Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Kovesi cere Parlamentului European ridicarea imunităţii Evei Kaili

Publicat

in

Procurorul-șef european, Laura Codruţa Kovesi, a cerut joi Parlamentului European ridicarea imunității eurodeputatelor Eva Kaili și Maria Spyraki, în urma unor suspiciuni de fraudă cu fonduri europene, informează un comunicat al Parchetului European.

Europarlamentarul socialist grec Eva KailiFoto: Eurokinissi / Zuma Press / Profimedia

„Pe baza unui raport de investigație primit de la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), există o suspiciune de fraudă în detrimentul bugetului UE, în ceea ce privește gestionarea indemnizației parlamentare, și în special în ceea ce privește remunerarea asistenților parlamentari acreditați”, arată comunicatul Parchetului European.

Eva Kaili a fost acuzată de corupţie, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat în acest caz vizând tentative ale statului Qatar de a influenţa decizii economice şi politice ale Parlamentului European privind situaţia drepturilor omului în această ţară.

Potrivit presei belgiene, au fost inculpaţi şi reţinuţi pentru aceleaşi infracțiuni partenerul Evei Kaili, Francesco Giorgi, consilier în Parlamentul European, un lobbyist de la Bruxelles şi fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, în urma percheziţiilor la domiciliul acestuia fiind găsită o sumă de peste un milion de euro. Justiţia belgiană va decide dacă aceştia rămân sau nu în arest.

Kaili se află în detenţie şi urmează să fie adusă în faţa justiţiei la 22 decembrie, ea neputând să se prezinte miercuri din cauza unei greve a funcţionarilor.

Partenerul de viață al lui Kaili și-a recunoscut vinovăția

Italianul Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al fostei vicepreşedinte a Parlamentului European, Eva Kaili, şi-a recunoscut implicarea în scandalul mitei din legislativul european care afectează deopotrivă Qatarul şi Marocul, şi a vorbit şi despre alte persoane implicate, scrie joi Le Soir, citat de Agerpres.

Giorgi, asistent parlamentar în vârstă de 35 de ani şi tatăl unei fetiţe de 2 ani pe care o are cu Kaili, în vârstă de 44 de ani, şi-a recunoscut vina în faţa poliţiştilor şi a judecătorului de instrucţie la interogatoriile la care a fost supus de autorităţile belgiene în scandalul izbucnit vinerea trecută.

Asistentul parlamentar, căruia judecătorul i-a menţinut miercuri decizia de arestare preventivă, l-a indicat drept „creier” al operaţiunii de fraudă pe fostul parlamentar italian Pier Antonio Panzieri, de la domiciliul căruia poliţia a confiscat 700.000 de euro.

Panzieri a fost şi el inculpat şi a fost arestat preventiv. Soţia şi fiica lui Panzieri au fost reţinute în Italia, iar Belgia a cerut extrădarea lor.

Giorgi a mai acuzat încă doi eurodeputaţi social-democraţi: belgianul Marc Tarabella, al cărui domiciliu a fost deja percheziţionat de autorităţi în cadrul anchetei, dar care se află în libertate şi italianul Andrea Cozzolino, pentru care tânărul Giorgi lucra ca asistent.

Scandalul de corupție din Parlamentul European

Amintim că Parlamentul European este zguduit de un scandal de corupție în urma unor acuzaţii potrivit cărora Qatarul a oferit bani şi cadouri unor oficiali ai PE pentru a-i influenţa procesul decizional.

În centrul acuzaţiilor este eurodeputata greacă Eva Kaili, vicepreşedintă a Parlamentului European, aleasă în PE încă din 2014. Ea a fost arestată duminică şi pusă sub acuzare pentru corupţie de autorităţile belgiene, alături de alte trei persoane.

Ar fi primit bani, mulţi de la Qatar, pentru a-şi influenţa colegii ca să ia decizii favorabile acestei ţări. În momentul în care a fost reţinută, vineri, eurodeputata ar fi fost prinsă în flagrant delict, având „genţi cu bani”, motiv pentru care nu s-a putut prevala de imunitatea parlamentară.

Noile informaţii dezvăluite de Le Soir relevă tot mai clar că nu doar Qatarul, ci şi Marocul a oferit mită unor oficiali din legislativul european.

Mai concret, cotidianul belgian îl semnalează pe ambasadorul Marocului la Varşovia, Abderrahim Atmoun, şi pe doi agenţi ai serviciului secret marocan, pe care nu-i identifică.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Descinderi de amploare ale DIICOT: Zeci de mii de euro falși au fost plasați pe piață

Publicat

in

Polițiștii și procurorii DIICOT din Neamț au făcut marți 19 percheziții domiciliare într-un dosar care vizează activitatea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, falsificare de monede și punerea în circulaţie de valori falsificate.

Potrivit Poliției, perchezițiile au avut loc în județele Neamț, Iași și Galați.

Citeste mai mult

NATIONAL

UE amenință Polonia cu o nouă procedură de infringement din cauza comisiei pentru anchetarea „influenței ruse”

Publicat

in

​Comisarul european însărcinat cu Justiţia, Didier Reynders, a denunțat marţi înfiinţarea unei așa-zise „comisii de anchetă a influenţei Rusiei” în Polonia care va acționa în afara sistemului judiciar și a amenințat Varșovia cu o nouă procedură de infringement, relatează AFP și News.ro.

Jaroslaw Kaczynski si Mateusz MorawieckiFoto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images

Preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat luni înfiinţarea acestei comisii parlamentare, o entitate catalogată drept „anticonstituţională” şi „stalinistă” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, odată cu apropierea alegerilor legislative din toamnă.

Alcătuită din nouă membri aleşi de către camera inferioară a parlamentului, dominată de coaliția conservator-populistă aflată la guvernare, această comisie va putea decide dacă lideri politici din ţară au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi va putea să-i sancţioneze fără vreun proces în justiție.

Persoanei stabilite ca fiind „vinovată” i se va putea interzice să deţină posturi publice cu acces la finanţele publice şi la informaţii clasificate pe o perioadă de zece ani, cu scopul de a o „împiedica să acţioneze din nou sub influenţa rusă, în detrimentul intereselor republicii Polonia”, potrivit textului legii.Guvernul nu a prevăzut nicio posibilitate de recurs împotriva acestor decizii, cu excepția cazului în care există nereguli formale în modul de funcționare a comisiei.

Șeful acesteia va fi numit de premierul polonez Mateusz Morawiecki iar membrii săi nu vor putea fi trași la răspundere pentru deciziile lor.

Președintele Poloniei a promulgat o lege cu mari semne de întrebare privind constituționalitatea sa

Puterea susţine că o astfel de comisie este „indispensabilă” în eliminarea influenţei ruse în Polonia, o aliată loială a Ucrainei după declanșarea invaziei rusești.

„Sper ca Parlamentul să aleagă în mod responsabil membrii comisiei”, a declarat luni, într-o intervenție televizată președintele Andrzej Duda.

El a anunţat că a promulgat această lege adoptată cu trei zile mai înainte de către Parlament, controlat de către Partidul Lege şi Justiţie (PiS, populişti) şi aliaţii acestuia. Preşedintele polonez, care provine din rândul PiS, a anunţat că va trimite postfactum legea la Tribunalul Constituţional, o procedură care nu împiedică intrarea legii în vigoare.

La începutul lunii mai, textul a fost respins de Senatul controlat de opoziție, dar majoritatea naționalistă a reușit să îl adopte vineri într-un al doilea vot în camera inferioară, cu 234 de voturi pentru și 219 împotrivă.

În afară de Comisia Europeană, și Statele Unite şi-au exprimat „îngrijorarea” faţă de înfiinţarea acestei comisii de anchetă, care s-ar putea „amesteca în alegerile libere” din toamnă, potrivit diplomației americane.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend