Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu: ‘La Biroul permanent al Camerei am asistat la un nou abuz fără precedent’

Publicat

in

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a acuzat marţi “un nou abuz” care a avut loc la Biroul permanent al Camerei, “unde PNL şi PSD şi-au dat mâna pentru încălcarea regulamentului şi a Constituţiei”.

“La Biroul permanent al Camerei Deputaţilor am asistat la un nou abuz fără precedent. Astăzi, domnul Orban a plecat şi i-a lăsat atribuţiile vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Roman. Domnul Roman a suplimentat ordinea de zi a Biroului permanent şi a cerut introducerea unui nou punct la final şi anume un vot pe o opinie care trebuie trimisă la CCR, a Camerei Deputaţilor, în acest conflict între Guvern şi Parlament. Ei, bine, hârtia asta ne-a fost pusă pe masă, este o hârtie care n-are niciun număr de intrare la Camera Deputaţilor, e o hârtie de la Senat, e o hârtie de pe stradă. Şi i-am atras atenţia domnului Roman, care conducea şedinţa, că încalcă grav Regulamentul”, a declarat Moşteanu, la finalul şedinţei Biroului permanent.

Potrivit acestuia, “nu poţi să ceri un vot sau o dezbatere în Biroul permanent pe o hârtie de pe stradă”.

“N-au fost în stare să spună cine, unde a trimis hârtia asta şi cum a ajuns la Biroul permanent. Pur şi simplu prin prietenii domnului Roman din PNL, de la Senat, a ajuns hârtia asta pe masa noastră. Acum, din punct de vedere regulamentar, Regulamentul este clar. Dacă domnul Roman vrea să trimită punct de vedere la CCR, ţinând cont că are delegate atribuţiile astăzi de către domnul Orban, poate să trimită orice punct de vedere. (…) În schimb i-am cerut ca, pentru a fi conformi şi în spiritul legilor şi al Constituţiei, să trimită acest punct de vedere la Comisia de constituţionalitate sau la Comisia juridică, să avem un punct de vedere al colegilor noştri jurişti şi apoi să dăm eventual un vot în Biroul permanent. A pus la vot, însă PSD cu PNL şi-au mâna din nou pentru a încălca în picioare regulamentele şi Constituţia, au respins cererea noastră de a trimite această hârtie venită de pe stradă la Comisia juridică, mai aveam termen până mâine. (…) Şi au dat un vot pe total pe lângă Regulament, au forţat un vot în Biroul permanent pe acest document care ne-a fost pus pe masă în timpul şedinţei”, a arătat Moşteanu.

În opinia sa, “astfel de lucruri nu făceau nici Dragnea cu Iordache în vremuri de tristă amintire pentru Parlament”.

“Tot acest joc în care PSD s-a încolonat în spatele PNL – trebuie să explice de ce şi cine i-a pus să facă asta – este pentru a-l proteja pe Florin Cîţu până la congres. Restul sunt tertipuri şi abuzuri de două săptămâni încoace. (…) Aşa cum arată şi regulamentul Curţii, aşa cum arată cutumele, aşa cum arată jurisprudenţa CCR, preşedinţii sunt singurii care trimit astfel de puncte de vedere. Eu le cer şi doamnei Anca Dragu, şi domnului Orban, dacă nu trimite domnul Roman astăzi această hârtie către CCR, să trimită puncte de vedere prin care să protejeze această instituţie şi să arate că au respect pentru Parlament şi pentru Constituţie”, a adăugat deputatul USR PLUS, relatează agerpres.ro.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat decizia de a-şi însuşi punctul de vedere exprimat de Comisia de constituţionalitate a Senatului, favorabil Guvernului, în privinţa sesizării la CCR privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Avocații trag un semnal de alarmă: Noile restricții pot afecta dreptul la apărare/ Scrisoare deschisă

Publicat

in

De

Uniunea Națională a Barourilor din România solicită guvernului să acorde avocaților același tratament cu cel aplicat magistraților și altor angajați din sistemul judiciar. UNBR face apel la evitarea unor măsuri care să afecteze dreptul la apărare al justițiabilor din România, dar și dreptul la muncă al avocaților. Președintele UNBR, Traian Briciu, semnează o scrisoare deschisă în acest sens, pe care o redăm mai jos.

UPDATE: În urma scrisorii UNBR, Guvernul a introdus în HG o precizare referitoare la avocați.

___

Către:

– Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

– În atenția domnului Florin Cîțu, Prim-Ministru

– Secretariatul General al Guvernului

– În atenția domnului Tiberius Horațiu Gorun, Secretar General al Guvernului

Uniunea Națională a Barourilor din România susține eforturile făcute de autorități pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19, inclusiv prin campania de vaccinare și vă transmite mulțumiri pentru colaborarea inter-instituțională de până acum, motiv pentru care vă transmite solicitarea de a permite accesul avocaților în condiții egale cu ceilalți actori ai sistemului judiciar și cu angajații autorităților și instituțiilor publice.

Având în vedere informațiile din spațiul public potrivit cărora sunt în curs de analiză propuneri de măsuri privind combaterea efectelor pandemiei Covid-19, Uniunea Națională a Barourilor din România vă solicită cu fermitate ca în cadrul deciziilor pe care le veți adopta să acordați categoriei profesionale a avocaților cu drept de exercitare a profesiei, un tratament egal cu cel acordat judecătorilor, procurorilor și tuturor angajaților autorităților și instituțiilor publice.

Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede la art. 3:

„(1)Activitatea avocatului se realizează prin:

….

b) asistenţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti, a organelor de urmărire penală, a autorităţilor cu atribuţii jurisdicţionale, a notarilor publici şi a executorilor judecătoreşti, a organelor administraţiei publice şi a instituţiilor, precum şi a altor persoane juridice, în condiţiile legii;

d)asistarea şi reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate în faţa altor autorităţi publice cu posibilitatea atestării identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor încheiate;

e)apărarea şi reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice în raporturile acestora cu autorităţile publice, cu instituţiile şi cu orice persoană română sau străină;

(2)Activităţile prevăzute la alin. (1) se exercită numai de avocat, dacă legea nu prevede altfel.”

Profesia de avocat este parte integrată în sistemul judiciar și indispensabilă actului de justiție.

Art. 38 alin. (1) din Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede „În exercitarea profesiei, avocaţii sunt parteneri indispensabili ai justiţiei, ocrotiţi de lege, …… ”

Orice măsură de restricționare a dreptului de acces al avocaților în spațiile în care se desfășoară activitatea profesională a avocaților (instanțe de judecată,  sedii ale organelor de urmărire și de cercetare penală, ale altor autorități și instituții de drept public și privat) pe alte criterii decât cele aplicabile judecătorilor, procurorilor și angajaților instituțiilor publice constituie o discriminare inacceptabilă într-un stat de drept.

O astfel de soluție ar însemna și o încălcare a dreptului la muncă al avocatului precum și o încălcare a dreptului la apărare al cetățeanului, întrucât avocații își desfășoară activitatea profesională la toate instituțiile și autoritățile publice precum și organizațiile private.

Cu stimă,

Av. dr. Traian Cornel BRICIU

Președintele UNBR

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

DOCUMENT | Noile restricții care intră în vigoare de luni, publicate în Monitorul Oficial

Publicat

in

De

Hotărârea de Guvern care prevede restricţiile ce se vor aplica începând de luni a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.

În Monitorul Oficial 1013 a fost publicată, vineri seară, Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Documentul care cuprinde restricţiile aplicabile de luni poate fi citit AICI (.pdf)!

În principal, acestea vizează portul măştii atât în interior cât şi pe stradă de către toate persoanele, indiferent de rata de incidenţă, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii şi folosirea la scară largă a certificatului verde.

De asemenea, toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend