Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Joe Biden, primul interviu după câștigarea alegerilor: Președintele Trump a schimbat peisajul

Avatar

Publicat

in

Președintele ales al SUA, Joe Biden, a acordat primul interviu după câștigare alegerilor pentru NBC. El a vorbit despre tranziția de la administrația Trump la administrația Biden, despre strategia de luptă împotriva COVID și despre imigrație.

Joe Biden a spus că administrația Trump a luat deja legătura cu echipa lui de tranziție și a descris eforturile ca fiind „sincere”.

„Deja se lucrează să pot primi briefingul prezidențial zilnic. Încercăm să luăm legătura cu echipa de la Casa Albă care se ocupă de gestionarea crizei COVID și să vedem cum vom distribui vaccinul și cum va ajunge acesta la persoanele care au nevoie de el, deci nu cred că suntem atât de mult în urma calendarului cum credeam până acum”, a declarat Joe Biden în interviu.

Citește și: Consilierul lui Ludovic Orban, fost șef ANAF, spulberă USR-ul: ‘Bă, frate, noaptea minții! Cum, băh, neterminaților?’ .

Biden a mai spus că nu a vorbit direct cu Donald Trump după încheierea alegerilor și a precizat că administrația lui nu va fi un al treilea mandat al lui Barack Obama, pentru că lumea s-a schimbat foarte mult în timpul administrației Trump.

„Trăim într-o cu totul altă lume decât în vremea administrației Obama-Biden. Președintele Trump a schimbat peisajul. A devenit America în primul rând. A devenit America singură”, a mai arătat președintele-ales.

Joe Biden a mai spus în interviu că în primele 100 de zile de mandat vrea să treacă reforma imigrației și strategia împotriva COVID prin Congres.

„Voi trimite o lege a imigrației în Senat, prin care peste 11 milioane de oameni care trăiesc fără documente în America vor putea obține cetățenia. De asemenea, voi îndrepta câteva ordine executive care, cred eu, au avut un impact foarte dăunător asupra climei și sănătății noastre, de la metan până la o întreagă paletă de alte lucruri pe care le-a făcut președintele (Trump – n.r.)”, a afirmat Joe Biden.

De asemenea, președintele-ales a negat speculațiile că va ordona investigarea lui Donald Trump după ce își va prelua mandatul.

„Nu voi face ce face actualul președinte și nu voi folosi Departamentul de Justiție ca vehicul pentru a demonstra că s-a întâmplat ceva. Mă voi concentra să-i aduc pe americani înapoi într-un loc unde să aibă siguranța, garanția că vor reuși”, a arătat Biden.

Donald Trump refuză în continuare să-și recunoască înfrângerea, iar avocații săi înaintează acțiuni în justiție încercând să întoarcă rezultatul. Strategia aceasta a primit însă o lovitură dură, după ce unele state-cheie au confirmat oficial victoria lui Joe Biden.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Un nou război rece a fost evocat la Forumul de la Davos

Avatar

Publicat

in

De

Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat luni împotriva unui “nou război rece”, într-un mesaj video adresat Forumului economic mondial de la Davos, relatează AFP.

Citește și: Traian Băsescu critică protestele bugetarilor: ‘Nu sunt justificate’

Fără a numi SUA, Xi Jinping s-a prezentat ca apărător al multilateralismului şi mondializării, aşa cum a făcut de altfel şi la ediţia forumului de acum patru ani, înainte de venirea la putere a lui Donald Trump.

Mesajul liderului chinez, care vine la mai puţin de o săptămână după instalarea la Casa Albă a succesorului lui Trump, Joe Biden, pare a fi un avertisment de a nu continua politica lui Trump care a prezentat China drept rivalul nr. 1 al SUA, mai ales în plan comercial şi tehnologic. Regimul de la Beijing se teme în special că Biden ar putea încerca să-i unească pe occidentali împotriva sa, scrie France Presse.

“Construirea de clanuri sau declanşarea unui nou război rece, respingerea, ameninţarea sau intimidarea celorlalţi, impunerea decuplării, perturbarea lanţurilor de aprovizionare sau stabilirea de sancţiuni pentru a provoca izolarea nu ar face decât să împingă lumea către divizare şi chiar confruntare”, a subliniat Xi Jinping.

“Iar confruntarea ne va duce într-un impas”, a adăugat acesta.

Preşedintele chinez a asigurat că Beijingul, ca adept al unei politici externe independente şi paşnice, “lucrează din greu la menţinerea de relaţii de prietenie şi cooperare cu alte ţări” şi că jocul cu “sumă zero” sau “câştigătorul ia totul” nu reprezintă filozofia călăuzitoare a poporului chinez, a consemnat Xinhua.

El a pledat pentru multilateralism, dar împotriva unui “multilateralism selectiv”, subliniind că “regulile odată stabilite trebuie urmate de toţi”, şi a făcut apel la comunitatea internaţională să fie unită şi să coopereze. “Ni s-a demonstrat din nou că abordările protecţioniste, unilaterale şi de izolare arogantă eşuează întotdeauna”, a afirmat Xi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Raluca Turcan SPULBERĂ visul pensionarilor de a avea bani în plus: ‘Pensiile aș vrea să le scoatem din sfera politică’

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus, luni seară, la B1 TV, că se va face recalcularea pensiilor într-un an și jumătate, dar nu a spus că acestea vor și crește, așa cum spune legea.

“Pensiile aș vrea să le scoatem din sfera politică. Majorarea de 40 la sută nu a fost pregătită și dorită la modul real. România nu și-ar putea permite acest efort bugetar.

Citește și: Medicul Radu Țincu atrage atenția: ‘Donarea după vaccinare poate să altereze răspunsul imunitar’

Era necesară o etapă de pregătire. Etapa aceasta a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, și nu s-a fcătu nimic. Recalcularea pensiilor nu s-a întâmplat. Subiectul a fost reluat în perioada campaniilor electorale.

Anul acesta planul este următorul: începem procesul de reclaculare a pensiilor. Pe o nouă lege a pensiilor, pentru care voi da un ordin zilele următoare, sper ca într-un an și jumătate să rezolvăm să facem acest lucru. Vorbim de aproape 5 milioane de dosare de pensii. Îmi trebuie 1.000 de persoane care să lucreze în casele de pensii pentru perioadă determinată”, spune Raluca Turcan.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend