Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Lista groazei – Şcolile din judeţul Argeş cu mari probleme înainte de începerea noului an

Avatar

Publicat

in

#La Mioveni totul e pregǎtit, la Curtea de Argeş abia s-au dat banii de renovǎri
#Zeci de şcoli sunt fǎrǎ aviz de funcţionare dar tot îşi vor primi elevii
Mai sunt doar trei săptămâni până când va suna primul clopoţel din anul şcolar 2015-2016, în unităţile de învăţământ din oraşul Tinereţii. La nivelul oraşului Mioveni, funcţionează patru grădiniţe cu program normal, 3 creşe-cămin (cu program prelungit), patru şcoli gimnaziale şi două licee, la care s-au înscris aprovimativ 5.300 de elevi şi preşcolari. Primarul Ion Georgescu:” În acestă perioadă, la toate instituţiile de învăţământ din Mioveni se fac ultimele retuşuri pentru ca acestea să-şi redeschidă porţile pentru elevi luni, 14 septembrie 2015. Cu sprijinul administraţiei locale, au fost efectuate lucrări de reparaţii şi igienizări. Astfel, au fost remediate defecţiunile instalaţiilor electrice, sanitare, de canalizare, ale sistemelor de închidere şi etanşare a uşilor şi ferestrelor, a sistemelor de supraveghere şi alarmare, a defecţiunilor mobilierului şcolar. Totodată, a fost făcută şi igienizarea spaţiilor anexe, verificarea instalaţiilor de încălzire, curăţirea şi amenajarea terenurilor de joacă din perimetrul unităţilor. Şi necesarul de combustibil solid pentru perioada rece a fost asigurat la Clucereasa şi Făget. În calitate de primar al oraşului, îmi exprim speranţa că elevii noştri vor învăţa în condiţii optime, iar viitorul an şcolar va fi unul de succes”.
La Curtea de Argeş abia s-au alocat banii
Nu la fel de harnici au fost edilii din Curtea de Argeş care abia zilele trecute au alocat bani de la buget pentru unitǎţile de învǎţǎmânt care au nevoie de reparaţii sau investiţii în vederea începerii în bune condiţii a noului an şcolar.
La ultima rectificare de buget s-au alocat bani pentru reparaţii curente la Scoala Gimnazialǎ Sfântul Andrei – 40.000 lei. De asemenea cu suma de 30.000 lei, se va repara instalaţia de încǎlzire a sǎlii de sport al Colegiului Naţional Vlaicu Vodǎ, iar cu 100.000 lei, câţi au fost repartizaţi cǎtre Liceul Tehnologiv Ferdinand, se vor repara aleile şi platoul din curtea instituţiei. O sumǎ de 75.000 lei a fost alocatǎ şi pentru reparaţii la clasele repartizate Seminarului Teologic, în incinta Grupului Scolar Forestier.
Avizele sanitare vor fi o problemǎ
Tinând cont cǎ şi în anii precedenţi, multe dintre instituţiile de învǎţǎmânt din judeţ au început activitatea fǎrǎ a avea autorizaţiile sanitare, nu este exclus ca şi în acest an sǎ se loveascǎ de aceeaşi problemǎ. Cel mai probabil, la începutul lunii septembrie, inspectorii DSP Argeş vor începe verificǎrile şi, ţinând cont cǎ în Argeş încǎ sunt foarte multe şcoli cu toaletele în curte, sau fǎrǎ acees la apǎ, nu este exclus sǎ fie din nou probleme.
O astfel de şcoalǎ existǎ şi la Curtea de Argeş numai cǎ aleşii locali au alcoat bani pentru amenajarea unor grupuri sanitare normale şi desfiinţarea celor de tip turcesc din curtea instituţiei. Rǎmâne de vǎzut şi dacǎ lucrǎrile vor fi gata pânǎ la 15 septembrie.
Sorina Honţaru a dat lista şcolilor cu probleme
Sorina Honţaru, direcorul DSP Argeş, a vorbit în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural despre cît de pregătite sînt şcolile din Argeş pentru primirea elevilor la începerea noului an şcolar. Potrivit informaţiilor primite de la aceasta, mai sînt şcoli care au probeleme.
În evidenţa DSP Arges sînt 562 unităţi de învăţămînt, din care: în mediul urban – 161 (157 unităţi autorizate şi 8 fără autorizaţie sanitară de funcţionare – ASF), iar în mediul rural – 401 unităţi (363 unităţi prezintă ASF şi 38 fără ASF). În Argeş, 42 de unităţi de învăţămînt dintr-un total de 562 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.
Serviciul de Inspecţie si Control al Factorilor de Risc din Mediul de Viaţă şi Muncă din DSP Argeş a controlat 315 unităţi de învăţămînt în perioada 1 septembrie 2014 – 1 iunie 2015, din care 121 grădiniţe, 176 şcoli şi 18 licee. Potrivit informării făcute în urma acestor controale: n-au ASF: Liceul Teologic Elim Piteşti, Grădiniţa Rucăr; clădirile necesită lucrări de reparaţie (pereţi, acoperiş, tîmplărie): Grădiniţa Strîmbeni, Liceul Teologic Elim Piteşti, Grădiniţa Căldăraru, Liceul Tehnologic Rucăr, Şcoala Gimnazială Poienari de Muscel, Şcoala Gimnazială Gruiu – Căteasca; spaţii de învăţămînt necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar (dimensiuni, finisaje interioare, iluminat, mobilier): CN I.C.Brătianu Piteşti, Liceul Teologic Elim Piteşti, Colegiul Tehnic Armand Călinescu Piteşti, Grădiniţa Rucăr, Liceul Tehnologic Rucăr, Şcoala I.L. Caragiale Piteşti, Şcoala Ion Minulescu Piteşti, Şcoala Nr. 1 Piteşti, Şcoala Miroşi, Şcoala Surdulesti, Grădiniţa Strîmbeni, Şcoala şi Grădiniţa Bîrla, Şcoala şi Grădiniţa Mîndra – Bîrla, Şcoala Dumitru Udrescu Săpata, Şcoala Morăreşti, Şcoala Deduleşti, Şcoala Nr. 1 cu Grădiniţa Poiana Lacului, Şcoala şi grădiniţa Metofu –  Poiana Lacului, Şcoala Glîmbocata cu gradiniţa – Leordeni, Şcoala Poienari de Muscel, Şcoala Constantin Bălăceanu Stolnici, Şcoala Gruiu – Căteasca; grupuri sanitare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar: CN I.C. Brătianu Piteşti, Şcoala I.L. Caragiale Piteşti, Şcoala Mircea cel Bătrîn Piteşti, Şcoala Nr. 1 Piteşti, Grădiniţa Burdea, Gradiniţa Căldăraru, Grădiniţa Strîmbeni, Grădiniţa Rucăr, Liceul Tehnologic Rucăr, Şcoala şi grădiniţa Mîndra – Bîrla, Şcoala Gruiu – Căteasca, Şcoala Ţîrcovnicu – Popeşti; alimentare cu apă necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar: Şcoala Nr. 1 Piteşti, Şcoala Miroşi, Şcoala Surduleşti, Grădiniţa Miroşi, Grdiniţa Burdea, Şcoala Dumitru Udrescu Săpata, Şcoala Ginuşa – Spata, Grădiniţa Mîncioiu –  Morăreşti, Grădiniţa Tutana – Băiculeşti.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Ludovic Orban, noi precizări despre decizia CCR. Ce se întâmplă cu alegerile parlamentare

Avatar

Publicat

in

De

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi referitor la decizia CCR care a stabilit că Parlamentul decide data alegerilor parlamentare că i se pare ceva „foarte straniu” şi a adăugat că în cazul în care Legislativul nu vrea să stabilească data respectivă, „nu ai ce să le faci parlamentarilor”.

„Au declarat public că vor amânarea alegerilor. (…) Deci, noi am stabilit data alegerilor în baza prevederilor constituţionale şi în baza prevederilor legii aflate în vigoare. Eram obligaţi să facem lucrul ăsta, pentru că astea sunt prevederile legii. De ce e data de 6 decembrie? Pentru că trebuie să ţii cont de două elemente constituţionale, durata mandatului de parlamentar, care e patru ani şi durata mandatului expiră pe 20 decembrie.

În plus, ai termenul constituţional de maximum 20 de zile de la data alegerilor în care preşedintele convoacă Parlamentul nou ales pentru prima şedinţă de validare a mandatelor şi de depunere a jurământului.

Publicitate

Deci, astea sunt prevederile constituţionale de care noi am ţinut cont. Mandatele expiră pe 20, noi am stabilit data de 6 decembrie „, a declarat Orban la B1 TV, întrebat dacă urmare a deciziei CCR, care a stabilit că Parlamentul decide data alegerilor parlamentare, PSD va vrea prin Legislativ să amâne data scrutinului fixată de Guvern pentru 6 decembrie.

Întrebat dacă în ultimii 30 de ani s-a întâmplat vreodată ca Parlamentul să decidă data alegerilor generale, premierul a spus: „Eu nu-mi aduc aminte”.

„În plus, gândiţi-vă că parlamentarii nu răspund pentru voturile politice din mandat. Deci, dacă Parlamentul nu poate să stabilească data alegerilor că nu vin parlamentarii la cvorum şi nu se poate adopta legea, ei nu răspund. Ce faci? Dacă Parlamentul – a acceptat Curtea Constituţională că pot să stabilească ei data alegerilor – nu vrea să stabilească data alegerilor, nu ai ce să le faci parlamentarilor. Cine stabileşte data alegerilor ? Normal, o dă Guvernul, dar… adică, mi se pare ceva foarte straniu, foarte straniu”, a afirmat Orban.

Fiind întrebat dacă Executivul mai poate întări în vreun fel data de 6 decembrie ca dată a scrutinului parlamentar, premierul a precizat: „Decizia Curţii a respins sesizarea legată de neconstituţionalitatea legii prin care Parlamentul şi-a acordat singur dreptul de a stabili data alegerilor”.

Premierul a adăugat că este curios ce se va întâmpla privitor la acest subiect, reafirmând că deja Parlamentul a stabilit data alegerilor pentru 6 decembrie.

„Sigur că, odată ce am dat decizia, prin hotărâre de guvern, şi am stabilit data alegerilor, repet, pe cadrul constituţional şi legal existent la data la care am stabilit, acum e un pic mai greu. Chiar sunt curios ce se întâmplă. Dacă vine Parlamentul şi dă o lege prin care stabileşte: data alegerilor parlamentare este iunie 2022? Ce se întâmplă, în ce situaţie ajungem? Adică, o să fie două alegeri? Noi mergem la alegerile pe care le-am convocat în 6 decembrie? Evident că e neconstituţional, evident că ai un termen maxim de prelungire a mandatelor”, a afirmat Orban

Curtea Constituţională a României a respins marţi sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, informează agerpres.ro

Citește și:

Bursa zvonurilor: Cât a costat un vot la aceste alegeri (SURSE)

Lovitură devastatoare pentru DIICOT! Un celebru om de afaceri a fost pus în libertate

SURSE Nicușor Dan începe execuțiile! Primele persoane care vor zbura din funcție

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ludovic Orban: ‘A fost una dintre cele mai grele bătălii, ne pare rău că nu am putut să batem PSD’

Avatar

Publicat

in

De

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, marţi seară, că PNL a câştigat alegerile locale, la votul politic, cu 34%, fiind urmat de PSD, cu 30%, şi USR cu 13%. Orban a precizat că PSD are 1.450 de primari, PNL 1.250, PMP 50 şi USR 45, iar în ceea ce priveşte consiliile judeţene PNL are 17, iar UDMR 4, restul fiind ale PSD. În plus, Orban afirmă că PNL a câştigat pentru prima dată votul politic din Teleorman, urmând a avea majoritate în Consiliul Judeţean.

”PNL a câştigat alegerile cu 34%. Pe locul doi a fost PSD cu 30%, asta la votul politic şi pe locul 3 USR, cu 13%. Ăsta este rezutatul. Unii nu văd decât victoriile de la Timişoara şi de la Braşov ale USR PLUS. Foarte bine, asta a fost decizia alegătorilor (…) deşi rezultatele concrete în cele două oraşe se văd”, a afirmat, marţi seară, preşedintele PNL Ludovic Orban, întrebat despre declaraţiile contondente ale liderilor USR PLUS cu privire la criteriile de integritate.

Orban a precizat că ”PSD a plecat de la 1.700 de primari şi are 1.430 de primari, PNL cu 1.250 – nu avem încă toate datele, urmează PMP cu 50 de primari şi abia pe locul 4 e USR PLUS cu 45 de primari. 1.250 de primari, comparabil cu 45 de primari. Noi ne comparăm cu PSD-ul. Ne pare rău că nu am putut să batem PSD, dar (…) este foarte greu în sistem de alegeri într-un tur să baţi un primar PSD”.

Publicitate

Întrebat cum a reuşit PNL la Vrancea, unde social-democratul Marian Oprişan deţinea preşedinţia Consiliului Judeţean din 2000, Orban a afirmat: ”A fost una dintre cele mai grele bătălii. Echipa noastră de acolo nu a mai acceptat niciun fel de compromis, nu a mai acceptat să-şi bage dracul coada n organizaţie şi a ales în mod solidar o bătălie pe viaţă şi pe moarte cu Oprişan. Acolo am câştigat, deşi scorul politic pentru PSD a fost aproximativ egal cu scorul nostru”.

De asmenea, Orban a vorbit despre faptul că PNL a câştigat pentru prima dată în judeul Teleorman.

”La Teleorman este prima dată când PNL câştigă Teleormanul, la vot politic la Consiliul Judeţean. Nu numai că-l câştigă, dar îl câştigă cu o diferenţă de peste patru procente faţă de PSD. Avem aproape 44$ la Consiliul Judeţean şi vom avea majoritatea prin sistemul de repartizare. Nu am reuşit să batem PSD, dar am plecat de la şapte preşedinţi de Cj şi am ajuns la 17. PSD are 20 de preşedinţii de Cj şi UDMR 4, în rest, nicio altă formaţiune politică, nici măcar nu s-a apropiat de şansa de a câştiga vreo preşedinţie de CJ”, a mai declarat Orban, informează news.ro

Citește și:

Bursa zvonurilor: Cât a costat un vot la aceste alegeri (SURSE)

Lovitură devastatoare pentru DIICOT! Un celebru om de afaceri a fost pus în libertate

SURSE Nicușor Dan începe execuțiile! Primele persoane care vor zbura din funcție

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend