Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Liga Campionilor. Liverpool vs Villarreal: duelul antrenorilor fantastici

Publicat

in

Aflați pe val în Anglia, “cormoranii” de la Liverpool se avântă spre finala Ligii Campionilor, unde n-au mai fost din 2019. Trupa din orașul trupei Beatles are de trecut peste hopul numit Villarreal, iar primul duel are loc miercuri, 27 aprilie, de la ora 22:00. Surprizele pot lesne apărea, Liverpool fiind o formație permisivă, care lasă adversarul să joace, iar uneori – chiar să-i dea gol.

Pontul zileiFoto: Profimedia

Fiind într-o formă sportivă de vis, Liverpool poate lua totul în 2022. A câștigat deja Cupa Ligii Angliei, învingând-o în finală pe Manchester City, este calificată în semifinalele Ligii Campionilor și în finala Cupei Angliei, dar poartă un duel la baionetă și pentru titlu, tot cu Manchester City.

Generația lui Salah și a lui Mane are oportunitatea să pună mâna pe a doua Ligă a Campionilor. Omul care a adus succesul la clubul de pe “Anfield Road” este însă Jurgen Klopp. Germanul în vârstă de 54 de ani a reușit să câștige și campionatul, dar și Liga Campionilor.

Marcel Răducanu (67 de ani), fostul jucător al Stelei și al Borussiei Dortmund, a vorbit despre Jurgen Klopp, care este aproape de o performanță uriașă.

“Noi ne-am bucurat toți când am auzit că preia Borussia. Îl știam de la Mainz, unde a fost jucător și antrenor. Era un antrenor tânăr, se vedea pe el că vrea să învețe și să preia o echipă ca lumea. A avut succes, a format o echipă, a adus jucători tineri, Mario Gotze a debutat atunci sub comanda lui.

Într-o zi, am fost invitat și eu de un ziar local, am mers la un spectacol. Am stat cu el la masă, am băut o bere. M-a chemat pe scenă, am vorbit despre fotbal. Un băiat simplu, un antrenor imens, a dovedit-o și la Liverpool. A făcut foarte multe pentru Dortmund. Mulți speră că se va întoarce la Borussia cândva”, a spus Marcel Răducanu. 1982 – 1988 este perioada în care Marcel Răducanu a jucat pentru Borussia Dortmund, reușind să marcheze 35 de goluri în 186 de apariții.

Jurgen Klopp și-a început cariera de antrenor în 2001, la Mainz, formație la care a jucat timp de 11 ani și alături de care a reușit promovarea în Bundesliga din postura de tehnician, în 2004, performanță despre care germanul spunea recent că este cea mai mare din cariera sa, în ciuda trofeului Champions League din palmares.

În 2008, după șapte ani la Mainz, unde a lucrat un sezon cu românul Marius Niculae, Klopp a preluat-o pe Borussia Dortmund, formație alături de care a câștigat 5 trofee, inclusiv două titluri în Bundesliga, dar și să dispute o finală de Champions League.

Din 2015, Klopp antrenează la Liverpool, echipă căreia a reușit să-i readucă gloria și să cucerească cele mai importante trofee – Liga Campionilor și titlul în Premier League.

Liverpool are în cont 6 Ligi ale Campionilor, ultima ridicată în 2019, după 2-0 în finala cu Tottenham. Cu un sezon înainte, Klopp ratase a doua finală de Ligă, iar Real Madrid izbutea pentru a 13-a oară să devină regina Europei, “galacticii” câştigând a treia Ligă a Campionilor consecutivă cu ajutorul portarului de la Liverpool, Loris Karius. Atunci, ghinionul nu i-a ocolit pe britanici – MVP ul sezonului, Mohamed Salah, s-a accidentat încă din prima repriză.

Și Villarreal are un antrenor plin de merite. După performanțele atinse cu Sevilla, Emery a fost angajat pe PSG, perioada 2016-2018. Apoi, a urmat experiența mai puțin reușită de la Arsenal, dar asta nu l-a tras în jos.

Din 2020, Emery o pregătește pe Villarreal, unde și-a dovedit priceperea prin câștigarea Ligii Europa în sezonul trecut, după finala cu Manchester United, iar acum prin accederea complet neașteptată în semifinalele Ligii Campionilor.

Superbet are cota 4.2 pentru PGO (Primul Gol Oaspeții).

Liga Campionilor: Liverpool vs Villarreal Cotă
PGO (Primul Gol Oaspeții) 4.2

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Consumul global de vin, la un minim istoric. Prețurile mari au redus apetitul consumatorilor

Publicat

in

De

Consumul global de vin a ajuns anul trecut la cel mai scăzut nivel din 1996 încoace din cauza inflației ce a generat creșterea prețurilor, astfel că puterea de cumpărare a potențialilor consumatori a fost redusă, a anunțat Organizația Internațională a Viței de Vie și Vinului (OIV), transmite Reuters.

Sticle de vin productie Domaine du DaleyFoto: Hotnews

Organizația cu sediul la Paris a estimat consumul mondial de vin în anul 2023 la 221.000.000 hectolitri, cu 2,6% mai puțin decât în 2022 și cu 7,5% sub nivelul din 2018. Un hectolitru este echivalentul a 133 de sticle standard de vin.

Tensiunile geopolitice, îndeosebi războiul din Ucraina, și crizele energetice subsecvente, alături de perturbările lanțurilor globale de aprovizionare, au dus la costuri de producție și distribuție mai mari, care s-au transferat în creșteri de prețuri pentru consumatorii de vin, ceea ce a redus cererea, susține OIV.

Scăderea a fost deosebit de mare în China, cu un minus de 25%. La începutul secolului, consumul de vin crescuse brusc odată cu extinderea clasei de mijloc, însă în ultimii cinci ani s-a redus cu mai mult de 60%, la 6,8 milioane hectolitri din cauza restricțiilor provocate de Covid-19 și de presiunea prețurilor care au tendința să se răsfrângă mai mult asupra piețelor recente, precum China, a spus John Barker, directorul general al OIV.

În ce privește comerțul internațional, schimburile cantitative s-au redus cu 6,3%, la 99.000.000 hectolitri, dar numai cu 4,7% din perspectivă valorică (36 miliarde euro) întucât prețul mediu al unui litru de vine a ajuns la un nivel record.

De asemenea, OIV a redus estimarea producției de anul trecut de la 244 milioane la 237 miliane de hectolitri, cel mai mic nivel din ultimii 60 de ani. Declinul abrupt este provocat de vremea nefavorabilă, precum îngheț timpuri, ploi abundente sau secetă, la care se adaugă extinderea bolilor viței de vie.

Italia a avut cea mai mică recoltă din 1950 – 38,3 milioane de hectolitri, cu 23% mai redusă față de anul 2022, astfel că a pierdut în fața Franței poziția de lider mondial.

Pentru 2024 se estimează o creștere a producției în emisfera sudică, în Australia și Argentina, dar va sub nivelul mediu din intervalul 2018-2023. O primăvară rece și un cules târziu va face ca producția în Chile să scadă pentru al treilea an consecutiv, reducerea fiind în medie de 17%.

Citeste mai mult

NATIONAL

Mutare de ultimă oră pentru afaceriști: S-a aprobat deschiderea unui nou punct de trecere la frontiera cu Ungaria

Publicat

in

De

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o hotărâre care aprobă deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat la Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria), în vederea descongestionării traficului rutier în zonă şi pentru a facilita trecerea atât în Ungaria, cât şi în Serbia (prin Ungaria). Punctul de trecere a frontierei va fi destinat traficului internaţional de persoane, precum şi traficului internaţional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone.

Data deschiderii va fi convenită pe cale diplomatică, după crearea condiţiilor necesare de personal, tehnice şi de infrastructură

Mai exact, Executivul a adoptat hotărârea de Guvern privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria), completarea anexei nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 445/2002, precum şi pentru trecerea în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a sectorului de drum judeţean DJ 682, inclusiv a terenului aferent acestuia aflate în domeniul public al judeţului Timiş şi în administrarea Consiliului Judeţean Timiş, precum şi încadrarea acestuia în categoria funcţională a drumurilor de interes naţional.

De asemenea, actul normativ reglementează preluarea unui sector de drum judeţean din domeniul public al judeţului Timiş şi din administrarea Consiliului Judeţean Timiş, în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prin Compania Naţională de Administrare a infrastructurii Rutiere – S.A. şi se încadrează în categoria funcţională a drumurilor de interes naţional, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend