Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Județul în care doar o femeie a ajuns primar: L-a detronat pe edilul aflat în funcție de 24 de ani

Avatar

Publicat

in

Singura femeie aleasă primar în Harghita, la alegerile locale din 27 septembrie, este Réti Zsófia, din comuna Ciucsângeorgiu, care a reuşit să îl învingă pe actual primar, György József, aflat în funcţie din 1996.

Réti Zsófia a explicat, pentru AGERPRES, că a făcut parte din UDMR şi şi-a dorit să candideze la alegerile locale, pentru că ştia că “oamenii îşi doresc schimbarea”, motiv pentru care a pledat pentru organizarea unor prealegeri în cadrul cărora locuitorii comunei să decidă candidatul Uniunii.

Citește și: Premierul Ludovic Orban, despre repetarea alegerilor: În politică trebuie să știi să câștigi, trebuie să și pierzi

Propunerea sa nu a fost acceptată, iar decizia prin care actualul primar a fost desemnat candidat a fost luată într-un organism intern al organizaţiei locale UDMR, motiv pentru care Réti Zsófia a demisionat din Uniune şi a decis să candideze ca independent.

După o campanie în care a avut nenumărate întâlniri cu oamenii din comuna Ciucsângeorgiu, Réti Zsófia a fost votată de 58,79% dintre persoanele care s-au prezentat la urne, în vreme ce contracandidatul său, György József, a fost preferat de 41,20% dintre alegători.

“Eu întotdeauna am lucrat cu oamenii şi am vorbit foarte mult cu ei, am făcut făcut campanie door to door, întâlniri pe stradă, a fost o campanie reuşită. (…) Mă bucur că am reuşit pentru că vreau să lucrez pentru oameni, pentru dezvoltarea dezvoltarea comunei. Până acum nici fonduri europene nu au fost prea multe şi nici dezvoltarea comunităţii nu a fost prioritate pentru fostul primar. Şi de aceea am candidat ca independent, pentru că e important dacă vrem să trăim aici şi vrem să ne creştem copiii în sat, să avem o comunitate bună, o comună dezvoltată”, a declarat Réti Zsófia.

Întrebată cum i-a convins pe oameni să o aleagă, ţinând cont că este o femeie tânără, aceasta a răspuns că locuitorii din Ciucsângeorgiu au încredere în ea întrucât de 20 de ani lucrează pentru comunitate, organizează evenimente, participă la proiecte.

Citește și: Medicul Alexandru Rafila face noi recomandări! Ce trebuie sa faceți începând cu 15 octombrie

În viitor, singura femeie primar din Harghita îşi doreşte să dezvolte comuna Ciucsângeorgiu şi să implice toată comunitatea, tineri sau bătrâni, în proiectele de dezvoltare.

Réti Zsófia are 43 de ani, este licenţiată în economie, în perioada 2005-2010 a condus Direcţia pentru Tineret a Judeţului Harghita, iar în ultimii ani a lucrat în mediul privat, la întreprinderi sociale din comuna Ciucsângeorgiu.

La alegerile locale din data de 27 septembrie, în Harghita au mai candidat doar şase femei pentru funcţia de primar, în comunele Atid, Corbu, Lunca de Sus, Tulgheş şi Ulieş, precum şi în oraşul Bălan, fără să reuşească să-şi adjudece victoria.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ilfovenii nu prea respectă măsurile de combatere a Covid-19: Poliția a dat peste 260 de amenzi în ultimele 24 de ore

Avatar

Publicat

in

De

Poliţiştii din Ilfov au aplicat, în urma acţiunilor din ultimele 24 de ore, 263 de sancţiuni contravenţionale cu valoare totală de 31.750 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19, informează Agerpres.

Au fost aplicate 258 de sancţiuni contravenţionale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală sau pentru organizarea de activităţi în spaţiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicţii/restricţii, cu amenzi în valoare de 31.750 de lei, aplicate de către poliţiştii IPJ Ilfov, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi poliţiştii locali, informează Biroul de presă al IPJ Ilfov.

În urma acţiunilor de control, au fost verificate 457 de societăţi comerciale de pe raza judeţului Ilfov cu privire la respectarea recomandărilor/interdicţiilor pe timpul stării de alertă şi au fost legitimate peste 1.094 de persoane cu privire la respectarea măsurilor şi interdicţiilor impuse.

De asemenea, au fost verificate peste 592 de mijloace de transport persoane din judeţul Ilfov.

“Pe fondul numărului mare de cazuri de COVID-19 înregistrate, pentru prevenirea şi combaterea infectării cu noul coronavirus, sub autoritatea Instituţiei Prefectului – Judeţul Ilfov, în cursul zilei de sâmbătă, 118 poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov au intensificat verificările acţionând în sistem integrat împreună cu 93 de efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, poliţişti locali, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţiei de Sănătate Publică, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, privind respectarea normelor legale impuse în contextul situaţiei actuale”, arată sursa citată.

Citește și: Ministrul Justiției, ordin clar către structurile de forță: ‘Problema corupției este încă nerezolvată, dar trebuie combătut și traficul de persoane’

Au fost desfăşurate activităţi de verificare pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară şi a celor privind distanţarea socială în toate zonele aglomerate, respectiv la operatorii economici din centre comerciale, pieţe, târguri, terase, benzinării şi cluburi în aer liber de pe raza administrativ-teritorială a judeţului Ilfov.

Activităţile forţelor angrenate sunt în scopul conştientizării cetăţenilor cu privire la respectarea normelor de protecţie individuală conform normelor legale în vigoare, sens în care vor fi efectuate controale inclusiv în mijloacele de transport persoane.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Continuă manifestațiile violente împotriva președintelui Aleksandr Lukaşenko: peste o sută de mii de persoane în stradă

Avatar

Publicat

in

De

Peste o sută de mii de persoane au manifestat duminică împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, care nu a cedat deloc în faţa ”ultimatumului” pe care i l-a dat opoziţia pentru a se retrage de la putere, ameninţându-l că în caz contrar va urma un apel la grevă generală, relatează Agerpres.

”Astăzi la ora locală 23:59 (20:59 GMT) expiră ”Ultimatumul Poporului” şi, dacă cererile nu sunt îndeplinite, belaruşii vor începe greva naţională”, a scris pe Telegram, potrivit agenţiei EFE, Svetlana Tihanovskaia, opozanta autoexilată în străinătate după alegerile prezidenţiale la care a fost contracandidata lui Lukaşenko, scrutin câştigat de acesta din urmă cu 80% din voturi conform rezultatelor pe care opoziţia le consideră fraudate.

Forţele de ordine au folosit duminică grenade asurzitoare pentru dispersarea manifestanţilor şi au fost operate cel puţin o sută arestări, conform ONG-ului de apărare a drepturilor omului Vesna şi canalelor de pe Telegram ale opoziţiei ce arată scene de panică printre manifestanţi.

Citește și: STUDIU Pacienții cu ficat gras sunt mult mai puternic expuși la virusul Sars-Cov-2

În ”ultimatumul” dat preşedintelui, Tihanovskaia mai cere încetarea presiunilor din partea poliţiei şi eliberarea tuturor ”deţinuţilor politici”, numeroşi opozanţi fiind arestaţi înainte şi după alegerile din 9 august.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend