Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Le Monde: La Kiev, președintele Zelenski ţine o dizertaţie despre “fericirea” Ucrainei

Avatar

Publicat

in

Comediantul, ales triumfal în aprilie în fruntea țării, a vorbit despre problema emigrării în masă, vineri, 13 septembrie, la conferința YES, care reunește în fiecare an mari personalităţi politice și intelectuale. Tema aleasă anul acesta, ciudată pentru o țară în război, a fost fericirea, scrie Rador, citând Le Monde.

Miliardarul ucrainean Viktor Pinciuk, de 16 ani organizator al conferinței YES (Yalta European Strategy) şi care a trebuit să migreze de la Yalta la Kiev după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, s-a apărat de orice naivitate. La urma urmei, a reamintit el, imnul european nu este Oda bucuriei?

Fața palidă și gravă a primului vorbitor, vineri, 13 septembrie, nu era tocmai aceea a fericirii. Eliberat recent în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia, cineastul Oleg Senţov a povestit cum “a luptat pentru demnitatea sa” în timpul detenției de cinci ani, inclusiv 145 de zile de grevă a foamei, prezentând ceainicul pe care îl decorase în culorile drapelului ucrainean și pe care l-a păstrat de la închisoare la închisoare, ca o sfidare la adresa temnicerilor săi. Născut în Crimeea, cineastul a fost condamnat de către Moscova la douăzeci de ani de închisoare pentru “terorism”.

Publicitate

Dar “fericirea” nu îl sperie pe președintele Volodimir Zelenski, 41 de ani, ales în aprilie în fruntea Ucrainei şi având ca unic bagaj talentul său.

“Sunt fericit să fiu președinte?”, a întrebat el. Nu sunt sigur. Dar sunt fericit că sunt președintele Ucrainei”. Pentru discursul său, a plecat în căutarea inspirației “pe Facebook”, a studiat despre Jean-Jacques Rousseau și Desperate Housewives și a ajuns la concluzia că fericirea “este o familie fericită care ia cina”.

Din păcate, a continuat, la cina unei familii ucrainene, sunt scaune goale. În primul rând ale acelora care au murit în luptă la Donbass. Apoi, ale lucrătorilor emigranți; mandatele lor sunt cu siguranță binevenite, dar “atunci când sărăcia îi împinge pe oamenii cu doctorate să se ducă să culeagă mere” aceasta este o frână în calea fericirii. Prea mulți oameni din jurul acestei cine vor să plece, judecă președintele: bunici cu pensii mizerabile și tineri care vor să studieze în altă parte. Și apoi este nepotul care a înființat o afacere mică, dar nu își plătește impozitele “în stil ucrainean”.

Prin urmare, trei lucruri sunt “fundamentale” pentru fericirea ucrainenilor, a rezumat președintele Zelenski: “recuperarea teritoriilor noastre”, “aducerea acasă a emigranților noștri” și “înfrângerea corupției”.

Pentru primul obiectiv, el mizează pe diplomație, dar a ţinut să reamintească, pentru mulți străini prezenți, că sancțiunile împotriva Rusiei au rămas “cea mai puternică armă”: “dvs. pierdeţi bani, dar noi pierdem oameni”.

Zelenski este “sigur” că la sfârșitul lunii septembrie, la Paris, va avea loc un summit cvadripartit cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron și Angela Merkel şi susține că are “mai multe idei” pentru a recupera Crimeea, dar “este prea devreme să vorbim despre asta”.

Pentru celelalte două obiective, el lansează mai multe reforme.

Contrastul cu predecesorul său, Petro Poroșenko, este izbitor, în stilul și alegerea subiectelor evocate, precum acela al milioanelor de emigranți. Nimeni nu îndrăznește să parieze pe șansele de reușită ale acestui președinte ca niciun altul. Însă, deocamdată, conform sondajelor, el este la fel de popular ca serialul de televiziune care l-a făcut celebru, “Slujitorul Poporului”. (Articol de Sylvie Kauffman, traducerea: Rodezia Costea)

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Doar 9% din populaţia Germaniei susţine protestele împotriva măsurilor guvernamentale de combatere a COVID-19 (sondaj)

Avatar

Publicat

in

De

Marea majoritate a germanilor se opune manifestărilor organizate împotriva măsurilor guvernamentale de diminuare a impactului pandemiei noului coronavirus, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie publicat sâmbătă, informează dpa preluat de agerpres.

Foto: (c) Fabrizio Bensch/REUTERS

Publicitate

Mii de persoane au manifestat împotriva restricţiilor impuse activităţilor în spaţiile publice la mitingurile recente, cu un număr record înregistrat la Berlin la sfârşitul săptămânii trecute, un protest dispersat de poliţie deoarece participanţii nu au respectat reglementările sanitare în vigoare.

Foto: (c) Christian Mang/REUTERS

Aproximativ 91% dintre respondenţi au declarat că nu au nici înţelegere şi nici simpatie pentru proteste, a constatat sondajul Forsa, într-un chestionar realizat pentru grupul media RTL în perioada 6-7 august, în care au fost intervievate 1.005 persoane.

Un procent de doar 9% a fost de acord cu protestatarii, potrivit sondajului.

Cei care au ieşit în stradă în semn de protest reprezintă doar o mică minoritate a societăţii în ansamblu, au apreciat 87% dintre respondenţi.

Foto: (c) Christian Mang/REUTERS

În acest week-end, în Germania sunt planificate noi demonstraţii împotriva măsurilor impuse de guvern pentru a limita răspândirea noului coronavirus şi în sprijinul protejării drepturilor fundamentale.

Aproximativ 500 de persoane sunt înregistrate pentru a participa la un miting la Stuttgart, în timp ce alte 1.500 sunt aşteptate să demonstreze la Dortmund.

Mitingul de protest de la sfârşitul săptămânii trecute, desfăşurat la Berlin sub lozinca “Sfârşitul pandemiei: Ziua Libertăţii”, a fost organizat la iniţiativa Lateral Thinking 711. Acelaşi grup a demonstrat în mod repetat la Stuttgart împotriva restricţiilor.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Donald Trump joacă tare. A semnat 4 decrete cu noi măsuri pentru americanii afectați de șomaj și evacuare din locuințe din cauza pandemiei: `AJUNGE`

Avatar

Publicat

in

De

Preşedintele Donald Trump a prezentat sâmbătă noi măsuri prin care se acordă asistenţă milioanelor de americani ameninţaţi de spectrul şomajului şi al evacuării din locuinţele închiriate ca urmare a crizei generate de pandemia de COVID-19, măsuri adoptate prin ordine executive în absenţa convenirii unui acord în Congres, informează AFP şi Reuters preluate da agerpres.

Vezi și: Regizorul Cristi Puiu: Puterea ar face bine să discute cu oamenii, nu să ne trateze ca pe niște vite! Abuzurile trebuie amendate la vot!

Publicitate

“Ajunge, vom salva locurile de muncă americane şi vom veni în ajutorul muncitorilor americani”, a declarat preşedintele Donald Trump în cadrul unei conferinţe de presă organizate la terenul său de golf din Bedminster, New Jersey.

În contextul în care SUA depăşesc pragul de 5 milioane de persoane contaminate cu COVID-19 şi înregistrează un bilanţ de peste 160.000 de decese, Casa Albă şi aleşii democraţi din Congres au negociat timp de două săptămâni pentru a conveni un nou plan de amploare destinat susţinerii economiei. La mai puţin de trei luni până la scrutinul prezidenţial, aceste discuţii nu au produs însă niciun rezultat.

Preşedinte SUA a semnat patru ordine executive care prevăd reducerea costurilor salarizării, o indemnizaţie suplimentară de şomaj de 400 de dolari pe săptămână, măsuri de protecţie pentru chiriaşii ameninţaţi cu evacuarea şi amânarea rambursărilor în cazul împrumuturilor făcute de studenţi.

Primul document prevede îngheţarea costurilor salariale pentru americanii ale căror salarii nu depăşesc 100.000 de dolari pe an. “Dacă ies învingător pe 3 noiembrie, intenţionez să anulez aceste costuri”, a promis Trump, care nu stă prea bine în sondaje.

Al doilea ordin cere agenţiilor pentru Locuinţe, Sănătate şi Centrului pentru combaterea bolilor să “se asigure că locatarii şi proprietarii pot rămâne în locuinţele lor”.

Al treilea document prelungeşte până la sfârşitul anului ajutorul suplimentar acordat şomerilor, în timp ce ultimul decret suspendă rambursarea împrumuturilor făcute de studenţi până la sfârşitul anului şi reduce dobânda la 0%.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend