Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Lavrov: Moscova îşi va atinge „cu răbdare” obiectivele „nobile” din Ucraina / SUA au explicat „destul de pe larg” că nu intenţionează să-şi trimită specialişti militari în Ucraina

Publicat

in

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, se declară „convins” că Rusia îşi va atinge obiectivele din Ucraina cu „răbdare şi perseverenţă”, în special recunoaşterea celor patru regiuni ucrainene a căror anexare o revendică, conform AFP.

Ministrul rus de externe Serghei LavrovFoto: Adem Altan/ AFP/ Profimedia Images

  • „Sunt convins că datorită perseverenţei noastre, răbdării şi determinării noastre ne vom apăra obiectivele nobile, vitale pentru poporul şi ţara noastră, rămânând totodată deschişi la un dialog echitabil şi acorduri pentru a asigura o securitate egală şi indivizibilă în Europa”, a declarat Lavrov într-un interviu difuzat miercuri pe canalul de televiziune rus Pervîi Kanal, scrie Agerpres, citând AFP.

El a susținut din nou că reluarea dialogului cu Kievul ar presupune recunoaşterea de către Ucraina a anexării de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene – Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, precizând că Moscova va trebui „fireşte” să cucerească în întregime cele patru teritorii, care nu sunt controlate în prezent integral de armata rusă.

Aceste regiuni „trebuie eliberate de ameninţarea nazificării pe care au îndurat-o timp de mulţi ani”, a insistat Lavrov.

„Nu-i grabă, aşa cum a spus preşedintele Vladimir Putin. Dar vrem să terminăm cât mai repede posibil acest război pe care Occidentul l-a pregătit şi declanşat împotriva noastră via Ucraina”, a adăugat ministrul rus de Externe.

SUA au explicat „destul de pe larg” că nu intenţionează să-şi trimită specialişti militari în Ucraina

În același interviu, el a susținut că SUA au explicat Moscovei „destul de pe larg” că nu intenţionează să-şi trimită specialiştii militari în Ucraina pentru transferul sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Kiev.

  • „Statele Unite au declarat pe canale diplomatice că nu doresc şi nu vor să intre direct în război cu Rusia şi nu intenţionează să-şi trimită specialiştii militari în Ucraina în legătură cu transferul sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Kiev.
  • Acum i-am întrebat pe americani, prin canalele pe care le mai are ambasada noastră, dacă decizia de a transfera bateria Patriot, având în vedere complexitatea utilizării acesteia, înseamnă că acolo (în Ucraina – n.r.) vor fi specialişti americani.
  • Ni s-a explicat destul de pe larg că acest lucru nu este planificat, tocmai pentru că americanii nu vor şi nu vor lupta direct împotriva Rusiei. Patriot va fi pus în funcţiune după câteva luni, până când militarii ucraineni vor stăpâni această tehnologie”, a declarat Lavrov.

Preşedintele rus Vladimir Putin declara că Rusia ar fi capabilă să distrugă sistemele de apărare antiaeriană Patriot dacă Washingtonul le furnizează Kievului. De asemenea, el susținea că „Patriot este un sistem destul de învechit” şi nu funcţionează la fel de bine ca sistemul S-300 rusesc, dând asigurări că va exista un „antidot” pentru echipamentul american.

Washingtonul a anunţat săptămâna trecută, cu ocazia vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în SUA, un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev, în valoare de 1,85 miliarde de dolari, care include pentru prima dată o baterie de apărare antiaeriană Patriot, sistem considerat mult mai performant faţă de armamentul pe care îl are acum în dotare Ucraina.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ultima ofertă a Guvernului pentru profesori: PSD și PNL își asumă semnarea unui acord pe Legea salarizării

Publicat

in

Guvernul a venit cu o nouă ofertă înaintată profesorilor. Este vorba despre o primă pentru susținerea carierei didactice de 2000 de lei în iunie și o altă primă de 2000 de lei în octombrie, care se va acorda până 2027. De asemenea, PSD și PNL își asumă semnarea unui acord pentru renegocierea Legii salarizării.

Oferta Guvernului îndeplinește doar parțial solicitarea profesorilor, în sensul că sunt de acord cu un act prin care să ofere garanții privind renegocierea Legii salarizării.

Citeste mai mult

NATIONAL

Comisia Europeană aduce România cu `picioarele pe pământ`: deficite mari, curs leu-euro supraevaluat, dobânzi mari ale împrumuturilor

Publicat

in

Comisia Europeană aduce România cu `picioarele pe pământ`: deficite mari, curs leu-euro supraevaluat, dobânzi mari ale împrumuturilor

La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a publicat rapoartele de țară și recomandările pentru statele membre. Procedura face parte din ceea ce se numește semestrul european, o analiză aprofundată introdusă după criza din 2008-2009 cu scopul de a preveni apariția unor dificultăți ale finanțelor publice.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend