Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Joe Biden continuă consultările pentru nominalizarea unui nou membru al Curţii Supreme de Justiţie

Publicat

in

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, se va întâlni joi, la Casa Albă, cu politicieni din Partidul Democrat care sunt membri ai Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Senat, pentru a discuta despre numirea unui nou judecător la Curtea Supremă de Justiţie, informează publicaţia The Hill.

Joseph Biden a anunţat că se va consulta cu lideri ai Partidului Democrat şi ai Partidului Republican înainte de a nominaliza un nou membru al Curţii Supreme, în contextul retragerii judecătorului Stephen Breyer. Biden s-a întâlnit deja cu senatorul democrat Dick Durbin, preşedintele Comisiei senatoriale pentru Afaceri Judiciare, şi cu senatorul republican Chuck Grassley, un membru important al aceleiaşi Comisii. De asemenea, a discutat prin telefon cu liderul grupului republican din Senat, Mitch McConnell.

„Preşedintele Biden a continuat săptămâna aceasta conversaţiile cu lideri republicani”, a declarat miercuri un oficial de la Casa Albă.

„Preşedintele analizează o serie de candidaţi pentru postul de judecător la instanţa supremă, în funcţie de cele mai bune calificări – în primul rând personalităţi de prim rang în domeniul judiciar, cu integritate puternică, rezultate şi personalitate”, a subliniat Casa Albă.

Joseph Biden urmează să nominalizeze până la sfârşitul lunii februarie un nou membru al Curţii Supreme de Justiţie. Judecătorul Stephen Breyer, în vârstă de 83 de ani, a anunţat formal pe 27 ianuarie că se va retrage din activitate la finalul actualei sesiuni a instanţei supreme, probabil la sfârşitul lunii iunie.

„Voi nominaliza prima femeie de culoare într-o funcţie de judecător la Curtea Supremă. Voi selecta o persoană demnă de moştenirea excelenţei şi decenţei lăsată de judecătorul Breyer”, a afirmat recent preşedintele SUA.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Mâna lungă a Ayatollahului – Cine este atacatorul lui Salman Rushdie

Publicat

in

De

Bărbatul acuzat că l-a înjunghiat pe Salman Rushdie a declarat că el îl respectă pe ayatollahul Ruhollah Khomeini (liderul revoluţiei islamice iraniene din 1979), dar nu a spus că s-ar fi inspirat din fatwa emisă de fostul lider suprem iranian, potrivit unui interviu apărut miercuri în New York Post, citat de Reuters.

Hadi Matar a declarat de asemenea că el „nu citise decât câteva pagini” din romanul lui Rushdie „Versetele Satanice” şi că un tweet care anunţa în iarnă vizita autorului la Institutul Chautauqua îi dăduse ideea să se ducă şi el acolo.

Rushdie, 75 de ani, urma să susţină o conferinţă despre libertatea artistică în vestul statului New York când poliţia a declarat că Matar, 24 de ani, s-a repezit pe scenă şi l-a înjunghiat pe scriitorul de origine indiană vinerea trecută.

Rushdie a trăit sub ameninţarea unei recompense puse pe capul său după ce apariţia ‘Versetelor satanice’ în 1988 l-a determinat pe Khomeini să emită o fatwa prin care îi îndemna pe musulmani să-l omoare.

„Îl respect pe ayatollah. Cred că a fost o persoană formidabilă. Este tot ce voi spune cu privire la acest subiect”, a declarat Matar pentru New York Post, într-un interviu video din închisoarea comitatului Chautauqua.

„Nu-mi place prea mult”, a spus Matar referindu-se la Rushdie. „El este cineva care a atacat islamul, a atacat convingerile acestuia, sistemele acestei credinţe”, a spus el, adăugând că a urmărit pe YouTube înregistrări video cu scriitorul.

Matar a negat că ar fi fost în contact cu Gardienii Revoluţiei din Iran, armata de elită a regimului iranian, potrivit ziarului.

Avocatul său, numit din oficiu, a declarat că nu a fost la curent cu faptul că New York Post a intrat în contact cu clientul său pentru a-i acorda un interviu.

„Eu nu am autorizat nicio sursă din exterior, cu sau fără ajutorul guvernului, să intre în contact cu clientul meu”, a declarat avocatul Nathaniel Barone pentru Reuters.

Matar, din Fairview, statul New Jersey, a pledat nevinovat la acuzaţiile de tentativă de omor şi agresiune în tribunalul în faţa căruia compăruse sâmbătă. Un mare juriu urmează să emită în cursul săptămânii un rechizitoriu în care vor figura oficial acuzaţiile aduse acestuia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Restricții dure impuse cetățenilor ruşi care intră în Estonia

Publicat

in

De

Restricţiile înăsprite impuse de Estonia pentru cetăţenii ruşi care intră în ţara baltică au intrat în vigoare joi, relatează dpa.

La începutul săptămânii, guvernul de la Tallinn a anunţat că nu va mai elibera vize pentru cetăţenii ruşi şi va interzice intrarea celor deţin vize de turism, afaceri, sport sau cultură emise de Estonia.

Totuşi, cetăţenii ruşi care deţin viză eliberată de una dintre alte ţări din Schengen sau care sunt deja în spaţiul Schengen pot intra în Estonia. Spaţiul Schengen include majoritatea ţărilor Uniunii Europene şi facilitează libera circulaţie în bloc, conform Agerpres.

Estonia va continua, de asemenea, să elibereze vize în anumite cazuri, inclusiv pentru diplomaţi ruşi şi familiile acestora şi cetăţenii ruşii care vizitează o rudă apropiată care este cetăţean estonian sau rezident pe termen lung.

Aproximativ 2.500 de cetăţeni ruşi trec graniţa în Estonia în fiecare zi, aproape jumătate dintre ei cu vize turistice, conform autorităţilor de la frontieră şi poliţiei.

Lituania a suspendat deja în mare parte emiterea de vize şi permise de şedere pentru cetăţenii ruşi drept reacţie la invazia Ucrainei, la fel ca şi celelalte state baltice, Estonia şi Letonia. La rândul ei, Finlanda a înăsprit regulile privind emiterea de vize.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend