Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Jurnaliștii se adresează direct Guvernului – Care sunt solicitările cu privire la comunicarea legată de noul coronavirus

Publicat

in

Patruzeci şi cinci de jurnalişti din Constanţa au trimis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, ministrului de Interne, Marcel Vela, ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, Grupului de Comunicare Strategică şi prefectului judeţului Constanţa, George Niculescu, prin care solicită o comunicare mai eficientă în legătură cu cazurile de coronavirus. El doresc informaţii despre cazurile actualizate zilnic cu persoanele infectate, vindecate, carantinate, izolate şi decedate, defalcate pe localităţi şi desemnarea unor persoane care au voie să comunice oficial toate informaţiile legate de Covid-19, potrivit news.ro.

Patruzeci şi cinci de jurnalişti şi corespondenţi de presă centrală din Constanţa au adresat, duminică seară, o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, prefectului judeţului Constanţa, George Niculescu şi Grupului de Comunicare Strategică.

“Criza actuală ne afectează pe toţi. O societate informată la timp este una în care oamenii nu se panichează şi în care ştirile îi ajută să îşi desfăşoare activitatea corect, fără motive de îngrijorare.  Am văzut, în ultimele săptămâni, mai multe încercări de limitare a informaţiilor oferite jurnaliştilor. Acest lucru a dus la adâncirea neîncrederii şi la apariţia unor situaţii de fake-news generate de persoane rău-voitoare sau pur şi simplu neinformate.  Noi, jurnaliştii constănţeni vrem să informăm corect şi la timp populaţia din Dobrogea pentru a preveni panica şi pentru a calma spiritele deja agitate din zonă”, se arată în scrisoarea deschisă.

Jurnaliştii spun că oamenii au nevoie de informaţii corecte, furnizate la timp şi solicită autorităţilor centrale şi locale o comunicare mai eficientă.

“Constănţenii au nevoie de informaţii corecte, furnizate la timp. În ultimele săptămâni, jurnaliştii constănţeni au fost puşi în situaţia de transmite informaţii incomplete din cauza restricţiilor impuse autorităţilor locale de a comunica.  Tocmai de aceea, prin această scrisoare deschisă vă solicităm să sprijiniţi un tip de comunicare mult mai eficient”, mai precizează sursa citată.

Jurnaliştii propun desemnarea unui birou cu una sau două persoane care au voie să comunice oficial toate informaţiile legate de COVID-19, informaţii actualizate zilnic despre cazurile de persoane infectate din Dobrogea, persoanele vindecate, carantinate  izolate şi persoane decedate, defalcate pe localităţi.

Studiu îngrijorător – Noul coronavirus poate fi transmis și de persoanele vindecate

“Considerăm că toţi constănţenii au dreptul să ştie dacă în localitatea lor sunt sau nu persoane infectate cu noul Coronavirus. Nu solicităm numele şi datele acestora de indentificare, ci doar vârsta, localitatea şi profesia acestora (dacă e cazul). Informaţii corecte, complete şi actualizate la timp despre cazurile de personal medical infectat cu noul Coronavirus. Informaţii complete şi actualizate de câte ori este nevoie despre persoanele care ajung în Dobrogea pe cale aeriană, navală sau rutieră şi care trebuie să rămână în izolare sau carantină”, mai precizează scrisoarea deschisă.

Aceasta este semnată de 45 de jurnalişti şi corespondenţi de presă centrală din Constanţa.

În 21 martie, Ministerul Afacerilor Interne a interzis prefecţilor să furnizeze date referitoare la numărul de teste pentru coronavirus, la numărul celor diagnosticaţi şi la starea de sănătate a pacienţilor, orice comunicare pe această temă fiind făcută de Grupul de Comunicare Strategică.

Un alt document le solicită prefecţilor să comunice doar datele din raportarea de la ora 13:00, precum şi cartolina care sintetizează aceste date, argumentul fiind acela că astfel este evitată stigmatizarea persoanelor dintr-o anumită localitate sau judeţ.

Încă de atunci, presa locală din mai multe zone a iniţiat un protest ca urmare a acestor decizii, considerând că sunt ”menite să ascundă adevărata dimensiune a răspândirii coronavirusului de tip nou COVID-19 în România” şi constituie încălcări grave ale libertăţii de exprimare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Talibanii au revendicat un prim atac de la decretarea armistiţiului în Afganistan: Cel puţin 14 oameni au murit

Publicat

in

De

Cel puţin 14 membri ai forţelor afgane au fost ucişi vineri în estul ţării, conform guvernului, în primul atac revendicat de insurgenţii talibani de când au decretat un armistiţiu care a expirat marţi seară şi despre care nu au spus dacă este prelungit, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Noaptea trecută, mujahedinii au desfăşurat atacuri asupra unor avanposturi ale inamicului recent create (…) în provincia Paktia”, care au fost „distruse”, a scris purtătorul lor de cuvânt, Zabihullah Mudjahid, adăugând că 14 soldaţi afgani au fost ucişi şi unul a fost capturat.

„Inamicul a încercat recent să se extindă în teritoriile mujahedinilor”, a justificat el atacurile în acest text.

Într-un comunicat, Ministerul Apărării a vorbit despre 14 persoane ucise şi trei rănite în rândurile sale când „talibanii au încălcat armistiţiul în această noapte, atacând un avanpost al poliţiei de frontieră”.

Atacul a fost respins, iar insurgenţii au suferit „pierderi grele”, a transmis ministerul, în timp ce talibanii au afirmat că în rândurile lor nu s-au înregistrat decât două decese.

Potrivit guvernatorului districtului Dande Patan, unde s-a produs atacul, un „mare” număr de talibani au desfăşurat un atac asupra unui avanpost al poliţiei de frontieră şi al armatei afgane.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

După ore de lupte „intense”, 15 membri ai forţelor de securitate şi 20 de talibani au fost ucişi, a declarat Eid Mohammad Ahmadzai pentru AFP.

Este pentru prima dată când talibanii revendică un atac, la trei zile după expirarea unui armistiţiu pe care l-au decretat sâmbătă cu ocazia încheierii Ramadanului şi care a fost în mare parte respectat de duminică până marţi, când era programat să ia sfârşit.

Zilele de miercuri şi de joi au fost totuşi mai calme decât de obicei, în ciuda unor atacuri aeriene urmate de un asalt la sol al armatei afgane în provincia Zaboul (sud), care a făcut 18 morţi printre „inamici”, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei provinciale.

Paisprezece membri ai forţelor de securitate au fost apoi ucişi joi în două atacuri imputate talibanilor de către autorităţi, însă acestea nu au fost revendicate.

Cele două tabere continuă în paralel discuţiile în jurul unui schimb de prizonieri – până la 5.000 de talibani contra 1.000 de membri ai forţelor afgane – inclus în acordul dintre SUA şi talibani semnat la sfârşitul lunii februarie la Doha, dar neratificat de Kabul, care prevede retragerea trupelor străine din Afganistan în interval de 14 luni, în schimbul unor garanţii de securitate de la insurgenţi.

Autorităţile afgane au eliberat luni şi marţi o mie de prizonieri talibani, în speranţa de a ajunge la o prelungire a armistiţiului.

Joi, 80 de poliţişti şi soldaţi afgani au fost eliberaţi în nordul ţării de către insurgenţi, potrivit lui Suhail Shaheen, un alt purtător de cuvânt al lor. Cele două tabere au confirmat discuţii joi la Kabul pe acest subiect.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

AFIR: ‘Termenul de depunere a cererilor de plată pentru submăsurile pe împădurire a fost prelungit până în 10 iulie 2020’

Publicat

in

De

Cererile de sprijin sau de plată în campania 2020 pentru submăsurile privind împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite a fost prelungit până la data de 10 iulie 2020, inclusiv, însă sumele de plată la care beneficiarul ar fi avut dreptul dacă depunea cererea până la termenul iniţial, respectiv 15 iunie 2020, vor fi diminuate, a anunţat, vineri, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), potrivit Agerpres.

„Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale reaminteşte că termenul de depunere a cererilor de sprijin sau de plată în campania 2020, pentru submăsurile 8.1 Împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite (sesiunile 1, 2, 3 şi 4) şi 15.1 Plăţi pentru angajamente de silvomediu (sesiunile 1, 2 şi 3) din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), delegate către APIA, este 15 iunie 2020, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 130/ 2020. Subliniem faptul că cererile de sprijin sau de plată pot fi depuse cu întârziere sau modificate doar în anumite condiţii. Astfel, cererile de sprijin sau de plată pot fi depuse şi după data de 15 iunie, până la data de 10 iulie 2020 (inclusiv), cu o reducere a sumelor la care beneficiarul ar fi avut dreptul (pentru anul de angajament aferent lui 2020) de 1% pentru fiecare zi lucrătoare, dacă cererea de plată ar fi fost depusă până la data de 15 iunie 2020”, se arată în comunicatul agenţiei remis AGERPRES.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

De asemenea, modificările cererilor de sprijin sau de plată, fără aplicarea de penalităţi, pot fi depuse până la data la 30 iunie 2020 (inclusiv).

Cu toate acestea, modificările cererilor de sprijin sau de plată pot fi depuse şi după data de 30 iunie 2020, dar nu mai târziu de 10 iulie 2020, cu o reducere a sumelor la care ar fi avut dreptul pentru utilizarea efectivă a unităţilor amenajistice în cauză (în anul de angajament aferent lui 2020) de 1% pentru fiecare zi lucrătoare.

Potrivit AFIR, sesiunea a patra aferentă submăsurii 8.1 se va încheia la data finală de depunere a cererilor unice de plată, respectiv data de 15 iunie 2020 (inclusiv), fără stabilirea unei perioade de modificare sau depunere cu întârziere a cererilor.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend