Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Le Monde: La Kiev, președintele Zelenski ţine o dizertaţie despre „fericirea” Ucrainei

Publicat

in

Comediantul, ales triumfal în aprilie în fruntea țării, a vorbit despre problema emigrării în masă, vineri, 13 septembrie, la conferința YES, care reunește în fiecare an mari personalităţi politice și intelectuale. Tema aleasă anul acesta, ciudată pentru o țară în război, a fost fericirea, scrie Rador, citând Le Monde.

Miliardarul ucrainean Viktor Pinciuk, de 16 ani organizator al conferinței YES (Yalta European Strategy) şi care a trebuit să migreze de la Yalta la Kiev după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, s-a apărat de orice naivitate. La urma urmei, a reamintit el, imnul european nu este Oda bucuriei?

Fața palidă și gravă a primului vorbitor, vineri, 13 septembrie, nu era tocmai aceea a fericirii. Eliberat recent în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia, cineastul Oleg Senţov a povestit cum „a luptat pentru demnitatea sa” în timpul detenției de cinci ani, inclusiv 145 de zile de grevă a foamei, prezentând ceainicul pe care îl decorase în culorile drapelului ucrainean și pe care l-a păstrat de la închisoare la închisoare, ca o sfidare la adresa temnicerilor săi. Născut în Crimeea, cineastul a fost condamnat de către Moscova la douăzeci de ani de închisoare pentru „terorism”.

Dar „fericirea” nu îl sperie pe președintele Volodimir Zelenski, 41 de ani, ales în aprilie în fruntea Ucrainei şi având ca unic bagaj talentul său.

„Sunt fericit să fiu președinte?”, a întrebat el. Nu sunt sigur. Dar sunt fericit că sunt președintele Ucrainei”. Pentru discursul său, a plecat în căutarea inspirației „pe Facebook”, a studiat despre Jean-Jacques Rousseau și Desperate Housewives și a ajuns la concluzia că fericirea „este o familie fericită care ia cina”.

Din păcate, a continuat, la cina unei familii ucrainene, sunt scaune goale. În primul rând ale acelora care au murit în luptă la Donbass. Apoi, ale lucrătorilor emigranți; mandatele lor sunt cu siguranță binevenite, dar „atunci când sărăcia îi împinge pe oamenii cu doctorate să se ducă să culeagă mere” aceasta este o frână în calea fericirii. Prea mulți oameni din jurul acestei cine vor să plece, judecă președintele: bunici cu pensii mizerabile și tineri care vor să studieze în altă parte. Și apoi este nepotul care a înființat o afacere mică, dar nu își plătește impozitele „în stil ucrainean”.

Prin urmare, trei lucruri sunt „fundamentale” pentru fericirea ucrainenilor, a rezumat președintele Zelenski: „recuperarea teritoriilor noastre”, „aducerea acasă a emigranților noștri” și „înfrângerea corupției”.

Pentru primul obiectiv, el mizează pe diplomație, dar a ţinut să reamintească, pentru mulți străini prezenți, că sancțiunile împotriva Rusiei au rămas „cea mai puternică armă”: „dvs. pierdeţi bani, dar noi pierdem oameni”.

Zelenski este „sigur” că la sfârșitul lunii septembrie, la Paris, va avea loc un summit cvadripartit cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron și Angela Merkel şi susține că are „mai multe idei” pentru a recupera Crimeea, dar „este prea devreme să vorbim despre asta”.

Pentru celelalte două obiective, el lansează mai multe reforme.

Contrastul cu predecesorul său, Petro Poroșenko, este izbitor, în stilul și alegerea subiectelor evocate, precum acela al milioanelor de emigranți. Nimeni nu îndrăznește să parieze pe șansele de reușită ale acestui președinte ca niciun altul. Însă, deocamdată, conform sondajelor, el este la fel de popular ca serialul de televiziune care l-a făcut celebru, „Slujitorul Poporului”. (Articol de Sylvie Kauffman, traducerea: Rodezia Costea)

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

O ursoaică și doi pui văzuți pe o stradă din Băile Tușnad: Populația a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert

Publicat

in

De

O ursoaică și doi pui au fost văzuți, sâmbătă seara, pe strada Gării, din Băile Tușnad. Populația a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert, potrivit MEDIAFAX.

Sâmbătă seara, s-a semnalat prezența unei ursoaice cu doi pui în Băile Tușnad, pe strada Gării.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 86: A început DICTATURA! Statul poate să-ți ia copiii

Populația a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert. În zonă, pentru intervenție, la ora transmiterii știrii, se deplasează un echipaj de la Jandarmeria Harghita și echipajul SMURD de la Miercurea Ciuc.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Marcel Vela trage un SEMNAL DE ALARMĂ: ‘Coronavirusul nu alege între doctrine politice, teribiliştii să analizeze statisticile’

Publicat

in

De

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, sâmbătă, la Deva, că numărul crescut de infectări cu noul coronavirus, din ultima perioadă, este „un semnal de alarmă” pentru fiecare român, el atrăgând atenţia asupra faptului că fiecare cetăţean trebuie să de dovadă de responsabilitate, în contextul actual, anunță AGERPRES.

„Cred că această creştere din ultima perioadă este un semnal de alarmă pentru fiecare român, pentru că ce este important să ştie toată lumea, este acest lucru: coronavirusul nu alege între doctrine politice, între sexe sau între vârste. (…) În acest sens, trebuie să realizăm fiecare dintre noi că trebuie să fim responsabili, trebuie să avem grijă – boala pe care o putem, din păcate, să o contractăm nu este periculoasă doar pentru noi, ca individ, ca persoană, este periculoasă pentru cei dragi. Pentru că un virus contractat la o terasă, într-un spaţiu public, la un magazin, în mijlocul de transport, din neglijenţă sau în alte condiţii, din teribilism, poate fi dus acasă şi să facă în familie o adevărată dramă”, a spus Vela.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 86: A început DICTATURA! Statul poate să-ți ia copiii

El a apreciat că anumite persoane ar trebui să facă o analiză atentă a datelor statistice, apreciind că tragediile produse de noul coronavirus reprezintă „cea mai crâncenă” evaluare a pandemiei.

„În acest sens, îi rog pe toţi cei care sunt teribilişti sau iresponsabili să analizeze cu multă atenţie statistica şi să vadă că zilnic sunt oameni care, din păcate, nu mai stau lângă familiile lor, sunt decese, sunt tragedii care, până la urmă, sunt cea mai crâncenă şi realistă evaluare a acestei epidemii”, a arătat ministrul de Interne.

Marcel Vela a fost prezent sâmbătă, la Deva, unde a participat la depunerea jurământului de către noul subprefect al judeţului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend