Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Klaus Iohannis recunoaște meritele Bisericii Ortodoxe Române și îi acordă Medalia Aniversară ‘Centenarul Marii Uniri’

Publicat

in

După ce a dat ordin închiderii bisericilor la debutul pandemiei, Klaus Iohannis a coborât cu picioarele pe pământ și și-a dat seama de greșelile făcute prin încălcarea dreptului fundamental la libertate religioasă.

În acest context, consilierul prezidențial Sergiu Nistor i-a înmânat marți Patriarhului Daniel, din partea Președintelui României, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, pentru implicarea Bisericii în promovarea memoriei și valorilor naționale. „Este o bucurie că se recunoaște contribuția Bisericii Ortodoxe Române de-a lungul veacurilor la păstrarea și cultivarea identității și unității naționale”, a declarat Patriarhul Daniel, scrie basilica.ro.

„Este o bucurie, pentru că este oferit acest semn al prețuirii Președintelui României pentru Biserica Ortodoxă Română în ziua Sfântului Apostol Andrei, care este Ocrotitorul României și, în mod semnificativ, ziua de pomenire a Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României, precede Ziua Națională a României”, a declarat Părintele Patriarh Daniel.

Citește și: Patriarhia Română reacționează la decizia CE de a elimina denumirea de Crăciun: ‘Compromiterea morală a celor ce încearcă utopic falsificarea realității’

„Am avut o cooperare foarte rodnică între stat și Biserică, între slujitorii Bisericii și patrioții români de-a lungul timpului, dar mai ales în 1918. Iar în 2018, la o sută de ani, am avut o bucurie în plus, și anume aceea de a realiza sfințirea altarului Catedralei Naționale, care a fost de asemenea un ideal din timpul Regelui Carol I, apoi al Regelui Ferdinand și susținut de Biserică.”

Preafericirea Sa a precizat că data de 1 Decembrie 1918, care a marcat Unirea Transilvaniei cu Regatul României, a fost finalizarea unui proces desfășurat pe parcursul anului 1918 și în condiții nu tocmai propice, după un război și o molimă.

Citește și: Imagini nemaivăzute în politică: ‘Clanul Marelui Alb’ lovește din nou

„În ceea ce privește Marea Unire de la 1 Decembrie, reamintim faptul că ea a fost precedată de Unirea Basarabiei cu România în 27 martie 1918 și de Unirea Bucovinei cu România în 28 noiembrie 1918”, a subliniat patriarhul.

„Iar Unirea Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului și Banatului cu România, realizată la Alba Iulia în I Decembrie 1918 a fost o încoronare a acestor eforturi ale poporului român de a ajunge la unitate după jertfe foarte multe: peste 30.000 de soldați au murit în Primul Război Mondial și foarte mulți au fost răniți.”

„Acel an a fost un an greu, pentru că a fost și o epidemie foarte severă, agresivă, tifosul exantematic, care a secerat o mulțime de vieți omenești”, a remarcat Părintele Patriarh Daniel.

Citește și: Comisia Europeană stârnește un nou scandal: Termenul ‘Crăciun’ trebuie evitat, pentru că îi ofensează pe necreștini

„Și, cu toate acestea, la 1 Decembrie 1918, credincioșii mireni, conduși de către preoții lor delegați la Adunarea de la Alba Iulia, au participat în număr foarte mare, de peste 100.000. Și aceasta a arătat că, în Basarabia, în Bucovina și Transilvania clerul a fost foarte activ”, a adăugat Preafericirea Sa.

„Iar la Alba Iulia, viitorul patriarh al României, Episcopul Caransebeșului, Miron Cristea, a înălțat o rugăciune pentru unitate foarte bogată și în același timp foarte înflăcărată, care arăta dorința Bisericii de a se împlini un ideal al românilor, și anume unitatea lor națională.”

„A fost la Alba Iulia prezentă și Biserica Greco-Catolică, prin Episcopul Iuliu Hossu, care a citit Proclamația Unirii, iar Miron Cristea a făcut parte din delegația de la Alba Iulia care a dus la București Actul Unirii și l-a prezentat Familiei Regale, Regelui Ferdinand și Reginei Maria”, a continuat Preafericirea Sa.

„Toate acestea ne arată că unitatea națională s-a realizat prin jertfe multe, dar și printr-o rodnică cooperare.”

Preafericirea Sa a transmis mulțumiri Președintelui Klaus Iohannis pentru distincție și a încheiat: „Ne rugăm, lui Dumnezeu să ne dăruiască bucuria de a simți darul unității, al comuniunii și al frățietății”.

Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” a fost acordată de Președintele României „dorind a răsplăti meritele Bisericii Ortodoxe Române, în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire”, se arată în brevetul semnat de Președintele Klaus Iohannis.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

SUA: Apar tot mai multe date despre „Covidul lung”, o grea moștenire a pandemiei

Publicat

in

De

A.C. Theodor • HotNews.ro

Cercetătorii au analizat cea mai mare bază de date de declarații de la companiile private de asigurări din SUA din primele patru luni de după crearea unui cod de diagnostic pentru Covidul lung. Rezultatele anunțate miercuri creează o imagine îngrijorătoare: peste trei sferturi din americanii diagnosticați cu covid lung nu fuseseră atât de bolnavi încât să fie spitalizați după infectarea inițială.

Recuperarea după covid poate fi de durată Foto: CDC

Covidul lung cu al său complex de simptome care pot dura timp de luni de zile sau chiar mai mult, a devenit una din cele mai demoralizatoare urmări ale pandemiei. Noul studiu prezintă noi dovezi că infecții inițiale ușoare sau moderate pot încă genera simptome epuizante pe termen lung.

În vreme ce două treimi dintre pacienți sufereau de boli anterioare, aproape o treime nu avuseseră alte afecțiuni. Peste trei sferturi dintre pacienți fuseseră infectați în 2021, majoritatea în a doua jumătate a anului. În medie, pacienții prezentau simptome diagnosticabile de covid lung la patru luni și jumătate de la infectare.

Numeric:

Aproape 35% dintre pacienți aveau vârste între 36 și 50 de ani, iar aproape o treime – de la 51 la 64 și 17% de la 26 la 35. Și copiii au fost afectați: aproape 4% dintre pacienți aveau sub 12 ani, în timp ce aproape 7% erau între 12 și 22 de ani.

Pe larg în The New York Times.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Eugen Tomac avertizează: Războiul din Ucraina crește riscul unei crize a foametei

Publicat

in

De

Vin avertismente serioase că războiul din Ucraina crește riscul unei crize a foametei la nivel mondial, afirmă europarlamentarul Eugen Tomac, lider PMP. El întreabă dacă România își va valorifica potențialul, anunță mediafax.

„Vin avertismente serioase că războiul din Ucraina crește riscul unei crize a foametei la nivel mondial! Are România o șansă istorica pentru a-și valorifica potențialul?”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.

Eu arată că Ucraina nu a putut exporta cereale, îngrășăminte și ulei vegetal, iar în timpul conflictului militar câmpurile nu pot fi pregătite pentru lucrări.

„India a interzis exporturile de grâu . Limitele la exporturi ar putea duce la creșterea prețurilor mărfurilor și, prin urmare, și a costurilor alimentelor. Statele Unite și Uniunea Europeană analizează cum să îmbunătățească lanțurile de aprovizionare cu alimente, restricțiile la export din India și alte națiuni, accentuând problemele globale”, conchide liderul PMP.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend