Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Joe Biden în fața provocării de a uni o Americă divizată

Publicat

in

Pentru primul său discurs în afara cartierului său general din Delaware de după carantină, candidatul democrat la Casa Albă a jucat cartea apelului la calm, criticând în același timp strategia lui Donald Trump. Cu toate acestea, planul său de a scoate țara din violență și divizare rămâne neclar, scrie Les Echos, citat de Rador.

Noaptea a fost mai liniștită în Statele Unite. Cauza să fi fost amenințarea lui Donald Trump că trimite armata, discursul unificator al lui Joe Biden din Philadelphia, apelul fratelui lui George Floyd la calm sau gesturile de solidaritate ale poliției cu manifestanții? La Washington, la fel ca în Minneapolis, Los Angeles sau New York, manifestanții au încălcat interdicția de circulație de pe timpul nopții, dar ciocnirile și jafurile au fost mai puțin numeroase. Toate acestea după o săptămână de violențe într-o Americă aflată în stare de șoc după moartea unui afro-american, George Floyd, din cauza unui ofițer alb de poliție.

Din dezaprobare față de Donald Trump sau din dorința de tempera situația, o parte a clasei politice a încercat, de asemenea, să calmeze jocul. La Washington, secretarul de stat al Apărării, Mark Esper, a declarat public că se opune intervenției armatei pentru a restabili calmul. Luni seara, discursul lui Donald Trump, cu amenințarea de a recurge la armată, a atras critici puternice, inclusiv din partea unor republicani. La rândul său, primarul din New York, Bill de Blasio, mustrat de guvernatorul statului, Andrew Cuomo, pentru că nu a asigurat ordinea publică cu fermitate în noaptea precedentă, a impus interdicția de circulație la ora 20:00 și a închis tot traficul de noapte în Manhattan.

„O renaștere pentru țara noastră”

Față de Donald Trump, Joe Biden mizează pe apelul la calm și pe postura prezidențială. Pentru primul său discurs din afara cartierului general din Delaware de după lockdown, candidatul democrat a adoptat un ton solemn. ”Nu pot respira”, a repetat el la deschiderea discursului. ”Acestea sunt ultimele cuvinte ale lui George Floyd, dar nu au murit odată cu el. Sunt încă auzite și răsună în toată țara. Ele răsună într-o țară în care prea des culoarea pielii tale îți poate pune viața în pericol […] Și răsună într-o țară în care, în fiecare zi, nu în momentul morții lor, ci în timpul vieții lor, milioane de oamenii spun: „Nu pot respira”. Este o trezire pentru țara noastră. Pentru noi toți”.

Joe Biden, care s-a apropiat și mai mult de nominalizarea oficială a Partidului Democrat marți, câștigând primarele organizate în șapte state și la Washington, critică bilanțul lui Donald Trump. Dar propunerile sale rămân vagi. Pentru moment, el a propus doar câteva măsuri pentru limitarea puterilor poliției. Biden dorește în special să adopte o lege care să interzică sufocarea, să creeze o comisie care să supravegheze acțiunile poliției sau chiar să oprească transferul echipamentelor de la armată către poliție.

Sondaje favorabile

„A fost unul dintre cele mai bune discursuri ale lui Biden”, a spus Terry Madonna, profesor de afaceri publice la Franklin și Marshall College. ”Nu era momentul să-și avanseze propunerile politice. El s-a concentrat pe subiectul important al zilei și și-a prezentat principiile generale de guvernare. Cea mai mare provocare va fi pentru el să calmeze țara și să pună capăt diviziunilor. Și pe acest subiect va fi nevoie probabil mai mult decât de cuvinte. Cu atât mai mult cu cât Partidul Democrat este și el divizat, cu o aripă de stânga care propune măsuri mai radicale”.

Diviziunile sunt la fel de vii și în partea republicană, unde au început să se audă voci împotriva retoricii lui Donald Trump. „Există un drept fundamental, constituțional, de a protesta și mă declar împotriva dispersării unui protest pașnic pentru ca un politician să facă o fotografie cu Biblia în mână”, a declarat senatorul de Nebraska, Ben Sasse. ”Orice înalt oficial american ar trebui să încerce să reducă tensiunea”.

Strategia lui Joe Biden pare să dea roade, deocamdată. Mai multe sondaje publicate în aceste zile îl dau câștigător în state-cheie precum Pennsylvania, Michigan, Wisconsin sau Florida. Diferențele rămân însă mici, iar spațiul său de manevră este limitat.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

România, o țară din ce în ce mai mică! INS a anunțat câți români trăiesc în țară: sunt tot mai mulți pensionari

Publicat

in

De

Populaţia rezidentă a României a fost de 19,414 milioane de locuitori, la 1 ianuarie 2019, iar comparativ cu 1 ianuarie 2018 se remarcă adâncirea fenomenului de îmbătrânire demografică, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică. Populaţia feminină a fost majoritară, cuprinzând 9,914 milioane de persoane care reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente, informează Agerpres.

Citește și: Vicepremierul Raluca Turcan, confesiune ȘOC: am doi verișori care au murit de Covid-19

Comparativ cu 1 ianuarie 2018, la 1 ianuarie 2019, se remarcă adâncirea fenomenului de îmbătrânire demografică prin reducerea populaţiei tinere (de 0 – 14 ani) cu 10.200 persoane, ponderea acesteia reprezentând 15,7% în totalul populaţiei rezidente şi creşterea ponderii celei vârstnice (de 65 ani şi peste) de la 18,2% la 18,5% (+46.100 persoane). Populaţia adultă (15-64 ani) reprezintă 65,8% din total, în scădere cu 152.000 persoane faţă de începutul anului 2018. În cadrul populaţiei adulte a crescut ponderea grupelor de vârstă 30-34 ani, 35-39 ani, 40-44 ani, 45-49 ani şi 50-54 ani şi a scăzut cea a grupelor de vârstă 15-19 ani, 20-24 ani, 25-29 ani, 55-59 ani şi 60-64 ani.

INS menţionează că în mediul urban locuiesc 10,455 milioane de persoane, reprezentând peste jumătate din populaţia rezidentă a ţării (53,9%).

La 1 ianuarie 2019, regiunea de dezvoltare Nord-Est (cu judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui) deţinea cel mai mare număr de locuitori, cu o pondere de 16,5% în populaţia rezidentă a ţării. La polul opus se situa regiunea de dezvoltare Vest (formată din judeţele: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş) cu o pondere de doar 9,2% în populaţia rezidentă a ţării.

Citește și: Zi plină la Cotroceni! Klaus Iohannis a promulgat 5 legi

Regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov este cea mai urbanizată regiune, populaţia care locuieşte în municipii şi oraşe reprezentând 88,5% din populaţia totală a regiunii.

În anul 2019, speranţa de viaţă la naştere a ajuns la 75,99 ani, în creştere cu 0,14 ani faţă de anul anterior, femeile având o durată medie a vieţii mai mare cu 7,08 ani decât bărbaţii. Datorită nivelului diferenţiat al mortalităţii pe medii de rezidenţă înregistrat şi în anul 2019, durata medie de viaţă a populaţiei din mediul urban a fost superioară celei din mediul rural, cu 3,02 ani. Pentru ambele sexe, durata medie a vieţii în mediul urban a fost mai mare decât cea din rural, diferenţe mai accentuate înregistrându-se pentru populaţia masculină (3,48 ani) faţă de cea feminină (1,84 ani).

Conform INS, în anul 2019, sporul natural al populaţiei rezidente a continuat să fie negativ (de -73.600 persoane), valori negative ale acestuia înregistrându-se şi în profil teritorial, în toate regiunile ţării. Cel mai mare spor negativ s-a înregistrat în regiunea Sud-Muntenia (-18.700 persoane), iar cel mai mic în regiunea Bucureşti-Ilfov (-1.500 persoane). Valori negative semnificative ale sporului natural s-au înregistrat şi în regiunile Sud-Est (-14.200 persoane), Sud-Vest Oltenia (-11.700 persoane) şi Nord-Est (-9.500 persoane).

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 86: A început DICTATURA! Statul poate să-ți ia copiii

INS menţionează că evoluţiile semnificative înregistrate în societate, precum scăderea natalităţii, menţinerea unui spor natural negativ, migraţia internaţională, schimbarea comportamentului demografic al cuplurilor căsătorite sunt numai unii dintre factorii consideraţi răspunzători de scăderea fertilităţii şi, implicit, a populaţiei rezidente, precum şi a modificării structurii acesteia pe grupe de vârstă.

De asemenea, INS precizează că o preocupare constantă a statisticii oficiale o reprezintă estimarea populaţiei rezidente a României, precum şi calculul unor indicatori specifici. Astfel, se observă că vârsta medie a continuat sa crească, atingând nivelul de 42,1 ani la 1 ianuarie 2019. Se poate remarca o accelerare a procesului de îmbătrânire demografică de la an la an, fapt reliefat prin menţinerea constantă a ponderii persoanelor din grupa de vârstă 0-14 ani concomitent cu creşterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste), fenomen evidenţiat prin indicele de îmbătrânire demografică. Acesta a crescut de la 80,6 (la 1 ianuarie 2004) la 118,2 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2019).

Se anticipează că numărul populaţiei rezidente tinere, de vârstă preşcolară şi şcolară, va continua să aibă un trend descendent şi ajunge în anul 2030 la 3,12 milioane persoane, iar în anul 2060 la numai 2,15 milioane persoane comparativ cu 3,53 milioane în prezent (în anul şcolar 2019/2020).

În ceea ce priveşte segmentul populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste), până în anul 2030 se anticipează un trend ascendent, estimându-se că populaţia de 65 ani şi peste va ajunge în anul 2030 la 3,75 milioane persoane, urmat de un trend uşor descendent, estimându-se că segmentul populaţiei de 65 ani şi peste va fi în anul 2060 la 3,73 milioane persoane, comparativ cu 3,60 milioane persoane la 1 ianuarie 2019.

Conform Diviziei de Populaţie ONU, la 1 iulie 2020, populaţia lumii a fost estimată la 7,8 miliarde de locuitori; ţările cu cea mai mare populaţie sunt China (1,439 miliarde de locuitori), India (1,380 miliarde de locuitori), Statele Unite ale Americii (331 milioane de locuitori), Indonezia (274 milioane de locuitori) şi Pakistan (221 milioane de locuitori).

Citește și: Cea mai mare vedetă de la Pro TV, suspectă de coronavirus: postul interzice divulgarea de informații/ SURSE

Se prognozează că populaţia lumii va ajunge la 9,7 miliarde de locuitori în anul 2050 şi la 10,9 miliarde de locuitori în anul 2100.

Cele mai mari creşteri ale populaţiei între anii 2020 şi 2050 vor avea loc în: India, Nigeria, Pakistan, Congo, Etiopia, Republica Tanzania, Egipt, Indonezia, Statele Unite ale Americii, Angola, Uganda şi Niger. În jurul anului 2027, se estimează că India va depăşi China, devenind cea mai populată ţară din lume. Ţările cu cele mai mari creşteri ale populaţiei, în cifre absolute, în anul 2020 faţă de anul 2019, au fost India, China, Nigeria, Pakistan şi Indonezia.

Conform EUROSTAT, România ocupă locul 7 în cadrul Uniunii Europene din punct de vedere al populaţiei rezidente, la 1 ianuarie 2019. Ţara cu cea mai mare populaţie din UE este Germania (83,019 milioane de locuitori), iar ţara cu cea mai mică populaţie este Malta (493.500 locuitori).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Dezvoltarea transportului pe Dunăre devine o prioritate pentru Guvern. Ludovic Orban: ‘Avem o oportunitate deosebită’

Publicat

in

De

Guvernul va acorda, în următoarea perioadă, o atenţie deosebită investiţiilor pentru susţinerea dezvoltării transportului fluvial pe Dunăre, pentru a asigura atât standardele de navigabilitate, cât şi modernizarea porturilor, a declarat, vineri, prim-ministrul Ludovic Orban, relatează Agerpres.

Citește și:  ITM Cluj a dat amenzi în valoare de 35.000 de lei în urma controalelor la terase, restaurante și baruri

„Avem o oportunitate deosebită oferită de Dunăre, pe care încă nu o valorificăm. În următoarea perioadă, Ministerul Transporturilor şi Guvernul vor acorda o atenţie deosebită investiţiilor pentru susţinerea dezvoltării transportului fluvial pe Dunăre, care face parte din cel mai important coridor de transport fluvial european – coridorul Dunăre-Rin, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Nordului.

Investiţiile trebuie să vizeze mai multe obiective. În primul rând, investiţiile necesare pentru asigurarea standardelor de navigabilitate pe Dunăre, care înseamnă asigurarea unei adâncimi de minim 2,5 metri, la cel mai scăzut debit, şi a unei lăţimi de 104 metri pentru şenalul navigabil pe toată lungimea Dunării aferentă României. Investiţii în porturile fluviale, deja avem porturi importante care funcţionează, dar care au nevoie de modernizare, de o aducere a porturilor la nivelul de dezvoltare aferentă secolului XXI”, a explicat Orban, aflat în vizită de lucru la Isaccea.

Premierul a adăugat că o altă linie de acţiune este creşterea atractivităţii României pentru transportul de persoane fluvial prin crearea de pachete turistice care să determine pe clienţii croazierelor pe Dunăre să viziteze obiective de interes din ţara noastră.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend