Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

KLANAR IMOBILIARE INFORMEAZĂ: Cum se vor putea vinde, din septembrie, locuințele unde există datorii

Publicat

in

Față de actuala reglementare, viitoarea legislație a asociațiilor de proprietari va cuprinde mai multe aspecte legate de condițiile vânzării apartamentelor de către proprietari, din perspectiva datoriilor pe care le au la asociație sau la utilități. Noua lege se va aplica de la finalul lunii septembrie. Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor va înlocui actuala reglementare a asociațiilor, adică Legea nr. 230/2007, începând din 28 septembrie.
În primul rând, proprietarii vor trebui să facă și dovada plății la zi a utilităților publice, atunci când înstrăinează apartamentele, nu doar dovada achitării cotelor de contribuție la cheltuielile asociației, cum prevede actuala lege. “Proprietarii din condominii care îşi înstrăinează locuinţele sau spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă sunt obligaţi ca la întocmirea actelor de înstrăinare să facă dovada plăţii la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi a utilităţilor publice”, scrie în conținutul noii legi. La notar, vânzătorul va trebui să aducă o adeverință din partea asociației, care dovedește că acele cote sunt plătite la zi, dar va putea aduce și o adeverință care să arate restanțele la data respectivă. Noua reglementare va detalia cum anume va trebui să arate această adeverință. Mai exact:

  1. va avea număr de înregistrare din evidenţele asociaţiei, data eliberării şi termenul de valabilitate de 30 zile calendaristice;
  2. va trebui prezentată notarului în original, cu semnătura olografă a administratorului asociaţiei de proprietari şi a preşedintelui, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari;
  3. excepțional, semnătura oricăruia dintre aceştia va fi suficientă, dacă în cuprinsul adeverinţei se va menţiona motivul lipsei celei de-a doua semnături.

“În situaţia în care condominiul nu are constituită asociaţie de proprietari, sau deşi constituită, aceasta nu are preşedinte şi administrator în funcţie, sau plata cotelor de contribuţie la cheltuielile comune ale asociaţiei de proprietari sau/şi pentru utilităţile publice se face printr-o altă modalitate agreată de proprietarii condominiului, înstrăinătorul va da o declaraţie pe proprie răspundere cu privire la acest aspect, declaraţie care va fi menţionată în cuprinsul actului notarial de înstrăinare şi va prezenta notarului public copia ultimei facturi împreună cu dovada achitării utilităţilor publice şi/sau a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi/sau cuantumul debitelor acestora de la acea dată. Factura prezentată nu poate fi pentru o perioadă anterioară mai mare de 2 luni”, se prevede în noua lege cu privire la celelalte situații.

Cum va autentifica notarul actele de vânzare

În viitoarea reglementare se prevede că notarul va accepta să autentifice actele de vânzare fie în condițiile de mai sus, adică primind adeverința doveditoare a plăților la zi sau a restanțelor ori declarația pe propria răspundere, fie dacă dobânditorul acceptă expres că va prelua în întregime toate restanțele proprietarului către asociația și toate datoriile către toți furnizorii de utilități publice. Nu de puține ori, dobânditorii apartamentelor cu datorii află destul de târziu de sumele respective sau află că acestea sunt mult mai mari decât li se spusese inițial. Aceste noi prevederi ar trebui să reducă situațiile de acest fel, odată ce intră în vigoare. Notă: În lege scrie că aceste lucruri vor fi valabile și în cazul în care se pronunță o hotărâre judecătorească ce ține loc de act de înstrăinare.
Față de actuala reglementare, unde e prevăzută sancțiunea nulității absolute, noua reglementare sancționează nerespectarea condițiilor de mai sus cu nulitatea relativă.
“La încheierea actului autentic sau, după caz, la pronunţarea hotărârii judecătoreşti ori a încheierii actului de adjudecare, notarul public sau, după caz, instanţa de judecată ori executorul judecătoresc vor menţiona în act că noului proprietar îi revine obligaţia să prezinte preşedintelui asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile lucrătoare de la efectuarea transferului dreptului de proprietate, informaţiile necesare, conform actelor de proprietate, în vederea calculului cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari pentru respectiva locuinţă sau pentru spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă si datele de contact ale proprietarului”, se mai prevede în viitoarea lege.
Proprietarul va fi obligat să-i dea cumpărătorului orice documente pe care le are acesta și care ar putea avea consecințe asupra drepturilor și obligațiilor privitoare la proprietatea care e înstrăinată, inclusiv certificatul de performanță energetică, scrie în actul normativ. Iar îndeplinirea acestei obligații va trebui să fie trecută expres în contractul dintre părți.
Notă: Dacă tot suntem aici, ar trebui să menționăm că noua lege îi va obliga pe administratorii de bloc să noteze la cartea funciară datoriilor mai vechi de trei luni și care depășesc valoarea salariului de bază minim brut (care acum e în valoare de 1.900 de lei).

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Președintele Klaus Iohannis rămâne neutru pentru șefia PNL! Ludovic Orban: ‘Nu se implică în competiția internă, așa cum nu s-a implicat în competiția internă nici în 2017. Știe foarte bine faptul că toată conducerea va fi aleasă de membrii PNL’

Publicat

in

De

 Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că Preşedintele Klaus Iohannis nu se implică în campania din interiorul PNL, aşa cum nu s-a implicat nici în 2017.

Potrivit lui Orban, indiferent ce conducere va fi aleasă, PNL rămâne într-un parteneriat „serios, responsabil, realizat pentru binele României” cu preşedintele României.

„PNL, în ansamblul său, are un parteneriat cu preşedintele României şi e normal să fie aşa, pentru că preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost ales în 2014, la primul mandat, din postura de preşedinte al PNL. Şi la al doilea mandat, PNL a susţinut candidatura preşedintelui Klaus Iohannis. Există un parteneriat între preşedintele României şi PNL.

Preşedintele României nu se implică în competiţia internă, aşa cum nu s-a implicat în competiţia internă nici în 2017. (…) Sigur că şi data trecută, în 2017, la fel s-a speculat, că un candidat este sprijinit de preşedintele României. S-a văzut că nu a fost aşa. Şi acum, evident, sunt unii care fac campanie încercând să spună că preşedintele României susţine un candidat. Eu am convingerea că preşedintele României susţine PNL, fiindcă ştie foarte bine faptul că toată conducerea va fi aleasă de membrii PNL”, a susţinut Ludovic Orban.

El a respins afirmaţiile potrivit cărora în interiorul PNL ar exista două tabere, dintre care una formată în jurul foştilor membri ai Partidului Democrat Liberal (PDL).

„Din punctul meu de vedere, nu există o asemenea separare în PNL. Ca preşedinte al PNL, am militat pentru unitatea partidului, am militat pentru eliminarea a unor eventuale discriminări sau discrepanţe, pentru că cineva a fost în fostul PNL sau în fostul PDL. Din punctul meu de vedere, toţi colegii mei, indiferent din ce formaţiune provin, din cele două formaţiuni care au fuzionat, au beneficiat de deschidere, de dialog, de cooperare şi eu i-am tratat în mod egal, în funcţie, evident, de rezultat, de efortul depus şi de măsura în care acţiunea lor a fost utilă şi benefică PNL”, a adăugat Orban, informează agerpres.ro

Citește și:

Ludovic Orban: ‘Eu nu număr filiale. Felul meu de a face campanie este să fac campanie la fiecare delegat, să prezint viziunea mea, proiectul, obiectivele și să obțin vot cu vot’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Marcel Ciolacu: ‘S-a ajuns ca să fim iarăși rușinea Europei. O să continui să critic acest PNRR’

Publicat

in

De

Marcel Ciolacu a afirmat că, în Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), România a plecat la Bruxelles cu o solicitare de şapte miliarde pentru agricultură, iar miniştrii Cristian Ghinea şi Adrian Oros s-au întors cu zero euro pentru acest domeniu.

Liderul PSD a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Craiova, că va continua să critice PNRR.

„Europa ne creează aceste oportunităţi, dar dacă noi trimitem documente pe care nu le citim, documente făcute de către companii private ca pe urmă să acceseze aceste fonduri sau aberaţii cum sunt 133.000 de euro pentru formarea unui singur om, de parcă l-am trimite pe Marte şi de asta se justifică această sumă imensă. Sunt ferm convins că altfel ar fi arătat acest PNRR. Deoarece nu au vrut un dialog cu autorităţile locale s-a ajuns ca să fim iarăşi ruşinea Europei.

O să continui să critic acest PNRR. Chiar vorbeam cu domnul senator Preoteasa cât de mult ar fi însemnat pentru Dolj să fi prins acele sume pentru irigaţii, cum am prins Polonia, Ungaria, Bulgaria. Am plecat la negocieri la Bruxelles cu Comisia cu o solicitare de şapte miliarde, au ajuns domnul Ghinea şi cu domnul Oros la 3,8 miliarde şi s-au întors cu zero euro pentru agricultura românescă”, a spus Ciolacu, conform cu news.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend