Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Le e mai teamă de COVID-19 decât de conspirații: După ce a luat AstraZeneca și Johnson & Johnson, Iranul vrea să cumpere și vaccin Pfizer de la Occidentali

Publicat

in

Iranul intenţionează să cumpere două milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, a declarat marţi un important oficial din domeniul sănătăţii din ţara în care numărul cazurilor zilnice de infectări şi decese este relativ în scădere, relatează AFP.

„Un contract este pe cale să fie încheiat cu Biroul iranian pentru importuri pentru achiziţionarea în una până la două luni a două milioane de doze de vaccin Pfizer produs în Belgia”, a declarat şeful Administraţiei pentru alimente şi medicamente din Iran, Mohammad-Réza Shanehsaz, citat de agenţia de presă Fars.

„În prezent, şase vaccinuri: Sputnik, AstraZeneca, Sinopharm, Bharat, Pfizer produs în Belgia şi Johnson & Johnson produs în Germania au primit undă verde”, a adăugat el.

Autorităţile iraniene au aprobat, de asemenea, utilizarea de urgenţă a două vaccinuri produse în ţară, între care COViran Barekat, disponibile în cantităţi limitate.

Potrivit presei iraniene, ţara a primit peste 60 de milioane de doze de vaccinuri, mai ales din China, scrie agerpres.ro.

Ţara cea mai afectată de pandemie din Orientul Mijlociu, Iranul a înregistrat peste 5,4 milioane de cazuri de infectări şi aproape 118.000 de decese de la începutul pandemiei, potrivit cifrelor publicate marţi de Ministerul Sănătăţii. Cu toate acestea, în ultimele zile, numărul cazurilor de infectare şi de decese a început să scadă, după mai multe bilanţuri record înregistrate în august de contaminări şi decese.

Iranul se confruntă cu ceea ce este prezentat drept „al cincilea val” de coronavirus, alimentat de varianta Delta deosebit de contagioasă.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Germania face anunțul care ar putea declanșa marele război cu Rusia: ‘Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina’

Publicat

in

Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări din Alianţa Nord-Atlantică devin părţi la conflict, consideră Serviciul de cercetări al Bundestagului (camera inferioară a parlamentului federal german), informează vineri DPA, inforemază Agerpres.

”Dacă statul membru al NATO acţionează unilateral (adică nu în interiorul cadrului unei operaţiuni NATO decise anterior sau în afara structurilor de comandă ale NATO), atunci nici NATO ca întreg, nici alte state din NATO nu devin părţi la conflict”, susţin experţii parlamentari germani într-un raport consultat de DPA şi care urmează să fie publicat.

La finalul lunii februarie, preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus desfăşurarea de trupe la sol în Ucraina. Pe de altă parte, cancelarul german Olaf Scholz a respins ferm ideea desfăşurării de militari occidentali în Ucraina.

Ulterior, deputata Beatrix von Storch, membră a ‘Alternativei pentru Germania’ (AfD, dreapta radicală), a întrebat ce impact l-ar avea o desfăşurare de trupe dintr-un stat NATO asupra unui aşa-numit caz de Alianţă în care ţările NATO sunt obligate să se apere reciproc. ”Dacă trupe ale unui stat membru NATO se angajează în autoapărarea colectivă (articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite) în favoarea Ucrainei într-un conflict existent (între Rusia şi Ucraina) şi sunt atacate de cealaltă parte la conflict (Rusia) în cursul luptelor în zona de conflict, acesta nu constituie un caz al articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic”, au scris experţii parlamentari germani în raport.

Ei subliniază că articolul 5 al Tratatului NATO se referă la ţări şi trupe NATO care sunt atacate pe teritoriul lor său în afara acestuia

”Un angajament militar al trupelor la sol franceze în favoarea Ucrainei s-ar baza pe dreptul colectiv de autoapărare în conformitate cu articolul 51 al Cartei ONU şi astfel ar fi permis, potrivit dreptului internaţional. Pe de altă parte, o reacţie militară a Rusiei contra unor ţinte din Franţa ar constitui un ‘atac armat’ (contrar dreptului internaţional) în interiorul sensului articolului 5 al Tratatului NATO, care ar stabili condiţiile factuale pentru o proclamare a unui caz de Alianţă”, arată raportul citat.

Serviciul de cercetări al Bundestagului are opt departamente specializate cu aproximativ 100 de experţi şi realizează studii la solicitarea individuală a deputaţilor germani sau pentru comisiile parlamentare specializate.

Rusia îi amenință pe francezi

Vicepreşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Piotr Tosltoi, ameninţă, într-un interviu acordat postului francez BFMTV, Franţa şi pe preşedintele francez Emmanuel Macron că ruşii ”îi vor omorî toţi militarii francezi”, în cazul în care vor fi trimişi în Ucraina, o ideea evocată de către şeful statului francez, care declara că nu stabileşte ”nicio limită” în susţinerea Kievului împotriva atacurilor Rusiei (pe larg, aici).

Citeste mai mult

NATIONAL

A fost o bătălie atât de grea, a spus Rybakina după ce a învins-o pe Azarenka la Miami Open

Publicat

in

Elena Rybakina, a patra favorită de la Miami Open, a învins-o pe Victoria Azarenka cu 6-4, 0-6, 7-6 în semifinalele turneului, urmând s-o întâlnească sâmbătă, în finală, pe Danielle Collins, care a trecut de Ekaterina Alexandrova în două seturi, 6-3, 6-2, potrivit mediafax.

Elena Rybakina a obținut victoria în setul decisiv, într-o partidă care a durat două ore și 33 de minute.

„A fost o bătălie atât de grea”, a declarat Rybakina, în timpul interviului de pe teren, după ce a ajuns în a patra finală a anului, notează Reuters.

Jucătoarea în vârstă de 24 de ani, care își dorește al treilea titlu în acest an, după victoriile de la Brisbane și Abu Dhabi, a învins-o pe adversara sa din finala de sâmbătă, Danielle Collins, în ultimele trei meciuri.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend