Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara: Omagiu Eroilor Români de la Târnava de Criș

Publicat

in

Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, a adus, duminică, un omagiu Eroilor Români de la Târnava de Criș

“Omagiu Eroilor Români de la Târnava de Criș.

În această duminică, am omagiat curajul și sacrificiul celor care, în urmă cu 173 de ani, fără a avea o experiență militară, au avut tăria de a înfrunta trupele maghiare, la Târnava de Criș, comuna Vața de Jos.

Evenimentele derulate în contextul Revoluției de la 1848 și care au precedat masacrul de la Târnava de Criș (8 noiembrie 1848), au scris un capitol îndoliat al Istoriei Noastre. Paginile scrise cu sângele eroilor români păstrează mărturii și fapte care astăzi, în lumea în care trăim, sunt greu de imaginat. Violențele fizice, incendierea locuințelor și chiar execuțiile publice ale românilor din Țara Zarandului, au lăsat răni adânci în memoria colectivă a poporului român.

În fața armatei şi a gărzilor naţionale maghiare, țăranii din satele Zarandului, au manifestat un curaj deosebit, conștienți fiind de faptul că inamicul este mult mai bine pregăti și înarmat. Cu toate acestea, nu au șovăit nicio clipă.

Trăim vremuri complicate care ne-au schimbat viețile, care au luat de lângă noi oameni dragi, vremuri care pun la grea încercare întreaga omenire. Curajul înaintașilor noștri să ne fie un exemplu tuturor pentru a înfrunta cu demnitate, cu dragoste de țară și de oameni, toate provocările acestor vremuri!

Și, pentru că în acest loc s-au scris cu sânge pagini de istorie dramatice, îmi doresc ca împreună, cei care am fost astăzi la Târnava de Criș, să ne mobilizăm pentru a ridica un monument în memoria eroilor căzuți pe câmpul de luptă.

Dumnezeu să odihnească sufletele lor alături de cei drepți, iar pe noi să ne întărească pentru a onora sacrificiul înaintașilor noștri”, a scris pe Facebook președintele CJ Hunedoara.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Washingtonul promite o ripostă `fermă` Belarusului dacă ajută Moscova să invadeze Ucraina

Publicat

in

De

Statele Unite au avertizat marţi Belarusul că se expune unei riposte “rapide” şi “ferme” dacă permite Rusiei să-i folosească teritoriul pentru a ataca Ucraina, transmite AFP.

“În acelaşi mod în care i-am spus clar Rusiei că va plăti scump” pentru o eventuală invazie, “în ultimele zile, i-am spus clar şi Belarusului că, dacă permite utilizarea teritoriului său pentru un atac împotriva Ucrainei, va suferi o ripostă rapidă şi fermă din partea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri”, a avertizat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

“Dacă ar începe o invazie din Belarus, dacă soldaţii ruşi ar fi staţionaţi permanent pe teritoriul său, NATO şi-ar putea revizui, de asemenea, postura în ţările care se învecinează cu Belarusul”, a mai subliniat el.

Săptămâna trecută, în mijlocul unei confruntări cu Moscova, Washingtonul s-a declarat îngrijorat de un proiect de reformă constituţională din Belarus care ar permite desfăşurarea de arme nucleare ruseşti în această ţară care se învecinează cu Ucraina şi Polonia.

În mod similar, responsabili americani au estimat că exerciţiile militare ruso-belaruse anunţate de Belarus au mers “cu mult dincolo de normal” şi ar putea prevesti o prezenţă militară permanentă a Rusiei în această fostă republică sovietică rămasă unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Nancy Pelosi candidează pentru realegerea în Congres

Publicat

in

De

Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor şi cea mai puternică femeie din Washington, a anunţat marţi că va fi candidată pentru realegerea în Congres, fără a spune dacă doreşte să rămână în funcţia de “Speaker”, notează AFP preluat de agerpres.

“Aceste alegeri sunt cruciale”, a spus această femeie de 81 de ani, despre alegerile legislative de la jumătatea mandatului în care Joe Biden riscă să piardă majoritatea în Congresul american.

“Este în joc democraţia noastră, nimic mai puţin”, a subliniat reprezentanta de California într-un videoclip postat pe Twitter, evocând asaltul asupra Capitoliului de către partizanii lui Donald Trump şi restricţiile adoptate în state republicane privind accesul la vot.

“Dar, după cum se spune, nu stăm în aşteptare, acţionăm”, a pledat acest iscusit tactician, care este membră a Congresului din 1987 şi cunoaşte pe de rost arcanele puterii.

“De aceea, candidez pentru realegere”, a anunţat ea.

Nancy Pelosi a menţinut, totuşi, suspansul cu privire la dorinţa ei de a fi realeasă la şefia Camerei Reprezentanţilor. Aripa stângă a democraţilor se pronunţă de câţiva ani pentru o schimbare a conducerii.

Considerată ca o moderată în circumscripţia ei din San Francisco, Nancy Pelosi este în mare măsură responsabilă pentru adoptarea planului lui Joe Biden privind infrastructura sau a reformei majore a sănătăţii a lui Barack Obama. De asemenea, ştie cum să strângă cu uşurinţă milioane de dolari pentru candidaţii democraţi la alegerile parlamentare.

Conservatorii denunţă, însă, “aroganţa” acestei soţii a unui om de afaceri milionar, Frank Pelosi.

În cei patru ani de preşedinţie a lui Donald Trump, ea şi-a asumat rolul de prim opozant al omului de afaceri republican. Cu un gest spectaculos, ea a rupt în februarie 2020 ultimul discurs despre Starea Uniunii al liderului de la Casa Albă.

Mamă a cinci copii, Nancy D’Alesandro la starea civilă, s-a născut pe 26 martie 1940 la Baltimore într-o familie catolică americană de origine italiană. Tatăl şi fratele său au fost primari ai acestui mare oraş industrial din nord-estul ţării, reaminteşte AFP.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend