Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Judecatorii Curtii Constituționale dezbat astăzi sesizarea președintelui Iohannis privind pensia specială a Avocatului Poporului

Publicat

in

Curtea Constituţională va dezbate miercuri sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse legii Avocatului Poporului. Prin acest act normativ, funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang cu funcţia de ministru, beneficiind de toate drepturile acesteia, printre care şi pensie specială.

Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului s-a aflat pe ordinea de zi și în ședința din 13 noiembrie a CCR.

Advertisements

Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în urmă cu o lună în privința modificărilor aduse legii Avocatului Poporului, între acestea fiind și instituirea pensiei speciale pentru șeful instituției.

Potrivit sezizării șefului statului, legea stabilește că Avocatul Poporului, precum și persoanele care au exercitat funcția de Avocat al Poporului, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior acordate, beneficiază de pensie stabilită și calculată conform legii CCR. Însă, spre deosebire de pensia stabilită pentru judecătorii Curții Constituționale, este neclar dacă acest drept se cuvine inclusiv persoanelor care au deținut funcția de Avocat al Poporului și au pierdut această calitate după revocarea lor din funcție de către Parlament ca urmare a încălcării Constituției și a legilor, în condițiile stabilite de lege, precizează președintele.

Iohannis critică și modificarea conform căreia pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizația judecătorilor Curții Constituționale și se impozitează conform legii.

„Analizând aceste dispoziții în coroborare cu cele prevăzute la art. I pct. 8 referitoare la stabilirea și calculul pensiei de serviciu al Avocatului Poporului, considerăm că textele sunt neclare în ceea ce privește cuantumul pensiei rezultate, întrucât nu reiese dacă aceasta se va stabili și se va actualiza în raport cu indemnizația Avocatului Poporului sau cu indemnizația judecătorilor Curții Constituționale. În atare condiții, rezultă că art. I pct. 8 și pct. 9 din legea criticată sunt neclare în ceea ce privește condițiile și procedura de stabilire a pensiei Avocatului Poporului prin raportare la condițiile și procedura de stabilire a pensiei judecătorilor Curții Constituționale și, prin urmare, contravin cerințelor de claritate și previzibilitate instituite prin art. 1 alin. (5) din Constituție”, arată șeful statului în sesizarea la CCR. De asemenea, Iohannis critică și pensia anticipată de care ar putea benficia adjuncții Avocatului Poporului.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

ULUITOR De ce a fost CONCEDIAT antrenorul unui fotbalist român: N-a stat pe bancă de teamă să nu se infecteze

Publicat

in

De

Adolfo Sormani, antrenorul italian al echipei albaneze FC Partizani Tirana, la care joacă fotbalistul român Deian Boldor, a fost concediat de şefii clubului fiindcă a refuzat să stea pe bancă la un meci, de teamă că se va infecta cu coronavirus, relatează EFE şi TuttoMercatoWeb, potrivit AGERPRES.

„FK Partizani anunţă astăzi (luni – n. r.) întreruperea cu efect imediat a cooperării cu antrenorul Adolfo Sormani şi doi membri ai staff-ului tehnic, Giovanni Mazzella şi Gabriele Faccia”, a indicat într-un comunicat clubul ce are în palmares 16 titluri de campioană a Albaniei.

Advertisements

Citește și: EXCLUSIV Atenție, Marcel Vela! Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei vinde halate de protecție, pe Olx

Clubul nu a explicat de ce i-a reziliat brusc contractul lui Sormani, însă presa sportivă locală a afirmat că acest lucru s-a datorat absenţei italianului de pe banca tehnică la meciul de vineri cu KF Tirana, disputat vineri pe stadionul Air Albania şi încheiat 1-1.

Înaintea partidei, Institutul de Sănătate Publică a anunţat că cinci fotbalişti ai lui Partizani nu vor putea fi pe teren fiindcă au fost testaţi pozitiv pentru Covid-19. Acest fapt şi teama că s-ar putea îmbolnăvi l-au speriat pe Sormani, care a decis să nu-şi conducă echipa la acest derby.

În cele trei meciuri rămase din campionat, italianul va fi înlocuit de secundul său, Renaldo Kalari.

Săptămâna trecută, Deian Boldor a confirmat pe Instagram că a fost testat pozitiv la coronavirus. Fundaşul de 25 de ani, fost internaţional de tineret, a postat un mesaj în care condamnă ştirile false publicate despre el de presă. Media albaneze, citate de presa română, au relatat că Boldor ar fi fost agresat de unii coechipieri pe motiv că i-ar fi infectat cu Covid-19.

Citește și: Monica Anisie: ‘Unii elevi vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcție de situația epidemiologică’

Boldor a jucat în 22 de partide în acest sezon la Partizani, în campionatul Albaniei. Partizani ocupă locul 6 în clasament, după 33 de etape, cu 49 de puncte.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Inspecția Muncii a strâns din amenzi 6 milioane de lei în doar 10 zile: Peste 300 de persoane prinse că munceau ‘la negru’

Publicat

in

De

Inspecţia Muncii anunţă că, în urma controalelor făcute de inspectoratele teritoriale de muncă, în primele zece zile ale lunii iulie, au fost date amenzi de peste 6 milioane de lei, fiind găsite peste 300 de persoane care munceau fără forme legale, anunță news.ro.

”În perioada 1- 10 iulie 2020, Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfăşurat acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 6.074.600 de lei”, arată instituţia, într-un comunicat de presă transmis luni.

Advertisements

Citește și: Monica Anisie: ‘Unii elevi vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcție de situația epidemiologică’

Astfel, au fost găsite 315 persoane care desfăşurau muncă fără forme legale.

Totodată, au fost dispuse 3.013 avertismente şi 6.287 de măsuri de remediere a neconformităţilor.

De asemenea, în perioada 20 mai – 10 iulie, Inspecţia Muncii a desfăşurat controale pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, în urma cărora inspectoratele teritoriale de muncă au aplicat 4.260 de sancţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare totală de 368.630 lei. Astfel, au fost sancţionaţi 3.072 de angajatori, din 9.340 controlaţi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Advertisements

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend