Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace: “Ne vom îngropa dușmanii în propriul sânge” / Stare de urgență decretată în Etiopia

Publicat

in

Premierul etiopian Abiy Ahmed, un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a jurat miercuri că guvernul său își va îngropa inamicii în sânge la un an de la declanșarea conflictului din regiunea Tigray a țării, relatează Reuters.

Discursul lui Ahmed a venit la o zi după ce starea de urgență a fost decretată în țară în contextul în care forțele Frontul de Eliberare al Poporului Tigrin (TPLF) au amenințat că vor avansa înspre capitala Addis Abeba.

„Groapa care este săpată va fi foarte adâncă, ea va fi locul în care este îngropat dușmanul, nu unde se dezintegrează Etiopia”, a declarat Abiy Ahmed în timpul unui discurs susținut la comandamentul militar din capitala etiopiană.

„Vom îngropa acest dușman cu propriul nostru sânge și propriile noastre oase și vom face gloria Etiopiei să se înalțe din nou”, a declarat laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 2019.

La evenimentul care i-a comemorat pe cei uciși pe 3 noiembrie 2020, când forțe loiale TPLF au preluat controlul asupra unor baze militare din Tigray, a fost ținut și un moment de reculegere.

Război civil și purificare etnică

Drept răspuns la acțiunea TPLF, Abiy Ahmed a trimis mai multe trupe în regiune, declanșând un conflict sângeros care a dus la a dus înfometarea a 400.000 de locuitori ai regiunii Tigray, moartea a mii de civili în urma luptelor și a unor masacre pe care unii observatori le-au descris drept acte de purificare etnică.

Peste 2,5 milioane de etiopieni și-au abandonat locuințele pentru a fugi din calea luptelor.

TPLF a dominat scena politică din Etiopia timp de aproape trei decenii dar și-a pierdut majoritatea influenței după ce Abiy a ajuns la putere în 2018, în urma mai multor anti de proteste antiguvernamentale.

Relațiile dintre acesta și TPLF s-au deteriorat după ce Frontul l-a acuzat pe premier că încearcă să își consolideze propria putere și pe cea a guvernului federal în detrimentul statelor regionale care se bucură de o largă autonomie în Etiopia.

Stare de urgență și arestări în Addis Abeba

Guvernul lui Abiy a decretat luni starea de urgență după ce TPLF a anunțat că a capturat mai multe orașe în ultimele zile și că ar putea avansa înspre Addis Abeba, capitala etiopiană aflându-se la aproximativ 380 de kilometri de avanposturile lor.

Marți, locuitorilor capitalei etiopiene li s-a spus să se pregătească să își apere cartierele și împrejurimile, declanșând panică pe străzile din Addis Abeba.

Starea de urgență decretată pe șase luni permite guvernului să oblige cetățenii majori să urmeze antrenamente de instruire militară și să fie înrolați în armată.

Decretul permite de asemenea arestarea arbitrară a oricărei persoane suspectată de colaborarea cu „grupări teroriste” și reținerea lor pe durata stării de urgență. Guvernul lui Abiy a desemnat TPLF ca fiind o grupare teroristă în luna mai.

Mai multe relatări vorbesc despre arestări ale unor etnici Tigray efectuate în Addis Abeba după decretarea stării de urgență.

O femeie de la o clinică privată din oraș a relatat pentru Reuters că a asistat marți seara la arestarea a patru medici și a unei asistente medicale, toți etnici Tigray.

Un alt rezident le-a povestit jurnaliștilor agenției de presă că a văzut poliția oprind la întâmplare oameni în centrul capitalei și cerându-le să își prezinte actele de identitate, pe acestea fiind trecută etnia.

„Am văzut cum au arestat trei oameni”, a declarat bărbatul sub condiția anonimității.

Pe același subiect:

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Pentagonul anunță un exercițiu naval NATO în Marea Mediterană / Rusia anunță și ea exerciții de amploare

Publicat

in

De

Pentagonul a anunțat vineri lansarea unui exercițiu naval de amploare NATO în Mediterana, luni, cu participarea portavionului american USS Harry Truman, în plină tensiune cu Rusia, care a anunțat ea însăși manevre navale în același timp, potrivit AFP.

„Neptune Strike 22 va dura până pe 4 februarie și are scopul de a demonstra capacitatea NATO de a integra forța de atac maritimă sofisticată a unui grup aeropurtat în sprijinul eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Kirby a dat asigurări că acest exercițiu se pregătește din 2020 și că nu are nimic de-a face cu tensiunile actuale din jurul Ucrainei, deși „Neptune Strike 2022” nu se afla pe lista exercițiilor planificate în 2022 publicată pe 14 decembrie de NATO pe site-ul său.

„Exercițiul în sine nu este conceput pentru a contracara genul de scenarii care ar putea apărea în jurul Ucrainei”, a spus el. „Este într-adevăr un exercițiu naval al NATO (…) menit să testeze o gamă largă de capabilități navale pe care dorim să fim siguri că le vom consolida în continuare”, a anunțat Kirby.

Rusia a anunțat joi exerciții navale complete. Peste 140 de nave de război și aproximativ 10.000 de soldați vor lua parte în lunile ianuarie și februarie la aceste exerciții desfășurate în Atlantic, Arctica, Pacific sau Mediterana.

Kirby a recunoscut că situația tensionată cu Rusia a stârnit discuții cu aliații cu privire la desfășurarea acestui exercițiu naval. „După discuții cu aliații noștri NATO, s-a decis să mergem mai departe”, a spus el.

USS Harry Truman și grupul său aeropurtat se află în Marea Mediterană de la jumătatea lunii decembrie.

Portavionul urma să se alăture zonei de operațiuni a comandamentului central (Centcom) dar ministrul american al Apărării Lloyd Austin a decis la sfârșitul lunii decembrie să-l țină în Mediterana pentru a-i „liniști” pe europeni în fața fricțiunilor cu Rusia.

Fără a menționa tensiunile din jurul Ucrainei, unde Kievul și aliații săi occidentali acuză Moscova că a adunat 100.000 de soldați la granițele țării în așteptarea unei posibile invazii, Pentagonul a subliniat că această schimbare a rutei „reflecta necesitatea unei prezențe continue în Europa”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Şeful ONU ''convins'' că nu va fi o invazie rusă în Ucraina

Publicat

in

De

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat vineri că este “convins” că o invazie sau o incursiune militară rusă în Ucraina “nu se va întâmpla” exprimându-şi speranţa că diplomaţia va rezolva criza în curs, în special dintre Rusia şi Statele Unite, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Nu ar trebui să fie o intervenţie militară acolo”, a spus şeful ONU în cursul unei conferinţe de presă. “Sunt convins că acest lucru nu se va întâmpla” şi “sper cu convingere să am dreptate”, a adăugat el.

“Cred că diplomaţia este calea de a rezolva problemele, a mai subliniat Antonio Guterres, insistând că este necesar “să evităm ce este mai rău”.

Miercuri, preşedintele american Joe Biden a estimat că omologul său rus, Vladimir Putin, care a desfăşurat trupe în apropierea frontierelor Ucrainei, “nu doreşte un război pe scară largă”. Dar “cred că va intra” într-un fel sau altul în Ucraina, “va trebui să facă ceva”, a adăugat el, fără alte detalii.

Rusia susţine că nu intenţionează să intervină militar în Ucraina, în pofida amplasării de soldaţi şi armament la graniţa cu această ţară.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend