Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Legea privind camerele agricole, neconstituţională! Cum explică CCR decizia prin care a admis sesizarea lui Klaus Iohannis

Avatar

Publicat

in

La adoptarea legii privind Camerele agricole s-a avut în vedere o sursă de finanţare “incertă”, “generală” şi “lipsită de un caracter obiectiv şi real”, a explicat Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ.

“Curtea constată că, în ceea ce priveşte legea supusă prezentului control de constituţionalitate, în procedura de legiferare nu a fost solicitată fişa financiară nici de către iniţiatorul propunerii legislative şi nici de către Camera Parlamentului în care au fost propuse şi adoptate amendamente, astfel cum rezultă din Adresele nr. 2/7498 din 3 decembrie 2020 şi nr. xxxv4782 din 4 decembrie 2020, trimise Curţii Constituţionale, la solicitarea acesteia. Neîndeplinirea obligaţiei solicitării fişei financiare conduce, în mod firesc, la concluzia că la adoptarea legii s-a avut în vedere o sursă de finanţare incertă, generală şi lipsită de un caracter obiectiv şi real, astfel că au fost încălcate prevederile constituţionale cuprinse în art. 138 alin. (5) referitoare la stabilirea sursei de finanţare”, se precizează în motivare, conform agerpres.ro.

Prin urmare, potrivit judecătorilor constituţionali, întrucât cheltuielile preconizate prin textele de lege criticate grevează asupra bugetului de stat, adoptarea lor ar fi fost posibilă doar după stabilirea sursei de finanţare în condiţiile Legii fundamentale şi după solicitarea fişei financiare de la Guvern.

Rusia va deveni cel mai mare exportator mondial de grâu

Neîndeplinirea obligaţiei iniţiatorului legii şi a Camerei Parlamentului în care au fost propuse şi adoptate amendamente de a solicita Guvernului fişa financiară, conduce la concluzia că între Parlament şi Executiv nu a existat un dialog “real” cu prilejul adoptării legii supuse controlului, iar Legislativul a decis asupra majorării unor cheltuieli bugetare întemeindu-se pe o sursă de finanţare lipsită de un caracter “obiectiv” şi “efectiv”, a indicat CCR. Prin urmare, Curtea Constituţională a constatat că şi critica privind încălcarea dispoziţiilor art. 138 alin. (5) din Constituţie este întemeiată.

Conform CCR, Parlamentului îi revine obligaţia de a constata încetarea de drept a procesului legislativ ca efect al unei decizii prin care Curtea, în cadrul controlului anterior promulgării, constată neconstituţionalitatea legii examinate în integralitatea sa, iar nu doar a unor dispoziţii din cuprinsul acesteia.

Curtea Constituţională a admis pe 9 decembrie 2020 sesizarea şefului statului în legătură cu Legea privind Camerele agricole, stabilind că actul normativ este neconstituţional.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

TOPUL ZONELOR afectate de pandemie: 41% din cazuri sunt în CINCI județe

Avatar

Publicat

in

De

41,1% din cazurile noi de Covid-19, înregistrate în perioada 1-7 martie în România, au fost raportate în București, Timiș, Cluj, Brașov și Ilfov, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

De asemenea, 33% din totalul deceselor au fost înregistrate în Timiș, București, Maramureș, Dâmbovița și Suceava, conform Mediafax.

Citește și: Vești EXCELENTE pentru români, în plină criză economică generată de pandemie: ce anunță patronii legat de salarii

De la începutul pandemiei până în prezent unul din 66 de cazuri a fost înregistrat la personal medical.

Totodată, INSP arată că 85.4% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 59.4% din decese au fost la bărbați.

Specialiștii Institutului mai arată că 95.3% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

China introduce un ‘paşaport de sănătate’ pentru călătoriile internaţionale

Avatar

Publicat

in

De

China a lansat pentru cetăţenii săi un paşaport digital care le va permite să-şi dovedească statutul sanitar în timpul călătoriei spre sau dinspre străinătate şi va putea contribui la o deschidere sporită a frontierelor chineze, relatează marţi AFP.

Acest “certificat de sănătate pentru călătorii internaţionale” este o aplicaţie pentru smartphone care afişează sau autentifică datele sanitare ale pasagerilor, cum ar fi testele lor pentru COVID (PCR şi anticorpi) şi statutul lor privind vaccinarea.

Pentru moment, aplicaţia nu este obligatorie şi este rezervată chinezilor.

Ea le “va oferi mai multă comoditate” în călătoriile lor “pe măsură ce acorduri de recunoaştere reciprocă a certificatelor de sănătate vor fi încheiate între China şi alte ţări”, potrivit Xinhua.

Aplicaţia are scopul “să promoveze relansarea economică mondială şi să faciliteze trecerea frontierelor”, a indicat Ministerul de Externe chinez, fără să precizeze care sunt beneficiile concrete la care ea dă dreptul şi nici dacă alte ţări intenţionează să o recunoască.

Vezi și: Membrii Familiei Regale Britanice, noapte albă pe fondul crizei provocate de interviul cu Prințul Harry și Meghan Markle – Va exista o declarație oficială?

SUA şi Marea Britanie intenţionează să lanseze sisteme similare. În Uniunea Europeană, ideea unui “paşaport verde” va fi prezentată de Comisie la Bruxelles la 17 martie.

Cu excepţia focarelor localizate, China s-a debarasat în mare parte de COVID-19 din primăvara anului 2020 datorită lockdown-urilor, testelor în masă, portului generalizat al măştii şi carantinei impuse la intrarea în ţară.

Lansat luni printr-un miniprogram integrat pe populara aplicaţie WeChat, noul paşaport de sănătate chinez va putea fi de asemenea imprimat şi pe hârtie.

De la sfârşitul lunii martie 2020, China nu autorizează intrarea pe teritoriul său decât chinezilor, precum şi unui număr limitat de cetăţeni străini. Ţara asiatică şi-a redus de altfel considerabil zborurile internaţionale.

Printre cetăţenii străini, doar diplomaţi, oameni de afaceri şi persoane deţinătoare de permis de sejur şi de muncă valid pot intra în ţară în anumite condiţii.

Toţi călătorii, chinezi şi străini, trebuie de altfel să efectueze la sosire o carantină de cel puţin 14 zile într-un hotel pe cheltuiala lor.

Lansarea acestui paşaport de sănătate digital lasă să se întrevadă posibilitatea unei generalizări pe termen mediu a acestui sistem pentru străini sau chiar o ridicare parţială a restricţiilor de călătorie la intrarea sau ieşirea din ţară.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend