Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Joe Biden, criticat dur în Spania după afirmațiile sale despre Cristofor Columb: “Lamentabilul președinte al Statelor Unite”

Publicat

in

Politicienii de dreapta din Spania au criticat puternic comentariile făcute de președintele american Joe Biden cu privire la atrocitățile suferite de persoanele indigene în urma descoperirii Americii de către Cristofor Columb, relatează BBC.

Cu o zi înainte ca Spania să celebreze pe 12 octombrie descoperirea făcută de Columb, liderul conservator al Partidului Popular spaniol, Pablo Casado, a afirmat că expansiunea Spaniei în Americi a fost „cel mai important eveniment din istorie după Imperiul Roman”.

„Trebuie ca regatul Spaniei să își ceară scuze fiindcă în urmă cu 5 secole a descoperit Lumea Nouă, i-a respectat pe cei care erau acolo, au creat universități, creat prosperitate, construit orașe întregi? Nu cred”, a afirmat Casado într-o înregistrare video publicată pe pagina sa de Twitter.

Comentariile lui Casado au venit după ce președintele american Joe Biden a declarat în discursul său de Ziua lui Columb, sărbătorită cu o zi mai devreme în Statele Unite, că sosirea exploratorului în Americi a dus la un „val al devastării” pentru populațiile indigene.

Biden i-a îndemnat pe americani să nu „îngroape aceste episoade rușinoase din trecut” și a semnat o proclamație care creează Ziua Persoanelor Indigene, aceasta urmând să fie sărbătorită pe 11 octombrie, alături de Ziua lui Columb.

În America Latină variola și alte boli aduse de europeni au dus la moartea a milioane de indigeni care nu aveau niciun fel de protecție imunitară în fața unor patogeni complet noi, ușurând astfel cuceririle făcute de conchistadori.

Armele superioare ale acestora le-au permis de asemenea să câștige bătălii împotriva unor armate mult mai numeroase.

Aceiași factori au avut un rol crucial și în colonizarea Americii de Nord de către spanioli, britanici și francezi.

„Lamentabilul președinte al Statelor Unite”

Santiago Abascal, liderul partidului de dreapta Vox, l-a denunțat pe Joe Biden drept „lamentabilul președinte al Statelor Unite”.

„El tocmai a atacat marea capodoperă a cuceririlor spaniole: evanghelizarea. Cât de mândri putem fi de ce au făcut strămoșii noștri!”, a mai spus acesta, descriind coloniile spaniole drept „un imperiu al drepturilor omului”.

Politicienii Vox, al treilea cel mai mare partid din parlamentul de la Madrid, reafirmă adesea importanța Spaniei în istorie, unul dintre exemplele oferite de aceștia fiind oprirea avansării musulmane de către forțele catolice în Evul Mediu.

Tentativele separatiștilor catalani de a-și crea propriul stat independent au alimentat naționalismul spaniol în ultimii ani, încurajându-i pe mulți să respingă orice fel de critică la adresa istoriei țării.

Deși Spania menține relații economice și culturale apropiate cu fostele sale colonii, numeroase țări din America Latină afirmă că aceasta nu și-a cerut niciodată scuze pentru abuzurile comise de conchistadori și coloniștii care au venit în urma lor.

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Varianta omicron, descoperită în Olanda într-un test făcut cu cinci zile înainte ca Africa de Sud să raporteze noua tulpină a coronavirusului

Publicat

in

De

​​Autorităţile sanitare olandeze au anunţat marţi că au descoperit varianta omicron într-un test prelevat la 19 noiembrie, cu o săptămână mai devreme decât estima până acum, şi că sunt în curs controale pentru a stabili în ce măsură s-a răspândit. Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a anunţat că nu este posibil, încă, să se spună dacă ”persoanele vizate s-au dus în Africa australă”, relatează AFP.

”Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a detectat varianta omicron în două eşantioane ale unor teste prelevate în Olanda (…) la 19 şi 23 noiembrie 2022”, a anunţat într-un comunicat institutul.

Cele două eşantioane au fost prelevate înainte ca Africa de Sud să raporteze Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) faptul că a descoperit această nouă variantă a coronavirusului – la 24 noiembrie -, care a provocat o atmosferă de panică şi a condus la impunerea multor interdicţii unor călători din Africa australă.

Şi alte cazuri de îmbolnăvire cu varianta omicron au fost descoperite în Europa, în eşantioane prelevate înainte de anunţul Africii de Sud.

Belgia a fost prima ţară europeană care a identificat varanta omicron, la un pacient care ”a venit din străinătate, testat pozotiv (covid-19) la 22 noiembrie”, anunţa la 26 noiembrie ministrul belgian al Sănătăţii.

Este imposibil, pentru moment, să se ştie ”dacă persoanele vizate (în cazuri precedente) s-au dus în Africa australă”, precizează RIVM.

Institutul olandez anunţă că persoanele testate au fost informate şi că serviciile de sănătate municipale au început să ancheteze contactele acestora.

”În perioada următoare, diverse studii urmează să fie efectuate cu privire la răspândirea variantei omicron în Olanda”, anunţă Institutul.

RIVM precizează că urmează, de asemenea, să reexamineze mai multe eşantioane ale unor teste precedente.

Olanda, care înregistrează 16 cazuri confirmate, este, în acest stadiu, ţara cu cele mai multe contaminări cu varianta omicron în Europa. (sursa: news.ro)

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Un elicopter s-a prăbușit într-un zbor de antrenament: Sunt cel puțin 14 morți și 2 răniți, în Azerbaidjan

Publicat

in

De

Cel puţin 14 persoane au murit după prăbuşirea unui elicopter militar care efectua un zbor de antrenament, în Azerbaidjan, anunţă autorităţile de la Baku, citate de agenţia oficială Azertag şi de site-ul Azernews.az.

Elicopterul militar s-a prăbuşit marţi dimineaţă în apropierea Poligonului Garaheybat, în provincia azeră Khizi, scrie mediafax.ro.

Conform bilanţului preliminar al accidentului aviatic, 14 ofiţeri ai Poliţiei de Frontieră din Azerbaidjan au murit, iar doi au fost răniţi în accident.

Autorităţile azere anchetează circumstanţele producerii accidentului.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend