Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Lista obiectivelor din România aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO

Publicat

in

Situri naturale înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO:

 • Delta Dunării
 • Păduri seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei

Situri culturale înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO:

 • Biserici din Moldova
 • Mănăstirea Horezu
 • Sate cu biserici fortificate din Transilvania
 • Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei
 • Centrul Istoric din Sighişoara
 • Biserici de lemn din Maramureş

Biserici din Moldova – anul înscrierii: 1993 și 2010

 • 1. Biserica “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din satul Arbore
 • 2. Biserica “Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii Humor
 • 3. Biserica “Buna-Vestire” a Mănăstirii Moldoviţa
 • 4. Biserica “Înălţarea Sfintei Cruci” din Pătrăuţi
 • 5. Biserica “Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
 • 6. Biserica “Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii Voroneţ
 • 7. Biserica “Învierea Domnului” a Mănăstirii Suceviţa
 • 8. Biserica “Sfântul Nicolae” a Mănăstirii Probota

Motivaţia includerii acestor biserici din Moldova în Lista Patrimoniului Mondial este dată de unicitatea ansamblelor de picturi murale exterioare, particularizate prin întinderea lor pe întreaga suprafaţă a turlei și a zidurilor, prin coerența și unitatea programului iconografic, prin semnificaţiile teologice cu multiple nuanţe militante ale mesajului lor, prin tehnica desăvârşită a combinării frescei de bază cu un finisaj „a secco”. În acelaşi timp, pictura interioară se remarcă prin calitatea plastică excepţională a fiecărui ansamblu. În limitele unui program iconografic prestabilit, iconografii și pictorii din Moldova introduc nuanţări și soluţii plastice originale care conferă o pecete de ne-confundat ansamblelor realizate între ultimele decenii ale secolului al XV-lea și jumătatea secolului al XVI-lea.

Mănăstirea Horezu

Complexul monahal Hurezi (Hurez, Hurezu, Horez) de la Romanii de Jos este situat în nordul provinciei Olteniei, la circa 5 km de drumul naţional DN 67, ce face legătura între Râmnicu Vâlcea şi Târgu-Jiu. Mănăstirea Hurezi este cel mai vast şi cel mai dezvoltat ansamblu monastic din Țara Româneasca. Prin elementele de ordin arhitectural şi artistic este un unicat nu doar în arhitectura românească, ci şi în cea a sud-estului Europei, o sinteză post-bizantină fidelă tradiţiei ortodoxe, edificată atât după principiile ordonatoare ale Renaşterii italiene, cât şi după tipicul marilor mănăstiri de la Muntele Athos.

Mănăstirea Hurezi, ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu (1688-1714), a fost începută în 1690, completată şi extinsă de egumenii mănăstirii în mai multe etape: 1734 -1735, 1829 – 1854 şi 1854 – 1873.

“Biserica Mare”, cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, era destinată să devină necropolă a familiei lui Constantin Brâncoveanu. În epocă, Hurezii devin un mare centru artistic în jurul căruia s-a născut “stilul brâncovenesc”, model de referinţă, cu o mare varietate de interpretări, până după 1800.

Sate cu biserici fortificate din Transilvania – anul înscrierii: 1993, 1999

Sub acest titlu sunt înscrise în Lista Patrimoniului Mondial şapte localităţi a căror trăsătură comună este păstrarea structurii şi imaginii istorice, asociată cu prezenţa, pe teritoriul aşezării, a unei biserici fortificate exemplară pentru acest fenomen arhitectural tipic satelor de colonizare săsească din Transilvania.

 • 1. Situl rural Câlnic
 • 2. Situl rural Prejmer
 • 3. Situl rural Viscri
 • 4. Situl rural Dârjiu
 • 5. Situl rural Saschiz
 • 6. Situl rural Biertan
 • 7. Situl rural Valea Viilor

Deşi fiecare biserică fortificată constituie o soluţie defensivă specială, acestea pot fi grupate în trei tipuri:

 • I.Bisericile cu incintă fortificată, tipice pentru zona plată a Ţării Bârsei, au instalaţiile defensive dispuse aproape exclusiv pe incintă, biserica fiind puţin sau deloc fortificată. Cea mai autentică imagine a acestui tip de fortificare este oferită de biserica cu incintă fortificată din Prejmer.
 • II.Bisericile fortificate, tipice pentru zonele colinare, au elementele defensive dispuse aproape în egală măsură pe biserică şi pe incintă. Bisericile au fost restructurate: navele laterale au fost desfiinţate, deasupra navei principale au fost ridicate etaje de apărare, turnul vestic a fost transformat în reduit iar corul a fost suprapus de un bastion. Biserica a fost înconjurată cu o incintă fortificată.
 • Remarcabile pentru complexitate amenajărilor defensive sunt biserica din Valea Viilor şi incinta triplă a bisericii din Biertan. La Viscri, fortificaţia cuprinde în modul cel mai egal şi armonios atât incinta cât şi biserica.
 • III. Bisericile-reduit, apărute la sfârşitul secolului al XV-lea, constituie ultima etapă în evoluţia fortificării bisericilor. Au fost construite biserici dotate dintru început cu o multitudine de instalaţii defensive şi incinte mai puţin fortificate. Prima biserică-reduit a fost cea construită în Saschiz, în 1496.

Modul de protejare a comunităţilor prin fortificarea bisericilor a fost preluat de aşezările secuieşti din vecinătate, exemplară pentru această influenţă fiind biserica fortificată din Dârjiu.

Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei – anul înscrierii: 1999

1. Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte

2. Cetatea dacică de la Costeşti Cetăţuia

3. Cetatea dacică de la Costeşti Blidaru

4. Cetatea dacică Luncani-Piatra Roşie

5. Cetatea dacică de la Băniţa

6. Cetatea dacică de la Căpâlna

Centrul Istoric Sighişoara – anul înscrierii: 1999

Biserici de lemn din Maramureș – anul înscrierii: 1999

 • 1. Biserica Intrarea în Biserica Maicii Domnului (Bârsana)
 • 2. Biserica Sfântul Nicolae (Budești)
 • 3. Biserica Sfânta Paraschiva (Desești)
 • 4. Biserica Nașterea Maicii Domnului (Ieud-Deal)
 • 5. Biserica Sfântul Arhanghel (Plopiș)
 • 6. Biserica Sfânta Paraschiva (Poienile Izei)
 • 7. Biserica Sfântul Arhanghel (Rogoz)
 • 8. Biserica Sfântul Arhanghel

În Maramureş se află unele dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii de lemn din ţara noastră, adevărate capodopere ale genului, fiind fără îndoială una din culmile artei de a construi în lemn de pe continentul nostru.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Cartel ALFA cere cu fermitate retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie: ‘O acțiune dictatorială a guvernului’

Publicat

in

De

CNS Cartel ALFA cere cu fermitate retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie, acuzând că încalcă prevederile Codului Muncii.

„Guvernul a pregatit modificarea legislației în vederea trimiterii la Parlament a unor proiecte de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul asistenței sociale și în domeniul sanitar pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private, prin care impune ca personalul medical care nu prezintă certificatul digital al UE privind vaccinarea anti-COVID-19 să aibă contractele de muncă suspendate pentru 30 de zile.

În plus, prevederile proiectelor de lege pun în seama salariaților costurile de testare.

CNS Cartel ALFA s-a exprimat anterior, atât prin voturile și pozițiile reprezentanților săi în cadrul structurilor de dialog social, cât și prin poziții publice, împotriva unor astfel de reglementări abuzive.

Reluăm aici motivele pentru care cerem de urgență retragerea acestui proiect:

– Inițiativa reprezintă o actiune dictatorială a guvernului, care continuă pe linia guvernării prin amenințare și șantaj. Este o acțiune cu atât mai aberantă cu cât vizează tocmai personalul din sănătate, sfidând efortul si sacrificiul acestor lucrători pe toată perioada pandemiei;

– Este o actiune care nu face decât să crească și mai mult neîncrederea în guvern și autorități, încredere subminată sistematic prin măsuri inconsecvente și contradictorii; de exemplu:

organizare de festival-spectacole de 75.000 de persoane fără distanțare și mască,

congrese de 5.000 persoane în spații interioare fără mască și distanțare,

măsluirea/ascuderea de date oficiale pentru a servi intereselor imediate ale unui partid politic,

ignorarea vocii experților; un model de comportament sfidător al decidenților (câți parlamentari au certificat verde, de exemplu?);

în schimb, în tot acest timp, manifestările publice în aer liber au fost și sunt restricționate la maxim 100 persoane care trebuie să poarte mască și să păstreze distanțarea;

– Nu ține cont de legislația muncii, care prevede că sănătatea și securitatea în muncă intră în sarcina și obligația angajatorului, acest aspect cuprinzând și costurile; măsurile propuse reprezintă in același timp o reducere a dreptului constituțional la muncă.

Precizăm faptul că poziția noastră este de susținere a vaccinării la cerere, așa cum au făcut cu succes multe state, prin măsuri coerente si de informare adecvată, explicare și, în general, printr-o politică de transparență și comportament adecvat la nivel de decidenți, nu prin măsuri dictatoriale!

Este necesar ca testarea periodică să se faca pe cheltuiala angajatorului și numai în cazul constatării existenței simptomelor.

Considerăm că responsabilitatea situației actuale din România (neîncrederea populației și escaladarea crizei sanitare cu toate consecințele sale economice și sociale) revine exclusiv guvernului actual!

În concluzie solicităm retragerea urgentă a proiectelor de lege in vederea modificarii lor.

De asemenea, cerem ca trei reprezentanți ai confederațiilor sindicale si trei ai confederațiilor patronale să facă de drept parte din Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, transmit sindicaliștii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO | Ministrul Educației, dezamăgit de atitudinea părinților: 99% dintre părinții elevilor dintre-o școală din Capitală, împotriva testării

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că un sondaj realizat într-o şcoală din Bucureşti a arătat că 99% dintre părinţii elevilor de acolo nu au fost de acord ca fiii şi fiicele lor să fie testaţi în şcoală pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, nici chiar cu teste realizate pe probe din salivă. În aceeaşi şcoală, mai mulţi copii decât părinţi ar fi de acord cu testarea şi chiar cu vaccinarea.

“Sunt foarte trist, că tocmai ce am aflat răspunsul la un sondaj într-o şcoală din Bucureşti în care 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau extract din salivă. Am promis că nu o nominalizez, dar rezultatul este cert şi trist”, a declarat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că unii dintre copii ar fi de acord cu testarea sau vaccinarea, dar părinţii lor se opun.

“În aceeaşi şcoală (…) în exemplul pe care tocmai l-am dat, în care 99% dintre părinţi au refuzat testarea, au fost mai mulţi elevi care au spus că ei ar vrea să se testeze, ba chiar să se şi vaccineze dacă ar avea acordul părinţilor. Educaţia ajută, educaţia ajută şi din această perspectivă”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Cîmpeanu, “dacă toţi aceia care dorim şcoala cu prezenţă fizică ne-am fi vaccinat atunci când ne puteam vaccina, atunci sunt convins că nu mai aveam această problemă”.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte numărul mic de teste realizat la nivel general în şcoli, ministrul a explicat acest aspect prin “slabă organizare”, el arătând că au fost situaţii în care nu au existat teste rapide în şcoli.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend