Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Lider PNL: ‘Cel mai mare sprijin pentru Nicușor Dan a venit din partea PNL. Noi am fost parteneri loiali’

Avatar

Publicat

in

Liderul deputaților PNLFlorin Roman, a declarat că primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a făcut un gest de normalitate după ce a beneficiat de susținerea Partidului Național Liberal (PNL)  în campania electorală de la alegerile locale.

„Suntem câțiva lideri ai PNL care știam cu mult timp în urmă că Nicușor Dan va ieși și își va exprima opinia politică favorabilă PNL și care nu are nicio legătură cu sondajele de astăzi sau de ieri sau de mâine. Din punctul meu de vedere, reprezintă normalitatea unui parteneriat loial între Ludovic Orban și Nicușor Dan”, a spus Florin Roman.

Acesta a precizat și că în campania pentru alegerile locale, liberalii l-au susținut pe Nicușor Dan mult mai mult decât au făcut-o cei de la USR, partid fondat chiar de actualul primar al Capitalei.

”Cel mai mare sprijin pentru Nicușor Dan a venit din partea PNL. Noi am fost parteneri loiali cu Nicușor Dan, l-am susținut în toate campaniile stradale, l-am susținut în toate campaniile online. Dacă vă uitați, o să vedeți că acele evenimente de presă organizate de Nicușor Dan sub forma unor conferințe erau preluate integral pe pagina de Facebook a PNL și nu erau preluate pe pagina partidului pe care Nicușor Dan l-a format și l-a făcut mare.

Nicușor Dan este un tip dintr-o bucată, un tip corect, de cuvânt. El a simțit în perioada campaniei că PNL este total alături de el și nu joacă un teatru ieftin cum, din păcate, au făcut alții. Este un parteneriat normal. Astăzi, Nicușor Dan întoarce cu eleganță sprijinul PNL din campania lui de la alegerile locale”, a mai spus Florin Roman, conform b1.ro.

Citește și:

‘Fără penali’? USR-PLUS vrea să-l trimită în Parlament pe fratele unui condamnat pentru proxenetism

Vești bune de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS): Analizele și investigațiile medicale, decontate de stat oriunde în țară

EXCLUSIV De ce a fost decorată asistenta lui Marcel Vela: Se află în spatele campaniilor majore desfășurate pe timp de pandemie

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Atac la marea numire făcută de Klaus Iohannis! A fost în grațiile lui Victor Ponta!

Avatar

Publicat

in

De

Istoricul Marius Oprea lansează un atac dur la noul ambasor numit de președintele Klaus Iohannis în SUA, Andrei Muraru.

Oprea susține că el este omul care i-a dat primul loc de muncă în București. Mai mult, spune Marius Oprea, Andrei Muraru ar fi fost în grațiile lui Victor Ponta, în perioada în care acesta din urmă era premier.

„Fostul meu prieten, ambasadorul

Că Andrei Muraru (în fotografie în prim-plan, în vremea în care era ”la lopată”, în Cimitirul Săracilor la Sighet) urmează să fie numit ambasadorul României în Statele Unite, nu mă miră. Mă miră numai că nu s-a întîmplat și mai devreme – poate numai dintr-un singur motiv: n-a vrut el. Dar mi-am amintit brusc tot ce am pățit, de la el încoace.

Îl cunosc bine pe Andrei Muraru. Spun asta pentru că sînt cel care i-am oferit primul său loc de muncă în Capitală, la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, în vara anului 2006, la un an după ce absolvise Facultatea de Istorie a Universității ”Alexandru Ioan Cuza„ din Iași. Am și multe fotografii împreună cu el, din perioada în care eram prieteni. Căci nu mai sîntem – și nu e neapărat vina mea.

Meritul sau vina mea (dacă am vreuna) este că sînt cel care a deschis calea spre putere unui om despre care nu cred că e tocmai potrivit să o dețină. Pe Adrei, la scurt timp după selectarea sa în echipa de tineri cercetători a IICCR, l-am remarcat pentru seriozitate și capacitate organizatorică – tocmai de aceea, l-am ales, dintre toți, să fie director, să-i coordoneze practic pe ceilalți colegi ai săi, în activitatea de cercetare. Am colaborat cu el și m-am minunat de eficiența lui un an și ceva, pînă la un incident care a curmat această colaborare. La finele unei întîlniri cu Constantin Ticu Dumitrescu, fostul președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici, care a avut loc la vechiul nostru sediu, provizoriu oferit de fostul Insitutut Român de Istorie Recentă, Andrei Muraru, fără să realizeze că venerabilul Ticu Dumitrescu, cel care era și președintele Colegiului IICCR se afla în spatele lui, s-a exprimat extrem de ireverențios față de foștii deținuți politici. Nu chiar precum a făcut-o Mădălin Hodor în postarea lui despre ”reeducații” de la Pitești, dar nici foarte departe.

Constantin Ticu Dumitrescu mi-a cerut ulterior să-l dau afară pe Muraru într-un mod imperativ, spunîndu-mi că el nu poate fi ”președinte de onoare” al unei instituții în care un cercetător are o asemenea părere despre foștii deținuți politici, pe care ar trebui să-i respecte. Degeaba am încercat să-i schimb părerea, punînd afirmațiile lui Andrei Muraru pe seama ”tinereții” și impetuozității sale: Ticu Dumitrescu a rămas neclintit. De aceea, a trebuit să-l suspend pe Andrei Muraru din funcție și, discutînd cu el, să-l fac să accepte transferul în calitate de expert la Cancelaria Primului Ministru, cît și să-l anunț că Dorin Dobrincu, proaspăt numit director al Arhivelor Naționale, îi oferă un post de consilier. Sarncțiunea se transforma, practic, în avansare. Dealtfel, prietenul meu, Dobrincu fusese și cel care îl recomandase călduros pe Muraru la angajarea sa la IICCR. Andrei Muraru a acceptat, dar n-am avut de unde să știu cît de tare s-a supărat atunci pe mine, n-a arătat-o niciodată. A colaborat în continuare la IICCR, lucrînd practc ”din afară”, în strînsă colaborare cu noi.

N-am mai avut însă legături, ca pînă atunci, cu Muraru. În februarie 2010, eu am fost înlăturat de la Institut de către ”desantul” condus de Vladimir Tismăneanu, avîndu-l în spate pe președintele Traian Băsescu. Atunci cînd în 2012 Muraru a fost numit în fruntea IICCMER (rezultat din contopirea institutului pe care-l creasem în 2005 cu acela al Memoriei Exilului Românesc), am fost mirat de modul atent în care Andrei își cultivase relațiile sale politice.

Nu mai era demult un novice, venit la București. Într-o discuție pe care am avut-o cu președintele PNL de atunci, Crin Antonescu, cu care am fost bun prieten încă din anii ’80, ai studiillor comune la Facultatea de Istorie din București, am înțeles că readucerea mea în fruntea insitutului se lovise de împotrivirea lui Victor Ponta, dar că Muraru e și în grațiile acestuia. N-am insistat, nu muream să fiu șef, iar garanțiile lui Crin că-mi pot relua activitățile de investigare arheologică a crimelor comunismului mi-au fost suficiente. Despre Andrei Muraru ca șef, ce pot spune? Decît că să te ferească bunul Dumnezeu ca, vreodată, un fost subaltern să îți ajungă șef. Am constatat (și nu numai eu) apetența lui de a-și ”spiona” subalternii, de a cultiva o camarilă personală și de a-i face pe cei nesupuși voinței sale, să plece de la Institut. Dar m-am ținut cît de departe am putut de el. Și el de mine, știind că mă bucur de respectul șefului său, Crin, pe linie de partid. Pe care, atunci cînd a venit vremea, l-a părăsit imediat, sărind în ”barca” lui Klaus Iohannis. Și ce n-a putut să facă el atunci – ținîndu-mă la distanță de instituția pe care o fondasem – a făcut-o, cu o răbdare de păianjen, în 2020, prin ”mîna” Alexandrei Toader, cînd am fost din nou înlăturat de la institut.

Nu știu care a fost locul și rolul lui Andrei Muraru în preluarea PNL-ului de către Klaus Iohannis, în 2014. Preupun că nu unul mărunt, atîta vreme cît, imediat după ce a ajuns la Cotroceni, Iohannis l-a și numit, în 22 decembrie 2014, consiler prezidențial. Atît Andrei, cît și fratele său geamăn, Alexandru, (actual deputat PNL de Iași) erau sub protecția lui Relu Fenechiu și a ”grupului de la Iași” din PNL, care îi concentra pe parlamentarii liberali din estul României și avea o puternică influență în partid. Lucru de care habar n-am avut, atunci cînd îl angajasem, în 2006, la Institut.

Numirea lui Andrei Muraru ca ambasador în Statele Unite, la numai cei 38 de ani, cînd alți diplomați sînt la început de carieră și abia se văd numiți în prima lor misiune măruntă la vreo ambasadă a României, bulversează probabil (ca să fiu elegant) personalul din Ministerul Afacerilor Externe. Pentru ei, se dovedește că truda pentru acest vîrf de carieră e inutilă. Dar dacă cineva își închipuie că tînărul Muraru va fi ”mîncat” de ”cuibul de șerpi” de la MAE, se înșeală: îi halește el pe toți odată, la un mic dejun. Muraru nu e susținut doar de Klaus Iohannis. El, cum îl știu, ”se are bine” cu toată lumea care-i poate folosi: și cu useriștii, și cu liberalii. Spune că l-a trimis în judecată pe torționarul comunist Vișinescu, dar este și cercetător la Institutul ”Elie Wiesel”. E ”echidistant”, cum îi șade bine unui ambasador.

Ca o concluzie, modul în care Andrei Muraru și-a construit pînă acum cariera, căzînd întodeauna în picioare, este un adevărat ”success story”, după expresia lui Ion Iliescu. Îi mai rămîne de cucerit o singură frontieră, în viitorul său luminos: palatul Cotroceni. Numai că are o problemă: funcția nu e una care poate fi obținută prin numire. Iar Muraru are orice, numai charismă nu.”, spune Marius Oprea, într-o postare pe Facebook.

Vezi și

Execuție de ultimă oră! Se confirmă dezvăluirea Bugetul.ro: Omul lui Marcel Vela intră în scenă

Super-veste pentru toți românii! Puteți câștiga sute de euro – Cum este posibil

Vești proaste pentru milioane de români! Facturile la gaz ar putea să crească considerabil

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

A intrat cu mașina într-o conductă de gaze!

Avatar

Publicat

in

În urmă cu puțin timp a avut loc un accident rutier pe strada Smeurei, din Pitești. Este vorba despre un autoturism care a lovit o conductă de gaze, lângă jandarmi.


La fața locului intervin pompierii piteșteni cu o autospeciala de stingere cu apa și spuma și o ambulantă SMURD pentru acordarea îngrijirilor medicale în cazul în care conducătorul auto a suferit traumatisme .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend