Conecteaza-te cu noi

Reportaj

LEGI IN DORUL … LELII ! ÎNMORMÂNTĂRI EUROPENE cu reguli noi, stricte şi scumpe – Nicio firmă din Argeş nu are toate autorizaţiile legale

Avatar

Publicat

in

– Persoanele decedate trebuiesc înmormântate cu brăţări de identificare ale firmei de pompe funebre
– Peste anumite cadavre trebuie să se pulverizeze dezinfectant, acestea urmând să se introducă în doi saci rezistenti de vinil, peste care se pulverizează din nou dezinfectant si apoi ingropate la 3 metri

Prestatorii de servicii funerare au fost nevoiți să se alinieze normelor tehnice și sanitare primei legi din România privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare. Odată aprobate normele, prin HG 741/2016, prima Lege funerară (102/2014) își produce deja efectele. Astfel, cine va încălca legislația riscă amenzi de până la 20.000 de lei. Concret, firmele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a fi realizate îmbălsămarea, transportul mortuar sau comercializarea de articole funerare.

Publicitate

Ce spune Legea privind inormăntările moderne ?

Prin urmare, este interzisă fotografierea corpului defunctului, fără acordul apartinătorilor. Este permisă fotografierea si filmarea pe timpul desfăsurării autopsiei în scopul constituirii probelor, conform normelor legale. Înmormântarea nu trebuie să depăsească 36 de ore de la decesul persoanei respective. Firmele de pompe funebre vor fi obligate să arhiveze contractele de prestări servicii încheiate si documentele fiscale timp de 5 ani, ca metodă de prevenire si combatere a evaziunii fiscale. De asemenea, o brătară din materiale care nu sunt biodegradabile, cu datele de identificare ale firmei care a acordat îngrijiri mortuare, va fi aplicată obligatoriu pe mâna dreaptă sau stângă a decedatului, pentru eventuale plângeri ulterioare ale rudelor si responsabilizarea acestora. În ceea ce priveste procedura de îmbălsămare, aceasta este interzisă în cazul bolilor infectioase cu agenti biologici înalt patogeni, conform avizului epidemiologic al directiei de sănătate publică judetene si în afara spatiilor autorizate pentru efectuarea îmbălsămării. Firmele de pompe funebre vor fi obligate să cotizeze si la un Fond de Garantare, din care să fie achitate despăgubiri în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a prestărilor de servicii funebre. De asemenea, prestatorii de servicii funerare trebuie să respecte mai multe norme tehnice si sanitare si să îndeplinească anumite criterii profesionale. Mai mult, îmbălsămarea va fi făcută de persoane special pregătite în acest domeniu, companiile de pompe funebre fiind obligate să angajeze astfel de persoane. Pentru persoanele decedate în urma unei infectii cu un agent infectios înalt patogen, regulile sunt si mai stricte. Printre altele, defunctii nu trebuie spălati sau îmbălsămati, orice practică de acest gen fiind interzisă. Peste cadavru trebuie să se pulverizeze dezinfectant, acesta urmând să se introducă în doi saci rezistenti de vinil, peste care se pulverizează din nou dezinfectant. Sicriul se sigilează, iar peste acesta, în groapa care trebuie să aibă trei metri adâncime, se va turna var cloros, după care se va acoperi cu pământ. Amenzile pentru cei care nu respectă legea în ceea ce priveste înmormânatarea, atât prestatorii de servicii funerare, cât si familiile defunctilor, pornesc de la 500 de lei si ajung la 20.000 de lei.

Ce se intampla la firmele de pompe funebre din Arges

In Argeş, doar un singur prestator de servicii funerare a reușit să obțină aproape toate autorizațiile sanitare. Mai are nevoie doar de doua avize pentru a fi in deplina concordanta cu prevederile legale. Restul patronilor de firme specializate sustin ca este imposibil sa te aliniezi legii mai ales ca rudele decedatilor nu accepta multe dintre restrictiile impuse. ” Daca nu mai facem inmormantari traditionale, ca la noi in Arges, ca la romani si respectam punct cu punct prevederile legii mai mult de trei sferturi din firmele de pompe funebre din judet ar trebui sa puna lacat afacerii. Mai e o problema, cea mai serioasa: chiar daca luam toate avizele, inclusiv bratari si imbalsamatori autorizati si tot ce ne mai impune legea, tot am falimenta pentru ca rudele mortului nici nu vor sa auda de asa ceva, ei vor sa-si inmormanteze ruda traditional”, spune unul dintre patroni de firma de pompe funebre din Curtea de Arges. Pentru ca firmele de pompe funebre s-au inmultit precum ciupercile dupa ploaie, multe promit conditii de exceptie si preturi pe masura. Chiar daca multe firme se lauda cu sicrie cu aer conditionat, acestea nu sunt permise. Asa se face ca, periodic, prestatorii de servicii funerare propun ca sicriul să fie acoperit cu un capac frigorific, în lipsa îmbălsămării, însă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au respins această variantă. „Capacul frigorific nu ține loc de capac de sicriu, iar dacă acest aspect este ignorat, microbii se pot răspândi în întreaga camera prin recircularea aerului. Capacul frigorific nu reprezintă o metodă sigură din punct de vedere epidemiologic și nu poate fi utilizat în absența îmbălsămării”, au precizat reprezentanţii MS.

Îmbălsămările, în majoritate la Spitale şi cu traditionala spagă

Este important de reținut că HG 741/2016 prevede ca atunci când sicriul se ține deschis, îmbălsămarea să fie obligatorie. De asemenea, articolul 5 din HG 741 mai prevede că sicriul se ține deschis „când familia alege să expună decedatul în locuri publice, cu capacul de la sicriu deschis” şi „când decedatul este transportat în scopul înhumării într-o altă localitate decât cea în care s-a produs decesul, la o distanţă de minimum 30 de kilometri”. Cu toate acestea, majoritatea imbalsamarilor se fac la subsolul Spitalului Judetean acolo unde, pe langa taxa oficiala, trebuie sa mai platesti si o mica spaga celui care iti livreaza mortul. Prea putine firme se ocupa de o imbalsamare conform legii si asta pentru ca e greu sa gasesti un angajat ca la lege care sa se priceapa si sa aiba avize si, in plus, trebuie un spatiu bine delimitata de imbalsamare, ca sa nu mai vorbim de consumabile care sunt scumpe.
In aceste conditii, probabil ca peste tot in tara, si in Arges, in ciuda modificarilor legislative, atat firmele de pompe funebre cat si apartinatorii decedatilor risca amenzi imense preferand sa inmormanteze tot in traditionalul stil romanesc.

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

PREMIERĂ! În Argeș, imnul cântat cu masca pe față ! ARMATA FĂRĂ MASCĂ

Avatar

Publicat

in

De

Ziua Imnului Naţional al României – Deşteaptă-te române!- simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită an de an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. In 2020, la Pitesti, am asistat la o premieră: prima dată când autoritățile cântă imnul cu masca pe față. Surprinzător este faptul că, alături de prefectul Soare care purta masca facială, au fost si cativa reprezentanți ai armatei care au neglijat atat distantarea sociala dar si purtarea mastii.

Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Publicitate

“Sărbătoarea de astăzi este un bun prilej de a rememora faptele glorioase ale înaintașilor noștri, dar și pentru a ne gândi cu speranță la viitor. Spiritul de sacrificiu, abnegația și patriotismul sunt calități care stau la baza devenirii noastre ca națiune modernă și democratică. În contextul actual, este nevoie să fim mândri de valorile naționale și să dăm dovadă de calitățile care le-au permis înaintașilor noștri să realizeze un stat modern. Intonând astăzi, împreună, Imnul Naţional ne onorăm trecutul, prezentul și viitorul. La mulți ani, români, la mulți ani, România!”- a transmis prefectul Emanuel Soare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

FOTO si VIDEO – ACUZE GRAVE ale unei argeșence: Pacienții TRATAȚI CA ANIMALELE la Spitalul Judeţean Argeş, COVID-UL UMBLĂ LIBER prin CORTURILE GROAZEI

Avatar

Publicat

in

De

În timp ce Dan Manu si trupa PSD dau sute de mii de lei pentru curse de mașinuțe prin gropile județului, lipsa banilor se reflectă cel mai bine în condițiile mizere in care sunt tratați pacienții la Spitalul Județean, unitate aflata in administrarea aceluiași Consiliu Județean. In aceste condiții, nu este de mirare că au explodat cazurile COVID în Argeş iar autorităţile, cu o neimțire crasă, dau vina pe argeşenii care s-ar fi relaxat prea mult. O argeșeancă pune punctul pe I după experiența avută la Spitalul Județean Argeș și demonstrează cum motivul real al infectărilor în număr tot mai mare, este urmarea indolenței cadrelor medicale și a lipsei de bani de la Spitalul Judeţean Argeş. Au avut cei de la PSD bani pentru a sponsoriza curse de mașinuțe pe drumurile rupte ale județului, dar nu au bani sa asigure minumul necesar pentru desfășurarea in siguranță a actului medical. Așadar, o argeseancă povesteste cu lux de amanunte umilința la care a fost supusă în corturile din faţa spitalului. Toţi cei ajunși aici sunt doar suspecţi COVID, dar, odată ajunși în corturile mizere, au topate șansele de a contacta virusul. Iată, mărturisirea argeșencei scârbite de ceea ce a văzut și simțit în materie de grijă a autorităților față de proprii cetățeni. Pacienţii sunt obligaţi să aştepte şi 12 ore, fără tratament, fără soluţii dezinfectante la îndemână. Iar asta nu se oprește aici …

“Bătaie de joc, pur și simplu!!! De dimineață de la ora 8.30 (aproximativ) sunt la spitalul județean din Pitești. Sunt- vorba vine, pentru că de peste 12 ore stau și aștept. S-a spus la știri că sunt multe cazuri de coronavirus in Arges. Da, sunt pentru că ne țin ca pe animale! In cortul unde am ajuns de dimineață, a mai ajuns peste câteva zeci de minute o altă pacientă. După ce a plecat, nimeni nu a venit să curețe după ea; a venit o altă pacientă și au pus-o în patul respectiv pur și simplu!!! (Cred că nici patul meu nu a fost dezinfectat cine știe de când!) Nu avem dezinfectat de niciun fel, masca e tot cea cu care am venit de acasă; indiferent ce întrebăm nu se spune pur și simplu “așteptați!” Și așteptăm cu orele… În curând cu zilele!!! Stăm neconfirmați și confirmați in aceeași zonă – mai devreme era un bărbat în cortul de vis-a-vis, confirmat, care a fost trimis în alt județ că nu mai sunt locuri aici. Nu te poți spăla pe mâini decât la toaleta, singura toaletă pentru toată lumea- confirmați sau nu cu virusul. Noroc că am puțin gel dezinfectant de acasă, deși nu știu cât mai ajută… Paturile le vedeți, nu poți să stai pe ele!!! Mai rămâne să pozez și toaleta – trebuie să îmi fac curaj sa ajung iar acolo.

Publicitate

Spun că sunt multe cazuri, și sunt, pentru că, o dată ajuns aici, nu mai contează de ce suferi. Automat ești băgat în corturile groazei și, dacă nu ai fost infectat, te infectezi sigur datorită mizeriei, lipsei de interes, etc. Ești considerat bolnav și gata, nu mai dezinfectează nimeni ca sa nu te îmbolnăvești tu, suspectul. Pentru că, odată ajuns aici, așa cum am spus, ești condamnat. După mai bine de 12 ore, nici nu cred că mai contează că rezultatele (mele) au fost neconcludente… Sigur în atâtea ore de stat aici m-am infectat!!!

p.s. După ce am inceput sa mă plâng de toate cele de mai sus, mi s-au spus că am internarea făcută și că voi fi mutată pe o secție… Iar după asta alte teste, probabil.

Pentru idioții care nu cred in existenta coronavirusului, va spun că EXISTĂ! Și se pare că ocolește proștii… pentru că eu am respectat toate regulile posibile și imposibile și tot trebuie sa trec pe aici. Am fost cuminte mereu, să nu supăr pe nimeni, dar NU MAI POT. Condițiile de aici sunt sub orice limită. Nu s-a spus că asta este situația în toată țara – adică este la fel peste tot???

Între timp a mai trecut o oră și tot mai aștept… Sunt in continuare suspectă – cu testul neconcludent. Mă rog, rezultatul. Am uitat sa spun că tușeam de vreo 2 zile , suspectam o răceala și așa am ajuns aici. De azi-dimineață e tot așa, noroc că nu mi s-a înrăutățit starea. Nici o pastilă, nimic. Analize și așteptat cu orele.
Să fim sănătoși cu toții!”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend