Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Liga Națiunilor: România vs Muntenegru – Momentul revanșei

Publicat

in

Naționala de fotbal a României are o singură șansă, victoria, în partida cu Muntenegru. Meciul are loc marți, 14 iunie, de la ora 21:45, pe stadionul din Giulești. În tur, Muntenegru a învins neașteptat pe teren propriu, scor 2-0, la capătul unei evoluții jenante a României.

Minge de fotbalFoto: insidefoto srl / Alamy / Alamy / Profimedia

În Grupa 3 din Liga B, tricolorii suferă, fiind pe ultimul loc, cu 3 puncte, strânse în jocul cu liderul Finlanda.

După 3 etape, Bosnia, socotită cea mai valoroasă, conduce ostilitățile în grupa tricolorilor, cu 5 puncte, urmată de Finlanda și de Muntenegru, ambele cu câte 4 puncte. România este ultima, mândrindu-se cu victoria contra Finlandei.

România s-a mai îmbujorat, după succesul cu Finlanda, scor 1-0. Până la jocul de sâmbătă, n-avea niciun gol marcat și niciun punct.

A spart gheața sâmbătă seară și s-a descătușat, la finele unei partide în care a dominat în prima parte, marcând o dată și ratând un penalty, dar a suferit în partea secundă.

Rezultatul l-a ajutat pe selecționerul Edward Iordănescu să scăpe de critici. Asta cel puțin până la următorul joc. Antrenorul cere periodic răbdare. „Eu am 20 de zile la națională, iar adversarul meu din Finlanda are 7 ani”, a reclamat tehnicianul „tricorilor”.

Meciul cu nordicii a adus un eveniment uluitor. Doi jucători titulari, Rațiu și Sorescu, au sângerat înainte de startul jocului, astfel că riscul unei recidive îl sperie pe Edi Iordănescu.

România îi pierduseră deja pe Cristea și pe Alibec și are o situație în clasament care nu-i dă voie să se gândească la altceva în afară de izbândă. Iar adversarul chiar îi permite să spere, fiind unul limitat.

Muntenegru și-a arătat potențialul în deplasarea din Finlanda. A primit două goluri în decurs de câteva minute, apoi, deși a avut la dispoziție o întreagă repriză secundă, n-a avut forță de reacție.

Astfel, succesul cu România a fost șters cu buretele. Totuși, meciul 3 din grupă a arătat o altă față a Muntenegrului.

Adversara României s-a chinuit sâmbătă, cu Bosnia. A izbutit golul egalizator în minutul 77 prin Marusic, de la Lazio Roma.

Spre deosebire de România, care a suferit după pauză contra Finlandei, Muntenegru a pus presiune pe adversar.

Asta indică picioare prospete. Iar forma fizică a celor două echipei va conta mult la meciul de marți, care încheie o serie de 4 jocuri solicitante.

Superbet are cota 1.9 pentru Șansă Dublă X2 (remiză sau victorie Muntenegru).

România vs Muntenegru X2
Cotă 1.9

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rușii care fug de mobilizarea lui Putin pot cere azil în SUA (Casa Albă)

Publicat

in

De

Cetăţenii ruşi care se fug de mobilizare pot solicita azil în Statele Unite, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, notează RADOR.

„Considerăm că, indiferent de naționalitatea lor, ei pot solicita azil în SUA și fiecare cerere în parte va fi examinată”, a spus Jean-Pierre. Autoritățile americane îi salută „pe toţi cei care solicită azil”, a adăugat secretarul de presă al Casei Albe. Din declaraţiile oficialului american nu rezultă că rușilor care fug de mobilizare li se va acorda un regim prioritar sau condiții speciale pentru acordarea azilului. Autoritățile germane au declarat că, în anumite circumstanțe, sunt dispuse să acorde azil celor care fug din armata rusă și „oponenților regimului Putin”.

Mobilizarea în Rusia a fost anunțată pe 21 septembrie. Din acea zi şi până în momentul de faţă, mii de ruşi au părăsit țara. Doar prin Kazahstan, Georgia, Mongolia și Finlanda vecine cu Rusia au plecat aproape 200 de mii de ruși. Unele țări membre UE – în special Letonia și Republica Cehă – au declarat că nu vor elibera vize rușilor care fug de mobilizare. La rândul său, Comisia Europeană a anunţat că Uniunea Europeană trebuie să garanteze dreptul de intrare pentru rușii care solicită azil, în contextul mobilizării.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

UE plătește prețul subminării democrației italiene (The Telegraph)

Publicat

in

De

Victoria lui Meloni la alegerile generale din Italia marchează respingerea de către popor a conducătorilor preferați de establishment-ul de la Bruxelles.

Aceasta e soarta tuturor politicienilor italieni de dreapta, să fie comparați cu Benito Mussolini. Giorgia Meloni, șefa partidului Fratelli d’Italia, nu face excepție. Ascensiunea ei rapidă, în fruntea unei coaliții de dreapta care a triumfat la alegerile din weekend, a îngrozit establishment-ul politic european. Și totuși, acuzațiile fățișe de fascism care i-au fost aduse nu au reușit să descurajeze mai mult de un sfert din electoratul italian să voteze cu această mamă singură până acum mai puțin cunoscută, care pronunță cuvintele cu echivalentul roman al unui accent Cockney [autorul sugerează că este mai „din popor” – n.trad.], relatează The Telegraph preluat de Rador.

Meloni e detestată de eurocrați precum Ursula von der Leyen, întrucât – în ciuda trecutului oarecum dubios al partidului ei – mulți italieni o văd ca pe chipul acceptabil al dreptei. Apelul ei la credință, drapel și familie însumează tot ceea ce UE consideră a fi reacționar, retrograd și plebeu.

Cu greu poate surprinde că unii precum Emmanuel Macron și Olaf Scholz ar prefera să trateze cu alți elitiști de seama lor precum premierul italian interimar Mario Draghi – fost șef al Băncii Centrale Europene, care nu a fost ales niciodată în funcția pe care o ocupă. Aceste alegeri au fost primele de după 2008 la care alegătorii efectiv au ales cine le va conduce guvernul. Toți ultimii șase premieri italieni au ajuns în funcție prin manevre de culise.

Și e evident că mulți italieni consideră că Meloni deține un lucru care unor tehnocrați precum Draghi le lipsește: autenticitatea. „Cea mai mare ambiție pe care o avem în viață este ca italienii să fie din nou mândri că sunt italieni”, le-a declarat ea simpatizanților ei duminică noaptea. Birocrații de la Bruxelles nu pot pricepe defel atracția unui asemenea patriotism și, de fapt, nici amploarea repulsiei provocate de tentativele lor de a pune la cale deznodământul politic pe care și-l doresc în Italia.

Noua coaliție îl va include probabil și pe Silvio Berlusconi, un fost premier octogenar care a fost cândva șeful lui Meloni. Deși câștigase un scrutin, Berlusconi a fost îndepărtat de la putere în 2011 fiindcă nu mai asculta de mediatorii puterii de la Bruxelles, fiind înlocuit cu un fost comisar european, Mario Monti. Acum, neîndoielnic spre marea lor iritare, bătrânul pungaș e din nou în cărți.

Firește că în Italia nu-și dorește nimeni o dictatură – indiferent ce ar spune unii dintre criticii mai stridenți ai lui Meloni. Italienii știu că n-au nevoie de un Mussolini pentru a face trenurile să ajungă la timp în gară. Dar, la fel ca britanicii, ei chiar vor să-și ia înapoi controlul.

Meloni n-a pledat niciodată pentru ieșirea din UE. Dar ea cere totuși ca țărmul mediteraneean al Italiei să fie păzit cum trebuie. În Italia trăiesc până la 750.000 de „clandestini” (imigranți ilegali), o chestiune care a și dominat campania electorală. Meloni a subliniat că, atunci când migrația din Siria în Germania devenise nesustenabilă pentru guvernul Merkel, UE a mituit Turcia pentru a-și închide granițele. Nici un fel de acord similar cu Libia nu i-a fost oferit Italiei de către Bruxelles.

UE a amenințat că va suspenda pachetul de 180 de miliarde de lire sterline în credite și subvenții – Planul de Redresare și Reziliență post-pandemic – dacă noul guvern nu se va conforma. UE a fost bucuroasă să subvenționeze guvernul de uniune națională al lui Draghi, dar nu va ezita să submineze coaliția de populiști de dreapta a lui Meloni. Ne putem aștepta ca ea să ignore astfel de amenințări de la Bruxelles. „Italienii ne-au ales pe noi, iar noi nu-i vom trăda”, a declarat ea.

Îmbrăcată lejer, în geacă de piele și blugi, această amazoană minionă are un stil diferit de al reginelor noastre războinice, de la Margaret Thatcher până la Liz Truss. Dar, cu toate neajunsurile ei, Giorgia Meloni e acum pe cale să ajungă propria Doamnă de Fier a Italiei. Ar fi o mare greșeală din partea UE, și de fapt din a oricui altcuiva, să o subestimeze.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend