Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Legile justiției – proiectul privind statutul judecătorilor şi procurorilor adoptat de Camera Deputaților

Publicat

in

Cu 198 de voturi “pentru”, 80 de voturi ‘împotrivă’ şi 4 abţineri, deputații au adoptat marți, proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor care face parte din pachetul legilor justiției. Amendamentul controversat care permitea unui judecător să fie procuror general a fost eliminat de către membrii comisiei speciale.

Cătălin Predoiu la dezbaterile legilor justiției Foto: Hotnews

Mai exact, înainte de a elbora raportul final al legii, parlamentarii din comisia parlamentară specială pentru examinarea legilor Justiţiei au reluat discuțiile pe amendamentul controversat și l-au supus din nou la vot. Amendamentul lui Iusein Ibraim a fost respins cu unanimitate de voturi.

Astfel, judecătorii şi procurorii au calitatea de magistraţi, iar cariera judecătorilor este separată de cariera procurorilor.

La ședința camerei Deputaților, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a declarat că poiectul de lege a parcurs toate etapele procedurale prevăzute de legi.

“Foarte important, acest proiect ridică la rang de lege o serie de reguli care până acum existau în regulamentele interne ale Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce priveşte cariera judecătorilor şi a procurorilor, începând cu admitere şi examenul de capacitate, numire, promovare pe loc sau în funcţie de execuţie, promovarea în sistem, trecerea de la funcţia de judecător în cea de procuror şi invers, detaşarea, delegarea, transferul judecătorilor şi procurorilor şi aşa mai departe”, a explicat ministrul,potrivit agenției Agerpres.

Printre amendamentele adoptate se numără:

  • Judecătorii şi procurorii care au promovat examenul de capacitate sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea Secţiei corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, pe posturile de judecător sau procuror la instanţele sau parchetele unde au fost numiţi ca stagiari
  • Integritatea judecătorilor se apreciază în funcţie de următorii indicatori: încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor, stabilite prin hotărâri definitive ale Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii; sancţiuni disciplinare care privesc aspecte de integritate rămase definitive în perioada supusă evaluării, cu excepţia cazurilor în care a intervenit radierea sancţiunii disciplinare; pronunţarea faţă de judecătorul evaluat a unor soluţii de amânare a aplicării pedepsei, renunţare la aplicarea pedepsei, dispuse printr-o hotărâre judecătorească definitivă, precum şi de renunţare la urmărirea penală, confirmată de judecătorul de cameră preliminară, pentru care Secţia pentru judecători nu a propus eliberarea din funcţie, în condiţiile legii.
  • Judecătorii stagiari participă, cu vot consultativ, la judecarea cauzelor în completuri ale instanţei constituite din judecători definitivi.
  • Delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism se poate dispune o singură dată, pentru cel mult un an, fără posibilitatea prelungirii, fără a fi necesar gradul profesional prevăzut în proiectul de lege, dar cu respectarea condiţiilor de vechime prevăzute de lege pentru numirea în funcţia de procuror la aceste structuri specializate.
  • Judecătorii şi procurorii au libertatea de a-şi exprima opinia (…), în acord cu documentele europene cu privire la libertatea de exprimare a magistraţilor, fiind obligaţi ca, în exercitarea atribuţiilor, să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativă şi executivă, potrivit prevederilor Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor.
  • Durata cursurilor de formare profesională a auditorilor de justiţie este de 3 ani. La finalul cursurilor, auditorii de justiţie optează, în condiţiile prezentei legi, pentru posturile de judecători stagiari, respectiv procurori stagiari.
  • Testul psihologic se susţine în faţa unei comisii alcătuite din 3 psihologi, care vor nota candidatul cu ‘apt’ sau ‘inapt’.
  • În cazul în care judecătorul sau procurorul refuză în mod nejustificat să se prezinte, în termenele stabilite, la expertizele de specialitate sau dacă expertiza nu se poate efectua din motive imputabile judecătorului sau procurorului, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune suspendarea din funcţie a acestuia pe o perioadă de un an. Pe perioada suspendării din funcţie pentru acest motiv, judecătorului şi procurorului nu i se plătesc drepturile salariale şi nu îi sunt aplicabile dispoziţiile referitoare la interdicţiile şi incompatibilităţile prevăzute de actul normativ. Această perioadă nu constituie vechime în funcţie. Suspendarea din funcţie încetează înainte de termenul de un an, ca urmare a prezentării judecătorului sau procurorului la expertiza de specialitate, încetarea suspendării constatându-se prin hotărâre a Secţiei corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii
  • Dispoziţiile privind abaterile disciplinare şi sancţiunile disciplinare ale judecătorilor şi procurorilor se aplică în mod corespunzător şi personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, iar procedura de aplicare a sancţiunilor disciplinare este cea prevăzută de prezenta lege.
  • Aplicarea unei sancţiuni disciplinare persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere, cu excepţia avertismentului, atrage revocarea din funcţia de conducere.
  • Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat cel puţin 5 ani la această instanţă şi care au fost eliberaţi din funcţie din motive neimputabile pot opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen sau concurs.
  • Judecătorii şi procurorii pot să încheie o asigurare profesională pentru eroarea judiciară cauzată de exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, în condiţiile legii. Asigurarea va fi acoperită integral de către judecător sau procuror.

Senatul este Cameră decizională în cazul acestui proiect de lege.

Proiectul statutului judecătorilor şi procurorilor este al treilea act normativ din pachetul legilor justiţiei, după cele referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii şi organizarea judiciară, care deja au fost adoptate de plenul Camerei Deputaţilor

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Substanța care ar putea explica explozia de cancere și tumori la tineri: Se găsește din plin în carnea roșie și zahăr

Publicat

in

De

Oamenii de știință cred că au descoperit o verigă lipsă între modul în care consumul de junk food crește riscul de cancer. Un studiu recent  a descoperit că substanțele chimice produse atunci când se consumă junk food cresc riscul de cancer. Alimentele nesănătoase, precum carnea roșie și zahărul, ar putea inhiba genele care protejează împotriva cancerului.

Medicii știu de zeci de ani că consumul de junk food este legat de un risc mult mai mare de cancer, chiar dacă persoana nu este obeză, dar mecanismul exact este încă în curs de înțelegere. Un studiu realizat în Singapore a analizat efectul metilglioxalului, un compus eliberat atunci când organismul descompune alimentele zaharoase și grase, asupra unei gene care ajută la combaterea tumorilor. În premieră, academicienii au descoperit că metilglioxalul a fost capabil să oprească temporar capacitatea genei BRCA2 de a proteja împotriva formării și creșterii cancerului.

Acesta ar putea explica, cel puțin în parte, de ce cancerele în rândul tinerilor, aparent sănătoși, devin atât de răspândite, în special tumorile la nivelul colonului. De asemenea, echipa a remarcat că studiul contrazice o teorie de lungă durată numită paradigma “două lovituri” a lui Knudson, care spunea că gene precum BRCA2 trebuie să fie complet inactive în organism pentru a crește riscul de cancer.

Aceste gene au rolul de a ajuta la protejarea organismului împotriva cancerului, deși s-a demonstrat că pacienții care moștenesc copii defecte de la părinții lor prezintă un risc crescut de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân și pancreatic.

Metylglyoxalul poate inhiba funcția de prevenire a tumorilor

Dr. Ashok Venkitaraman, autorul studiului și director al Centrului de Cercetare a Cancerului de la Universitatea Națională din Singapore, a declarat pentru Medical News Today: ‘Metylglyoxal declanșează distrugerea proteinei BRCA2, reducând nivelul acesteia în celule. Acest efect este temporar, dar poate dura suficient de mult timp pentru a inhiba funcția de prevenire a tumorilor a BRCA2’.

El a menționat că expunerea repetată, cum ar fi consumul de alimente procesate și de carne roșie, printre altele, ar crește cantitatea de daune aduse unor gene precum BRCA2′. Echipa a analizat efectul metilglioxalului asupra celulelor de la persoane care au moștenit o copie defectuoasă a BRCA2 și care, prin urmare, erau mai predispuse să dezvolte cancer. Ei au descoperit că expunerea la metilglioxal a dezactivat suprimarea tumorii.

‘Este bine documentat faptul că unele persoane prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer de sân, ovarian, pancreatic sau alte tipuri de cancer, deoarece moștenesc de la părinți o copie defectuoasă a genei de prevenire a cancerului – BRCA2’, a declarat Dr. Venkitaraman. ‘Descoperirile noastre recente arată că celulele unor astfel de persoane sunt deosebit de sensibile la efectele metilglicoxalului, care este o substanță chimică produsă atunci când celulele noastre descompun glucoza pentru a crea energie. Am descoperit că metilglioxalul inhibă funcția de prevenire a tumorilor a BRCA2, provocând în cele din urmă defecte în ADN-ul nostru care sunt semne de avertizare timpurie a dezvoltării cancerului’.

În plus, Dr. Venkitaraman a remarcat că nivelurile ridicate de metilglioxal sunt frecvente la persoanele cu diabet și prediabet. ‘Ultimele noastre descoperiri arată că metilglioxalul poate inactiva temporar astfel de gene care previn cancerul, sugerând că episoadele repetate de dietă proastă sau de diabet necontrolat se pot “aduna” în timp pentru a crește riscul de cancer’, a spus el.

Cu toate acestea, echipa a avertizat că, întrucât studiul a fost efectuat pe celule și nu pe oameni, sunt necesare mai multe cercetări pe această temă. Cercetarea se adaugă la o listă lungă de studii care sugerează că dieta ar putea avea un impact asupra riscului de cancer, în special asupra cancerului colorectal. Noul studiu a fost publicat săptămâna trecută în revista Cell.

Citeste mai mult

NATIONAL

Olaf Scholz: Războiul din Ucraina ar putea continua mai mulţi ani

Publicat

in

De

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz.

Cancelarul Olaf Scholz cu general Andre Bodemann (dreapta)Foto: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia

Nimeni nu ar putea spune dacă acest război nu va dura încă 5 ani, de exemplu, a spus cancelarul german, vineri, potrivit agenției germane DPA, citează Agerpres.

El a apărat sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina. În plus, diplomaţia trebuie cultivată, a adăugat el.

De la începutul războiului însă, preşedintele rus Vladimir Putin nu a dat semne de mişcare, a spus el. O pace dictată este inacceptabilă, a subliniat Scholz. „Nu trebuie să i se permită să scape cu asta”, a mai spus cancelarul german.

Scholz a fost vineri seară invitatul unui panel de discuţii organizat de ziarul Freie Presse cu titlul „Germania sub presiune. Cum poate acţiona coaliţia de guvernare în noile condiţii?”.

____

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend