Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Legea care opreşte abuzurile băncilor asupra celor cu datorii – a fost dezbătută public la Piteşti

Publicat

in

Legea „dării în plată” aşa cum este ea denumită în mass-media a fost dezbătută public la Piteşti, vineri, cu participarea chiar a două dintre persoanele care au lucrat pentru această lege – este vorba despre analistul economic Lucian Isar şi de iniţiatorul acestei legi, deputatul PNL Zamfir Daniel .
Legea „dării în plată” a fost gândită după modelele care se practică în ţările occidentale şi nu a fost gândită ca o lege împotriva băncilor ci ca o lege care să protejeze clienţii de abuzuri ale băncilor, arată Zamfir Daniel şi Lucian Isar.

Situaţia disperată în care se află sute de mii de români după ce au luat credite cu ipotecă în perioada 2007-2009

Advertisements

Deputatul Zamfir Daniel împreună cu analistul economic Lucian Isar arată modul în care au lucrat băncile.
Clienţii băncilor care au făcut credite cu ipotecă şi acum sunt în incapacitate de plată , se află într-o situaţie greu de imaginat. Conform spuselor deputatului, în această situaţie s-ar afla peste 800 mii de persoane.
Acest client pierde suma depusă ca avans la bancă ( de obicei 30% din valoarea creditului), pierde banii pe care i-a achitat ca şi rate timp de câţiva ani , banca îi ia casa ori pământul puse ca şi garanţie, însă datoria nu se consideră stinsă , iar clientul cu familia lui , împreună cu giranţii sunt urmăriţi în continuare de bancă şi le sunt executate silit alte bunuri şi venituri ( care nu au făcut obiectul garanţiei creditului).
Legea „dării în plată” reglementează tocmai acest lucru: în momentul în care banca a luat clientului bunul imobil pe care l-a pus ca ipotecă, datoria acestuia către bancă s-a stins.

Băncile se luptă din răsputeri pentru ca o astfel de lege să nu intre în vigoare. Iniţiatorul legii critică intoxicările care sunt aruncate în spaţiul public ,precum că legea asta provoacă riscuri sistemice, cad băncile sau că stopează programul Prima casă.

În acordarea creditelor, băncile au două tipuri de abordare
Analistul economic Lucian Isar arată că, în acordarea creditelor, băncile au două feluri de abordare.
O abordare o reprezintă creditele pentru companiile foarte mari şi persoanele fizice cu averi foarte mari.
Cea de-a doua abordare o reprezintă creditele pentru persoanele care nu se încadrează în prima categorie.
În cazul finanţării celor din prima clasă, cu averi foarte mari, bancherii trebuie să cunoască foarte bine compania sau persoana respectivă. În urma unei analize foarte aprofundate decide dacă îi dă sau nu îi dă credit.
Pentru finanţarea celei de-a doua categorii, modul de abordare se schimbă.Băncile nu mai sunt interesate să-şi cunoască bine clienţii şi capacitatea lor de rambursare a creditelor.
La această categorie de clienţi, băncile sunt interesate să dea credite la un număr cât mai mare de clienţi cât mai diverşi.
Lucian Isar arată că băncile pleacă de la început de la premisa că un procent de 5% din toţi aceşti clienţi nu îşi vor putea plăti ratele, intrând în incapacitate de plată.
Din această perspectivă, băncile se protejează prin ipotecile pe care le pun asupra bunurilor imobile (clădiri, terenuri).
Valoarea bunurilor imobile pe care clientul le lasă sub ipotecă, este stabilită de un evaluator al băncii. Acesta stabileşte care este valoarea imobilului. Banca nu va da, însă, clientului un credit de valoarea acelui imobil ci va da un credit de valoare mai mică (80-85 % din valoare).
„De exemplu, dacă o casă este evluată la 100 de unităţi monetare, nu o să primiţi 100 de unităţi ci doar 80-85 % , în funcţie de apetitul de risc al băncii respective” a spus Lucian Isar, specialist pe probleme economico-financiare.
Pentru un astfel de credit ipotecar, clientul plăteşte băncii un avans de 30% din suma pe care vrea să o ia ca şi credit, îşi pune casa sau terenul sub ipotecă şi trebuie să mai aducă şi giranţi.
După mai mulţi ani în care a plătit rate la bancă, dacă el ajunge în incapacitate de plată, banca îl execută silit, însă datoria lui nu se stinge, fiind în continuare urmărit de bancă pentru a-i fi executate silit şi alte bunuri sau venituri.
Deputatul PNL Zamfir Daniel precizează că oamenii, adesea, nu îşi mai pot plăti ratele – din vina băncilor, datorită clauzelor abuzive din contracte, prin care le sunt crescute ratele.
Iar despre cei care au făcut credite în franci elveţieni, spune că au fost ademeniţi ca să le facă. Băncile erau datoare să informeze corect despre riscuri.
” Pe mine asta m-a deranjat foarte tare pentru că băncile au venit şi au spus : ai luat credit în franci elveţieni ; s-a dublat, s-a triplat rata – e treaba ta, ai fost iresponsabil. Nu, nu clienţii au fost iresponsabili […] pentru că au fost ademeniţi să ia credite în franci elveţieni”  a declarat deputatul PNL Zamfir Daniel.
„Ce s-a întâmplat în 2007-2008-2009 a fost o creditare cu adevărat iresponsabilă, pentru că, cei care şi-au luat credite la bancă, ştiu foarte bine că se întâmpla următorul lucru : te duceai la bancă cu un întreg dosar cu care trebuia să arăţi că eşti bancabil. Adică îndeplineşti condiţiile să rambursezi acei bani” a spus iniţiatorul legii dării în plată .
” Şi li se spunea de către funcţionarul bancar : e o monedă stabilă, luaţi că nu aveţi nici o problemă” a amintit deputatul Zamfir.
” Sunteţi fericiţi cei ce n-aţi apucat să luaţi credite în franci elveţieni pentru că nici nu vă imaginaţi ce drame trăiesc oamenii ăştia, care, într-o proporţie covârşitoare , nu din vina lor le-au luat … pentru că au fost ademeniţi să le ia ” a declarat Zamfir Daniel.

Cârdăşia bănci – executori judecătoreşti – firme de recuperare

„Înainte să fac legea asta, eu nu credeam că există asemenea situaţii. Şi nenorocirea ştiţi de unde a plecat?!
De la faptul că băncile îţi vindeau casa la preţuri <<de doi lei>>.
O vindeau la preţuri <<de doi lei>> pentru că era o cloacă acolo, un aranjament : banca – executorul judecătoresc – firme de recuperare.
Casa ta ţi-o dădea <<pe doi lei>> , cu 10% din valoare, iar pe restul, pe ce rămânea, se îndrepta împotriva ta pe alte bunuri şi venituri pe care tu nici nu le ipotecaseşi.
Deci te trezeai că ai luat o dată un credit de 30-40 mii euro, pierzi şi casa respectivă, pierzi şi alte bunuri pe care le ai şi venituri şi îţi pune poprire pe toată viaţa. Asta mi s-a părut şi mi se pare în continuare o mare nedreptate” a declarat deputatul PNL.
„Pierde cei 30% avans pe care i-a plătit la început ca avans al creditului, pierde cei 7-8 ani (din 2007 până acum) cât a plătit rata. Ori dacă e dispus să renunţe la casă, gândiţi-vă că omul ăsta e într-o situaţie cu adevărat imposibilă”.
Referindu-se la dezinformarea aruncată în spaţiul public precum că de legea dării în plată profită şmecherii cu afaceri imobiliare, Zamfir aduce lămuriri.
„Nu este într-o situaţie de avantaj material, financiar. A plătit 30% din credit (ca avans la bancă) , a mai plătit 7-8 ani care înseamnă 50-60 % din valoarea creditului. Înseamnă că împrumutul e aproape achitat. Pe un calcul simplu, după 10 ani de zile, avansul plus ce ai plătit ca rate, s-a închis suma. Păi daca un om e dispus să piarda şi casa … care ar mai fi avantajul material ?!” a conchis iniţiatorul legii.

Această lege s-a aprobat doar pentru creditele până în 250 mii euro pentru că PSD nu a dorit să renunţe la plafon – a arătat deputatul PNL Zamfir Daniel.
„Noi PNL, credem în continuare că pragul ăsta e discriminatoriu şi este neconstituţional” a spus deputatul.
„PSD susţine că asta este protecţie socială. Nu, nu este protecţie socială, pentru că legea asta nu e o lege de protecţie socială, pentru că nu se adresează categoriilor defavorizate. Nu sunt oameni dintr-o categorie defavorizată cărora să li se aplice protecţie socială. Oamenii ăştia sunt oameni activi, în general, cei mai mulţi au acum 2-3 locuri de muncă, numai că nu-şi mai pot plăti rata, de cele mai multe ori, din cauza clauzelor abuzive pe care băncile le-au impus în contracte şi au dublat rata ” a explicat Zamfir Daniel.

Plafonul e neconstituţional, e discriminatoriu.
Iniţiatorul legii explică acest lucru prin argumentul că aici nu se evaluează omul în funcţie de veniturile pe care le are, că e bogat sau e sărac.
„Asta e o datorie. O datorie mai mare, de multe ori reprezintă o povară pentru respectivul om. E mai greu să plăteşti o datorie de 251 mii decât o datorie de 20 mii. 150 mii, în 2007-2008, în Bucureşti însemna un apartament cu două camere – nu în zona centrală” a explicat deputatul.
Tot el a explicat şi de ce PNL a hotărât să dea drumul la lege aşa, cu plafonul de 250 mii euro, deşi îl consideră neconstituţional.
„PNL s-a hotărât să dea drumul la lege pentru că, peste 95% dintre cei care au luat credite cu ipotecă sunt sub această valoare” a precizat Zamfir Daniel.

În plus, cei cu credite mai mari decât acestă valoare se pot duce în instanţă şi să invoce excepţia de neconstituţionalitate.

„Dacă Curtea Constituţională , aşa cum sperăm noi, va spune că e neconstituţional , va ridica plafonul şi vor beneficia şi cei care au peste 250 mii euro”.

Dacă legea e promulgată de Preşedintele României, ea intră în vigoare.

lucian isar

imageedit_1_8683518853

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Studiu de ultim moment: ‘Poluarea aerului conduce la creșterea cazurilor de coronavirus’

Publicat

in

De

Potrivitu unui studiu recent poluarea aerului favorizează creșterea semnificativă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, spitalizările și rata deceselor.

Potrivit studiului, expunerea pe termen lung a persoanelor la particule poluante generează creşterea cu 10% a infecţiilor şi spitalizărilor, iar rata mortalităţii are o creştere de 15%. Studiul a luat în calcul alţi peste 20 de factori, inclusiv densitatea medie a populaţiei, vârsta, spaţiul locativ, ocupaţiile şi obezitatea.

Mulţi oameni de ştiinţă sunt de acord că poluarea aerului probabil conduce la creşterea cazurilor de coronavirus şi a severităţii simptomelor, dat fiind că aerul poluat inflamează plămânii, cauzând boli respiratorii şi cardiace. Dar nu toţi sunt de acord că dovezile de până acum sunt suficient de puternice pentru a demonstra un impact puternic.

Advertisements

Dar echipa care a realizat studiul a concluzionat: „Prin utilizarea datelor detaliate, am descoperit dovezi puternice că există un raport pozitiv între poluarea aerului, mai ales a prezenţei particulelor fine, şi cazuri de Covid-19, internări şi decese. Acest raport se menţine şi după aducerea sub control a unei serii largi de factori explicativi”.

„Am fost frapat de raportul puternic de cauzalitate”, afirmă profesorul Matthew Cole, de la Universitatea din Birmingham, coordonatorul studiului. Concluziile cercetării au fost examinate de savanţi independenţi şi vor fi publicate în revista Environmental and Resource Economics.

Cel mai relevant studiu precedent fusese realizat de Universitatea Harvard şi depistase o creştere cu 8% a ratei mortalităţii din cauza poluării.

„Noi am folosit date mai exacte, mărimea medie a 355 de localităţi olandeze fiind de 95 de kilometri pătraţi, faţă de 3.130 de kilometri pătraţi în cazul districtelor din SUA. Acest lucru înseamnă că sunt analizate mai bine caracteristicile fiecărei regiuni, inclusiv expunerea la poluare”, argumentează profesorul Matthew Cole. Studiul a fost efectuat în Olanda deoarece poluarea este mai accentuată în zonele rurale decât în oraşe, în contextul fermelor de animale.

Citește și:

Marcel Vela vrea să scoată ‘Doi și-un sfert’ la vedere! Ordinul pe care îl pregătește

Apare o nouă taxă! Toți românii vor fi obligați să o achite

Mega-veste! Cum puteți intra în posesia a mii de lei

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

DE MAXIM INTERES! UNDE poți face TESTUL REAL TIME PCR în ARGEȘ ca să poți pleca în vacanță – COSTĂ 285 lei

Publicat

in

De

Așa cum se știe, în acest moment, testele Real Time PCR sunt obligatorii pentru pacienții care au nevoie de internare, pentru călătoria în anumite țări sau pentru contacții cazurilor confirmate, personalul medical sau persoanele expuse frecvent, prin natura profesiei, la agenți infecțioși. Argeșenii pot face acest test la o clinica privată iar costul testării Real Time PCR este de 285 lei. Este vorba de Synevo România care recoltează probe pentru teste Real Time PCR în 50 de centre de recoltare, amplasate în 36 de orașe, inclusiv în Pitesti, pe strada Teiuleanu.

Argeșenii care au nevoie de aceste teste pentru a putea pleca in vacanta trebuie sa stie ca testele se pot realiza doar cu programare prealabila online, fiind prelucrate în Laboratorul Central din Chiajna, dotat cu unul dintre cele mai performante echipamente de analiză din țară. Rezultatele pot fi accesate online și sunt raportate către autorități, conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), indiferent dacă sunt negative sau pozitive. Timpul de eliberare al rezultatelor este de maximum 72 de ore de la momentul recoltării. Costul unui test Real Time PCR în rețeaua Synevo este de 285 de lei.

Advertisements

CLICK AICI PENTRU A FACE PROGRAMARE LA TEST REAL TIME PCR

Prelevarea probelor se face prin exsudat nasofaringian. Rezultatele sunt disponibile online. Buletinul de analize poate fi eliberat în limba engleză, dacă se face o solicitare în recepție, în momentul recoltării. Pentru exsudatul faringian, pacientul trebuie să țină cont că prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente sau lichide, fie la patru ore după acestea.

Synevo România, lider al pieței locale de servicii de diagnostic de laborator, recoltează probe pentru testele moleculare pentru depistarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV2 în 50 de centre din 36 de orașe din țară, șapte din acesteafiind localizate în București. Buletinele de analiză pot fi eliberate acum, la cerere, și în limba engleză pentru persoanele care au nevoie de acest document în vederea efectuării unei călătorii.

Synevo România face parte din Medicover – unul dintre cei mai importanți furnizori internaționali de servicii medicale și de diagnostic, înființat în anul 1995 (www.medicover.com).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Advertisements

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend