnatare, Rusia a blocat la sfârşitul lui august adoptarea declaraţiei comune, în special din cauza paragrafelor privind centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, ocupată de militari ruşi.

Săptămâna trecută, SUA au precizat că au cerut prin canale private Rusiei să pună capăt discursului său care vehiculează ameninţarea nucleară în războiul din Ucraina, o armă a cărei utilizare ar avea, potrivit Washingtonului, consecinţe „catastrofale”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend