Conecteaza-te cu noi

Reportaj

LEGI IN DORUL … LELII ! ÎNMORMÂNTĂRI EUROPENE cu reguli noi, stricte şi scumpe – Nicio firmă din Argeş nu are toate autorizaţiile legale

Avatar

Publicat

in

– Persoanele decedate trebuiesc înmormântate cu brăţări de identificare ale firmei de pompe funebre
– Peste anumite cadavre trebuie să se pulverizeze dezinfectant, acestea urmând să se introducă în doi saci rezistenti de vinil, peste care se pulverizează din nou dezinfectant si apoi ingropate la 3 metri

Prestatorii de servicii funerare au fost nevoiți să se alinieze normelor tehnice și sanitare primei legi din România privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare. Odată aprobate normele, prin HG 741/2016, prima Lege funerară (102/2014) își produce deja efectele. Astfel, cine va încălca legislația riscă amenzi de până la 20.000 de lei. Concret, firmele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a fi realizate îmbălsămarea, transportul mortuar sau comercializarea de articole funerare.

Ce spune Legea privind inormăntările moderne ?

Prin urmare, este interzisă fotografierea corpului defunctului, fără acordul apartinătorilor. Este permisă fotografierea si filmarea pe timpul desfăsurării autopsiei în scopul constituirii probelor, conform normelor legale. Înmormântarea nu trebuie să depăsească 36 de ore de la decesul persoanei respective. Firmele de pompe funebre vor fi obligate să arhiveze contractele de prestări servicii încheiate si documentele fiscale timp de 5 ani, ca metodă de prevenire si combatere a evaziunii fiscale. De asemenea, o brătară din materiale care nu sunt biodegradabile, cu datele de identificare ale firmei care a acordat îngrijiri mortuare, va fi aplicată obligatoriu pe mâna dreaptă sau stângă a decedatului, pentru eventuale plângeri ulterioare ale rudelor si responsabilizarea acestora. În ceea ce priveste procedura de îmbălsămare, aceasta este interzisă în cazul bolilor infectioase cu agenti biologici înalt patogeni, conform avizului epidemiologic al directiei de sănătate publică judetene si în afara spatiilor autorizate pentru efectuarea îmbălsămării. Firmele de pompe funebre vor fi obligate să cotizeze si la un Fond de Garantare, din care să fie achitate despăgubiri în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a prestărilor de servicii funebre. De asemenea, prestatorii de servicii funerare trebuie să respecte mai multe norme tehnice si sanitare si să îndeplinească anumite criterii profesionale. Mai mult, îmbălsămarea va fi făcută de persoane special pregătite în acest domeniu, companiile de pompe funebre fiind obligate să angajeze astfel de persoane. Pentru persoanele decedate în urma unei infectii cu un agent infectios înalt patogen, regulile sunt si mai stricte. Printre altele, defunctii nu trebuie spălati sau îmbălsămati, orice practică de acest gen fiind interzisă. Peste cadavru trebuie să se pulverizeze dezinfectant, acesta urmând să se introducă în doi saci rezistenti de vinil, peste care se pulverizează din nou dezinfectant. Sicriul se sigilează, iar peste acesta, în groapa care trebuie să aibă trei metri adâncime, se va turna var cloros, după care se va acoperi cu pământ. Amenzile pentru cei care nu respectă legea în ceea ce priveste înmormânatarea, atât prestatorii de servicii funerare, cât si familiile defunctilor, pornesc de la 500 de lei si ajung la 20.000 de lei.

Ce se intampla la firmele de pompe funebre din Arges

In Argeş, doar un singur prestator de servicii funerare a reușit să obțină aproape toate autorizațiile sanitare. Mai are nevoie doar de doua avize pentru a fi in deplina concordanta cu prevederile legale. Restul patronilor de firme specializate sustin ca este imposibil sa te aliniezi legii mai ales ca rudele decedatilor nu accepta multe dintre restrictiile impuse. ” Daca nu mai facem inmormantari traditionale, ca la noi in Arges, ca la romani si respectam punct cu punct prevederile legii mai mult de trei sferturi din firmele de pompe funebre din judet ar trebui sa puna lacat afacerii. Mai e o problema, cea mai serioasa: chiar daca luam toate avizele, inclusiv bratari si imbalsamatori autorizati si tot ce ne mai impune legea, tot am falimenta pentru ca rudele mortului nici nu vor sa auda de asa ceva, ei vor sa-si inmormanteze ruda traditional”, spune unul dintre patroni de firma de pompe funebre din Curtea de Arges. Pentru ca firmele de pompe funebre s-au inmultit precum ciupercile dupa ploaie, multe promit conditii de exceptie si preturi pe masura. Chiar daca multe firme se lauda cu sicrie cu aer conditionat, acestea nu sunt permise. Asa se face ca, periodic, prestatorii de servicii funerare propun ca sicriul să fie acoperit cu un capac frigorific, în lipsa îmbălsămării, însă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au respins această variantă. „Capacul frigorific nu ține loc de capac de sicriu, iar dacă acest aspect este ignorat, microbii se pot răspândi în întreaga camera prin recircularea aerului. Capacul frigorific nu reprezintă o metodă sigură din punct de vedere epidemiologic și nu poate fi utilizat în absența îmbălsămării”, au precizat reprezentanţii MS.

Îmbălsămările, în majoritate la Spitale şi cu traditionala spagă

Este important de reținut că HG 741/2016 prevede ca atunci când sicriul se ține deschis, îmbălsămarea să fie obligatorie. De asemenea, articolul 5 din HG 741 mai prevede că sicriul se ține deschis „când familia alege să expună decedatul în locuri publice, cu capacul de la sicriu deschis” şi „când decedatul este transportat în scopul înhumării într-o altă localitate decât cea în care s-a produs decesul, la o distanţă de minimum 30 de kilometri”. Cu toate acestea, majoritatea imbalsamarilor se fac la subsolul Spitalului Judetean acolo unde, pe langa taxa oficiala, trebuie sa mai platesti si o mica spaga celui care iti livreaza mortul. Prea putine firme se ocupa de o imbalsamare conform legii si asta pentru ca e greu sa gasesti un angajat ca la lege care sa se priceapa si sa aiba avize si, in plus, trebuie un spatiu bine delimitata de imbalsamare, ca sa nu mai vorbim de consumabile care sunt scumpe.
In aceste conditii, probabil ca peste tot in tara, si in Arges, in ciuda modificarilor legislative, atat firmele de pompe funebre cat si apartinatorii decedatilor risca amenzi imense preferand sa inmormanteze tot in traditionalul stil romanesc.

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Cum poţi stimula creșterea părului, simplu şi rapid

Avatar

Publicat

in

De

Părul este cea mai de preţ podoabă. Un păr sănătos, frumos ne dă încredere în noi. Lipsa acestuia poate modifica bunăstarea şi încrederea.

Dacă te numeri printre cei ce suferă din pricina căderii părului, poţi lua atitudine. Poţi stimula creşterea părului în mod natural, iată cum. 

Înainte de a lua în calcul  realizarea unui transplant de păr profesional este necesar să te ocupi de sănătatea părului tău. Nu lasa stresul și dieta dezorganizată să îți domine viața. Ia atitudine, ia măsuri!

Dieta joacă un rol esenţial în creşterea părului

Suntem ceea ce mâncăm, iar părul nu face excepţie de la această regulă. Pentru creşterea părului eficientă este necesar să ai o dietă bogată şi variată, plină de nutrienţi, vitamine şi minerale. De asemenea, acizii graşi esenţiali sunt cruciali în dezvoltarea optimă a părului, deci o alimentaţie bogată în peşte, minerale, proteine de bună calitate şi fructe, are rolul de a te ajuta să ai un păr sănătos. 

Stresul afectează creşterea părului

Stresul este un factor extrem de nociv pentru întreg organismul şi are tot potenţialul de a afecta creşterea părului. De asemenea, factorii de stres pot să determine căderea părului ceea ce înseamnă că atunci când găseşti smocuri mari de păr în pieptăn sau în cadă, după baie, este necesar să te gândeşti dacă ai avut o perioadă mai stresantă. Odată eliminaţi aceşti factori de stres, poţi începe să observi cum părul începe să crească din nou.

Stimulează circulaţia sângelui pe scalp pentru un păr sănătos

Recomandarea tuturor specialiştilor este aceea de a stimula cât mai bine creşterea părului prin accelerarea circulaţiei în zona scalpului. Poţi face acest lucru foarte uşor cu ajutorul pieptănului. Chiar dacă preferi să foloseşti o perie, este recomandat să rămâi totuşi la pieptăn şi să te asiguri că dinţii acestuia ating scalpul, fără să îl zgârie. Astfel, este stimulată circulaţia sângelui în zonă, hrănind foliculii piloşi care vor redeveni activi.

Alege produse naturale pentru întreţinerea părului

Părul are nevoie de îngrijire, iar pentru a stimula creşterea şi a preveni căderea părului este necesar să foloseşti produse cu ingrediente naturale. Înainte de a cumpăra seruri, şampoane şi alte astfel de articole de întreţinere, îţi recomandăm să citeşti cât mai atent specificaţiile produsului, astfel încât să poţi obţine rezultatele dorite, fără să îţi încarci în mod inutil firele de păr. Dacă poţi combina tratamentele cosmetice clasice cu cele 100% naturale şi remedii DIY bine făcute, conform reţetelor propuse de specialişti, este cu atât mai bine. 

Ţine cont de sfaturile de mai sus şi vei reuşi cu siguranţă să îţi regenerezi părul într-un timp foarte scurt, rezultatele devenind vizibile încă din primele săptămâni.

Sursa de imagine:
Africa Studio / Shutterstock.com

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Care sunt avantajele si dezavantajele dezinfectarii prin pulverizare?

Avatar

Publicat

in

De

Dezinfectarea prin pulverizare cu agenti alcoolici este in general considerata practica si rapida. Produsele oferite sunt gata de utilizare (nu este nevoie sa le dozezi), sunt usor de utilizat si rapid eficiente.

Spre exemplu, atunci cand cumperi o sticla de dezinfectant Hygienum, acesta este deja pregatit pentru aplicare, nu trebuie sa il mai diluezi si sa respecti procentele in acest sens.

Dezavantajele dezinfectarii prin pulverizare

Dar pulverizarea are si unele dezavantaje. Pe de o parte, dezinfectarea prin pulverizare poate duce la iritarea membranelor mucoase si la reactii alergice daca este utilizata incorect (ai grija la produsele care contin aldehida). Pe de alta parte, suprafetele sunt dezinfectate si curatate insuficient. O dezinfectare eficienta are loc numai acolo unde agentul ajunge efectiv. La pulverizare, totusi, ceata de pulverizare se asaza la suprafata sub forma de picaturi. Aceasta inseamna ca suprafata nu este complet acoperita. Prin urmare, stergerea ulterioara este esentiala pentru a distribui dezinfectantul pe intreaga suprafata.

Avantajele dezinfectarii prin pulverizare pe suprafetele mici

Chiar daca pentru suprafetele mari se recomanda alte solutii pentru dezinfectare, pulverizarea este esentiala pentru suprafete mici, margini si adancituri greu accesibile, de exemplu pe manerele usilor, mobilierului, receptoarelor telefonice, toaletelor si dispozitivelor. Deoarece astfel de zone nu sunt intotdeauna atinse cu laveta sau cu alte obiecte de stergere, pulverizarea este eficienta. Pulverizarea este un plus util pentru dezinfectarea suprafetelor care pot fi doar sterse cu materiale moi, asa cum sunt ecranele dispozitivelor. Hygienium este cu siguranta un dezinfectant care merita toata atentia in acest sens.

Pe ce suprafete se poate face dezinfectia prin pulverizare?

Sunt mai multe suprafete care permit cu siguranta dezinfectia prin pulverizare. Spre exemplu, in momentul in care vrei sa dezinfectezi anumite obiecte cu Hygienium dezinfectant, care vine in sticluta cu pulverizator, poti lua in calcul mai multe suprafete.

 • Ecranele de la telefoane si tablete – ecranul de la telefon este mereu in contact cu fata ta, exceptie facand momentul in care folosesti castile. In sensul acesta, iti recomandam sa tii cont de faptul ca pulverizarea se va face foarte usor, dar trebuie sa eviti produsele abrazive. Pulverizeaza ecranul si sterge-l ulterior cu dischete demachiante sau cu lavete moi si fine. O alta solutie este sa uzi direct o discheta demachianta cu dezinfectantul si sa stergi suprafata.
 • Manerele de la dulapuri si clantele de la usi – esti mereu cu mana pe manerele de la dulapuri si pe clante, iar acestea trebuie sa fie dezinfectate corect. In sensul acesta recomandam utilizarea dezinfectantilor cu pulverizator. Poti respecta aceiasi pasi ca si in cazul ecranului de la telefon, doar ca in acest sens iti recomandam sa te asiguri ca ai intins substanta pulverizata pe intreaga suprafata. Acesta este singurul mod in care te asiguri ca dezinfectantul pulverizat nu rateaza niciun loc.
 • Robinetii – robinetii sunt de asemenea obiecte pe care pui mereu mana si care pot fi dezinfectati foarte usor respectand pasii de mai sus, atunci cand nu vrei sa folosesti dezinfectanti concentrati pe care sa ii diluezi.
 • Talpile de la pantofi – daca vrei sa iti dezinfectezi talpile de la pantofi, este mult mai usor sa faci asta cu ajutorul unui dezinfectant pulverizat. Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca dezinfectantul se potriveste pentru materialul din care sunt facute talpile pantofilor, pentru a nu le deteriora.

Recomandari dezinfectare prin pulverizare

Atunci cand pulverizezi, tine cont de urmatoarele:

 • Nu pulveriza in aer;
 • Pulverizeaza suprafata de la o distanta mica (aproximativ 30 cm);
 • Pulverizeaza energic;
 • Sterge din nou acolo unde este posibil;
 • Din cauza riscului de alergii, nu pulveriza niciun produs care contine aldehida. Tine cont si de faptul ca aldehidele includ formaldehida, glioxal si glutaral;
 • Agentii alcoolici sunt potriviti numai in zone mici. Nu pulveriza pe suprafete mari. Evita sursele de foc si caldura si opreste dispozitivele electrice in prealabil;
 • Nu pulveriza dezinfectati pe suprafetele umede. Dezinfectantul este diluat si, prin urmare, are mai putin efect;
 • Pentru suprafete netede, este recomandabil sa aplici agentul alcoolic direct pe o carpa si sa stergi. Instructiuni de aplicare: umezeste bine o carpa curata cu un dezinfectant rapid din sticla de pulverizare si sterge suprafata. Astfel nici nu mai este nevoie sa pulverizezi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend