Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Laura Codruța Kovesi dă lovitura în Croația: zece cetățeni, printre care și doi primari, vizați într-un dosar de corupție

Publicat

in

Parchetul European (EPPO) din Zagreb a depus miercuri, 25 mai, un rechizitoriu împotriva a 10 cetățeni croați, printre care se numără primarii din Nova Gradiška și Velika Gorica.

Toate cele patru cazuri sunt legate de proiecte de construcții în valoare totală de 22,6 milioane de euro, iar prejudiciul adus bugetului UE a fost în mare parte prevenit „datorită eficacității anchetatorilor”, arată EPPO.

„Primarul din Nova Gradiška ar fi acceptat două mite în valoare de 15 000 EUR în schimbul manipulării procedurilor de achiziții publice pentru a obține atribuirea a două proiecte de construcții, și anume un centru de reciclare și o centrală solară. Primul proiect a fost evaluat la 900 000 EUR, din care suma de 562 000 EUR a fost finanțată de Fondul de coeziune al Uniunii Europene, iar valoarea celui de-al doilea proiect a fost de 700 000 EUR, din care 85 % a fost finanțată de Fondul european de dezvoltare regională”, se arată într-un comunicat EPPO.

Construcția centrului de reciclare a fost acordată omului de afaceri croat care a plătit mita, susțin procurorii.

„Astfel, a fost cauzat un prejudiciu de 53 000 de euro Fondului European de Coeziune și un prejudiciu de 32 500 de euro orașului Nova Gradiška. În ceea ce privește construcția centralei solare, deși s-au întreprins toate acțiunile necesare pentru a se lua o decizie în ceea ce privește selectarea societății omului de afaceri croat, această decizie nu a fost luată din cauza arestării tuturor persoanelor acuzate implicate. Cinci din cei zece acuzați au fost, de asemenea, implicați în aceste două cazuri de corupție și au ajutat la acordarea mitei, au abuzat de poziția lor și sunt acuzați de favoritism ilegal.”

„Același om de afaceri din primele două cazuri apare și în al treilea și al patrulea. De data aceasta, el colaborează cu primarul din Velika Gorica pentru un proiect de construcție a unei stații de epurare a apelor uzate și a unui sistem de management de supraveghere, precum și pentru renovarea sistemului de iluminat public. În ambele cazuri, el a avut o înțelegere cu primarul din Velika Gorica ca acesta din urmă să se asigure că ambele proiecte vor fi atribuite companiei omului de afaceri. Proiectul de construcție a unei stații de epurare a apelor uzate și a unui sistem de gestionare a supravegherii a fost evaluat la 14 milioane de euro, din care Fondul de coeziune al Uniunii Europene a finanțat 67,34%, iar valoarea proiectului de renovare a sistemului de iluminat public a fost de 7 milioane de euro și a fost cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională. În ceea ce privește ambele proiecte, deși au fost luate toate măsurile necesare în cadrul procesului de achiziții publice pentru a selecta societatea omului de afaceri croat, această decizie nu a fost luată din cauza arestării tuturor celor cinci persoane acuzate”, concluzionează EPPO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Alarmele din Franța au început să sune derutând turiștii. Românii au trecut și ei prin așa ceva

Publicat

in

De

O zi obișnuită la Paris, ora prânzului, iar străzile sunt pline de turiști, iar terasele par niște furnicare în momentul în care sirenele de avertizarea populației încep să răsune. Sunetul străbate capitala Franței timp de aproape 2 minute. Ce este ciudat e că, în afară de turiști, nimeni nu schițează niciun gest, relatează CNN.

Muzeul Canalelor din ParisFoto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia Images

Este o întâmplare ciudată. Dar mai ciudat este că, în afară de câțiva turiști confuzi, nimeni nu pare să observe.

În Franța, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, sirenele – care avertizau bombardamente în Războiul Rece — au sunat în aproximativ 2.000 de orașe și sate din întreaga țară.

Astăzi, ele reprezintă avertismente privind dezastrele naturale sau industriale, dar cu războiul care se dezlănțuie în estul Europei, autoritățile franceze au hotărât să facă exerciții, iar alarmele sună pentru francezi la oră timp 1 minut și 41 de secunde în fiecare prima miercuri a fiecărei luni.

„Cu siguranță, dacă ar fi fost un război, l-am fi văzut la știri sau așa ceva”, spune Ali Karali, un turist din Londra, în timp ce a auzit sirena luna aceasta în fața Notre Dame din Paris.

„M-am gândit că ar putea fi important, dar dacă ar fi fost, oamenilor pare să nu le pese”, a spus el pentru CNN.

Exercițiile sunt necesare pentru a verifica dacă funcționează toate sirenele și, în caz că nu, să fie reparate cât mai curând posibil pentru a fi gata în caz că este o urgență reală.

Românii au trecut și ei nu demult prin aceeași experiență. S-a numit „Miercurea Alarmelor” și în prima miercuri din lună a avut un loc un test al sirenelor, care a început în 2017 și au fost verificate ultima dată înainte de începerea pandemiei.

”Erau pornite în fiecare săptămână, miercuri, și se verifica dacă funcționează. În timpul pandemiei nu a mai avut cine să facă asta”, a explicat pentru HotNews.ro Daniel Vasile, purtăror de cuvânt al ISU București-Ilfov.

Bucureștiul are 454 de sirene pentru avertizarea populației, însă doar 330 sunt funcționale. Mai mult, doar 187 sunt introduse într-un sistem de alarmare și pot fi acționate de la distanță, restul fiind acționate doar de la fața locului. Din cele 454, Primăria Capitalei are în gestiune 278, 155 fiind funcționale.

În România există trei tipuri de alarme: alarmă la dezastre (cinci sunete), prealarmă aeriană (trei sunete) şi alarmă aeriană (15 sunete).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Muncim ca să susținem statul român și să subzistăm! Românii își dau peste o treime din venituri pe taxe și cheltuieli

Publicat

in

De

Impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, au deţinut o pondere de 33,2% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, în 2021, ridicându-se în medie la suma de 1.620 lei lunar pe o gospodărie.

Din acestea, impozitul pe salariu a reprezentat 15% (14,8% în 2020), iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) peste jumătate, 84,3% (84,5% în 2020), din totalul impozitelor, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit INS, impozitele, contribuţiile, cotizaţiile, taxele deţin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. Astfel, în anul 2021, ponderea acestora în cheltuielile totale a fost de 43% pentru gospodăriile de salariaţi, comparativ cu 17,2% pentru cele de şomeri, 13,9% pentru gospodăriile de pensionari, 11,1% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi numai 7,9% în cazul gospodăriilor de agricultori.

De altfel, subliniază INS, în anul 2021, cuantumul mediu al transferurilor aflate în sarcina gospodăriilor de salariaţi a fost de 12 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile de agricultori, de 8,2 ori mai mare decât transferurile plătite de gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole, de 7,4 ori mai mare decât al celor de pensionari şi de 6,4 ori mai mare decât al gospodăriilor de şomeri.

În profil teritorial, se înregistrează diferenţe relativ mari de nivel şi pondere a transferurilor între urban şi rural şi un grad mai scăzut de diferenţiere pe regiuni. Cuantumul impozitelor, contribuţiilor etc plătite în medie de o gospodărie din mediul urban a fost de 1,9 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile din mediul rural, iar ponderea lor în totalul cheltuielilor a fost de 36,7% şi, respectiv, de 26,9%. În profil regional, se remarcă amplasarea a două regiuni pe cele două extreme (inferioară şi superioară): Nord-Est, cu nivelul minim al acestui tip de cheltuieli de 1.091,3 lei lunar în medie pe o gospodărie (26,7% din cheltuielile totale) şi Bucureşti-Ilfov, cu nivelul maxim de 2.841,8 lei (39,2%), restul înregistrând niveluri între 1.267 – 1.829 lei şi ponderi în cheltuielile totale între 29,2% – 35,2%.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend