Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

KLANAR IMOBILIARE INFORMEAZĂ: Cum se vor putea vinde, din septembrie, locuințele unde există datorii

Avatar

Publicat

in

Față de actuala reglementare, viitoarea legislație a asociațiilor de proprietari va cuprinde mai multe aspecte legate de condițiile vânzării apartamentelor de către proprietari, din perspectiva datoriilor pe care le au la asociație sau la utilități. Noua lege se va aplica de la finalul lunii septembrie. Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor va înlocui actuala reglementare a asociațiilor, adică Legea nr. 230/2007, începând din 28 septembrie.
În primul rând, proprietarii vor trebui să facă și dovada plății la zi a utilităților publice, atunci când înstrăinează apartamentele, nu doar dovada achitării cotelor de contribuție la cheltuielile asociației, cum prevede actuala lege. “Proprietarii din condominii care îşi înstrăinează locuinţele sau spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă sunt obligaţi ca la întocmirea actelor de înstrăinare să facă dovada plăţii la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi a utilităţilor publice”, scrie în conținutul noii legi. La notar, vânzătorul va trebui să aducă o adeverință din partea asociației, care dovedește că acele cote sunt plătite la zi, dar va putea aduce și o adeverință care să arate restanțele la data respectivă. Noua reglementare va detalia cum anume va trebui să arate această adeverință. Mai exact:

  1. va avea număr de înregistrare din evidenţele asociaţiei, data eliberării şi termenul de valabilitate de 30 zile calendaristice;
  2. va trebui prezentată notarului în original, cu semnătura olografă a administratorului asociaţiei de proprietari şi a preşedintelui, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari;
  3. excepțional, semnătura oricăruia dintre aceştia va fi suficientă, dacă în cuprinsul adeverinţei se va menţiona motivul lipsei celei de-a doua semnături.

“În situaţia în care condominiul nu are constituită asociaţie de proprietari, sau deşi constituită, aceasta nu are preşedinte şi administrator în funcţie, sau plata cotelor de contribuţie la cheltuielile comune ale asociaţiei de proprietari sau/şi pentru utilităţile publice se face printr-o altă modalitate agreată de proprietarii condominiului, înstrăinătorul va da o declaraţie pe proprie răspundere cu privire la acest aspect, declaraţie care va fi menţionată în cuprinsul actului notarial de înstrăinare şi va prezenta notarului public copia ultimei facturi împreună cu dovada achitării utilităţilor publice şi/sau a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi/sau cuantumul debitelor acestora de la acea dată. Factura prezentată nu poate fi pentru o perioadă anterioară mai mare de 2 luni”, se prevede în noua lege cu privire la celelalte situații.

Publicitate

Cum va autentifica notarul actele de vânzare

În viitoarea reglementare se prevede că notarul va accepta să autentifice actele de vânzare fie în condițiile de mai sus, adică primind adeverința doveditoare a plăților la zi sau a restanțelor ori declarația pe propria răspundere, fie dacă dobânditorul acceptă expres că va prelua în întregime toate restanțele proprietarului către asociația și toate datoriile către toți furnizorii de utilități publice. Nu de puține ori, dobânditorii apartamentelor cu datorii află destul de târziu de sumele respective sau află că acestea sunt mult mai mari decât li se spusese inițial. Aceste noi prevederi ar trebui să reducă situațiile de acest fel, odată ce intră în vigoare. Notă: În lege scrie că aceste lucruri vor fi valabile și în cazul în care se pronunță o hotărâre judecătorească ce ține loc de act de înstrăinare.
Față de actuala reglementare, unde e prevăzută sancțiunea nulității absolute, noua reglementare sancționează nerespectarea condițiilor de mai sus cu nulitatea relativă.
“La încheierea actului autentic sau, după caz, la pronunţarea hotărârii judecătoreşti ori a încheierii actului de adjudecare, notarul public sau, după caz, instanţa de judecată ori executorul judecătoresc vor menţiona în act că noului proprietar îi revine obligaţia să prezinte preşedintelui asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile lucrătoare de la efectuarea transferului dreptului de proprietate, informaţiile necesare, conform actelor de proprietate, în vederea calculului cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari pentru respectiva locuinţă sau pentru spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă si datele de contact ale proprietarului”, se mai prevede în viitoarea lege.
Proprietarul va fi obligat să-i dea cumpărătorului orice documente pe care le are acesta și care ar putea avea consecințe asupra drepturilor și obligațiilor privitoare la proprietatea care e înstrăinată, inclusiv certificatul de performanță energetică, scrie în actul normativ. Iar îndeplinirea acestei obligații va trebui să fie trecută expres în contractul dintre părți.
Notă: Dacă tot suntem aici, ar trebui să menționăm că noua lege îi va obliga pe administratorii de bloc să noteze la cartea funciară datoriilor mai vechi de trei luni și care depășesc valoarea salariului de bază minim brut (care acum e în valoare de 1.900 de lei).

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Ambasadorul SUA în România, critici dure la adresa lui Marcel Ciolacu

Avatar

Publicat

in

De

Ambasadorul Statelor Unite în România l-a acuzat pe liderul PSD Marcel Ciolacu deoarece nu vrea să ia măsuri îParlament pentru combaterea traficului de persoane. 

„La 26 iunie, am vorbit despre raportul privind traficul de persoane pe anul 2019 publicat de Statele Unite. Raportul arată că problema traficului de persoane în România a fost provocată de derapajele privind statul de drept în timpul guvernului precedent. Am cerut Parlamentului să acționeze și să adreseze această problemă. Este foarte dezamăgitor că liderul PSD Ciolacu a răspuns spunând că legile românești curente privind traficul de persoane și statul de drept sunt suficiente. Nu sunt! Cer din nou Parlamentului României, așa cum am făcut-o și pe 26 iunie, să aprobe legile dure necesare pentru eliminarea traficului de persoane și crimei organizate. Eforturile din prezent ale Guvernului Orban pentru întărirea statului de drept, pentru oprirea traficului de persoane și oprirea crimei organizate sunt remarcabile”, a declarat Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, conform Digi24.ro.

Citește și:

E haos în spitale! A revenit criza de echipamente medicale. Mărturia unui medic: ‘Din bandaje, cârpe ne facem echipament!’

Publicitate

EXCLUSIV Cu ce se ocupă Richard Rinu, arestat pentru uciderea lui Emi Pian – Afaceri cu Ciprian Pian

EXCLUSIV Am deslușit misterul! Cine sunt Ciprian Napi și Richard Rinu, ultimul fiind arestat pentru uciderea lui Emi Pian

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Alina Gorghiu: ‘Cei care, repet, au venit la PNL din alte partide, foarte puțini. Ideea de traseism eu am condamnat-o’

Avatar

Publicat

in

De

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat  că ”sunt foarte puţini” primarii care au fost în PNL şi au fost preluaţi în calitate de candidați de PNL. 

Alina Gorghiu a vorbit, la RFI, despre racolările de primari PSD, făcute de PNL.

Publicitate

”Ideea de traseism eu am condamnat-o de foarte mult timp, nu e o noutate, ştiţi că şi în 2016, am avut înainte de alegerile locale aceste criterii de integritate, sunt şi acum. Înţeleg însă că s-au făcut anumite mutări de primari. Pentru rigoare, sunt foarte puţini acei primari care au fost preluaţi ca şi candidaţi de PNL, în general, aceia care au fost voci critice la adresa PSD în comunităţile lor şi care s-au disociat de gesturile PSD din timpul mandatului lor, dar rămâne ca acolo unde sunt cazuri care într-adevăr nu au ce să caute sau nu au nicio legătură cu PNL, să dea explicaţiile cei care le-au gestionat, respectiv preşedinţii organizaţiilor judeţene”, a afirmat senatorul PNL.

Referitor la faptul că PNL face exact ce a făcut PSD, adică racolări politice, Gorghiu a replicat: ”Acuzaţia aceasta am constatat-o, s-a făcut. Cei care, repet, au venit la PNL din alte partide, foarte puţini de altfel (…) sunt cei care s-au disociat de PSD de-a lungul vremii, în mandatele lor şi în opinia mea, pentru fiecare există o explicaţie, pe care preşedintele de filială va fi obligat să o dea. Dacă vor fi cazuri care contravin principiilor PNL, sigur, vom face o analiză şi nu au ce să caute în Partidul Naţional Liberal”.​​

Citește și:

E haos în spitale! A revenit criza de echipamente medicale. Mărturia unui medic: ‘Din bandaje, cârpe ne facem echipament!’

EXCLUSIV Cu ce se ocupă Richard Rinu, arestat pentru uciderea lui Emi Pian – Afaceri cu Ciprian Pian

EXCLUSIV Am deslușit misterul! Cine sunt Ciprian Napi și Richard Rinu, ultimul fiind arestat pentru uciderea lui Emi Pian

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend