Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Legea anti-speculă, taxată de opoziție: ‘Vom ajunge ca guvernul să stabilească preţurile din pix, ca pe vremea comunismului’

Publicat

in

Deputata USR Cristina Prună a afirmat, cu privire la proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative, că prin aplicarea unor amenzi pentru „preţuri nejustificate”, Guvernul „va ajunge să stabilească preţurile din pix”, ca în timpul comunismului.

„Guvernul PSD-PNL se pregăteşte să intre cu bocancii în economie. Sub pretextul combaterii acţiunilor speculative, guvernul va da amenzi pentru “preţuri nejustificate” pentru anumite produse. Practic vom ajunge ca guvernul să stabilească preţurile din pix, ca pe vremea comunismului. Am tot tras semnale de alarmă, nu doar noi ci şi experţii din piaţă şi mediul de afaceri. Însă, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă este astăzi pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. A devenit urgenţă naţională pentru acest guvern să nenorocească economia românească. Într-un context economic global extrem de dificil, în care statele sunt în competiţie acerbă pentru atragerea/păstrarea investiţiilor, guvernul PSD-PNL riscă o dată în plus să descurajeze investiţiile în România. Forma actuală a proiectului lasă loc la decizii arbitrare şi abuzuri. Cine va investi aici ştiind că statul poate să intervină asupra preţurilor? Despre ce economie de piaţă mai putem vorbi? Plus, la ce se mai pot aştepta investitorii?”, a scris Cristina Prună, miercuri pe Facebook.

Ea a adăugat că astfel de demersuri nu ar trebui avute în vedere de către Executiv.

„Nu ne putem juca cu astfel de demersuri. Ele nici nu ar fi trebuit să fie avute în vedere, cu atât mai puţin adoptate. Din păcate, indiferent de soarta proiectului şi forma sa finală, în mare măsură răul în faţa investitorilor e deja făcut. Guvernul generalului Ciucă transmite un mesaj ferm că alege etatismul în locul economiei de piaţă. Iar asta ne va costa pe toţi, pe termen lung”, a completat Prună.

Guvernul urmează să discute, miercuri, în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Ordonanţa prevede şi sancţiuni, de la 0,01% – 0,1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării, dar nu mai puţin de 5000 lei. În cazul autorităţilor şi instituţiilor publice amenda va fi stabilită în intervalul de 5000 lei – 50 000 lei, iar pentru persoanele fizice, amendă de la 600 lei la 2.500 lei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Comisar european: Prin stoparea funcționării centralelor nucleare, Germania s-a dat legată „de mâini și de picioare” Rusiei

Publicat

in

De

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a cerut sâmbătă, la postul de radio France Inter, guvernului german să „iasă din ideologie” și să prelungească cu „un an sau doi” funcționarea ultimelor trei centrale nucleare ale țării, care urmează să se închidă până la sfârșitul acestui an, potrivit AFP.

Centrala nucleara de la GrafenrheinfeldFoto: Wikipedia

Există tot mai multe apeluri pentru ca guvernul german să își reconsidere poziția cu privire la operarea centralelor nucleare rămase în țară, deoarece se confruntă cu riscul de întrerupere a energiei pe măsură ce livrările de gaz rusesc sunt reduse treptat.

„În Germania mai există încă trei centrale nucleare în funcțiune, care asigură 25% din consumul de electricitate. În loc să decidem să le întrerupem la sfârșitul anului, așa cum prevăd acordurile de coaliție, putem spune că le vom prelungi funcționarea timp de unul sau doi ani pentru a rezolva această problemă”, a declarat Breton.

Potrivit comisarului francez, este esențial „să ne îndepărtăm de ideologie și să ne asigurăm că suntem conștienți de nevoile actuale, ținând cont de agenda verde (europeană), care este absolut esențială”.

Între „continuarea funcționării unei centrale nucleare timp de un an sau doi și redeschiderea centralelor pe cărbune, în calitate de apărător fervent al pactului verde, știu ce prefer să aleg”, a declarat Breton.

Deși înțelege preocupările exprimate, fostul ministru a reamintit totuși că Germania s-a dat legată „de mâini și de picioare în fața Rusiei prin stoparea funcționării a 23 de centrale nucleare” în 2011, după dezastrul de la Fukushima.

Miercuri, guvernul german a respins încă o dată opțiunea de a prelungi funcționarea centralelor nucleare încă în funcțiune, „în principal din motive de siguranță”, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Mediului.

Dar subiectul provoacă tensiuni în cadrul coaliției de guvernare, ministrul de finanțe Christian Lindner făcând apel la „o dezbatere deschisă și non-ideologică” pe această temă.

Cu toate acestea, potrivit lui Markus Krebber, șeful celui mai mare grup energetic din Germania, RWA, discuțiile vin „prea târziu”, având în vedere dificultatea de a găsi rapid combustibilii necesari și problema controalelor de siguranță.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Daniel Funeriu cere intervenția poliției și dublarea salariilor profesorilor după dezastrul de la Evaluarea Națională

Publicat

in

De

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu cere mai multe măsuri urgente pentru ca elevii din România să poată avea acces la sisteme de educație de calitate.

„Văd doar patru măsuri care pot da rezultate pentru copiii de la țară:

1) mobilizarea autorităților locale, inclusiv poliția locală şi poliția, pentru şcolarizarea copiilor care nu sunt lăsați/sprijiniți de familii să meargă la şcoală. În paralel cu pedepsirea primăriilor care au abandon şcolar, prin tăierea banilor de la bugetul central. Când încurajarea nu funcționează, statul trebuie să aplice metode coercitive graduale.

2) Dublarea imediată a salariilor profesorilor buni (determinați prin testare (vrei dublare, dai test)) care predau în ruralul dificil.

3) Ducerea cât mai multor copii în şcolile cu rezultate din vecinătate. Estimez că 30% dintre copiii din ruralul dificil pot fi duşi către şcoli mai bune din apropiere.

4) Hrană de bună calitate, gratuită, în şcolile din rural.

E limpede că măsurile „moi” nu funcționează. E preferabil să fii înjurat pentru că eşti autoritar decât să ai pe conştiință milioane de copii cvasi-analfabeți.

Reacțiile aberante la remarcile mele recente la adresa părinților iresponsabili ilustrează clar că, pentru o semnificativă pătură socială, importanța educației şi mecanismele care duc la o educație acceptabilă nu sunt înțelese şi dorite de părinți. Rolul lor trebuie suplinit, şi nu doar de profesori, în sala de clasă.

Încă din 2013, când actuala generație de la EN intra în clasa pregătitoare, atrăgeam atenția că lipsesc la apelul şcolii vreo 30.000 de copii. La EN lipsesc vreo 50.000. Dragă Stat Român: unde ne sunt aceşti copii?” , scrie Funeriu pe Facebook.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend