Conecteaza-te cu noi

CULTURA

La Mioveni, spectacol caritabil pentru familiile nevoiase

Publicat

in

Joi 10 decembrie, de la ora 18.00, în sala de spectacole a Centrului Cultural Mioveni va avea loc spectacolul caritabil “DĂRUIEŞTE ZÂMBIND!”.

Scopul acestuia îl reprezintă strângerea de fonduri ce vor fi folosite pentru a ajuta câteva cazuri sociale din oraşul Mioveni, în pragul sărbătorilor de iarnă.

Vor urca pe scenă: Andrei Barbu, Alexia Niculae şi Ingrid Lisaru.
Intrarea la spectacol se va face pe bază de bilete, care costă 5 lei, iar în cadrul evenimentului se pot dona bani pentru aceste familii.
Evenimentul se va desfășura în organizarea PRIMĂRIEI, CONSILIULUI LOCAL ŞI CENTRULUI CULTURAL MIOVENI, ÎN PARTENERIAT CU ASOCIAŢIA INIŢIATIVELE VOLUNTARILOR FOR MIOVENI.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Președintele Klaus Iohannis în fața statuii baronului Samuel von Brukenthal: ‘Trebuie să lăsăm generaţiilor viitoare o țară mai bogată, mai curată, o societate educată, aptă să-și fructifice marile atuuri și oportunități’

Publicat

in

De

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că amplasarea în Piaţa Mare din oraş a statuiii baronului Samuel von Brukenthal reprezintă „un omagiu adus preţioasei sale moşteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura”. „La rândul nostru, trebuie să lăsăm generaţiilor viitoare o ţară mai bogată, mai curată, o societate educată, aptă să-şi fructifice marile atuuri şi oportunităţi”, a subliniat el.

Klaus Iohannis a dezvelit, împreună cu primarul Sibiului, Astrid Fodor, statuia baronului Samuel von Brukenthal.

„Apreciez în mod deosebit contribuţia tuturor celor care au făcut posibilă aşezarea statuii lui Samuel von Brukenthal în inima civică a Sibiului, în faţa muzeului care-i poartă şi îi duce mai departe numele, moştenirea şi strădania! Vă felicit pentru concretizarea acestui proiect atât de apropiat de inima sibienilor! Gestul de respect pentru marele iluminist transilvănean este un îndemn la preţuirea personalităţilor şi a valorilor trecutului. Să fim, aşadar, recunoscători pentru eforturile şi sacrificiile, opţiunile şi proiectele care ne-au plasat la loc de cinste în marele concert universal al civilizaţiilor”, a afirmat Iohannis, în discursul său.

Potrivit preşedintelui, comunitatea sibiană s-a fondat pe căutarea libertăţii şi s-a întărit prin credinţă.

„Ea a crescut pe seama meşteşugurilor şi a negoţului, pentru a-şi găsi împlinirea prin dezvoltarea civică, ce a fructificat cunoaşterea şi înţelegerea lumii şi a societăţii. Un catalizator important în acest proces l-a reprezentat diversitatea culturală şi spiritul de toleranţă al locuitorilor acestor meleaguri. Locul în care ne aflăm este cea mai bună ilustrare a forţelor care au contribuit la dezvoltarea Sibiului şi a perspectivelor sale. În cel mai amplu spaţiu public al comunităţii, între locurile spiritualităţii şi instituţiile locale, se ridică, de peste 200 de ani, reperele majore ale culturii şi europenităţii noastre: palatul, muzeul, colecţia şi biblioteca lui Samuel von Brukenthal”, a continuat Klaus Iohannis.

El a subliniat că amplasarea aici a unei statui în memoria lui Brukenthal este „un omagiu adus preţioasei sale moşteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura, forţe care dau posibilitatea participării responsabile a cetăţenilor la construirea propriului viitor”.

„Simbolic, de acum înainte, în această piaţă se întâlnesc fondatorul primului muzeu de pe teritoriul de azi al României, cea mai strălucită personalitate a saşilor transilvăneni, cu ctitorul şcolii româneşti de peste Carpaţi, Gheorghe Lazăr! Educaţia şi cultura mai au un rol esenţial – aşezarea unei societăţi pe temelia solidă dată de un sistem de valori în care performanţa, munca, talentul şi integritatea să aibă un loc de cinste.

Aceeaşi misiune o are şi viziunea România Educată, care sunt convins că va însemna reconectarea cu performanţa istorică în domeniul învăţământului, precum şi racordarea cu bunele practici internaţionale, pentru a răspunde provocărilor prezentului, dar şi a viitorului. Cultura, dorinţa de cunoaştere, preţuirea educaţiei sunt pilonii pe care s-au ridicat Sibiul şi multe alte comunităţi, începând cu Mărginimea, aici, în vecinătate, şi încheind cu marile centre universitare care generează prosperitate şi dezvoltare la Cluj, Timişoara, Iaşi, Craiova ori Bucureşti”, a mai afirmat şeful statului.

El a arătat că Samuel von Brukenthal a fost o mare personalitate a timpului şi locului în care a trăit.

„Noi avem o vorbă: «Omul sfinţeşte locul». Sunt convins că sunt mulţi astfel de oameni şi contribuţia lor reprezintă fundaţia pe care se poate ridica o comunitate în care tinerii să-şi găsească împlinirea”, a menţionat Iohannis.

Potrivit acestuia, ne bucurăm de faptul că România este deseori reprezentată în Europa şi în lume prin comorile lăsate Sibiului de Samuel von Brukenthal.

„La rândul nostru, trebuie să lăsăm generaţiilor viitoare o ţară mai bogată, mai curată, o societate educată, aptă să-şi fructifice marile atuuri şi oportunităţi. Fie ca moştenirea lui Samuel von Brukenthal să ne fie pe mai departe izvor de inspiraţie şi energie, pentru a face din educaţie şi din cultură piloni naţionali care să susţină o tot mai accelerată dezvoltare a României!”, a încheiat Iohannis, conform news.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Deschidere de stagiune la Teatrul Davila: societatea a fost pusă la zid de o piesă excepțională

Publicat

in

Într-un oraș de provincie unde lumea preferă manelele pieselor de teatru, bluzele de plastic și adidașii în locul rochiilor de seară și să se complacă în situații kafkaniene, Teatrul Al.Davila a prezentat la debut de stagiune 2021-2022, o piesă îndrăzneață, profundă și poate prea îndrăzneață pentru Argeșul ușor retrograd.

Managerul Felix Goldbach și-a asumat spectacolul ”Talking Toillets” a cărui premieră trebuia să aibă loc în luna aprilie și succesul a fost cel așteptat, cel puțin din partea criticilor importanți ai României, care au bătut drumul până la Pitești și au avut doar cuvinte de laudă, că vipuri sau mari oameni de cultură nu prea erau în sală dar sala a fost plină iar la final s-a aplaudat timp de 4 minute în picioare.

Până la urmă, asta e tot ce contează. I-am zărit totuși pe Cristian Cocea-director la Direcția de Cultură și Patrimoniu, Roxana Stoenescu(că doar avea în fișa postului participarea), consiliera vicepreședintelui Marius Nicolaescu-o fată care mănâncă teatru și cultură pe pâine dar și pe primarul Mihai Georgescu de la Călinești, un om care a înțeles că oricât ești de ocupat, trebuie să onorezi o invitație pentru a construi în timp relații durabile.

Piesa începe cu un monolog care ironizează, abrupt, non-acţiunea miniştrilor Culturii din ultimii 30 de ani, sunt enumerați toți, cu excepția lui Răzvan Teodorescu și Ion Caramitru şi de un altul care comemorează în cheia disperării una dintre mai multele morţi ale unor copii înghiţi de haznalele şcolilor patriei, Talking Toilets e un poem vizual impresionant, un manifest artistic ce pune reflectorul şi trage apa peste parte dintre viciile ultra-contemporane ale mai-marilor, mai-bogaţilor sau, pur şi simplu, mai-oamenilor vremii.

Pe scenă, 6 actori ai secţiei dramatice a teatrului piteştean (Ada Dumitru, Tatiana Serghi, Alina Diaconu, Adriana Drugulescu, Gogu Preda, Ionuţ Oanţă), 6 dansatori / performeri ai secţiei de revistă (Andreea Drugulescu, Lucreţia Preda, Lorena Costache, Maria Maya, Valentin Dobriţa, Vlad Sandu) şi-o voce, cea a lui Constantin Cotimanis.

La 27 de ani, Botond Nagy este unul dintre cei mai profunzi și incitanți tineri creatori de teatru, iar accentul cade pe creator, pentru că Botond Nagy face teatru, pictează, a fost interesat de coregrafie și în viitor visează să facă filme iar pentru el teatrul înseamnă în primul rând-REVOLTĂ. Pentru această piesă a colaborat cu minunatul Claudiu Urse și Dragoș Buhagiar iar această rețetă a dus succesul și diversitatea pe scena de la Davila.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend