Conecteaza-te cu noi

CULTURA

Lectură-spectacol la Centrul Cultural Pitești 

Avatar

Publicat

in

Centrul Cultural Pitești organizează marți, 11 septembrie, de la ora 17,00, în Sala Ars Nova, de la Casa Cărții, o lectură-spectacol, oferită de doi distinși medici ai urbei. Medicul cardiolog Adrian Tase va interpreta compoziții muzicale la pian, medicul stomatolog Constantin Teodor Craifaleanu va recita și citi poeme din propria creație literară, iar studentul Andrei Tase va susține recitaluri muzicale la instrumente de percuție și voce. Evenimentul reprezintă un omagiu adus Centenarului Marii Uniri, de către inimoșii iubitori și creatori de cultură piteșteni. De asemenea, Centrul Cultural Pitești organizează în perioada 05-20 septembrie și alte evenimente cultural-educative:

Luni, 10 septembrie, de la ora 15,00, conferință tematică, în cadrul proiectului cultural-educativ, sub genericul „Piteștii și Marea Unire”, susținut de lector.univ. dr. Marin Toma, redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești;

Miercuri, 12 septembrie, de la ora 15,00, în Sala Simpozion, de la Casa Cărții, lansarea noului număr al revistei de literatură Cuvântul Argeșean, eveniment editorial, care va avea loc în cadrul Cenaclului „Armonii Argeșene”, manifestări organizate în colaborare cu Liga Scriitorilor Români Filiala Argeș;

Joi, 13 septembrie, de la ora 17,00, în Sala Ars Nova, de la Casa Cărții, lectură-spectacol, susținută de poeta Alexandra Maria Bulgar, din propriile creații literare;

Marți, 18 septembrie, de la ora 16,00, în Sala Ars Nova, de la Casa Cărții, lansarea cărții cu tematică religioasă cu titlul „Libertatea de la Iluzie la Realitate”, de Constantin Aninoiu;

Miercuri, 19 septembrie, de la ora 18,00, în Sala Ars Nova, de la Casa Cărții, spectacolul de muzică folk-hop, sub genericul „Never home”, susținut de cantautorul M.C.Grăilă și Trupa All The Jezebels;

Joi, 20 septembrie, de la ora 15,00, în Sala Ars Nova, de la Casa Cărții, lansarea cărții de memorialistică intitulată „Așa am devenit legende”, de Nicolae Cosmescu, redactorul-șef al revistei de literatură Cuvântul Argeșean și coordonatorul Cenaclului Armonii Argeșene;

Joi, 20 septembrie, de la ora 18,00, în Sala Ars Nova, de la Casa Cărții, „Gym Work-Shop cu Nicoleta Andrei”, manifestare artistică, la care participă copii de la cursul de balet și gimnastică, din cadrul Centrului Cultural Pitești, sub îndrumarea instructorului Nicoleta Andrei.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Doliu în cultura argeșeană: A MURIT PICTORUL AUGUSTIN LUCICI

Avatar

Publicat

in

De

Veste tristă, în această dimineață, în lumea culturală argeșeană. În urmă cu câteva ore s-a stins din viață, fulgerător, maestrul Augustin Lucici, şeful Galeriei  de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” Piteşti –  unul dintre artiștii plastici care au promovat oraşul Piteşti în toată ţara şi în străinătate. Pictor nonconformist, Augustin Lucici a impresionat mii de oameni  prin creaţiile sale.

Augustin Lucici s-a născut la 19 februarie 1956. Membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România și muzeograf, maestrul a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Decorative.

Dumnezeu să-l odihnească-n pace!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

SFÂNTUL ANDREI, ocrotitorul românilor – Tradiții, obiceiuri și superstiții

Avatar

Publicat

in

De

Prăznuit în fiecare an pe 30 noiembrie, Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat și ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, fiind cel despre care se crede că a adus pentru prima dată religia creștină pe teritoriul țării noastre. Peste 850.000 de români poartă numele Sfântului Andrei, pe care creștin-ortodocșii îl sărbătoresc, astazi, luni, 30 noiembrie 2020.

Ziua Sfântului Andrei, o zi specială pentru români, întrucât Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul lor.  Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat cel care a creștinat poporul român. Nu întâmplător, sute de mii de români poartă numele sfântului.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare, în 30 noiembrie, în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi anglican. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.

Această sărbătoare este marcată de superstiţia legată de viitor sau de soartă. De aceea, mulţi respectă obiceiul de a pune grâu la încolţit.

Tradiţia spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu şi să îl îngrijească. Astfel, se ia o mână de grâu şi se seamănă într- un ghiveci cu pământ sau într-o farfurie mai înaltă.

Apoi se acoperă boabele de grâu cu un strat subţire de pământ. Grâul trebuie aşezat la fereastră, pentru a beneficia de lumină suficientă şi căldură. Conform tradiţiei, grâul pus la încolţit cu prilejul zilei de Sfântul Andrei “spune” câte ceva despre viitorul celui care l-a plantat. De Anul Nou, cum arată grâul aşa va fi şi sănătatea acestuia în noul an.

Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.

Iată de ce, în multe locuri, gospodinele atârnă cununi de usturoi ori ung porţile, uşile şi geamurile, dar şi coteţele animalelor, cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele. Acest usturoi va fi folosit de-a lungul anului care va veni  ca tratament pentru diverse boli, ca mijloc de protecţie faţă de duhurile malefice, precum şi ca modalitate de a atrage un posibil partener de viaţă, a ursitului (după ce, în prealabil, usturoiul a fost sfinţit la biserică şi păstrat la icoană). Ca mijloace de protecţie faţă de strigoi se mai folosesc firimituri de pâine împrăştiate în curte – pentru ca duhurile să nu intre în casă după mâncare – şi candele aprinse lângă icoane. Animalelor din gospodărie li se pune în hrană busuioc sfinţit şi în apă agheasmă.

Tot în această noapte, pentru a testa rodnicia livezilor și a câmpurilor, se aduc în casă crenguțe de vișin, care, dacă vor înflori până la Crăciun, este semn de belșug.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend