Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Klaus Iohannis a SEMNAT cele mai noi modificări legislative: Schmbări la Codul Fiscal, combaterea violenței domestice și preverirea terorismului

Avatar

Publicat

in

Președintele României a semnat mai multe decrete care vizează modificări la Codul Fiscal, combaterea violenței domestice și preverirea terorismului.

Decret privind promulgarea Legii pentru completarea art. 60 pct. 1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 647/04.12.2019);

Publicitate

Citește și: INCREDIBIL: Poliția anunță că DOI oameni au MURIT pe A3 pentru că șoferul unei mașini a EVITAT un pieton care circula pe autostradă

Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative (PL-x 63/17.02.2020);

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice (PL-x 62/17.02.2020);

Decret pentru promulgarea Legii privind instituirea Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social (PL-x 337/03.06.2020);

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (PL-x 297/20.05.2020).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Adevăratul DEZASTRU generat de PANDEMIE: Profitul unei bănci din România a SCĂZUT cu 47%

Avatar

Publicat

in

De

E haos pe piața bancară din România, și cel mai probabil efectele vor fi resimțite de clienții care vor să ia credite.

Grupul BRD a obţinut un profit de 415 milioane lei în primul semestru din 2020, faţă de 787 milioane lei în perioada similară din 2019, în scădere cu 47%, potrivit rezultatelor financiare ale băncii remise luni Bursei de Valori Bucureşti.

Publicitate

“În primul trimestru al anului, România şi întreaga lume au intrat într-o criză sanitară fără precedent, cu implicaţii economice puternice, complexe şi dificil de cuantificat. Ne-am adaptat rapid şi cu succes organizaţia, aplicând imediat măsuri corespunzătoare pentru protejarea angajaţilor şi clienţilor noştri, pentru a asigura continuitatea activităţii, pentru a oferi sprijin adecvat clienţilor şi pentru a atenua impactul financiar asupra băncii. Având în vedere contextul semnificativ deteriorat, BRD a obţinut o performanţă financiară globală rezilientă şi continuă să se bazeze pe fundamente puternice, cu o rată de adecvare a capitalului solidă, lichiditate confortabilă şi calitate ridicată a activelor. Ultimele luni au amplificat orientarea către serviciile digitale. Suntem pe deplin angajaţi să răspundem acestor aşteptări, în schimbare, ale pieţei şi accelerăm planul de digitalizare, aşa cum am demonstrat cu ultimele noastre lansări”, a declarat Francois Bloch, directorul general al BRD Groupe Societe Generale.

Conform sursei citate, creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, s-au majorat cu 1,2% faţă de finalul lunii iunie 2019. Evoluţia creditelor retail (-0,4% în dinamică anuală) a fost determinată de scăderea creditelor de consum (-3,6% în dinamică anuală), cauzată de reducerea abruptă a volumului de credite nou acordate în perioada restricţiilor şi de credite nete cvasi stabile în portofoliul BRD Finance (+0,4% an pe an), dar cu o tendinţă vizibilă de revenire începând cu luna mai, atingând în luna iulie un nivel similar celui anterior crizei.

Finanţarea companiilor a crescut cu 5,4% faţă de finalul lunii iunie 2019, evoluţie susţinută atât de creditele pentru IMM-uri (+7,2% în termeni anuali), cât şi de cele acordate companiilor mari (+4,6% în termeni anuali). Portofoliul de leasing a crescut cu 16,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind susţinut de finanţarea vehiculelor comerciale şi a echipamentelor pentru agricultură şi industrie. BRD menţionează că participă activ în programul IMM Invest.

Depozitele clienţilor şi-au consolidat baza deja solidă de resurse retail. Creşterea anuală a depozitelor retail (+8,1% an pe an), cu un ritm aproape dublu faţă de trimestrul precedent, a fost determinată de intrări mai mari de la clienţii persoane fizice (+7,5% în dinamică anuală), cu conturi curente în creştere cu 32% în dinamică anuală. Depozitele corporate au scăzut (-1,6% în termeni anuali), determinate de o contracţie de două cifre a depozitelor clienţilor mari companii, influenţate în principal de reducerea conturilor netranzacţionale în euro, ca urmare a unei alegeri asumate de gestiune bilanţieră, în timp ce resursele IMM-urilor au crescut puternic (+18,6% în dinamică anuală).

Indicatorul credite nete/depozite a fost de 65,2% la finalul lunii iunie 2020, în scădere cu 2,3 puncte procentuale faţă de finalul lunii iunie 2019.

Potrivit comunicatului, digitalizarea serviciilor oferite de BRD a fost prioritară încă dinaintea perioadei de restricţii, care doar a evidenţiat necesitatea de a accelera ritmul şi de a lansa funcţionalităţile aşteptate. Utilizarea canalelor digitale a continuat să se intensifice, după cum reflectă avansul numărului de utilizatori activi unici ai serviciilor de internet şi mobile banking, la 651.000 la sfârşitul lunii iunie 2020 (+19% în termeni anuali) şi volumul de tranzacţii prin canalele electronice în creştere rapidă (+32% în termeni anuali) în primul semestru al anului 2020.

Apple Pay, o modalitate sigură şi rapidă de a efectua plăţi, este acum disponibilă utilizatorilor digitali, iar clienţii au acum posibilitatea să îşi actualizeze datele prin intermediul paginii de internet a băncii, www.brd.ro.

“Gradul de penetrare digitală pe segmentul companiilor a înregistrat un nivel foarte ridicat, cu mai mult de 96% din tranzacţii realizate prin canale digitale. Experienţa digitală a clienţilor corporate a continuat să fie îmbunătăţită, prin oferirea de noi soluţii digitale: implementarea token-ului fizic BRD@ffice, ce încorporează ultimele standarde de securitate şi automatizarea fluxului de acreditive, ce succede automatizării fluxului scrisorilor de garanţie, apropiindu-ne astfel de digitalizarea integrală a ofertei de trade finance”, spun reprezentanţii băncii.

În premieră în Europa, BRD, în parteneriat cu Mastercard şi Octet Europe, oferă IMM-urilor acces uşor şi gratuit la o platformă internaţională de comerţ. Platforma facilitează parteneriatele de afaceri şi asigură realizarea de tranzacţii comerciale într-un mod sigur şi simplu.

Conform documentului, venitul net bancar al Grupului BRD a fost de 1,512 miliarde de lei în primul semestru din 2020, în scădere cu 6,0% faţă de perioada similară a anului trecut, determinat în special de scăderea veniturilor din comisioane şi a altor categorii de venituri, în timp ce veniturile nete din dobânzi au dovedit rezilienţă. Evoluţia cvasi-stabilă a veniturilor nete din dobânzi faţă de anul precedent (-0,3%) este rezultatul combinat al scăderii creditelor nou acordate persoanelor fizice (în mod special a creditelor de consum), în contextul restricţiilor, declinului ratelor determinat de criză (media ratei de dobândă ROBOR la 3 luni a fost de 2,72% în semestrul I 2020 faţă de 3,20% în semestrul I 2019) şi efectelor nefavorabile de structură.

Scăderea veniturilor nete din comisioane, -14% în semestrul I 2020 faţă de perioada similară a anului trecut, a fost determinată în principal de schimbările reglementare, volume mai mici şi acţiuni comerciale în sprijinul clienţilor. Evoluţia altor venituri bancare se explica în principal printr-un efect de bază determinat de câştiguri semnificative din reevaluare înregistrate în semestrul I 2019.

Cheltuielile operaţionale au scăzut uşor în prima jumătate a anului 2020 în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, atingând 800 de milioane de lei. Costurile reglementare (cu Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi Fondul de Rezoluţie) au avut o contribuţie favorabila, scăzând cu 40%, la 43 milioane lei, de la 72 de milioane de lei în 2019.

Cheltuielile cu personalul au crescut doar moderat (+2,2% faţă de anul precedent), în principal datorită ajustărilor salariale din 2019, într-un context de accelerare a creşterii salariilor la nivelul întregii economii.

“Criza COVID-19 a adus costuri suplimentare, care au fost necesare atât pentru protecţia angajaţilor noştri, cât şi a clienţilor. Au fost achiziţionate materiale de protecţie şi au fost implementate măsuri de prevenţie în toate unităţile. Planul de transformare digitală a continuat, chiar a accelerat pe anumite proiecte de importanţă strategică pentru bancă. Influenţate în principal de elementele descrise mai sus (costuri sanitare şi IT&C), alte categorii de costuri au crescut cu 4,8% în H1 2020 faţă de perioada similară a anului trecut. Analizând evoluţia trimestrială şi excluzând costurile sanitare şi efectul nefavorabil generat de ajustările din anul precedent recunoscute în iunie 2019, cheltuielile operaţionale au scăzut în comparaţie cu trimestrul II 2019, reflectând acţiunile de economisire implementate deja în trimestrul II 2020”, se menţionează în raportul băncii, publicat pe site-ul BVB.

Având în vedere toate cele de mai sus, indicatorul cost/venit la nivelul Grupului BRD a crescut moderat la 52,9%, de la 50,0% în perioada similară a anului trecut. Având în vedere contextul puternic deteriorat, Grupul BRD a înregistrat o performanţă operaţională rezilientă, profitul operaţional brut atingând 713 milioane lei în primul semestru din 2020, faţă de 805 milioane lei în semestrul I 2019.

Calitatea portofoliului de credite a rămas solidă, cu o rată NPL (creditele neperformante conform definiţiei ABE) de 4,0% la finalul lunii iunie 2020 (faţă de 3,8% la finalul lunii iunie 2019) şi un nivel ridicat de acoperire a expunerilor neperformante (grad de acoperire de 74,5% la finalul lunii iunie 2020 faţă de 75,7% la finalul lunii iunie 2019). Costul net al riscului a devenit negativ, atingând 225 de milioane de lei, faţă de o eliberare de provizioane de 144 de milioane de lei în primul semestru al anului 2019, ce reflectă în principal deteriorarea perspectivei economice.

Ca urmare a celor de mai sus, profitul Grupului BRD a fost de 415 milioane lei în semestrul I 2020, faţă de 787 milioane lei în semestrul I 2019.

BRD se bazează pe fundamente bilanţiere solide. Rata de solvabilitate este la un nivel confortabil, atingând 27% la finalul lunii iunie 2020 (faţă de 20% la finalul lunii iunie 2019), cea mai mare parte a creşterii fiind explicată de integrarea în totalitate a profitului aferent anului 2019, permiţând astfel cea mai mare capacitate de susţinere a economiei în contextul actual de criză.

Potrivit băncii, ca răspuns la actuala criză, BRD şi-a adaptat rapid şi cu succes organizaţia, pentru a asigura continuitatea activităţii. Munca de acasă a fost pusă în aplicare pe scară largă, iar măsurile de prevenţie au continuat să fie aplicate în toate unităţile, siguranţa clienţilor şi a angajaţilor fiind prioritară.

“BRD s-a dovedit din nou un partener de încredere şi a stat alături de clienţii săi în aceste momente dificile, oferind flexibilitate în rambursarea creditelor pentru mai mult de 44.000 de clienţi (atât în baza moratoriului BRD, cât şi a celui legislativ). Pentru a răspunde rapid la solicitările clienţilor, capacităţile contact center-ului au fost sporite şi a fost creată o pagina web dedicată. Utilizarea canalelor digitale a fost încurajată prin oferirea accesului gratuit şi tranzacţii fără comision pe platformele MyBRD de mobil şi internet banking, în perioada 15 martie – 15 iunie. Interacţiunea cu companiile a fost şi mai digitalizată (semnătura electronică, aplicaţii front-end pe internet) ca răspuns la contextul actual COVID-19. Au fost organizate conferinţe online #Restartăm împreună, prin intermediul cărora le-am împărtăşit clienţilor BRD din experienţa noastră, oferindu-le totodată mai mult confort în luarea deciziilor, în mediul de afaceri curent, cu mari provocări”, se mai spune în document.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Raed Arafat avertizează: și în mașina personală trebuie să purtăm masca

Avatar

Publicat

in

De

Șeful DSU, Raed Arafat, arată că purtarea măștii este obligatorie, inclusiv în mașina personală. El a dat ca exemplu momentul în care luăm în mașină un vecin sau un prieten și a explicat că atunci este obligatorie purtarea măștii de protecție.

Citește și: Bătălia de la Capitală: cum se joacă meciurile în fiecare sector. Alianța de dreapta riscă un eșec de proporții/ ANALIZĂ

Publicitate

„Dacă iei vecinul cu tine sau dacă iei pe cineva cu care nu stai de regulă în același loc, în apartament, în casă, în mașină trebuie purtată mască. Asta întotdeauna să fie înțeles, și în mașină trebuie purtată masca, dacă persoanele din mașină nu sunt întotdeauna împreună și chiar lăsate geamurile un pic deschise pentru aerisire, este un lucru care este bine să se obișnuiască cu el lumea, dacă în mașină sunt pasageri care nu stau împreună de regulă”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Și în cazul călătoriei cu taxi,este valabilă aceeași măsură,  a adăugat șeful DSU. Potrivit acestuia, folosirea autoturismului personal este de preferat.

„Faptul că oamenii au ieșit cu mașinile personale este un lucru bun, pentru că nu aglomerează transportul public în comun, în același timp, normal că asta înregunează circulația, dar de fiecare dată pentru fiecare chestie există un avantaj și un dezavantaj.”, a mai spus Arafat.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend