Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Kaspersky a descoperit peste 5,8 milioane de atacuri de malware deghizate ca jocuri doar în ultimul an: cele mai populare jocuri folosite de hackeri

Publicat

in

Peste 5,8 milioane de atacuri de malware și programe software nedorite, deghizate ca jocuri populare pe PC, au fost detectate de soluțiile Kaspersky din al treilea trimestru al anului 2020 până în al doilea trimestru din 2021, relatează Mediafax.

Acest volum crescut poate fi legat de evoluția rapidă a gaming-ului în timpul pandemiei. Datele provin din cel mai recent raport referitor la amenințările cibernetice, realizat de Kaspersky, în care cercetătorii au evaluat schimbările survenite la nivelul amenințărilor legate de jocuri, în timpul pandemiei.

Industria de gaming a cunoscut o creștere fără precedent în ultimele 18 luni, parțial, datorită faptului că utilizatorii au fost nevoiți să găsească mijloace alternative de divertisment în timp ce rămâneau acasă. Chiar dacă lumea a devenit mai sigură anul acesta, cererea pentru jocuri persistă, și se preconizează că industria va crește și mai mult, atingând un potențial maxim de 175,5 miliarde dolari până la sfârșitul anului 2021.

Pentru a obține o imagine clară asupra tendințelor, Kaspersky a analizat atacurile cu programe malware și software nedorite, deghizate în cele mai populare 24 de jocuri pe PC și în primele 10 jocuri pentru dispozitivele mobile din 2021. Rezultatele au arătat că amenințările cibernetice legate de jocurile pe PC au crescut încă din perioada de lockdown în T2 2020, atingând 2,48 milioane de detecții în întreaga lume – o creștere de 66% comparativ cu T1 2020 când au fost detectate doar 1,48 milioane de atacuri. Interesant este că numărul atacurilor și al utilizatorilor afectați a scăzut brusc în T2 2021 – la doar 636.904 atacuri.

Jocurile mobile au arătat o tendință ușor diferită, numărul utilizatorilor afectați crescând cu 185% la începutul pandemiei, de la 1138 utilizatori în februarie 2020 la 3253 utilizatori în martie 2020. În plus, numărul de utilizatori care încearcă să se relaxeze jucându-se pe telefoanele mobile nu a scăzut semnificativ după cele două valuri ale pandemiei, arătând în medie doar o scădere de 10% a utilizatorilor atacați, pe lună, în trimestrul al II-lea din 2020 față de trimestrul al II-lea din 2021. Acest lucru a demonstrat că amenințările mobile au rămas atractive pentru infractorii cibernetici, chiar și atunci când restricțiile de circulație au fost ridicate în întreaga lume.

Dacă vorbim despre jocurile populare, Minecraft a fost în fruntea clasamentelor atât pentru PC, cât și pentru jocuri mobile, fiind jocul cel mai des folosit pentru a masca distribuția de software nedorit și malware. O astfel de popularitate copleșitoare a Minecraft poate fi explicată prin faptul că există mai multe versiuni și o multitudine de moduri – modificări suplimentare care pot fi instalate pe parcursul jocului pentru a-l diversifica și a crea o nouă experiență de joc. De obicei, modurile sunt create de utilizatori și sunt neoficiale, oferind un camuflaj perfect pentru malware sau software nedorit. Din iulie 2020 până în iunie 2021, au fost distribuite 36.336 de fișiere deghizate în Minecraft. Acestea au afectat 184.887 de utilizatori de PC și au dus la 3.010.891 de tentative de infecții, ceea ce reprezintă aproape jumătate din fișierele și atacurile detectate în această perioadă.

Minecraft este urmat în clasamentul jocurilor PC utilizate cel mai adesea drept camuflaj pentru distribuirea malware-ului și a software-ului nedorit la nivel global, T3 2020 – T2 2021 de The Sims, PUBG, Fortnite, Grand Theft Auto V.

În timp ce majoritatea fișierelor distribuite sub masca jocurilor erau downloaders – programe capabile să descarce alte programe pe dispozitive infectate – și adware, ocazional, atât utilizatorii de PC, cât și utilizatorii de telefonie mobilă s-au confruntat cu amenințări mult mai grave, inclusiv Trojan-Stealers concepuți pentru a fura date despre criptomonede. și alte date valoroase, troieni bancari și chiar backdoors.

„Am asistat la un efect clar al pandemiei asupra numărului de amenințări legate de jocuri. Pe măsură ce mai mulți oameni au ales să-și petreacă timpul cu anumite jocuri, tot mai mulți utilizatori s-au confruntat cu amenințări deghizate în jocuri. Două moduri populare de distribuire a amenințărilor au fost paginile de phishing și site-urile warez. Pe de o parte au apărut o multitudine de pagini de phishing care au vizat utilizatorii diferitelor platforme de jocuri, multe dintre ele fiind foarte greu de deosebit pentru utilizatorii obișnuiți. Pe de altă parte, au fost site-urile warez – astfel, am urmărit o campanie bine coordonată, care a distribuit un dropper periculos prin astfel de site-uri, afectând utilizatorii din 45 de țări”, comentează Anton V. Ivanov, cercetător de securitate la Kaspersky. „Odată cu dezvoltarea de goodies și de monede în jocuri, industria de gaming devine tot mai profitabilă și mai atrăgătoare pentru infractorii cibernetici. Dar cele mai mari riscuri asociate cu amenințările legate de gaming sunt legate de pierderea datelor de cont – fie că e vorba despre detalii de conectare la un cont de gaming fie, și mai rău, aplicații bancare sau criptomonede.”

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Publicat

in

De

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha… și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe, dar în fiecare seară îi aud pomeniți în debriefing-ul pe care mi-l face fiică-mea, după ce o iau de la grădiniță. Vă garantez că, la copiii de cinci anișori, luptele pentru putere din interiorul grupului sunt foarte asemănătoare cu cele din Game of Thrones. Orice armă psihologică este bună, orice lovitură este permisă, orice alianță este utilă, orice trădare este posibilă. Simțind că în ultima vreme pierde puncte (se apropie Moș Nicolae!), Neyla a deschis un alt front de atac: „Dumnezeul vostru e mai prost decât al nostru!”. Copiii au adus argumentul cadourilor de Sărbători (aici în Belgia Saint Nicholas e mai important decât Moș Crăciun, nu știu de ce) și au „încuiat-o” pe moment, dar Neyla a revenit a doua zi, cu forțe proaspete: „Și ce dacă, tot e mai prost! Așa mi-a zis Tati”. Copiii au tăcut, n-au mai răspuns nimic, pentru că Tăticii sunt entități foarte respectate atunci când ai cinci ani, dar eu m-am pomenit în fața unei probleme grave: „Auzi”, m-a întrebat fiică-mea, „e așa cum spune Neyla?”.

Ce era să zic? Pactul nostru e să nu ne mințim unul pe altul. I-am spus că voi studia chestiunea și voi veni cu un răspuns. A fost mulțumită, pentru moment, așa că a trecut la un subiect mult mai interesant, și anume iubirea ei pentru Suleymen.

De întrebat, nu am pe cine să întreb: eu nu vorbesc franceza, iar Tăticii nu vorbesc engleza. Ceilalți părinți români sunt la fel de tămâie ca mine, că nimeni nu ne-a învățat teologie și cu atât mai puțin teologie islamică. Iar de grupurile de pe internet mi-e frică ca de dracul, pentru că sunt pline de vânători de eretici, adică de incorecți politic; așa că studiez singur, din cărți. O să-i dau eu de capăt, că vorba ceea, orice lucru are-un capăt, doar cârnatul are două. Și, dacă tot sunt băgat în treaba asta, mi-am zis să scriu și-un articol, cât mai pot. Cât mă mai pot exprima necezurat, asta vreau să zic: am pus în titlu trei erezii, să văd ce iese.

„Neamț”. Cuvânt incorect politic: vine din slavonă și înseamnă aproximativ „mut”, dar mai degrabă „barbar” în sens grecesc, adică „cel care nu poate emite decât sunete primitive, care nu poate vorbi pe limba oamenilor” (așa le sunau slavilor limbile germanice, ca niște lătrături de câini). Să-i spui cuiva „neamț” este evident jignitor, dar mie pot să-mi spun așa: eu sunt cel care nu vorbește aici limba oamenilor, adică franceza. Mârâi și eu pe engleză… ce altceva să fac?

„Țigan”. Cuvânt incorect politic: indiferent din ce limbă vine (unii zic că tot din slavonă, alții propun o origine grecească), este considerat un etnonim profund ofensator, dintr-o mulțime de motive pe care nu trebuie să le desfășor aici, doar mă adresez unui public românofon. Dar mie pot să-mi spun „țigan”, dacă am chef, și nu ofensez pe nimeni: am un job aici, în țara asta? N-am. Mă ocup de gospodărie, aș putea chiar să mă descriu ca „țigan vătraș”. Tot peiorativ și ăsta!

„citește Coranul”. Exprimare incorectă politic, ceea ce habar n-aveam până de curând. Ulema susțin că nicio traducere a Coranului nu este Coranul. Deci, numai un arabofon, chiar nemusulman fiind, are dreptul să folosească expresia „Eu citesc Coranul”, pe când restul oamenilor trebuie să zică „Eu citesc o traducere a Coranului în limba X”. Altfel e de rău, zic acești ulema (acesta este un plural, aproximativ „învățații”, ceea ce la noi ar fi „teologii”. Cică nici asta nu e corect politic, să zici că ulema sunt teologi, dar nu am înțeles încă motivele acestei interdicții).

Vreau să spun că timpul nu e în favoarea noastră. Timpul istoric. Civilizația europeană se află în defensivă. Un miliard de oameni disperați, dar bine înarmați ideologic, se uită spre Casa noastră (Europa) cum se uita Fetița la flăcăruile Chibritelor. Nu trebuie să fii un geniu ca să te prinzi că actuala situație n-o să țină prea mult (eu totuși sper să mai țină o vreme, că doar nu-s nebun). Am sub nas și precedentul istoric: din 1922 până în 1939, Europa cea bogată și mioapă a fost vecină cu vreo 150 de milioane de oameni disperați, bine înarmați ideologic… dar și militar. Nici nu i-a băgat în seamă. S-a ținut de fleacuri, de râci prostești, de dihonii vechi, de vrajbe infantile – și-a urmat ce-a urmat (e adevărat că numai jumătate de Casă a avut parte de „musafiri”). Nu că spun ceva nou. Nici n-am ce.Citeste continuarea pe Contributors.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Cupa Davis: Novak Djokovic, decisiv – Serbia, în semifinale

Publicat

in

De

​Serbia s-a calificat în semifinalele Cupei Davis după ce a trecut, scor 2-1, de Kazahstan. Novak Djokovic a fost decisiv pentru țara sa, liderul ATP jucând atât la simplu, cât și la dublu.

Miomir Kecmanovic, locul 69 ATP, a ratat patru mingi de meci în partida jucată contra lui Mikhail Kukushkin, locul 182 ATP. A fost 6-7(5), 6-4, 6-7(11) pentru Kukushkin, la capătul unui meci care a durat trei ore și 18 minute.

Novak Djokovic a egalat situația pe tabelă după 6-3, 6-4 cu Alexander Bublik, locul 36 ATP.

Meciul de dublu a stabilit învingătoarea, iar perechea Novak Djokovici/Nikola Cacic a trecut de echipa Andrei Golubev/Aleksandr Nedoviesov, scor 6-2, 2-6, 6-3.

În semifinale, Serbia se va duela cu Croația. Meciul va avea loc în cursul zilei de vineri.

În ultimul meci din sferturi, Rusia va întâlni Suedia. Formația câștigătoare se va duela cu Germania în semifinale.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend