Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Liiceanu: Mineriada a fost cel mai monstruos eveniment pus la cale de Iliescu / Am fost dat afară dintr-o editură din Paris și mi-a fost rușine să spun că sunt român

Publicat

in

Scriitorul Gabriel Liiceanu consideră că Mineriada din 1990 a fost ”cel mai monstruos eveniment pus la cale” de Ion Iliescu. Liiceanu povestește că, la acel moment, se afla la Paris și a fost dat afară din biroul unui editor francez pe motiv că vine ”dintr-un popor barbar”. El a mai evocat și impresia dezastruoasă lăsată francezilor de vizita lui Ceaușescu, precizând că i-a fost rușine să spună că este român.

Gabriel Liiceanu a fost întrebat, duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, cum a fost perioada din 1990 când a realizat interviul cu Emil Cioran şi în acelaşi timp avusese loc şi Mineriada din iunie.

“Aveam bilet pentru data de 15 iunie, interviul fusese planificat pe 17 iunie. Am scăpat spre interviu, a fost urât în acele două zile, a fost foarte urât. Editura a fost atacată, aşa-zişii mineri – nu erau mineri, erau oameni din structurile cu pricina, din fosta Securitate, devenită SRI – mă căutau în birou. Am ajuns acolo pe un moment scabros al istoriei noastre. A fost cel mai monstruos eveniment pus la cale de şeful statului. A fost o barbarie enormă. Nu ştiam exact ce se petrecuse oră de oră în Piaţă. Când am ajuns la Paris, primul lucru pe care l-am văzut la televizor au fost scene atroce din Piaţa Universităţii, cu minerii care dădeau cu bâta în tineri, femei, gravide, băieţi cu ochelari, studenţi”, a povestit Liiceanu.

El a spus că în acele zile avea o întâlnire cu directorul unei edituri franceze pentru o colaborare, dar acesta l-a dat afară din birou şi i-a spus că vine dintr-un popor de barbari.

“M-a dat pe uşă afară, mi-a zis că vin dintr-un popor barbar. A zis dumneavoastră nu sunteţi normali, cum să fac cu dumneavoastră un parteneriat, sunteţi un popor barbar. Ce să mă apuc să spun, că erau ăia să mă lase handicapat pe viaţă, în cărucior, au intrat cu bâta în birou. Am plecat de acolo umilit în ultimul hal”, a explicat scriitorul.

Suita lui Ceaușescu a devastat un palat din Paris

El a menţionat că un scriitor din România trage după el când merge în străinătate imaginea ţării sale.

“Noi tragem după noi imaginea politică a ţării noastre. Toate popoarele, toate culturile sunt precedate de imaginea politică a ţării. Un scriitor din România trage după el când apare acolo imaginea a ce se întâmplă aici. Ce s-a întâmplat zilele trecute, cu nu ştiu ce persoane din Parlament, ce se întâmplă cu corupţia. Avem o ştampilă, ei când ne văd, ne văd ştampilaţi cu imaginea pe care o purtăm cu noi în lume. Asta este teribil. Îmi era ruşine să spun că sunt român. L-am văzut pe Giscard, preşedintele Franţei, dând un interviu, după o vizită a lui Ceauşescu, după 90 a dat-o. <Să vă spun cum arăta când l-am primit în vizită. A venit cu o suită enormă, când au plecat au devastat palatul în care îi cazase, robinete, lucruri deosebite, tot ce era mai frumos în acel palat de primit oaspeţi>. Eu în clipa aia trăgeam după mine imaginea eu sunt ca ei, aşa mă văd. Asta e un mare handicap pe care îl avem”, a povestit Gabriel Liiceanu. (News.ro)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Incident pe aeroportul Charles de Gaulle: Un bărbat înarmat cu un cuțit, împușcat mortal de polițiștii francezi

Publicat

in

De

Un bărbat cu comportament agresiv și înarmat cu un cuțit a fost ucis de poliția de frontieră pe aeroportul Roissy- Charles de Gaulle din Paris. Scena a avut loc miercuri dimineață, în zona publică a terminalului 2F, potrivit surselor citate de BFMTV.

Poliția din FranțaFoto: Twitter

Polițiștii l-au somat pe individ în repetate rânduri, înainte de a-l împușca.

Potrivit surselor citate, bărbatul s-a îndreptat spre ofițerii de poliție care, apoi, au deschis focul.

Bărbatul a fost împușcat mortal în abdomen. Potrivit informațiilor BMFTV ar fi vorba despre un om fără adăpost.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Elon Musk a vândut acțiuni Tesla în valoare de 7 miliarde dolari, în timp ce „telenovela” Twitter continuă

Publicat

in

De

​Elon Musk a vândut în ultimele zile acțiuni Tesla în valoare totală de 7 miliarde dolari și a rămas cu o participație de 15% la producătorul de mașini electrice. Musk a vândut în mai multe rânduri acțiuni la tesla în ultimul an și nu este clar ce se va întâmpla cu planul de a prelua Twitter.

Elon MuskFoto: TED

La un moment părea imposibil că Musk va găsi finanțare pentru a prelua, cu 44 miliarde dolari, rețeaua socială Twitter, dar miliardarul a reușit asta și se părea că afacerea este ca și parafată. Musk a întors însă lucrurile cu 180 de grade și s-a retras, iar Twitter l-a dat în judecată, sperând să-l poată forța să-și respecte angajamentul. Ca totul să fie și mai complicat, inițial conducerea Twitter și o parte dintre acționari s-au opus vehement unei preluări.

Dacă justiția îl va forța pe Musk să preia Twitter, banii din aceste acțiuni vor fi bineveniți.

În aprilie, Musk a vândut acțiuni Tesla în valoare de 8,5 miliarde dolari, în încercarea de a obține finanțare pentru preluarea Twitter. Atunci, el spunea că nu va mai vinde. În ultimul an Musk a încasat 32 miliarde dolari din vânzarea de acțiuni la Tesla.

În trecut, Musk a fost reținut în a vinde acțiuni la Tesla pentru ca participația sa să nu scadă atât de mult încât să nu mai aibă influență maximă în companie.

Musk are o avere estimată la 250 miliarde dolari. La mijlocul lunii iulie, Twitter l-a dat în judecată pe Elon Musk, pentru a-l obliga să-şi onoreze angajamentul de achiziţie pentru 44 de miliarde de dolari. Procesul urmează să înceapă pe 17 octombrie.

Surse: WSJ, Le Figaro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend