Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Letonia lansează o aplicaţie pe baza unui sistem pentru urmărirea contactelor persoanelor infectate cu coronavirus

Publicat

in

Letonia intenţionează să devină una dintre primele ţări care vor lansa o aplicaţie pentru smartphone-uri bazată pe un nou sistem creat de Apple şi Google, pentru a urmări contactele unei persoane infectate cu coronavirus, transmite Reuters potrivit news.ro.

Succesul obţinut deja de aplicaţiile de urmărire în ţări precum Singapore şi Australia a fost limitat, întrucât iPhone nu foloseşte Bluetooth pentru măsurarea riscului de infectare în funcţie de proximitate.

Aplicaţia Apturi Covid (Stop Covid) a Letoniei este, în schimb, bzată pe tehnologia lansată săptămâna trecută de Apple şi Google, ale căror sisteme de operare iOS şi Android sunt instalate pe 99% dintre smartphone-uri.

”Dezvoltatorii consideră că acest standard va asigura adoptarea pe scară largă şi compatibilitatea în timp cu aplicaţiile de urmărire a contactelor la nivel mondial”, au afirmat dezvoltatorii aplicaţiei letone, într-un comunicat.

Aplicaţia va funcţiona pentru început numai în Letonia, ţară cu aproape 2 milioane de locuitori.

Aceaată abordare se aliniază însă cu cea a unei coaliţii de state europene, între care Germania, Elveţia şi Estonia, care colaborează pentru ca aplicaţiile lor naţionale să comunice transfrontalier.

La fel ca în cazul roamingului, o astfel de interoperabilitate va permite unei aplicaţii să funcţioneze atunci când utilizatorul călătoreşte în străinătate, dând guvernelor o încredere mai mare să relaxeze restricţiile de călătorie fără a declanşa un al doilea val al epidemiei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Autoritatea palestiniană instituie interdicţia de deplasare din cauza intensificării pandemiei de coronavirus

Publicat

in

De

Autoritatea palestiniană a anunţat duminică instituirea interdicţiei de deplasare pe timpul nopţii şi în weekend timp de două săptămâni pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus după o creştere a numărului de infectări, transmite AFP preluat de agerpres.

‘Deplasările vor fi interzise în toate zilele între orele 20.00 şi 06.00, în toate guvernoratele’, precum şi de joi seara până duminică dimineaţa, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului palestinian, Ibrahim Melhem, într-o conferinţă de presă.

Totuşi, pentru principalele oraşe – Ramallah, Hebron, Nablus şi Betleem -, interdicţia va fi totală de duminică seara până joi seara, a indicat el.

Doar farmaciile şi brutăriile vor fi autorizate să funcţioneze în cele două săptămâni.

‘Este strict interzisă organizarea de nunţi, funeralii şi sărbători’, a mai spus purtătorul de cuvânt, precizând că palestinienilor le este ‘strict interzis’ să meargă la muncă în coloniile israeliene din Cisiordania.

Ministerul Sănătăţii a raportat oficial peste 6.150 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 33 de decese, conform bilanţului comunicat duminică.

Deciziile Autorităţii palestiniene se aplică doar sectoarelor aflate sub control palestinian în Cisiordania, teritoriu ocupat din 1967 de Israel, care controlează toate punctele de intrare.

În Israel, autorităţile au recenzat peste 38.600 de cazuri de infectare şi mai mult de 360 de decese.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Orban face o paralelă cu felul altor state de a ridica restricţiile – ‘Alte ţări nu au avut strategia de ridicare a restricţiilor, de relaxare, aşa ca noi’

Publicat

in

De

Ludovic Orban a explicat la B1 Tv raţionamentele pe baza cărora s+au ridicat restricţiile, de ce oamenii ar trebui să respecte măsurile restrictive rămase în vigoare şi a trasat şi o paralelă cu felul în care alte state au renunţat la restricţii.

„Avem de-a face cu un virus periculos care a provocat aproape 600.000 de mii de decese. Sa negi existenţa lui, să …

Trebuie să se îmbolnăvească cineva din familie ca oamenii să înţeleagă acest pericol. Pericoul există, este un pericol mare. Virusul nu îl vezi, nu îl poţi mirosi, ca să ştii dacă îl ai.

Am crescut constant capacitatea de testare , de la 400, 500, am ajuns astăyi la aproap 18.000 de teste şi acum suntem acuzaţi că testăm prea mult. Să se hotărască. Noi testăm după cât spune metodologia, doctorii, ştiinţa.

Sunt tot felul de personaje ciudate, nu vreau să fac acum o analiză, dar astfel de mesaje, sunt anumite tipuri, care, interesant, nu există doar la noi. Ele sunt lansate şi în alte state europene. Nu cred că e o coincidenţă ca ele să aibă acelaşi conţinut”, a explicat Orban.

El cere din nou ca oamenii să respecte regulile impuse pentru prevenirea răspândirii coronaviruslui.

Citește și: Coronavirus într-o mare redacție tv din București? postul interzice divulgarea de informații/ SURSE

„Singurul mesaj pe care îl transmit e să nu se ia după astfel de mesaje. Sunt clipuri care ne învaţă să nu purtăm mască.

Pare că obiectivul unor astfel de mesaje ar fi ăla de a se genera un număr cât mai mare de îmbolnăviri. Este aberant.

Şi eu sunt un democrat. Repet, nu vrem să mai introducem nicio restricţie sau vreo măsură ce să afecteze economia. Din contră vrem să ne relansăm”, a mai spus Orban.

„Apropo de gestiune, alte ţări nu au avut strategia de ridicare a restricţiilor, de relaxare, aşa cum am gândit noi. Adică din 15 în 15 zile, pe bază de evaluări epidemiologice. La noi a fost foarte bine gândit. În alte ţări nu s-a procedat la fel. Acolo au apărut îmbolnăviri pe baza ridicării acelor măsuri.

Este preferabil să porţi mască şi să respecţi reguli minime şi să nu te îmbolnăvești. Este preferabil să le respecți și să poți merge la muncă. Alegerea e de bun simț şi la îndemâna oricărui om”, a conchis premierul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend