Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Liderii G7 se reunesc și pregătesc o reacție la amenințările Rusiei

Avatar

Publicat

in

Miniştrii de Externe din cadrul G7 se reunesc marţi la Londra – pentru prima oară în mod personal de doi ani – pentru a se pune de acord asupra unei reacţii comune faţă de ameninţări mondiale, relatează AFP.

China, Myanmarul, Libia, Siria şi Rusia se află pe agenda discuţiilor şefilor diplomaţiilor din clubul ţărilor bogate, înaintea unui summit al şefilor de stat şi de guverne, prevăzut luna viitoare în sud-vestul Angliei, informează News.ro.

Ei urmează să discute, de asemenea, despre violenţele din Etiopia, despre situaţia în Iran şi Coreea de Nord, Somalia, Sahel şi Balcani, tot atâtea ”probleme geopolitice care subminează democraţia, libertăţile şi drepturile omului”, anunţă Londra.

Ministrul britanic de Externe Dominic Raab s-a întâlnit luni cu omologul său american Antony Blinken şi au îndemnat la o abordare unificată.

”Preşedinţia britanică a G7 este o oportunitate de adunare a societăţilor democratice şi deschise şi de a dovedi unitate în momentul în care aceasta este cea mai necesară în vederea înfruntării provocărilor comune şi ameninţărilor tot mai mari”, a subliniat într-un comunicat Dominic Raab.

Secretarul de Stat american a reafirmat angajamentul Statelor Unite în favoarea unei ”ordini internaţionale bazate pe reguli” în înfruntarea unor probleme – de la modificări climatice până la redresarea post-pandemie.

RELAŢIE SPECIALĂ

Întâlnirile între participanţi au loc în baza unui protocol strict, din cauza pandemiei covid-19, cu delegaţii reduse, purtarea măştii de protecţie, distanţare socială şi panouri transparente.

Regatul Unit, care înregistrează peste 127.500 de morţi din cauza covid-19 de la începutul pandemiei, îşi relaxează treptat restricţiile, pe măsură ce campania de vaccinare avansează, iar numărul îmbolnăvirilor scade, în timp ce alte ţări înregistrează noi vârfuri.

Aceste disparităţi au antrenat îndemnuri la o acţiune internaţională mai importantă, mai ales la un acces mai larg la vaccinuri.

”Niciuna” dintre ”provocările cu care ne confruntăm” ”nu poate fi înfruntată în mod eficient de o singură ţară care acţionează singură, inclusiv de către Statele Unite sau Regatul Unit”, a subliniat luni, într-o conferinţă de presă comună cu Dominic Raab Antony Blinken.

Şefilor diplomaţiilor din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite li se alătură online reprezentanţi ai Uniunii Europene (UE).

India, Australia, Coreea de Sud, Africa de Sud şi Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) au fost, de asemenea, invitate.

Regatul Unit se orientează către regiunea Asia-Pacific, după ce a ieşit din UE.

Londra vrea totodată angajamente mondiale mai largi şi mai puternice în lupta împotriva modificărilor climatice, în contextul în care se pregăteşte să găzduiască summitul ONU privind lupta împotriva încălzirii globale (COP26) în noiembrie.

Londra şi Washingtonul au adoptat abordări comune în domeniul politicii externe, în baza relaţiei lor speciale, mai ales împotriva Rusiei şi Chinei.

În urma reuniunii, care se încheie miercuri, la Londra, secretarul de Stat american urmează să efectueze o vizită la Kiev, pentru a demonstra în acest fel susţinerea ”de nezdruncinat” a Statelor Unite faţă de Ucraina, în urma desfăşurării a zeci de mii de militari ruşi la frontiera ucraineană, pe fondul unor relaţii tensionate cu Moscova.

Blinken a îndemnat luni Phenianul să se angajeze pe calea diplomaţiei, în contextul în care Washingtonul vrea să contracareze ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord.

Dominic Raab a declarat că ”uşa este deschisă” unei îmbunătăţiri a relaţiilor cu China, în pofida unor acuzaţii de reprimare a minorităţii uigure şi mişcării în favoarea democraţiei la Hong Kong.

”Însă asta depinde de comportament şi de fapte”, a avertizat ministrul britanic.

Participanţii la reuniunea G7 urmează să discute despre lovitura de stat din Myanmar şi să primească un raport despre situaţie.

Raab urma să-şi îndemne partenerii să ia măsuri mai dure împotriva juntei birmane prin măsuri ţintite lărgite.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Cristian Preda: Divorţul USRPLUS de Nicuşor Dan şi mariajul cu Piedone au fost un dezastru

Avatar

Publicat

in

De

Fostul europarlamentar Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice din Universitatea București, consideră într-un editorial intitulat `Minusurile USRPLUS” și publicat în Adevărul, că USR PLUS are un comportament prin care își compromite promisiunile reformiste și anti-sistem, un exemplu fiind acțiunile din Capitală.

„Nici nu se încheiase bine vacanţa de Paşte când un comunicat al USRPLUS Bucureşti anunţa publicul: „negociem orice, dar nu principii!”. După câteva ore, consilierii partidului votau bugetul propus de primarul Popescu-Piedone. Gestul a trezit stupoare printre simpatizanţii formaţiunii. El vădeşte o precaritate ce poate afecta întreaga guvernare, nu doar politica din cea mai săracă zonă a Capitalei.

Consilierii USRPLUS şi-au susţinut poziţia în privinţa bugetului din sectorul 5 afirmând că o serie de amendamente depuse de ei au fost aprobate de către consilierii celorlalte partide. Ei au adăugat că, în aceste condiţii, era normal să voteze bugetul în ansamblul său. Nu, nu era deloc normal! Dacă asumi că eşti în opoziţie, nu doar că poţi, ci e musai să votezi împotriva bugetului, chiar dacă ţi-au fost cuprinse în el unele amendamente. Mai ales atunci când ştiai că acesta va trece şi fără voturile tale, întrucât Piedone dispune de o majoritate stabilă PPU-PSD. Când au auzit aşa ceva, consilierii userişti au insistat: cum să nu te ţii de cuvânt? Deşi pare o probă de onestitate, replica nu e decât o confirmare a faptului că primarul le-a întins o capcană, în care cei care îl contestaseră vehement au picat: USRPLUS a făcut o tranzacţie cu Piedone. Compromisul cu un ins pe care-l califici drept „penal” e, evident, unul compromiţător.

Ignoranţa în privinţa tacticilor de negociere şi ridicolul etic sunt doar două aspecte ale problemei. Un altul, mai grav din punct de vedere politic, e lipsa de coerenţă. USRPLUS a votat în sectorul 5 un buget care avea venituri supraestimate în aceeaşi măsură în care fuseseră exagerate şi-n bugetul propus pentru Capitală de către Nicuşor Dan. Unul pe care USRPLUS refuzase să-l susţină tocmai din această pricină. Mai mult decât atât, formaţiunea condusă de Barna şi Cioloş explicase chiar în dimineaţa votului de la sectorul 5 că un asemenea buget îl aseamănă pe primarul Capitalei cu Gabriela Firea. Câteva ore mai târziu, consilierii USRPLUS au votat cot la cot cu PSD şi PPU exact ceea ce denunţaseră…

Pentru membrii fideli, s-au găsit explicaţii. Mereu se găsesc. Fanaticii înghit orice. Pentru simpatizanţii lucizi şi pentru publicul larg, divorţul USRPLUS de Nicuşor Dan şi mariajul cu Piedone au fost un dezastru. Acordul găsit, după câteva zile, pentru bugetul Capitalei nu compensează erorile făcute. Cu atât mai mult cu cât liderii naţionali ai USRPLUS au lipsit din tabloul politic al acestor zile. La fel cum s-a întâmplat şi-n cazul disputei privind bugetul Capitalei ori în cazul scandalului de la Iaşi, unde PNL şi USRPLUS au reuşit să blocheze oraşul. Barna a găsit timp să anunţe că vrea să candideze la şefia formaţiunii în septembrie, ceea ce toată lumea ştia deja, dar nu şi pentru a asuma ce fac aleşii USRPLUS în mai. Acest comportament lasă impresia că partidul care s-a construit ca anti-sistem şi ajuns acum la guvernare nu e decât o federaţie a unor interese locale, nesocotite de liderii naţionali. Aceştia par să fie incapabili să gestioneze o politică de ansamblu, care să sintetizeze dimensiunea locală, cea naţională şi cea europeană a politicii româneşti. De altfel, deunăzi, C. Ghinea se răţoia la jurnaliştii care-i cereau – pe bună dreptate – ca bugetul Capitalei să fie un subiect pe agenda Coaliţiei: nu e de noi, a replicat arogant ministrul care, după ce a abandonat mandatul din PE, se ocupă 24 de ore din 24 de PNRR şi nu mai are timp pentru fleacuri municipale.

A susţine lucruri contradictorii, a tranzacţiona cu adversari pe care i-ai stigmatizat, a crede că fotoliul ministerial te-a înălţat prea sus ca să te mai cobori la viaţa cotidiană a Capitalei sau a Iaşiului sunt atitudini care compromit promisiunea reformistă asumată de USRPLUS. Aceste minusuri dau şi coaliţiei guvernamentale un aspect incert şi instabil şi, în acest fel, diminuează încrederea învestită la urne, în decembrie, de o majoritate a alegătorilor”, a scris Cristian Preda.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Imagini de colecție, de Ziua Regalității. Regele Mihai, în compania unui cunoscut politician

Avatar

Publicat

in

De

O imagine de acum aproape două decenii ilustrează una dintre întâlnirile cele mai marcante ale unui cunoscut om politic român. Majestatea Sa, Regele Mihai, l-a primit în vizită pe profesorul Dan Voiculescu, iar discuția dintre cei doi a lăsat o amprentă puternică, spune fondatorul trustului Intact.

„Fără a intra în amănuntele unei discuții deschise, calde, care a depășit semnificativ durata programată, îmi amintesc un aparent paradox al acelei întâlniri: pe de o parte, smerenia, onestitatea și caracterul profund autentic al personalității Regelui Mihai, iar, pe de altă parte, uriașa sa forță morală și însemnătate istorică.

În cei peste 70 de ani de viață ai mei, nu cred că am mai întâlnit vreodată, într-o singură persoană, toate acele calități”, afirmă Dan Voiculescu, într-o postare pe blogul personal.

Regele Mihai este un exemplu excepțional al unui adevărat om de stat, mai spune Dan Voiculescu despre Majestatea Sa, care este astăzi un „reper actual și necesar” pentru români

„Pe lângă nenumăratele sacrificii pe care le-a făcut pentru patria sa, Majestatea Sa, Regele Mihai, ne-a oferit și excepționalul exemplu personal al “Omului de stat” care nu își rătăcește umanitatea și umanismul nici măcar atunci când a devenit un simbol național incontestabil.

Inclusiv din această perspectivă, consider că Regele Mihai I rămâne un reper extrem de actual și de necesar pentru toți românii”, mai spune Dan Voiculescu în postare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend