Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

La Curtea de Argeș, maidanezii își fac de cap… pe banii noștri !

Avatar

Publicat

in

Desi ziarul nostru, alături de alte publicații locale, scrie de mai bine de un an despre problema maidanezilor dar si despre incidentele provocate de acestia, nici pana acum, februarie 2020, nimeni din primarie nu a iesit sa explice public daca exista vreo idee, macar, de limitare a inmultirii cainilor fara stapan. Au fost ceva tentative de discutii, au fost insarcinari usoare date SPGC care se vaita ca nu are resursele financiare si umane pentru a limita numarul cainilor fara stapan dar.. in rest nimic concret cu efecte vizibile. Singurul fapt concret dar recoltator este raportul Curţii de Conturi după auditul financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară care a avut loc în perioada 04.09.2019 – 16.10.2019. Astfel, potrivit acestui raport facut public la inceputul acestui an, „au fost efectuate plăți nelegale, în sumă estimată de 4.577 lei, pentru care se datorează accesorii fiscale aferente de 581 lei, reprezentând diferența dintre marja de profit aplicată asupra contravalorii serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân, prestate și facturate de operatorul economic desemnat, acceptate la plată și decontate de către UATM Curtea de Argeș, și marja de profit aprobată prin hotărârea autorității deliberative a unității administrativ-teritoriale, aplicabilă serviciilor menționate”.

Mai pe scurt, primaria a cheltuit ceva bani pentru serviciul de de gestionare a câinilor fără stăpân dar… ilegal si, iată, ineficient. In aceste condiții, după ce SPU nu s-a mai ocupat de strângerea câinilor de pe străzile oraşului până în luna mai a anului trecut, situația maidanezilor a devenit una problematică doar pentru locuitori, nu si pentru administrația publică. “Ăștia nu sunt conștienți de acest fenomen care se acutizează exclusiv pe seama nepăsării lor, a primarului și a cetei de consilierii . Nu avem nimic cu animalele, dar să refuzi ajutorul unor ONG-uri pentru a strînge și steriliza câinii fără stăpân, arată neputința și nesimțirea oamenilor din primărie. AU de suferit și oamenii dar și animalele !”, spune un arge;ean, locuitor al strazii 1 Decembrie care reclamă faptul ca o ceată de circa 12 maidanezi isi face de cap printre blocurile de peste drum de Parcul fantana lui Manole.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Ministrul Educației vine cu vești importante! Când vor fi redeschise școlile

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți, la Antena 3, că în decizia finală privind redeschiderea școlilor din semestrul doi gradul redus de vaccinare a profesorilor nu va fi un factor decisiv, principalii indicatori fiind trendul infecțiilor și pericolul reprezentat de noua tulpină britanică.

Ministrul a spus că „în jur de 8.000 de cadre didactice” s-au vaccinat deja și „alte 80.000 sunt disponibile pentru vaccinare”, dar problema o reprezintă faptul că nu sunt suficiente doze de vaccin momentan pentru profesori.

Lipsa vaccinări profesorilor nu va opri redeschiderea școlilor, a indicat Sorin Cîmpeanu. „Vaccinarea este importanta dar nu conditioneaza deschiderea scolilor. Evolutia epidemiologica este factorul care determina decizia privind deschiderea scolilor. Pe 2 februarie va fi analizata evolutia ratei de infectare si pericolul noii tulpini, acestea sunt datele care vor fi puse pe masa. Noi ca minister pledam pentru deschiderea pe 8 februarie, consideram  ca riscul nu poate fi eliminat total, dar trebuie pastrat in zona in care poate fi controlat”, a explicat acesta

Citește și:

Vești importante de la Casa Națională de Pensii Publice: Au crescut contribuțiile lunare pentru pensii. Cât costă cumpărarea unui singur an de vechime

Mare atenție, români! ANAF vine cu noi proceduri pentru acest tip de taxe. Pe cine va afecta decizia

Vești importante pentru mii de români: Cine se implică în acest tip de proiect poate obține venituri considerabile

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Vin vremuri grele! Anunțul BNR

Avatar

Publicat

in

De

Se prefigurează o schimbare importantă în conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri, dar persistă totuşi incertitudini semnificative în ceea ce priveşte dimensiunea şi instrumentele consolidării bugetare din acest an şi în perspectivă, potrivit minutei şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României din 15 ianuarie 2021, informează Agerpres.

„Se prefigurează însă o schimbare importantă în conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri, au arătat în repetate rânduri membrii Consiliului, inclusiv în raport cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu a BNR, în condiţiile în care potenţiala ţintă de deficit bugetar pentru 2021 şi unele măsuri anunţate/adoptate deja de noul Guvern – precum cea privind plafonarea temporară a salariilor din sectorul bugetar – fac probabilă iniţierea în acest an a necesarei consolidări bugetare, cu implicaţii favorabile inclusiv asupra primei de risc suveran şi, în final, asupra costurilor de finanţare.

Persistă totuşi incertitudini semnificative în ceea ce priveşte dimensiunea şi instrumentele consolidării bugetare din acest an şi în perspectivă, au convenit membrii Consiliului, cel puţin până la aprobarea bugetului public pentru 2021, mai ales în condiţiile creşterii ample, posibil peste aşteptări, a deficitului bugetar în 2020, sub impactul crizei pandemice şi al măsurilor de sprijin adoptate, dar şi ca efect al majorării unor cheltuieli cu caracter permanent”, menţionează sursa citată.

Potrivit BNR, s-a reiterat că, din punct de vedere al impactului economic, este esenţială contragreutatea dată de atragerea fondurilor europene alocate României prin pachetul de redresare economică şi prin Cadrul financiar multianual 2021-2027, agreate la nivelul UE.

În ceea ce priveşte poziţia ciclică a economiei, membrii Consiliului au convenit că pe ansamblul trimestrelor IV 2020 şi I 2021 este probabilă o recuperare a contracţiei economice similară ca dimensiune celei previzionate în noiembrie 2020, însă într-o distribuţie trimestrială diferită, în condiţiile unei redresări neîntrerupte a activităţii economice de-a lungul perioadei – marginală în primul interval, faţă de întreruperea sau contracţia uşoară previzionate anterior, şi relativ dinamică în primele trei luni din 2021, dar vizibil încetinită în raport cu prognoza precedentă. Drept urmare, în loc să staţioneze, gap-ul negativ al PIB continuă probabil să se restrângă lent în această perioadă, rămânând totuşi la valori ceva mai joase decât cele anticipate anterior, dată fiind închiderea lui uşor sub aşteptări, deşi deosebit de consistentă, din trimestrul III 2020, au remarcat membrii Consiliului.

„S-a observat totodată că, potrivit celor mai recente date statistice, redresarea economică din trimestrul IV 2020 – mult încetinită faţă de intervalul anterior şi implicând o reamplificare uşoară a declinului în termeni anuali al economiei – îşi accentuează caracterul inegal din perspectivă structurală, în contextul reacutizării pandemiei de coronavirus şi al noilor restricţii instituite pe plan intern şi în alte ţări din UE, mai puţin severe totuşi decât cele din primul val. Astfel, în intervalul octombrie-noiembrie, vânzările cu amănuntul au recuperat integral contracţia suferită în primăvară, urcând vizibil peste nivelul din februarie 2020 şi rămânând în teritoriul pozitiv ca dinamică anuală, în timp ce serviciile prestate populaţiei şi-au reamplificat considerabil scăderea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, volumul lucrărilor de construcţii a continuat să crească într-un ritm anual de două cifre, în timp ce producţia industrială şi-a cvasi-întrerupt tendinţa de restrângere a declinului în termeni anuali”, se spune în document.

La rândul său, deficitul comercial şi-a redus substanţial contracţia faţă de lunile similare din 2020, în condiţiile unei atenuări ceva mai pronunţate a declinului anual al importurilor, comparativ cu cea evidenţiată în cazul exporturilor de bunuri şi servicii. Inclusiv pe acest fond, deficitul de cont curent şi-a mărit avansul faţă de perioada similară a anului trecut.

„În acelaşi timp, incertitudini şi riscuri crescute vin din mediul extern, au subliniat membrii Consiliului, date fiind creşterea îngrijorătoare a ratei de infectare cu coronavirus în unele ţări europene şi reînăsprirea recentă a restricţiilor de mobilitate, inclusiv în contextul apariţiei unor tulpini cu grad mai ridicat de contagiozitate, de natură să întârzie recuperarea economică în zona euro, probabil până când campaniile de vaccinare îşi vor arăta efectele”, se spune în minuta BNR.

Membrii Consiliului au apreciat în mod unanim că întregul context analizat justifică reducerea cu încă 0,25 puncte procentuale a ratei dobânzii de politică monetară, ţinând cont inclusiv de decalajele de transmitere a impulsurilor ratei dobânzii de politică monetară.

„S-a considerat că o asemenea calibrare a conduitei politicii monetare este de natură să susţină redresarea activităţii economice pe orizontul prognozei, în vederea aducerii şi consolidării pe termen mediu a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta de inflaţie de 2,5% ą1 punct procentual, în condiţii de protejare a stabilităţii financiare”, se mai arată în document.

Citește și:

Vești importante de la Casa Națională de Pensii Publice: Au crescut contribuțiile lunare pentru pensii. Cât costă cumpărarea unui singur an de vechime

Mare atenție, români! ANAF vine cu noi proceduri pentru acest tip de taxe. Pe cine va afecta decizia

Vești importante pentru mii de români: Cine se implică în acest tip de proiect poate obține venituri considerabile

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend