Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Jumătate din companiile europene ce importă gaze naturale rusești și-ar fi deschis conturi să plătească în ruble

Publicat

in

Jumătate din clienții Gazprom care importă gaz rusesc au deschis conturi în ruble la Gazprombank pentru a plăti importurile energetice, a declarat joi vicepremierul rus Alexandr Novak, citat de Reuters.

Vladimir Putin ameninta ca taie gazul EuropeiFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

„Plățile pentru gazele naturale stipulate în contractele principale urmează să aibă scadența (…) și există informații că unele companii mari și-au deschis deja conturi, plătit (facturile) și sunt pregătite să plătească la timp”, a afirmat acesta la forumul online Novoie Znanie (New Knowledge), un eveniment care reunește oficiali, profesori universitari, oameni de știință și studenți din Rusia.

„În următoarele câteva zile vom vedea o listă finală a celor care au plătit în ruble și a celor care au refuzat”, a mai spus Novak, precizând că, în total, peste 50 de companii – mari, mijlocii și mici – cumpără gaz rusesc și că dintre acestea aproximativ jumătate și-au deschis deja conturi la Gazprombank pentru a plăti în ruble.

Aproape toate contractele încheiate de companiile din Uniunea Europeană cu Gazprom sunt în euro sau dolar dar unele dintre acestea, precum gigantul energetic italian Eni, au anunțat deja că și-au deschis conturi la banca rusească pentru a plăti în ruble.

UE și-a relaxat retorica în privința plătirii gazelor naturale rusești în ruble

Majoritatea companiilor și-au deschis conturi în ruble după ce Comisia Europeană a prezentat pe 14 mai noi reguli prin care importatorii europeni pot continua să plătească livrările din Rusia fără să încalce sancțiunile introduse de blocul comunitar împotriva economiei ruse.

Anterior, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și alți oficiali ai UE declaraseră că plata importurilor energetice rusești în ruble încalcă sancțiunile decise de statele membre.

Premierul ungar Viktor Orban a fost primul lider european care a anunțat pe 6 aprilie că țara sa se va conforma ultimatumului dat de Vladimir Putin ca gazele naturale și petrolul rusesc să fie plătite în ruble.

Rusia a sistat complet livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria pe 27 aprilie, după ce acestea au refuzat să plătească în moneda națională a Rusiei contracte deja semnate.

Compania de stat finlandeză Gasum a refuzat la rândul ei noua schemă de plată impusă de Moscova, anunțând că va reclama Gazprom la o curte de arbitraj.

Rusia a anunțat săptămâna trecută că întrerupe exportul de electricitate către Finlanda, autoritățile de la Helsinki așteptându-se ca același lucru să se întâmple și în cazul livrărilor de gaze naturale.

Urmărește ultimele evoluții din a 85-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Zelenski: ”Nicio rachetă rusească, nicio lovitură nu poate distruge moralul ucrainenilor”

Publicat

in

De

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nicio rachetă şi nicio lovitură nu poate distruge moralul ucrainenilor.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

„45 de rachete a lansat Rusia împotriva noastră. Este a cincea lună a unui război la scară largă. Ocupanţii urmau să captureze cea mai mare parte a ţării noastre în a cincea zi, dar trebuie să organizeze un astfel de spectacol de rachete în luna a cincea, care nu schimbă nimic strategic pentru Rusia. Aceasta este o astfel de fază a războiului – dificilă din punct de vedere moral, dificilă din punct de vedere emoţional. Când ştim că inamicul nu va reuşi, când înţelegem că ne vom putea apăra în continuare statul, dar nu simţim limitele de timp ale acestui lucru”, a declarat Zelenski citat de News.ro.

”Nicio rachetă rusească, nicio lovitură nu poate distruge moralul ucrainenilor. Şi fiecare dintre rachetele lor este un argument în negocierile noastre cu partenerii. Voi lua parte luni la Summitul G7. Summitul NATO va avea loc săptămâna viitoare. 45 de rachete într-o jumătate de zi şi chiar în ajunul unor astfel de întâlniri. Toate clare. O altă confirmare a poziţiei noastre. Acest lucru confirmă faptul că pachetele de sancţiuni împotriva Rusiei nu sunt suficiente, că Ucraina are nevoie de mai multă asistenţă armată şi că sistemele de apărare aeriană – sistemele moderne pe care le au partenerii noştri – nu ar trebui să fie în zonele de antrenament sau depozite, ci în Ucraina, unde este necesar acum”, a mai spus Zelenski.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE Război în Ucraina, ziua 123: Explozii în centrul capitalei Kiev / Biden a sosit în Germania / Rușii au intrat în Lisiceansk, iar Severodonetk este complet ocupat

Publicat

in

De

​Trei explozii au fost auzite duminică dimineața în centrul capitalei Kiev. Rușii au ocupat total orașul strategic Severodonețk din prima linie din estul Ucrainei, după săptămâni de lupte și bombardamente. Rusia va livra Belarusului, „în următoarele luni”, rachete capabile să transporte focoase nucleare, a anunţat Vladimir Putin. Liderii G7 se reunesc în Bavaria, președintele american Joe Biden sosind sâmbătă seara în Germania.

Bloc de locuinte din Kiev bombardat de rusiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică, ziua 123 a războiului din Ucraina, LIVETEXT

07:00 Trei explozii au fost auzite, duminică dimineața, la Kiev, relatează Kyiv Independent. Fumul a fost văzut ridicându-se pentru scurt timp în două locații din centrul Kievului. Alerta de raid aerian a început să sune în capitală la ora locală 5:47 a.m. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat exploziile din cartierul central Șevcenko.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend