Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Justiția pe surse – Dacă nu ar fi, nu s-ar povesti: Săptămâna bombelor cu ceas

Avatar

Publicat

in

Un început de august caniculat, împărțit între caniculă și pandemie, nu părea să anunțe mare mișcări în justiție. Socoteala aceasta aparent logică nu s-a potrivit însă cu evenimentele propriu-zise – unele publice, dar mai puțin observate, unele discutate doar în sistem. STIRIPESURSE.RO prezintă al treilea episod săptămânal al rubricii de informații pe surse din justiție. Desigur, o rubrică deloc exhaustivă, așa cum ne dăm seama a doua zi, când suntem trași de mânecă de cititori sau când ne dăm seama că am uitat informații importante, dar pentru așa ceva există și un „săptămâna viitoare”.

1. Dosarul 10 august. După ce asociația procurorului Pîrlog a susținut că nu Curtea de Apel e competentă să judece redeschiderea urmării penale (ceea ce echivalează cu scoaterea din anchetă a lui Carmen Dan), judecătoarea Ruxandra Grecu a făcut cerere de abținere, invocând legături cu același Pîrlog. Cererea i-a fost însă respinsă – încă o bombă cu ceas, cine mai știe a câta, la temelia unui dosar care tinde să devină „istoric” (în sensul dosarelor „Revoluției” și „Mineriadei”).

Publicitate

2. După ce a preluat la Parchetul General dosare de zădărnicire a combaterii bolilor și a reușit doar glorioase clasări, procurorul general Gabriela Scutea ar fi vrut să preia la PÎCCJ, de la Parchetul Tribunalului București, și dosarul cu uciderea interlopului Emi Pian. Au existat discuții, șefii de la PTB s-ar fi opus, iar dosarul a rămas, cel puțin deocamdată, la Parchetul Capitalei.

3. Rămânem la PÎCCJ, unde se simte din ce în ce mai mult un vânt de război. Sursele noastre jură că s-a rupt lanțul de iubire între Scutea și prim-adjunctul Licu. Deocamdată, cei doi sunt la faza de atacuri prin proxy în presă.

4. Din Ministerul Justiției se aude că ministrul Cătălin Predoiu era zilele trecute supărat foc. Nu pentru că lupta cu clanurile de interlopi bate pasul pe loc, ci pentru că a ajuns atât de repede să deconteze politic gafele făcute de Scutea și Hosu, șefele PÎCCJ și DIICOT, deși „nu el le-a ales”. Cine le-a ales… să ne prefacem că e un mister.

5. Ce a aruncat Kovesi, a luat Bologa de bun. Radu Budeanu, patronul Cancan, a fost recent în atenția publicului cu un acord de recunoaștere. Omul ar fi fost foarte priceput la cărat genți, motiv pentru care a căzut la pace cu procurorii pentru 2 ani cu suspendare. Aceasta a avut semnată cu procurorul Iorga Moraru, anii trecuți, o înțelege pe o pedeapsă mai mare, însă deal-ul a fost respins de Kovesi. Bologa a acceptat înțelegerea mai puțin avantajoasă și o consideră o mare victorie. Poate că deal-ul actual o fi conținând și alte elemente, ascunse de ochii publicului.

6. Judecătorul Cristi Danileț crede că se ascunde la chinezi de eventuale sancțiuni din partea CSM (după ce a fost deja sacționat disciplinar). Mai exact, zilele acestea Danileț poate fi găsit pe aplicația TikTok, mult blamată de Trump, unde se dă în spectacol în fel și chip, dar își și preconstituie probe, spunând că e în viața privată. Ce uită Danileț e că judecătorul e judecător și în piscină, ca să zicem așa.

7. Mașina de propagandă pro-Kovesi mai are încă două-trei propte în Europa. Una dintre ele este Jennifer Rankin, apropiată a Monicăi Macovei și mare fană George Soros, care semnează în The Guardian. Cu un istoric bogat în osanale (ne)jurnalistice, jurnalista a recidivat zilele trecute cu un interviu al „zeiței anticorupției”. A ieșit ceva atât de jenant încât și fanii din țară au strigat offsite.

8. DNA a anunțat, în raportul pe luna iulie, că a trimis în judecată un cercetător de la Academia Română, pentru fraudă cu fonduri europene. Aparent un fapt banal, dosarul ar putea arunca în aer Consiliul Superior al Magistraturii. Între faptele descrise de procurorii DNA și faptele judecătoarei CSM Andrea Chiș, descrise într-un raport de audit, există asemănărări izbitoare, după cum se poate vedea mai jos.

content-image

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Dan Tudorache: Greșeala noastră a fost că nu am bătut cu pumnul în masă pentru alianță cu Pro România și ALDE

Avatar

Publicat

in

De

Dan Tudorache, candidatul PSD pentru un nou mandat la primăria Sectorului 1 din Capitală, a declarat luni la Digi24, despre primăriile pierdute de social-democrați în București, că greșeala a fost candidatura pe propriile picioare.

„Greaseala noastra a fost ca nu am batut cu pumnul in masa sa mergem pe o alianta cu Pro Romania si cu alte partide pe partea stanga. Am mers singuri. Daca noi am fi mers cu Pro Romania si cu ALDE cu siguranta altul a fost rezultatul. PNL au mers in alianta cu USR si au avut castig de cauza”, a declarat Dan Tudorache.

Publicitate

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

ANOFM: Rata şomajului a fost în august de 3,30%, în creștere ușoară față de iulie

Avatar

Publicat

in

De

La sfârşitul lunii august, rata şomajului înregistrată la nivel naţional a fost de 3,30%, mai mare cu 0,03% decât cea din luna anterioară şi cu 0,26% mai mare decât cea din luna august a anului 2019.

Numărul total de şomeri a fost de 286.662 de persoane. Practic, a crescut cu 2.723 de persoane faţă de cel de la finele lunii anterioare.

Publicitate

Din totalul şomerilor înregistraţi, 94.924 au fost şomeri indemnizaţi şi 191.738 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 8.294 de persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 5.571 persoane faţă de luna precedentă.

Pe medii de rezidenţă, numărul şomerilor la finele lunii august se prezintă astfel: 101.937 şomeri provin din mediul urban şi 184.725 de şomeri provin din mediul rural.

Cei mai mulţi şomeri au între 40 – 49 de ani (76.147), urmaţi de cei din grupa de vârstă 50 – 55 de ani (54.423), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (14.461).

Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii si cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (23,45%). Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 26,98% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 6,43 %.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend