Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Kovesi poate lăsa Bârladul fără centură – Parchetul European anchetează construcția variantei de ocolire a municipiului condus de un primar PNL

Publicat

in

Parchetul European investighează modul în care se realizează varianta de ocolire a Bârladului. Este vizat atât constructorul care execută lucrarea, cât şi mai mulţi oficiali locali implicaţi în realizarea cu fonduri europene a celui mai mare şi important obiectiv al municipiului Bârlad, informează vremeanoua.ro.

Suma decontată de Uniunea Europeană pentru realizarea şoselei de ocolire a Bârladului este 223.672.793.15 lei (inclusiv TVA), banii fiind asiguraţi prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Conform spuselor primarului municipiului Bârlad, Dumitru Boroş, s-ar fi executat până acum circa 35% din lucrările la varianta ocolitoare a oraşului. Modul cum se realizează lucrările nu pare să aibă loc aşa cum cer reglementările europene, dovadă că Parchetul European condus de Laura Codruţa Kövesi a demarat deja o investigaţie amănunţită în acest caz.

Procurorii europeni au suspiciuni că materialele folosite la lucrări sunt de proastă calitate. Aceştia verifică deja documentele de achiziţie şi de certificare a calităţii materialelor, precum şi existenţa unor eventuale declaraţii ori rapoarte privind calitatea acestora, depuse de către constructor.

Parchetul European a cerut şi ajutorul DNA în acest caz. Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Vaslui a primit deja o adresă, prin care procurorii europeni cer efectuarea unui control asupra materialelor folosite la realizarea şoselei de centură de către specialiştii ISCR .

„În interesul soluţionării cauzei vă solicitam să efectuaţi un control amănunţit cu privire la respectarea normelor legale si tehnice si a Standardelor de Stat, in cadrul executării lucrărilor de realizare a terasamentelor şoselei de centura a Municipiului Bârlad, obiectiv la care se desfăşoară lucrări in cadrul proiectului intitulat «Varianta de ocolire Bârlad», finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, conform contractului de finanţare încheiat intre Compania Naţională de Administrare A Infrastructurii Rutiere S.A., în calitate de Beneficiar şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport. În mod concret, vă solicităm să verificaţi, în mod detaliat, dacă materialele folosite de către executantul lucrării pentru realizarea terasamentelor drumului respectă Standardele de Stat în ceea ce priveşte calitatea acestora (de exemplu, dacă acestea reprezintă argila prăfoasă/nisipoasă, care nu poate susţine eficient structura drumului), procedurile de punere în operă, existenţa documentelor de achiziţie şi de certificare a calităţii acestora, precum şi existenţa unor eventuale declaraţii ori rapoarte privind calitatea acestora, depuse de către constructor”, este solicitarea procurorului european Florin Bogdan Munteanu.

Procurorul Florin Bogdan Munteanu vrea ca inspectorii în construcţii să verifice în special respectarea standardelor de calitate ce vizează straturile de formă din alcătuirea complexelor rutiere.

„Vă solicităm să aveţi în vedere, în special, verificarea respectării normelor impuse prin Regulamentele aprobate prin HG nr. 766 din 21 noiembrie 1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii, care obligă constructorul să achiziţioneze materiale care corespund criteriilor impuse de către Standardele de Stat, de exemplu; STAS 12253-84 care stabileşte condiţiile tehnice generale de calitate pe care trebuie să le îndeplinească straturile de formă din alcătuirea complexelor rutiere şi STAS 2914-84 care se referă la condiţiile generale de calitate pentru terasamentele drumurilor publice şi străzilor.”, a ţinut să precizeze procurorul Parchetului European.

Licitaţia organizată de CNAIR pentru execuţia lucrărilor la şoseaua de centură a Bârladului a fost câştigată de Asocierea SC Tehnic Asist SRL – SC Concept Infrastrade Logistic SRL Botoşani, iar proiectant este Search Corporation SRL Bucureşti. Termenul de execuţie a variantei ocolitoare a Bârladului este sfârşitul anului 2022.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Parlamentul Republicii Moldova a votat introducerea stării de urgență. Va exista riscul de întrerupere sau limitare a aprovizionării cu gaze naturale

Publicat

in

De

Întrunit în ședință plenară, Parlamentul a aprobat, astăzi, Hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie. Pentru instituirea stării de urgență au votat 55 de deputați.

Propunerea a venit din partea Guvernului în contextul existenței riscului de întrerupere/limitare a aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova. Prin urmare, Hotărârea are drept scop stabilirea măsurilor necesare întru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a țării, conform deschide.md

Potrivit Prim-ministrului, Natalia Gavrilița, instituirea stării de urgență este o soluție tehnică ce va permite achiziționarea volumului necesar de gaze naturale din surse alternative în regim de urgență.

Conform documentului, pe perioada stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;

2) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;

3) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

4) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;

5) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;

6) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;

7) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.

Totodată, Hotărârea nu va afecta desfășurarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar din 21 noiembrie.

Potrivit Vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi, prin declararea stării de urgență Legislativul oferă Executivului toate pârghiile necesare pentru a avea capacitatea de a reacționa prompt și profesionist în fața situației actuale.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Copii români obligaţi de părinţi să fure în Spania

Publicat

in

De

Zeci de copii au fost obligaţi de părinţi să fure în Spania în beneficiul unei grupări criminale din România. Ţintele lor erau persoane în vârstă de la care luau bani şi obiecte de valoare. După ce au dat numeroase lovituri în mai multe oraşe, membrii grupării au fost prinşi de poliţia spaniolă, în cooperare cu cea română, se arată intr-un material TVR.

Valencia e doar unul din oraşele spaniole în care acţiona gruparea infracţională. Copiii nu mergeau la şcoală, în schimb erau învăţaţi să fure. Urmăreau persoane în vârstă şi le jefuiau în momentul în care retrăgeau banii din bancomate.

37 de minori erau transportaţi în zonele vizate de membrii grupării care se stabiliseră în două oraşe spaniole, Getafe şi Fuenlabrada. De acolo copiii au fost duşi în 6 oraşe, printre care şi Sevilla, Barcelona şi Toledo pentru a fura. Minorii erau chiar copiii membrilor a cinci clanuri de romi. Fără să-şi dea seama, unii dintre tineri i-au ajutat pe poliţişti.

Un expert în combaterea traficului de persoane spune că reţelele româneşti acţionează după un anumit tipar – folosesc copii de până în 14 ani pentru că aceştia nu pot răspunde penal. În momentul în care la nivelul autorităţilor unui oraş se identifică un număr de copii care comit astfel de fapte, reţeaua se mută în alt oraş.

26 de persoane au fost arestate de poliţia spaniolă şi 37 de minori au fost preluaţi de autorităţile de asistenţă socială. Liderii grupării provin din oraşul Slobozia.

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend