Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

La Cabana Capra Transfăgărășan, începe Stagiul Național de Formare a Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă

Publicat

in

În perioada 5-15 martie 2019, la Cabana Capra Transfăgărășan, la o altitudine de 1700 metri, se va desfășura Stagiul Național de Formare a Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, forma de specializare în meseria de salvator montan.

Pe parcursul a unsprezece zile, unitatea canina (conductor + caine) trebuie să progreseze in așa fel incât la examenul final, să demonstreze capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zapadă pe o suprafață de 2 hectare, dupa care să arate că se poate retrage in siguranță. Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stancă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întalnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu in perioada 8-10 februarie, la Ranca, in Munții Parâng.

La stagiul final vor participa echipaje din Alba, Neamț, Hunedoara, Bihor, Gorj, Bacau si Argeș. În ultimele două zile ale stagiului, vor fi prezente toate unitățile canine de avalanșă brevetate până acum, pentru reconfirmarea anuală. Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canine.

In acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanșă din România este format din unsprezece unități canine de avalanșă din opt județe. Județul Argeș are doi conductori, cu trei câini brevetați pentru acest gen de salvare.

Menționăm că stagiul se adresează salvatorilor montani care doresc să se specializeze în intervenție canină la avalanșă. Candidatul trebuie sa fie calificat ca salvator montan, întrucat schiul de tură, tehnicile alpine de acces la locul avalanșei, precum și cunoașterea detaliată a procedurilor de intervenție la avalanșă sunt elemente care trebuie stăpânite la un nivel superior, anterior intrării în școala canină.

Din pacate, după o perioadă fără cazuistică la avalanșă, in ultimele trei sezoane de iarna, au fost inregistrate zece decese la nivel național, in condițiile in care turiștii sau schiorii au fost surprinși de dinamizarea stratului de zapadă, actualul sezon fiind încă în curs.

Intenția Salvamont România este ca la nivel național să fie in permanență minimum 25-30 de unități canine de avalanșă, răspândite pe arcul carpatic, astfel încat să se asigure o intervenție optimă. Acest lucru va fi cu atât mai necesar, în conditiile în care, în viitorul apropiat, vor exista trei elicoptere echipate pentru intervenție montană, dispuse judicios pentru optimizarea intervenției, la care se va face de gardă pe perioada iernii cu unități canine pentru avalanșă.

În privința condițiilor meteo, în acest moment, zăpada ninsă măsurată pe platforma meteo Bâlea Lac, la altitudine similară cu Cota 2000 Transfăgărășan care se află pe versantul sudic, este de 260 cm. Trebuie însă menționat că stratul de zăpadă poate avea grosimi de câțiva metri in zonele de acumulare sau troienite.

Pentru informații suplimentare, punctuale, turiștii ne pot contacta prin Dispeceratul Național Salvamont, formând pe tastatura telefonului, sintagma 0salvamont. Această modalitate de comunicare oferă turistului posibilitatea de a afla informații direct de la șeful formației Salvamont din zona în care intenționează sa facă vreo excursie.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Tăriceanu: ‘O să mă duc în fața instanței să mă lupt cu această decizie. ‘Fuhrer’ înseamnă ‘conducător’, ‘lider’ sau ‘ghid”

Publicat

in

De

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat va contesta în instanță decizia CNCD, prin care a primit o amendă de 2000 de lei după ce a folosit cuvântul ‘Fuhrer’ la adresa lui Klaus Iohannis.

”Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a hotărât să mă amendeze pentru că utilizarea termenului “Fuhrer” la adresa dlui Klaus Werner Iohannis ar reprezenta o faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate. Nu o să intru în polemică cu CNCD-ul pentru a nu cădea în omniprezenta capcană de a critica o instituție când nu ne convine o decizie și de a o lăuda când decizia ne este favorabilă. Este dreptul lor conferit de lege să judece.

Cum este dreptul meu conferit de aceeași lege să contest decizia lor în instanța de judecată. Și voi face acest lucru. Cred că le-ar fi fost mai ușor să ia o decizie corectă dacă s-ar fi uitat în orice traducere din limba germană și ar fi văzut care este înțelesul termenului “Fuhrer”. Și Wikipedia și alte site-uri de traducere sunt de acord că acest termen înseamnă “conducător”, “lider” sau “ghid”. Ca să nu mai spunem că atenționarea mea către dl Iohannis a fost: “să o lase mai ușor cu amenințările că nu e Fuhrer ci, încă, Președintele României”. Nu pune o anatemă dlui Iohannis, ci îl avertizează că a luat-o pe o pantă greșită”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El precizează că va contesta în instanță decizia CNCD.

”O să mă duc în fața instanței să mă lupt cu această decizie nu pentru mine, ci pentru cei 20% dintre români cărora le pasă de drepturile lor chiar și în pandemii și în crize. Întâi ne-am pierdut libertatea de mișcare, apoi ne-am pierdut libertatea de a ne întâlni în grupuri mai mari de trei. Acum suntem pe cale să ne pierdem și libertatea de cuvânt. Ce ne mai rămâne? Să mergem la muncă, să plătim taxe pe care Iohannis și “Guvernul Meu” să le sifoneze către pușculițele lor politice? Nu, mulțumesc”, a conchis liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce a folosit cuvântul „Fuhrer” la adresa lui Klaus Iohannis. Liderul ALDE a fost sancţionat cu 2.000 lei.

Citește și:

EXCLUSIV LIDL și Kaufland desființează obligațiile impuse de Nelu Tătaru! MAI contrazice Ministerul Sănătății! Termoscanarea este o recomandare, nu o obligație

Vești mari! Începând cu 31 mai puteți primi bani din partea statului

Document. Fluturașul de salariu care provoacă un cutremur între Poliția Locală și Poliția Română

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Dreptate istorică! Proiectul privind declararea lui Horea, Cloșca și Crișan martiri și eroi ai națiunii române a fost adoptat de Senat

Publicat

in

De

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect legislativ privind declararea lui Horea, Cloșca și Crișan drept martiri și eroi ai națiunii române.

Proiectul, semnat de parlamentari PSD şi de deputatul PNL Florin Roman, are drept scop „declararea personajelor istorice Horea, Cloşca şi Crişan drept martiri şi eroi ai naţiunii române în semn de recunoaştere şi respect pentru suferinţele îndurate în numele ideilor nobile ale libertăţii”.

Parlamentarii USR s-au abținut la vot.

„Nu avem nevoie de legi pentru a cinsti memoria lui Mihai Viteazul sau a lui Horea, Cloşca şi Crişan. Rolul nostru în Parlament este acela de a face legi în folosul poporului român, nu legi care nu schimbă cu nimic în bine viaţa românilor şi care sunt folositoare doar pe post de paradă naţională în ani electorali de câţiva politicieni care nu sunt capabili de mai mult. Misiunea noastră de politicieni într-un secol al toleranţei şi al valorilor europene este de a sădi buna înţelegere”, a afirmat, în plen, senatorul USR Allen Coliban.

Potrivit iniţiatorului, „se declară martiri şi eroi ai naţiunii române Vasile Nicula, Ion Oargă şi Gheorghe Crişan, cunoscuţi popular sub numele Horea, Cloşca şi Crişan, pentru rolul, curajul, eroismul şi sacrificiul lor din timpul răscoalei ţărăneşti din 1784”.

Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 2 noiembrie şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural – ştiinţific.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile.

Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, mai precizează proiectul de act normativ.

Proiectul a fost trimis la Camera Deputaţilor, care e for decizional.

Citește și:

EXCLUSIV LIDL și Kaufland desființează obligațiile impuse de Nelu Tătaru! MAI contrazice Ministerul Sănătății! Termoscanarea este o recomandare, nu o obligație

Vești mari! Începând cu 31 mai puteți primi bani din partea statului

Document. Fluturașul de salariu care provoacă un cutremur între Poliția Locală și Poliția Română

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend