Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Letonia a sărbătorit 100 de ani de la semnarea unui tratat de pace cu Uniunea Sovietică

Avatar

Publicat

in

Letonia a sărbătorit 100 de ani de la semnarea unui tratat de pace cu Uniunea Sovietică, cu evenimente comemorative marţi la care a participat conducerea politică a acum membrului NATO şi UE, relatează miercuri dpa, potrivit Agerpres.

La 11 august 1920, tratatul prin care Uniunea Sovietică a recunoscut suveranitatea Letoniei a fost semnat la Riga, capitala ţării.

STIRI FIERBINȚI

Preşedintele Egils Levits a subliniat importanţa tratatului de pace, considerat una dintre primele mari realizări diplomatice ale statului baltic.

Miniştrii de externe ai Estoniei, Poloniei şi Finlandei au participat de asemenea la ceremoniile de marţi.

Citește și: Vasile Blaga îi distruge visul lui Traian Băsescu: NU poate învia vechiul PDL

Letonia şi-a proclamat independenţa la 18 noiembrie 1918, la sfârşitul Primului Război Mondial. La acea vreme, republica baltică s-a desprins de Imperiul Rus, de care a aparţinut de la sfârşitul secolului al XVIII-lea după lungi perioade sub conducerea germanilor şi a altor puteri.

Tratatul de pace a pus capăt războiului ulterior de independenţă leton, care a durat aproape un an şi jumătate.

Tratatul original semnat în 1920 este expus în clădirea Ministerului Afacerilor Externe – unde a avut loc semnarea documentului în urmă cu un secol – şi va fi apoi prezentat publicului pe display la Muzeul Naţional de Istorie a Letoniei până la sfârşitul lunii august.

Comenteaza cu profilul de FB
STIRI FIERBINȚI
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Pe contrasens cu Europa

Avatar

Publicat

in

De

Confruntarea lui Viktor Orban cu Uniunea Europeană degenerează de la o zi la alta, într-un război ce oglindește fractura pe care autocratul de la Budapesta a produs-o, în ultimii zece ani de putere, între Ungaria și Occident. ”Construiește o democrație bolnavă” – l-a acuzat vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă pentru respectarea statului de drept, Vera Jourova.

În replică, premierul maghiar i-a cerut demisia, acuzând-o că umilește Ungaria. A intervenit preşedinta Comisiei Europene, ce şi-a declarat susţinerea pentru Jourova, care ocupă postul de comisar european din partea Cehiei, țară membră a Grupului de la Vișegrad, alături de Ungaria, Polonia și Slovacia. La rândul ei, Jourova a precizat că „în democrație, acțiunile nimănui nu sunt mai presus de critici”.

STIRI FIERBINȚI

Disputa a premers publicarea, miercuri, a primului raport al Comisiei Europene privind statul de drept în UE. Diagnosticul comisarului pentru justiție, Didier Reynders, este tranșant: ”în Polonia și Ungaria problema este sistemică”. În aceeași zi, Twitter a suspendat contul oficial al guvernului Ungariei. Aceasta, în condițiile în care Ungaria este singura țară din UE în care fake news constituie discursul oficial, potrivit estimării politologului maghiar Peter Kreko.

Pus la colț pentru încălcarea valorilor democratice și a normelor statului de drept, regimul Orban a mai încercat un contraatac, de un ridicol aparte: ministrul de Externe Péter Szijjártó a anunțat, alături de omologul său polonez, că cele două corijente la democrație vor crea propriul institut, care să evalueze… situația statului de drept în UE.

Escaladarea din ultimele zile reflectă nervozitatea reciprocă, din cauza unei mize concrete și esențiale pentru ambele părți, Bruxelles și Budapesta: bugetul european. Luni, președinția germană a Consiliului UE a prezentat o propunere cuprinzând „norme necesare pentru protejarea bugetului UE în cazul încălcării principiilor statului de drept în statele membre”. Legătura dintre statul de drept și fondurile europene este cel mai dificil punct din negocierea cadrului financiar multianual al UE pentru anii 2021-2027 și a planului de redresare economică post-pandemie. A doua zi, Ungaria a declarat că propunerea este inacceptabilă – deși președinția germană a Consiliului UE acționase în spiritul hotărârii șefilor de state și guverne din UE din 21 iulie.

”Ungaria și Polonia iau ostatec planul european de relansare” – a observat, alarmată, presa europeană. ”Cum a spart Orban UE – și cum a scăpat” e titlul din ziarul bruxellez Politico ce rezumă exasperarea actuală și complicitățile trecute, care au făcut posibil șantajul: votăm bugetul UE doar dacă ne lăsați să facem ce vrem.

Decizia finală privind condiționarea fondurilor europene de respectarea normelor democratice va fi adoptată în Consiliul UE cu majoritate calificată, așadar fără probleme. Se naște, însă, o problemă de drept, întrucât Ungaria și Polonia amenință să nu ratifice legislația referitoare la resursele proprii ale Uniunii Europene. Fără această bază juridică, planul european de relansare economică ar fi periclitat, întrucât Comisia nu ar mai putea face împrumutul în condiții avantajoase, în numele statelor membre, pe piețele internaționale.

Istoria are un ascuțit simț al ironiei: Germania își vede mandatul la președinția Consiliului UE pe cale să fie compromis de regimul Orban, ale cărui derapaje le-a tolerat în ultimul deceniu, până în stadiul în care Ungaria se vede acum înfrățită cu criminalul regim Lukașenko. Viktor Orban e ultimul lider din UE care a vizitat Minsk, înainte de sălbaticele represalii anti-democratice. Prilej cu care premierul maghiar a cerut sfârșitul sancțiunilor europene, fiind urmat, în toiul protestelor după alegerile trucate, de îndemnul stupefiant al șeful diplomației maghiare, adresat UE, de a dialoga cu dictatorul dezlănțuit în Belarus.

Spunea Lukașenko, la întâlnirea din vară cu Orban, pe care-l numește ”prieten”, că este partenerul său cel mai apropiat din UE și că Ungaria ”ne înțelege mai bine decât oricine”.

E cea mai gravă provocare pentru UE după plecarea Marii Britanii: cum să gestioneze recăderea în dictatură a unui stat acceptat ca membru al familiei europene acum numai 16 ani? Periculoasă vârstă…

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR

Comenteaza cu profilul de FB
STIRI FIERBINȚI
Citeste mai mult

NATIONAL

Ludovic Orban: ‘Vom decide luni, în cadrul CNSU, să reintroducem restricţii pentru ţările care au nivel de infectare superior nivelului din România’

Avatar

Publicat

in

De

Premierul Ludovic Orban a anunţat că va fi o şedinţă luni a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care va stabili reintroducerea unor restricţii pentru ţările care au nivelul de infectare superios pe ultimele 14 zile nivelului din România. Şeful Executivului a explicat că cei care vin în România şi stau în carantină mai mult de 3 zile vor trebui să stea în carantină. Aceştia au posibilitatea ca în a 5-a zi să facă un test COVID şi dacă acesta e negativ, atunci pot ieşi din carantină. Cei care stau doar 3 zile în România nu vor fi obligaţi să intre în carantină, însă trebuie să prezinte un test COVID negativ efectuat cu 48 de ore înainte de momentul intrării în ţară.

„Am discutat împreună cu colegii, ştiţi că nu am mai actualizat situaţia ţărilor pentru că la nivel european a fost o dezbatere şi am aşteptat să se ia o decizie unitară la nivel european. Nu s-a luat o decizie, din acest motiv vom decide luni în cadrul CNSU să reintroducem restricţii pentru ţările care au nivel de infectare superior, pe ultimele 14 zile, nivelului din România. Aceste restricţii vor fi mai nuanţate pentru cei care vin în România şi stau în România o perioadă de maximum 3 zile nu se va impune situaţia carantinării, dacă vin cu un test COVID negativ efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară. Dacă stau mai multe zile, vor avea la dispoziţie două variante – carantină pe 14 zile. În cazul în care doresc să nu stea 14 zile în carantină, în a 5-a zi pot face testul, iar în cazul în care este testul va fi negativ, la momentul primirii testului negativ vor putea ieşi din carantină”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri seara într-o conferinţă de presă după videoconferinţa cu prefecţii şi cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea epidemiei la sediul MAI, potrivit news.ro.

STIRI FIERBINȚI

Citește și: Ludovic Orban, mesaj dur: ‘Interzicem tuturor organizaţiilor locale să facă vreo înţelegere sau vreo alianţă cu PSD’

Prim-ministrul a adăugat că vor putea fi luate decizii la nivel local, în anumite zone şi localităţi precum carantina, dacă situaţia o impune. Orban a mai spus că solicitat prefecţilor intensificarea controalelor pentru a se asigura că toată lumea respectă regulile de protecţie sanitară.

„Nunţi botezuri şi alte tipuri de evenimente în care nu s-au respectat măsurile de protecţie. Al doilea factor de risc l-a constituit transportul public urban şi interjudeţean. Am solicitat intensificarea controalelor privitoare la respectarea regulilor. De asemenea, luarea deciziilor foarte clare. Acolo unde situaţia o impune trebuie introduse restricţii pentru a controla răspândirea virusului. De asemenea, am solicitat luarea unor decizii de carantinare, local, în localităţile unde situaţia o impune”, a explicat Orban.

El a mai precizat că până acum primarii s-au temut să ia decizii, pentru că era perioada înaintea alegerilor locale, însă acum trebuie să nu mai aibă această frică.

Citește și: Şoc la PSD! După Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu, alt lider intră la izolare

„Până la alegerile locale mulţi primari s-au temut să ia decizii. Avem primari acum pe perioadă de 4 ani”, a completat Orban.

El a adus în discuţie şi petrecerile care au avut loc duminică seara, după închiderea secţiilor de votate şi a transmis colegilor care au participat „să se considere ca şi infectaţi”.

„Privitor la petrecerile organizate după câştigarea alegerilor. Le recomand colegilor care au participat să se considere ca şi infectaţi. Ca atare, toţi cei care au participat la astfel de petreceri să se considere infectaţi şi să aibă grijă să respecte măsurile, astfel încât să nu îi infecteze şi pe alţii”, a conchis Orban.

Premierul Ludovic Orban a avut miercuri o videoconferinţă cu prefecţii şi cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea epidemiei la sediul MAI. La eveniment au participat şi ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru şi şeful DSU Raed Arafat.

Comenteaza cu profilul de FB
STIRI FIERBINȚI
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend