Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Kremlinul a sancționat unul din principalii importatori de gaze rusești din România – Profit.ro

Publicat

in

WIEE România SRL, subsidiara locală a gigantului rus de stat producător de gaze naturale Gazprom, al doilea importator și revânzător de gaze rusești din România ca volum și încasări în 2021, se află pe lista celor peste 30 de companii energetice occidentale sancționate de către Federația Rusă ca măsură de răspuns împotriva sancțiunilor vestice, relevă date analizate de Profit.ro.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Actul normativ poate fi interpretat ca o măsură de limitare, cel puțin parțială, a livrărilor de gaze rusești către aceste state.

Asta pentru că, potrivit deciziei Guvernului de la Moscova, autoritățile, persoanele juridice și cetățenii din Federația Rusă nu vor putea să încheie tranzacții cu entitățile sancționate, să își îndeplinească obligațiile față de acestea în baza unor tranzacții deja încheiate și să deruleze tranzacții financiare în beneficiul lor, incluse contracte de comerț international, mai notează sursa citată.

Rusia a impus sancţiuni împotriva a peste 30 de companii din Uniunea Europeană, Statele Unite şi Singapore, drept represalii pentru sancţiunile ce i-au fost aplicate în urma ofensivei militare declanșate în Ucraina, conform unui decret publicat miercuri de guvernul rus.

Cine sunt intermediarii Gazprom în România

Cel mai important importator de gaze din România este Imex Oil, care a asigurat anul trecut jumătate din importurile de gaze. Compania este înregistrată în Cipru şi este controlată, potrivit informaţiior Hotnews.ro, de omul de afaceri rus Vitali Machitski, acelaşi care controlează şi grupul Vimetco, din care face parte Alro Slatina.

Celălalt mare intermediar este WIEE România, înfiinţat în anul 2000 ca o companie cu capital integral privat, apartinând firmei Gazprom Schweiz, potrivit site-ului companiei. Anul trecut, WIEE România a asigurat 30% din importuri.

Faptul că România importă gaze prin intermediari şi nu direct de la Gazprom era până acum privit ca un dezavantaj, întrucât preţul de import era mult mai mare, uneori dublu, faţă de preţul plătit de ţările care iau gaze direct de la compania rusească.

———–

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

LIVE Război în Ucraina, ziua 123: Explozii în centrul capitalei Kiev / Biden a sosit în Germania / Rușii au intrat în Lisiceansk, iar Severodonetk este complet ocupat

Publicat

in

De

​Trei explozii au fost auzite duminică dimineața în centrul capitalei Kiev. Rușii au ocupat total orașul strategic Severodonețk din prima linie din estul Ucrainei, după săptămâni de lupte și bombardamente. Rusia va livra Belarusului, „în următoarele luni”, rachete capabile să transporte focoase nucleare, a anunţat Vladimir Putin. Liderii G7 se reunesc în Bavaria, președintele american Joe Biden sosind sâmbătă seara în Germania.

Bloc de locuinte din Kiev bombardat de rusiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică, ziua 123 a războiului din Ucraina, LIVETEXT

07:00 Trei explozii au fost auzite, duminică dimineața, la Kiev, relatează Kyiv Independent. Fumul a fost văzut ridicându-se pentru scurt timp în două locații din centrul Kievului. Alerta de raid aerian a început să sune în capitală la ora locală 5:47 a.m. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat exploziile din cartierul central Șevcenko.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ucraina este alături de Republica Moldova pe fondul amenințărilor Moscovei: Tot ce i-a mai rămas Rusiei este să scuipe amenințări la adresa altor state

Publicat

in

De

Ucraina este alături de Republica Moldova pe fondul amenințărilor venite din partea Moscovei, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba, citat de The Guardian.

„Suntem alături de poporul și guvernul Moldovei prietene pe fondul amenințărilor reînnoite venite de la Moscova. Tot ce i-a mai rămas Rusiei este să scuipe amenințări la adresa altor state, după decenii de politici eșuate bazate pe agresiune, coerciție și lipsă de respect. Acest lucru nu face decât să arate slăbiciunea Rusiei”, a scris Dmytro Kuleba pe Twitter.

Declarația vine după ce Kremlinul a anunțat vineri că speră ca relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova cu Moscova să nu se deterioreze și mai mult după ce acestea au fost acceptate ca și candidați la aderarea în Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că decizia blocului a fost „bineînțeles, o chestiune internă europeană”, a relatat Moscow Times. „Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme și mai multe probleme în relațiile țărilor menționate cu noi”, a spus el.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend