Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Lawrence Foster şi Daniele Gatti conduc două orchestre cu programe de excepţie, la Festivalul Enescu

Publicat

in

Faimosul dirijor Lawrence Foster, un cunoscător al muzicii enesciene şi director artistic al Festivalului „Enescu” între 1998 şi 2001, revine vineri pe scena festivalului cu un program dedicat creaţiei lui Alban Berg, respectiv opera „Lulu”, potrivit news.ro.

În aceeaşi seară, la Sala Palatului, Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia va prezenta un program de Schubert şi Mahler, sub bagheta dirijorului Daniele Gatti.

Foster va conduce Orchestra de Cameră a Filarmonicii Transilvania din Cluj Napoca, alături de Nestor Bayona, pianist şi dirijor asistent, într-un concert la Ateneul Român, de la ora 16.30.

Citește și: ALERTĂ SURSE Falimentara City Insurance CĂLCATĂ de procurorii PICCJ – Se ridică documente ...

Programul este dedicat creaţiei lui Alban Berg, iar publicul va putea asculta opera „Lulu”. Scrisă în trei acte cu prolog, pe un libret realizat de compozitor, a fost inspirată de piesele lui Frank Wedekind. Aparţinând stilului expresionist, conturat la începutul secolului XX, Berg a lucrat la această lucrare între anii 1929 şi 1935. A fost finisată de Friedrich Cerha, iar premiera a avut loc în anul 1937, la Opera din Zurich.

La Sala Palatului, de la ora 19.30, va concerta Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia din Roma, condusă de dirijorul Daniele Gatti. Prima lucrare a concertului din această seară este Simfonia nr. 3 în Do Major D. 200 de Franz Schubert, o simfonie de tinereţe în stil clasic, finisată în 1815, ce a fost publicată postum.

Seara se va încheia cu sonorităţi romantice ale Simfoniei nr. 4 de Gustav Mahler, o lucrare amplă şi complexă. Mahler, primul dirijor din istoria muzicii şi iniţiatorul acestei funcţii, a lucrat la Simfonia a IV-a între anii 1899 şi 1900. Simfoniile lui Mahler sunt recunoscute pentru conţinutul muzical plin de reflecţii şi înţelesuri profunde, deseori bazate pe tema vieţii şi a morţii. Lucrarea de faţă ilustrează viziunea unui copil asupra Raiului şi conţine un cântec scris de compozitor în 1892, interpretat de soprană în finalul simfoniei. Solista din această seara va fi soprana Rachel Harnisch.

Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” prezintă la sediul său, de la ora 19.00, premiera românească a spectacolului „Candid”, de Leonard Berstein, o reprezentaţie care a fost interpretată pentru prima oară în lume în 1999. Evenimentul are loc în seria Bucureşti Creativ a Festivalului „Enescu”.

Mai multe detalii despre program pot fi consultate pe festivalenescu.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Varianta omicron, descoperită în Olanda într-un test făcut cu cinci zile înainte ca Africa de Sud să raporteze noua tulpină a coronavirusului

Publicat

in

De

​​Autorităţile sanitare olandeze au anunţat marţi că au descoperit varianta omicron într-un test prelevat la 19 noiembrie, cu o săptămână mai devreme decât estima până acum, şi că sunt în curs controale pentru a stabili în ce măsură s-a răspândit. Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a anunţat că nu este posibil, încă, să se spună dacă ”persoanele vizate s-au dus în Africa australă”, relatează AFP.

”Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a detectat varianta omicron în două eşantioane ale unor teste prelevate în Olanda (…) la 19 şi 23 noiembrie 2022”, a anunţat într-un comunicat institutul.

Cele două eşantioane au fost prelevate înainte ca Africa de Sud să raporteze Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) faptul că a descoperit această nouă variantă a coronavirusului – la 24 noiembrie -, care a provocat o atmosferă de panică şi a condus la impunerea multor interdicţii unor călători din Africa australă.

Şi alte cazuri de îmbolnăvire cu varianta omicron au fost descoperite în Europa, în eşantioane prelevate înainte de anunţul Africii de Sud.

Belgia a fost prima ţară europeană care a identificat varanta omicron, la un pacient care ”a venit din străinătate, testat pozotiv (covid-19) la 22 noiembrie”, anunţa la 26 noiembrie ministrul belgian al Sănătăţii.

Este imposibil, pentru moment, să se ştie ”dacă persoanele vizate (în cazuri precedente) s-au dus în Africa australă”, precizează RIVM.

Institutul olandez anunţă că persoanele testate au fost informate şi că serviciile de sănătate municipale au început să ancheteze contactele acestora.

”În perioada următoare, diverse studii urmează să fie efectuate cu privire la răspândirea variantei omicron în Olanda”, anunţă Institutul.

RIVM precizează că urmează, de asemenea, să reexamineze mai multe eşantioane ale unor teste precedente.

Olanda, care înregistrează 16 cazuri confirmate, este, în acest stadiu, ţara cu cele mai multe contaminări cu varianta omicron în Europa. (sursa: news.ro)

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Un elicopter s-a prăbușit într-un zbor de antrenament: Sunt cel puțin 14 morți și 2 răniți, în Azerbaidjan

Publicat

in

De

Cel puţin 14 persoane au murit după prăbuşirea unui elicopter militar care efectua un zbor de antrenament, în Azerbaidjan, anunţă autorităţile de la Baku, citate de agenţia oficială Azertag şi de site-ul Azernews.az.

Elicopterul militar s-a prăbuşit marţi dimineaţă în apropierea Poligonului Garaheybat, în provincia azeră Khizi, scrie mediafax.ro.

Conform bilanţului preliminar al accidentului aviatic, 14 ofiţeri ai Poliţiei de Frontieră din Azerbaidjan au murit, iar doi au fost răniţi în accident.

Autorităţile azere anchetează circumstanţele producerii accidentului.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend