Elevii care nu au avut acces la tehnologie şi internet în timpul desfăşurării cursurilor didactice în sistem online, precum şi cei care se află în situaţie de corigenţă la finalul primului semestrul al acestui an şcolar sau care au nevoie de ajutor în parcurgerea materiei şcolare vor putea să urmeze cursurile programului „Şcoală după şcoală” pentru orele remediale, potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei, oficializat miercuri. Părinţii vor putea să îşi înscrie chiar de astăzi copiii pentru activităţile remediale.
Pentru acest program sunt eligibili elevii până în clasa a VIII-a inclusiv, aflaţi în risc de părăsire timpurie a şcolii şi/sau în risc ori în situaţie de eşec şcolar, în special elevii care nu au avut acces sau au avut acces deficitar la şcoala online, precum şi elevii care aparţin grupurilor vulnerabile sau dezavantajate economic, cum sunt elevii din mediu rural, romii sau cei cu dizabilităţi.
Documentele de care au nevoie elevii pentru a se înscrie în acest program sunt următoarele:
-pentru cei care nu au avut acces sau au avut acces deficitar la şcoala online: o solicitare scrisă a părintelui sau reprezentatul legal al elevului depusă la unitatea de învăţământ, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă să elevii nu au putut urma cursurile şcolii online;
-pentru elevii care se află în situație de corigență la sfârșitul semestrului I al anului școlar 2020-2021 sau au situația neîncheiată la cel puțin o disciplină: lista elevilor corigenți sau cu situația neîncheiată la sfârșitul semestrului precedent prezentată de către unitatea de învățământ;
-pentru elevii care din alte motive au nevoie de activitate remedială: rezultate școlare/rezultate la evaluarea inițială de la începutul semestrului prezentate de unitatea de învățământ.
Unităţile de învăţământ care vor oferi programul „Şcoală după şcoală” vor fi stabilite de către inspectoratele şcolare, pe baza listelor cu elevii eligibili primite de la şcoli. Elevii aleşi vor putea să participe la orele remediale susţinute de alte şcoli decât cele la care sunt înscrişi, dacă la cele de care aparţin nu se organizează aceste clase.
În cadrul claselor remediale, o grupă va fi formată din 12 elevi, iar pe lună elevii vor participa la 20 de ore de activităţi remediale, cu prezenţă fizică în clasă. Aceste ore vor putea fi realizate şi pe durata vacanţelor şcolare, în cazul pregătirii elevilor pentru examenele de corigenţă sau de încheiere a situaţiei şcolare.
Ordinul ministerului prevede şi un calendar pentru acest program:
-25 februarie –2 martie 2021: informarea de către şcoli a potenţialilor beneficiari şi părinţii lor de existenţa programului, prin afişarea prevederilor legale la loc vizibil şi pe site-ul şcolii;
-3 martie: depunerea de către părinţi a solicitărilor scrise de înscriere a elevului în program;
-4 martie: transmiterea de către şcoli a listelor cu elevii eligibili;
-5 martie: stabilirea de către inspectoratele şcolare a şcolilor care vor realiza ore remediale;
-8 martie: începerea activităţilor remediale în cadrul programului „Şcoală după şcoală” de către unităţile de învăţământ.
You must be logged in to post a comment Login